Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Haydi sigarayla savaşalım!

Çevreci Profesör Orhan Kural çevre kirliliği konusunda seminer verdiği ilköğretim okulunda, herkesi sigarayla mücadele etmeye davet etti

FATİH Belediyesinin düzenlediği Çevre Bilincini Geliştirme Seminerleri çerçevesinde, Sigarayla Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı ünlü çevreci Prof. Dr. Orhan Kural, Çapa İlköğretim Okulunda öğrencilere bir konferans verdi.

Konuşmasına “Gençler sizlerden çok, ama çok özür dileriz” diyerek başlayan Kural, bunun sebebini şöyle açıkladı: “Çok özür dileriz çünkü size iyi bir İstanbul bırakamadık. Ne yazık ki bunu yapanlar televizyonlardır. Formula 1 ile halkı uyutanlardır, profesyonel futbolla, magazin programlarıyla Türkiye’yi uyutanlardır.” Konuşmasını çevre kirliliğini anlatan slaytlar ile destekleyen Prof. Dr. Orhan Kural minik öğrencilere güvendiğini ifade ederek, “Bizi kurtaracak olanlar sizlersiniz. Değişim sizinle başlayacak, sizden farklı olmanızı istiyorum” diyerek onlara sorumluluklarını hatırlattı.

Geri dönüşüm konusuna da dikkat çeken Kural, çocuklardan ve herkesten, hemen bugün olmak üzere evlerinde ikinci bir çöp kutusu bulundurmalarını, buna pet şişe ve diğer naylon, plâstik atıkları atmalarını istedi. Prof. Dr. Kural öğrencilere, içinde çevrenin korunmasına yönelik rehber niteliğinde bir dosya vererek çevreyi kurtarma adına nasıl katkı sağlayabileceklerini anlattı.

Özellikle atık piller konusuna değinen Kural, “Bir adet kullanılmış pil bir ton suyu kirletmektedir. Bu duyuruyu ilk kez açıklıyorum: Gördüğünüz atık pilleri Aras Kargo’nun Türkiye’nin neresindeki şubesine götürürseniz götürün ücretsiz olarak bunları alıyor ve Kocaeli’ndeki geri dönüşüm tesisine taşıyor” diyerek herkesi bu kampanyaya davet etti.

SEFERBERLİĞİNE KATILIN

Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığının yürüttüğü bir kampanya doğrultusunda gençleri ve herkesi “Ağaçlandırma Seferberliği”ne davet eden Kural, bunun için 1923 nolu telefon hattına boş bir sms atarak 5 YTL değerinde bir bağış yapabileceklerini söyledi. “Bugüne kadar bir çok düşmanım oldu. Hatta bir keresinde arabama bomba bile koydular. Ama hâlâ ayaktayım” diyerek bunun sebebini sokakta bir gözünü çocukların çıkardığı ve alıp beslediği kör bir kedinin duâları ile açıkladı. “Çocuklar gerçek Müslümanlık aynı zamanda bir kediye ya da bir köpeğe süt vermek, çevreyi temiz tutmak demektir” diyerek sözlerine devam eden Orhan Kural, çocukları cep telefonu ve fast food zincirleri konusunda da uyardı.

SEZEN AKSU’YA HAKKIMI

HELÂL ETMİYORUM

Sigara kullanma yaşının ilkokul çağlarına kadar düştüğünü de hatırlatan Kural, miniklere sigaradan uzak durmalarını “bir kez bile denememelerini” tavsiye ederek “Aman dikkat edin çocuklar. Onların yeni hedefi sizlersiniz” dedi. Kliplerinde ve filmlerinde sigara kullanan Sezen Aksu, Hülya Avşar gibi ünlüleri de kınadığını belirten Prof. Dr. Kural, ünlülerin bilerek ve para karşılığı sigara içtiğini öne sürerek, onları hayatı boyunca affetmeyeceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Kural bir başka ünlü Ajda Pekkan’ın da hayvanseverliğinin sahte olduğunu vurgulayarak, Pekkan’ın önceki birkaç gün önce televizyondaki programına yerlere kadar sarkan bir vizon kürkü ile geldiğini, bunun sebebini sorduğunda ise, kürkün sahte olduğunu ve hayvanları çok sevdiğini söylediğini belirtti. “Hayvanları gerçekten seven birisi televizyona böyle bir vizon kürk ile çıkmaz” diyen Kural, çocuklara vizon kürklerin yapılırken hayvanların nasıl katledildiğini gösteren bir video izletti.

Sigaranın zararlarına da değinen Kural, şu 4 tavsiyede bulundu:

1- Sigara içen bir üniversite öğrencisine burs verilmesin.

2- Sigara içen yeşil kart sahiplerinin kartları iptal edilsin. Çünkü sigara alabiliyorsa yeşil karta ihtiyacı yok demektir.

3- SSK primleri sigara içenler için 2 kat fazla alınsın.

4- Sigara yüzünden akciğer kanserine yakalanan bir devlet memuru, meselâ bir öğretmen, devletin sağladığı imkânlardan faydalanamasın ve kendi ameliyat parasını kendi cebinden ödesin. Devlet bu kişilerden yardımını çeksin.

Prof. Dr. Kural, çocuklardan da evlerinde anne babalarını sigara içmemeleri konusunda uyarmalarını, kızsalar bile bunu inatla söylemelerini tavsiye etti.

Ahmet CEYLAN / İstanbul

31.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Haydi sigarayla savaşalım!

  İLÂCA SİGARADAN DAHA AZ PARA HARCANIYOR

  Piknik alanlarına ilâçlama

  ‘Kene’ye yanlış yapılıyor

  AB değerleriyle yarışacaklar

  Yeni Asya'dan kermes

  17 milyon tiryaki var

  Başsavcı Yalçınkaya mütalâasını verdi

  AB için din belirleyici değil

  Deniz Baykal: Din hepimizin

  Gidilecek çok yolumuz var

  TRT'ye Kürtçe yayın izni

  Hristofyas: Kıbrıs’ta yeni ortak devleti kabul etmeyiz

  Soylu: Birlik siyaseti arıyorum

  Türk-Alman Üniversitesi 2009’da İzmir’de açılacak

  Silifke DP’ye taze kan

  Kirazlı, yıllar sonra yeniden kirazlandı

  Çölleşme kapımıza dayandı

  Çevre gününde öğrenciler temizlik yapacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır