Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yapısal reformlar devam etmeli

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi ve etkin risk yönetiminin tavizsiz uygulanmasının önümüzdeki dönemde de ekonominin küresel çalkantıların olumsuz etkilerinden korunması açısından önem arzettiğini bildirdi.

Merkez Bankası, hanehalkının, kredi ihtiyacını diğer tüketici kredilerine göre faizi daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılamasının, borç geri ödeme kapasitesini olumsuz etkilediğini, bu sebeple, kredi kartlarının bir ödeme aracı olarak kullanılmasını ve kredi ihtiyaçları için tüketici kredilerinin tercih edilmesinin, hanehalkının menfaatine olacağını bildirdi. Merkez Bankası tarafından yılda iki kez hazırlanan ‘’Finansal İstikrar Raporu’’ yayımlandı. Raporda, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın devam etmekte olması, gıda, enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin enflasyonist riskleri artırması ve gelişmiş ekonomilerin karşı karşıya olduğu durgunluk tehdidinin, Türkiye için önümüzdeki dönemde finansal istikrar açısından tüm ekonomik birimlerin, kararlarında ihtiyatı elden bırakmamasını gerektirdiğine işaret ettiği bildirildi. Bunun yanında döviz geliri elde etmeyenlerin döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği konusu önemini koruyor. Hanehalkı yükümlülükleri içinde payı azalmakla birlikte faize tabi kredi kartı bakiyeleri artmakta. Öte yandan 2007 yılında bankacılık sektörü büyümesini sürdürdü, sektördeki yabancı payı arttı. Bankaların aracılık fonksiyonlarının gelişimini ve sektörün derinliğini gösteren mevduat ve kredilerin GSYH’ye oranı ile kredilerin mevduata oranı artmaya devam ediyor.

3 kat fazla faiz ödüyoruz

MB Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde kredi kartı faizlerinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, “ABD’de de kredi kartları faizi, tüketici kredi faizinin 1.7 katı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran 2.9-3 kat” dedi. Yılmaz’ın bu sözleri, bankaların kredi kartlarına yüksek faiz uygulamasına destek olarak yorumlandı.

Kredi kartı faizleri düşürülsün

Tüketıcı Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komitesi Başkanı Faruk Hançer, kredi kartlarına uygulanacak faizlerle ilgili olarak, hükümeti ve duyarlı tüm kurum-kuruluşları, tüketici lehine yapılacak hukuki düzenlemelerin arkasında durmaya davet etti. Hançer, şunları kaydetti: “Sayın Bakanın, kredi kartları piyasasından ve bankaların haksız uygulamalarından habersiz olduğunu tasavvur bile edemiyoruz. Bu haliyle tüketiciden sorumlu bakanın dahi tarafsızlığını yitirdiğini düşünmekteyiz. Bu durum da göstermektedir ki Tüketicinin Korunması Bakanlığı kurulması menfaatler dengesi açısından vazgeçilemez bir gereklilik arz etmektedir.”

/ Ankara

31.05.2008


 

Karpuz fiyatları üreticiyi üzdü

Türkiye’nin en erkenci turfanda karpuzlarının yetiştiği Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, örtü altı karpuz üretiminde hasadın başladığı, ancak piyasa fiyatlarının üreticiyi memnun etmediği belirtiliyor.

/ Adana

31.05.2008


 

WILO’ya uluslararası iki ödül birden

ANA faaliyet alanı “Su transferi” olan Wilo’nun kontrolsüz pompalara oranla yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlayan yüksek verimli pompaları, enerji tasarrufunda gösterdikleri performansla uluslararası alanda iki ödül birden kazandı.

Alman Tüketici Koruma Enstitüsü “Stiftung Warrentest” tarafından enerji tüketimi konusunda birincilik ödülü alan “Wilo Stratos Eco”dan sonra; “Wilo Stratos 25/1-6” modeli, enerji verimliliği yüksek olan pompa teknolojilerine verilen “Energy+ Award 2008” ödülüne layık görüldü.

Yeni Asya / İstanbul

31.05.2008


 

Avro bölgesinde enflasyon patladı

AB'DE ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesi’nde enflasyon Mayıs ayında yüzde 3,6 ile tekrar tarihi zirvesine çıktı.

Resmi istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre gıda ve enerji fiyatlarının sürüklediği enflasyon, Mart ayında yüzde 3,6’yı gördükten sonra Nisan ayında yüzde 3,3’e gerilemişti. Bu arada Avro Bölgesinde enflasyonun Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlediği hedefi oldukça aşması üzerine hedefte revizyon beklentisi güçlendi. Öte yandan Eurostat, Avro Bölgesinde Mart ayında yüzde 7,1 olan işsizlik oranının Nisan ayında değişmediğini bildirdi. Avro ülkelerinde işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,5 seviyesindeydi. 27 üyeli AB’de de işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek Nisan sonu itibariyle yüzde 6,7 oldu. AB’deki ortalama işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,2 düzeyindeydi. AB’de en yüksek işsizlik oranları yüzde 10’la Slovakya, yüzde 9,6’yla İspanya ve yüzde 7,8’le Fransa’da gerçekleşirken en düşük işsizlik oranları yüzde 2,7’yle Danimarka ve yüzde 2,8’le Hollanda’da kaydedildi.

/ Brüksel

31.05.2008


 

Petkim’in devri gerçekleşti

PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.’nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin SocarTurcasInjaz Ortak Girişim Grubuna devrine yönelik satış sözleşmesi dün imzalandı.

SocarTurcasInjaz, 2 milyar 40 milyar dolarlık ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin ödedi. Ankara Sheraton Otelinde yapılan Petkim’in devir teslim törenine, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman İlter, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, Socar Başkanı Rövnag Abdullayev ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy katıldı. SocarTurcas Petrokimya A.Ş, ihale bedelinin 1 miyar 660 milyon dolarını peşin öderken, 380 milyon doların da 3 yıl içinde ‘vadeli’ olarak ödeneceği açıklandı. Petkim’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, 2007 yılı Temmuz ayında yapılmış, ihalede en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak daha sonra ihale komisyonu, 2 milyar 40 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren SocarTurcasInjaz Ortak Girişim Grubuna yönelik karar verdi ve satış onaylandı. Bu arada Petrolİş Sendikasının, Petkim’in özelleştirilmesine karşı açtığı bazı davalarla ilgili yargı süreci devam ediyor.

/ Ankara

31.05.2008


 

Elektriğe zam kesin, rakam meçhul

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammı tartışmalarıyla ilgili olarak kendisinin rakam telaffuz etmediğini belirterek, “Çünkü şu anda çalışmalar yapılıyor” dedi.

8. Uluslararası Enerji Arenası katılan Bakan Güler, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Güler, 1 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe girecek otomatik fiyat ayarlamasına göre elektriğe zam yapılacağına ilişkin görüşlere ilişkin olarak, kendisinin bu konuda bir rakam telaffuz etmediğini, şu anda bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Güler, bu konuda sadece kendi bakanlığının değil, ilgili diğer bakanlıklarla birlikte karar verileceğini, dolayısıyla bir rakam telaffuz etmenin mümkün olmadığını vurguladı.

/ Ankara

31.05.2008


 

Petrol 126 doların altında

ULUSLARARASI piyasalarda geçtiğimiz hafta 135 doların üzerine çıkan petrol fiyatları, ABD Doları’nın değer kazanması üzerine 126 doların altına geriledi.

Önceki gün 4,41 dolar azalan ABD ham petrolünün varil fiyatı dün de 86 sent gerileyerek 125,76 dolara düştü.

/ New York

31.05.2008


 

Maliye, akaryakıtta vergi indirimine sıcak bakmıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi talebine Maliye sıcak bakmıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi talebine Maliye sıcak bakmıyor. Türkiye’de kurşunsuz benzin üzerindeki vergi yükü yüzde 57,68’e ulaşırken, bu oran motorinde yüzde 44,98, otogazda yüzde 46,30, LPG’de (mutfak tüpü) yüzde 40,62,fuel oil’de ise yüzde 30,70 olarak belirleniyor. EPDK Başkanı Köktaş’ın ham petrol fiyatlarında yaşanan artışların ardından ‘’Madem ki dünya petrol fiyatlarına müdahale edemiyoruz, o zaman kendi iç pazarımızda oluşan fiyatların bileşenlerine bakmamız lazım. Türkiye’de enerjinin vergilendirilmesine ilişkin politikalarda değişime ihtiyaç var’’ diyerek, akaryakıt sektöründe verginin düşürülmesi talebi, Maliyeden olumlu yankı bulmadı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan bir üst düzey yetkili, akaryakıt ürünlerinden maktu özel tüketim vergisi alındığını, ürün fiyatları arttıkça zaten vergi yükünün oransal olarak düştüğünü ifade etti. Bu arada Maliye Bakanlığı verilerine göre, akaryakıt ürünleri içinde en fazla vergi benzinden alınıyor.

Kurşunsuz benzindeki toplam vergi yükü, yüzde 42,43’lük ÖTV ve yüzde 15,25’lik KDV payı ile birlikte yüzde 57,68’e yükseliyor.

Bunu yüzde 46,30’luk vergi yükü ile otogaz izliyor. Otogazdaki vergi yükünün yüzde 31,05’ini ÖTV, yüzde 15,25’lik bölümünü de KDV payı oluşturuyor. Akaryakıt ürünlerinin tümündeki KDV yükü yüzde 15,25 olarak belirlenirken, ÖTV payı gazyağında yüzde 25,02, motorinde yüzde 29,73, europo dizelde yüzde 29,95, kalorifer yakıtında yüzde 22,78, fuel oilde yüzde 15,45, mutfak tüpünde de yüzde 25,36’yı buluyor.

/ Ankara

31.05.2008


 

Türkiye büyürken, yabancı sermaye akacak

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yıl, en kötümser beklentiyle 1213 milyar dolar, en iyimser beklentiyle de 1417 milyar dolar düzeyinde olacağını söyledi.

Bakan Şimşek, CNN Türk’de katıldığı programda, ekonomik gelişmelere ilişkin soruları cevapladı. Türkiye ekonomisinin, kısa dönemde, potansiyelinin altında büyüyeceğini kaydeden Şimşek, 2009’un başından itibaren ciddi bir toparlanma sürecine başlayacağını vurguladı. Şimşek, ‘’Türkiye, yüzde 67’lik ekonomik büyüme patikasına yeniden dönecek’’ diye konuştu.

/ Ankara

31.05.2008


 

Kiler, likör ihalesinde yok

İSTANBUL’UN en önemli arazileri arasında gösterilen eski ‘Likör fabrikası’ için düzenlenen ihalede en yüksek teklifi veren Kiler grubu ihaleden çekildi.

İhaleye en yüksek teklifi veren ve tek başına ihaleye giren Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ihaleden çekildiğini açıkladı.

Yeni Asya / İstanbul

31.05.2008


 

AKP’den Baykal’a tazminat dâvâsı

AKP, CHP’li Önder Sav’ın hükümet tarafından dinlendiğine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Baykal’ın iddialarını mahkemeye taşıyor. AKP’den, partinin “kişilik haklarına tecavüz niteliğinde, gerçek dışı, haksız ve hukuka aykırı beyan ve isnatlarda bulunduğu” iddiasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a 50 bin YTL’lik manevi tazminat dâvâsı açıldı.

AKP’den, partinin ‘’kişilik haklarına tecavüz niteliğinde, gerçek dışı, haksız ve hukuka aykırı beyan ve isnatlarda bulunduğu’’ iddiasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a 50 bin YTL’lik manevi tazminat dâvâsı açıldı. AKP’nin avukatları Muammer Cemaloğlu ve Fatih Şahin tarafından açılan dâvânın dilekçesinde, Baykal’ın, 28 Mayıs Çarşamba günkü basın toplantısında, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlendiği yönündeki iddialara değindiği belirtildi. Dilekçede, ‘’AK Parti’nin manevî şahsiyetine, kişilik haklarına tecavüz niteliğinde, gerçek dışı, haksız ve hukuka aykırı beyan ve isnatlarda bulunduğu’’ iddiasıyla Baykal’dan 50 bin YTL manevî tazminat talep edildi.

/ Ankara

31.05.2008


 

CHP’den Vakit’e suç duyurusu

CHP, parti Genel Sekreteri Önder Sav’ın “dinlenildiği” yönündeki iddialarla ilgili olarak Vakit gazetesine suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Sav ile Merkez Valisi Ali Serindağ arasında, “hiç kimsenin bulunmadığı bir ortamda özel sohbet niteliğinde geçen konuşmanın, gazetenin 26 Mayıs Pazartesi günlü nüshasında aynen yayımlandığı” ifade edildi.

CHP, parti Genel Sekreteri Önder Sav’ın ‘’dinlenildiği’’ yönündeki iddialarla ilgili suç duyurusunda bulundu. Şikâyetçiler CHP ve Önder Sav’ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdi. Suç duyurusu dilekçesinde, ‘’şikâyetçileri yasal olmayan yöntemlerle dinlemek ve elde ettikleri verileri başkalarına vermek fiilinin failleri’’ ile Anadolu’da Vakit Gazetesi Sahibi Nuri Aykon, yazı sahipleri Serdar Arseven ve Aslan Değirmenci ‘’şüpheliler’’ olarak yer aldı. Dilekçede, Sav ile Merkez Valisi Ali Serindağ arasında, özel sohbet niteliğinde geçen konuşmanın, gazetede yerladığı ifade edildi.

/ Ankara

31.05.2008


 

Yazıcıoğlu ne demek istedi?

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sayfasında yer alan bilgilerin zaman içinde yenilenmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini ileri sürerek, “Asırlarca önce yapılan yorumlar din değildir, görüştür, düşüncedir. Bunu din olarak algıladığınız zaman, alıp bugüne getirirsiniz, gülünç ve zor durumlarla karşılaşırsınız” dedi.

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri başkanlığının internet sayfasında yer alan bilgilerin zaman içinde yenilenmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Asırlarca önce yapılan yorumlar din değildir, görüştür, düşüncedir. Bunu din olarak algıladığınız zaman, alıp bugüne getirirsiniz, gülünç ve zor durumlarla karşılaşırsınız’’ dedi.

Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada, dini algılayışta ve dini anlatımda, gelenekten, görenekten gelenlerin ve atadan dededen duyulanların etkisi olduğunu söyledi. Dinle kültürü ayrıştırmak, dinle fıkhı ayrı görmek gerektiğini belirten Yazıcıoğlu, asırlarca önce dini yorumlayan kişilerin dönemin şartlarına göre buldukları çözümlerin günümüze adapte edilmesinin sıkıntı oluşturacağını ifade etti.

Dinin inançla ilgili açık ve kesin hükümleri bulunduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, ‘’Ama pek çok konu da yoruma açıktır. Yoruma açık olduğu zaman farklı yorumlar yapılabilir. Yüzlerce yıl önce yapılan yorumla bugünün yorumu aynı olmaz, aynı olması de gerekmez. Asırlarca önce yapılan yorumlar din değildir, görüştür, düşüncedir. Bunu din olarak algıladığınız zaman alıp bugüne getirirsiniz, gülünç ve zor durumlarla karşılaşırsınız’’ diye konuştu.

Dini yorumların zamana ve şartlara göre değişebileceğini vurgulayan Bakan Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu yapmakta bazen sıkıntı çekiyoruz. Bunun yerine asırlarca öncesinin görüşlerine bir projeksiyon tutuyoruz. Onları günümüze aktarıyoruz, o zaman da bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz, günümüzün realitesine de uymuyor. Din sürekli gelişmeye, yorumlamaya açık bir kurumdur. Dolayısıyla bunun hakkını verebilmek lâzım. Yoksa kolaycılığa kaçıp da daha öncekiler bizim adımıza da düşündüler, ‘işte onların düşündükleri’ deyip ortaya koyarsanız ondan bir sonuç çıkmaz, karmaşa çıkar.’’

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sayfasında yer alan bilgilerin zaman içinde yenilenmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yazıcıoğlu, bazı değerlendirmelerde yenilikler, farklılıklar, değişiklikler olabileceğini, bunlara dikkat edilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

/ Ankara

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır