Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Anka Kuşu’ MARS’a kondu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) yapılan açıklamada, radyo sinyallerinin Anka Kuşu’nun kritik alçalma işlemini sorunsuz biçimde tamamladığı ve gezegen yüzeyine indiğini gösterdiği bildirildi.

1976’daki Viking 2 uzay aracından bu yana Mars’a ilk motorlu inişi yapan Anka Kuşu, Kızıl Gezegen’in kuzey kutbundaki Yeşil Vadi adı verilen geniş düzlüğe indi. Nefeslerin tutulduğu son 14 dakikada, Anka Kuşu’nun 26 kritik manevra için roketlerini ateşlemesi ve görevin tamamlanması için bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerekiyordu.

“Zümrüdü Anka Kuşu” Phoenix uzay aracının dün sabaha karşı bütün zorluklarına karşın başarıyla indiği Mars gezegenine 1960’tan bu yana Amerikalı, Rus, Japon ve Avrupalılar 38 uzay aracı gönderdiler, ancak bunların yarısından azı başarılı oldu. Bunlardan Phoenix dahil ve hepsi Amerikan sadece 4 uzay aracı kazasız belâsız Kızıl Gezegen’e inebilirken, 1971’de bir Rus aracı Mars’a konmayı becerdi, ancak Dünya ile sadece 20 saniye iletişim kurabildi. Japonların tek denemesi başarısızlıkla sonuçlanırken, Avrupalılar Mars Express adlı aracı yörüngeye yerleştirebildi, ama Beagle 2 adlı aracı Mars yüzeyine indiremediler.

Phoenix, gezegen yüzeyinde 90 gün boyunca keşif yapacak. Anka Kuşu’nun Mars’ın kuzey kutup bölgesine inmeyi başarması, sürecin heyecanla izlendiği NASA üssünde büyük sevince sebep oldu. Bilimadamları ve mühendisler, uzay aracının hasarsız yere inişini haber veren sinyallerin alınmasından sonra, birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak bu büyük başarıyı kutladılar. Proje Yöneticisi Barry Goldstein, “Rüyamda bile her şey bu kadar mükemmel olamazdı” diye konuştu. Goldstein, projenin en zor kısmının geride kaldığını, ancak hâlâ çok önemli görevler olduğunu söyledi. Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın küçük kayaların arasında Mars yüzeyine basmış bacaklarından birinin görüntüsü ile ufuk çizgisinin görüntüleri Dünya’ya ulaştı. İlk görüntülerin, uzay aracının durumu ve üzerindeki bilimsel araçlar hakkında uzmanlara bilgi verdiği belirtiliyor. Aracın enerjisini sağlayacak güneş panelleri, aracın inişinin havaya savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra açılmak üzere programlandı. Anka Kuşu, 10 ayda 711 milyon kilometre yol katederek Mars’a ulaştı. Uzay aracı, 1976’dan beri ilk defa Mars’a yumuşak iniş yapan araç oldu. Mars yüzeyinde, bir zamanlar mikrobik hayat olup olmadığını araştıracak olan uzay aracı, gezegen yüzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu analiz edecek.

27.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’in elinde 150 nükleer silâh var

  ‘Esad diktatörlüğüyle barış yürümez’

  Michel Süleyman’a Suriye ve İran’dan kutlama

  Montazeri, Bahailerin tutuklanmasını eleştirdi

  Bar çıkışı camiye saldırdılar

  Taliban, muhalefetle görüşme istedi

  Hizbullah ile İsrail esir değişimi için masada

  Bir ABD askeri daha öldürüldü

  76 yaşında Everest’e tırmandı

  ‘Anka Kuşu’ MARS’a kondu

  İngiltere’de sigara vitrinden iniyor

  Türkmenistan’da aylar ve günler eski adlarına dönüyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır