Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar

nBankaların insanların zaaflarını kullandığını vurgulayan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, “Rekabet ortamında kredi kartı faizlerine sınırlama getirilemez diyorlar, ama kendi aralarında anlaşarak rekabeti bitiriyorlar. Biz bu faizi uygulayacağız diyorlar. Bankalar tüketicilerden çok kendi menfaatlerini gözetiyorlar. Bankalar için borcunu zamanında ödeyemeyen tüketici kaliteli tüketicidir. Yıldızlı tüketicidir. Çünkü sürekli faiz öder. Bankalar insanların ekonomik sıkıntısından nemalanıyor. Geçim kaynakları faiz. Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar” dedi.

Tüketiciyi tehdit ediyor, şantaj yapıyorlar

Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer

Keser de bankaların resmen tehdit ve şantaj yaptıklarını belirterek, kredi kartı kullanımının bankalarca istismar edildiğini söyledi. Keser, kredi kartı faizleriyle ilgili tartışmada bankalardan yana tavır alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunu eleştirerek şöyle konuştu: “BDDK bazen öyle konuşuyor ki, sanki Bankalar Birliği konuşuyor zannediyorum. Tüketici öncelenmelidir. Bankacılık sektörüne karşı korunmalıdır. Hükümet, faizi sınırlandırma konusunda geri adım atmamalıdır.”

Bankalar sömürüyor

redi kartı faiz oranlarına sınırlama getiren teklif bankaları ayaklandırdı. Faize dokundurtmak istemeyen bankalara BDDK destek verirken tüketici STK’ları bankaları ve onlara destek veren BDDK’yı eleştirdi.

Yeni Asya’ya konuşan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ve Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser bankalara ağır suçlamalarda bulundular.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: FAİZDEN SERVET SAHİBİ OLDULAR

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kredi kartlarının alış veriş aracından ziyade geçim aracı olarak kullanıldığını söyledi. Bankaların insanların zaaflarını kullandığını vurgulayan Kaya, “Bankalar da bunu çok iyi biliyorlar, kart pazarlıyorlar. Ve faizinden müthiş bir servet sahibi oluyorlar. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın verdiği teklifi savunuyoruz” dedi.

Kaya sözleri şöyle: “Bankalar rekabet ortamında sınırlama getirilemez diyor ama kendi aralarında anlaşarak rekabeti bitiriyorlar. Biz bu faizi uygulayacağız diyorlar. Bankalar tüketicilerden çok kendi menfaatlerini gözeti-yor. Bankalar için borcunu zamanında ödeyemeyen tüketici kaliteli tüketicidir. Yıldızlı tüketicidir. Çünkü sürekli faiz öderler. Bankalar insanların ekonomik sıkıntısından nemalanıyor. Geçim kaynakları faiz. Sanayicilerin vergi rekortmeni olması gerekirken maalesef para üzerinden para kazananlar vergi rekortmenleri oluyorlar.”

TÜ-MER: BDDK BANKACILAR GİBİ

KONUŞUYOR

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser ise bankaların resmen tehdit ve şantaj yaptıklarını savundu. Bankaların kredi kartı kullanımını istismar ettiğine dikkat çeken Keser, “Bankacılar kredi kartlarında ciddî bir gelir olduğunu keşfettiler. Üyelik ücretleri aldılar ve inanılmaz kâr ettiler. Ahmet İyimaya’nın teklifi ile bankacılar köşeye sıkıştı. Bankaların gayri hukuki davranışları var. Talep olmadan kart göndermezsiniz deniyor ama gönderiliyor. Sözleşmenin bir suretini tüketiciye vermek zorundalar ama vermiyorlar. Yasama hiçe sayılıyor” dedi.

Bütün dünyada finans sektörünün zarar gösterirken Türkiye’deki bankacılık sektörünün tarihî rekorlara imza attığını hatırlatan Keser, şunları söyledi: “Çıkıp Türkiye serbest piyasa ekonomisi ile yönetiliyor buna müdahale etmeyin deniyor. Serbest piyasa tüketiciyi söğüşleme ekonomisi değildir. Bankacılık sektörü günü gününe ödeme yapan tüketiciyi sevmez. Gecikmeli ödeyen en iyi tüketicidir. Bu aba altında sopa göstermektir.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in bankalara destek vermesini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Keser, “BDDK yeteri kadar bankaları denetlemiyor. BDDK bazen öyle konuşuyor ki sanki Bankalar Birliği konuşuyor zannediyorum. Tüketici öncelenmelidir. Bankacılık sektörüne karşı korunmalıdır. Hükümet faizi sınırlandırma konusunda geri adım atmamalıdır. Bankalar tüketiciye şantaj yapıyor, tehdit ediyor, aba altında sopa gösteriyor. Bankacılık sektörünün ciddi bir şekilde izlenmesi lâzım” dedi.

ATO: BANKALAR FAİZDE UYUMLU

Öte yandan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de faize sınırlama getirilmesi gerektiğini açıkladı. Bankacılık sektöründen gelen “Serbest piyasada sınır olmaz” şeklindeki eleştirileri anlamanın mümkün olmadığını belirten Aygün, “Kredi kartı pazarındaki 21 bankadan 16’sının çok büyük bir uyumla aynı faiz oranını uyguladığı bir ülkede yüksek faiz sorununun serbest piyasa koşullarında çözülmesi beklenemez. Nitekim yıllardır da çözülemiyor. Serbest piyasa ekonomisi diye tutturdukları, gerçekte serbest pırasa ekonomisi. Tüketiciyi pırasa gibi doğra at, al sana serbest piyasa” dedi.

Kemal BENEK / Ankara

30.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  ENERJİDE NEDEN DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK?

  Kart faizinden müthiş servet kazanıyorlar

  Petkim bugün devrediliyor

  Tüzmen’den kimya ürünleri ihracatçılarına uyarı

  Cornelia Diamond Golf Resort Otel hizmete girdi

  FED, faiz arttırma dönemine girebilir

  Sözleşmeli personele iyi haber

  Marmaray’ın son ihalesinde malî teklifler açıldı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır