Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Okumaya yılda yalnızca 6 saat

Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235 inci sırada yer alıyor. Günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.

Dünya Kitap Günü ve okullarda aynı hafta içinde öğretmenlerin belirlediği bir günde kutlanan ‘Okuma Bayramı’ münasebetiyle Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE Kurulu Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı üzerine bir araştırma yaptı. Hazırlanan AR-GE raporuna göre, Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235 inci sırada yer alıyor. Günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’ si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okur iken, Türkiye’de yalnızca on binde bir kişi kitap okuyor. Ttoplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitap ortalama 100 bin tirajla basılırken, 71 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2 bin – 3 bin civarında kalıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer alıyor.

OKUMA ORANLARINDA ÇARPICI SONUÇLAR

Araştırmaya göre şu veriler ortaya çıktı.

Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor, bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap, bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 bir kitap okuyor. Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor.

Türkiye’de bir kişinin kitap okumak için ayırdığı zamanın; 300 katını bir Norveçli, 210 katını bir Amerikalı, 87 katını bir İngiliz, 87 katını da bir Japon ayırıyor. Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla.

Birleşmiş Milletlerin yaptırdığı araştırmada kitap için ayrılan bütçeye bakılırsa, Norveçli 137 dolar, Alman 122 dolar, Belçikalı 100 dolar, Avustralyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar, Dünya ortalaması 1,3 dolar iken bir Türk ise yılda ancak 0,45 dolar ayırıyor.

ABD’de yılda 72 bin kitap basılırken, Rusya’da 58 bin kitap, Japonya’da 42 bin kitap, Fransa’da 27 bin kitap, Türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor. Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4 iken, televizyon izleme oranı ise yüzde 95. İngiltere’de, Ortalama Bir Gazete Olan Günlük The Sun Gazetesi Türkiye’deki Gazetelerin Toplam Tirajı Kadar Satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyor.

Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı isimli çalışmaya göre; Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor. Öğrencilerin sadece yüzde 19’u 25’ten fazla kitaba sahip.

TAVSİYELER…

BES AR-GE uzmanları kitap okuma alışkanlığının kazanılması için ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

“Çocuklarınıza bebeklik çağından itibaren kitap okuyun ve önemli günlerde çocuklarınıza kitap hediye edin. Okuduğu ve sizinle paylaştığı her kitap için onu ödüllendirin. Çocuğunuzu yaşına ve özelliklerine uygun kitaplarla tanıştırın. Kitap okuma alışkanlığının çocukların bilişsel ve dil gelişiminde oldukça önemlidir. “ Türk halkı kitap ve gazeteleri daha çok soba tutuşturmak, sofra bezi yapmak ve külah yapmak için daha çok kullanıyor…”

24.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Okumaya yılda yalnızca 6 saat

  Konya’da Lâle Şenlikleri başladı

  Alman öğrenciler Türkçe öğrenmek için yarıştı

  Selva ile kısa film festivali

  Göçmenlerin hikâyesi çizgi roman oldu


 Son Dakika Haberleri