Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

ENERJİDE NEDEN DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK?

DP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, bugün enerji tüketiminin toplamda yaklaşık yüzde 70’inin ithal edildiğini, Türkiye’nin enerji üretim potansiyelinin sadece yüzde 25’ini kullandığını belirterek, “Böyle bir potansiyel yerel kaynak mevcutken, petrol ve doğal gaz gibi dışa endeksli bir enerji kullanım politikası tercihini ortaya koyan hükümetin iyiniyetinden kaygılıyız” dedi.

DEMOKRAT Parti (DP) Ekonomik Mali İşler Strateji ve Ar-Ge Başkanı Sabri Erdil, Türkiye’nin enerji kaynakları açısından kendi kendine yetebilecek bir ülke olmadığını söyledi. Türkiye enerji ithalatı yoğun olan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdil, “Enerji kaynaklarında son on yıla yakın bir süredir dağılım bozulmuş, dışa bağımlılık artmıştır. Petrol ve doğal gaz enerjisi kullanımı 2007 yılı itibari ile toplam tüketimde yüzde 63’ler mertebesine yükselmiştir. Bu iki enerji kaynağının toplam üretim içerisindeki payı ise sadece şüzde 12 civarındadır. Aradaki fark oransal olarak sürekli artmaktadır ve ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Yapılan politika hatalarından biri dünyanın aksine dışa bağımlılığı artırmaktır” dedi.

Türkiye’de enerji tüketiminde petrolün yüzde 35.6, doğalgazın yüzde 27.6 kömür ve türevlerinin payının yüzde 25.6’lara yükselmesinin sorunun temelini oluşturduğunu söyleyen Sabri Erdil, Türkiye’nin bu tabloyu iyi yönetemediğini dile getirdi. Erdil, “Mevcut hükümet bu sorunu Dünya Bankası ve uluslararası konvansiyonların yönlendirmesi ile yönetmeye çalışmıştır. Bu kadar stratejik bir konu yerel şartlarla, üstünlük ve zayıflıklar dikkate alınarak çözümlenmeliydi. Popülist yaklaşımlarla ve ülkenin çıkarları ile çelişen çözümler bugün enerji sorununu içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur” diye konuştu. Enerji kaynağı seçiminde yapılan tercih hatası nedeniyle yerel üretimin tüketimi karşılama oranının sürekli azaldığına da dikkat çeken Erdil, bugün enerji tüketiminin toplamda yaklaşık yüzde 70’inin ithal edildiğini, bu oranın yaklaşık olarak 1990’lı yılların başında yüzde 40, 2000’li yılların başında yüzde 55’ler düzeyinde olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin elektrik enerjisi veya yenilenebilen enerji üretim potansiyelinin sadece yüzde 25’ini kullandığını da ifade eden Erdil, “Böyle bir potansiyel yerel kaynak mevcutken, petrol ve doğal gaz gibi dışa endeksli bir enerji kullanım politikası tercihini ortaya koyan hükümetin iyi niyetinden kaygılanmamak mümkün değildir” dedi. Enerji kullanım politikasının temelinde, ucuz, verimli ve yönetilebilen, güvenilir kaynaklardan sağlanan bir politika olması gerektiğini üzerinde de duran Erdil şöyle konuştu: “Güçlü ve rekabet edebilen bir ekonomi artık bu koşullarda enerji kullanımına bağlıdır… Dünya ülkeleri enerji kaynakları ve kullanımında ulusal çıkarları nedeni ile büyük çatışmalar yaşarken hükümet önemsemeyen ve küçümseyen bir tutum içindedir… Türkiye kendi enerji kullanım politikasını belirlemek zorundadır. Hükümetin bu sorunların çok gerisinde olduğu anlaşılmaktadır.”

Ahmet TERZİ / Ankara

30.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  ENERJİDE NEDEN DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK?

  Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar

  Petkim bugün devrediliyor

  Tüzmen’den kimya ürünleri ihracatçılarına uyarı

  Cornelia Diamond Golf Resort Otel hizmete girdi

  FED, faiz arttırma dönemine girebilir

  Sözleşmeli personele iyi haber

  Marmaray’ın son ihalesinde malî teklifler açıldı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır