Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Burası Fatih’in yargılandığı yerdir

Fatih Sultan Mehmet’in yargılandığı rivayet edilen mahkeme binası, restore edildi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar Gülfem Hatun Mahallesi’nde bulunan tarihî bina törenle açıldı. Halk arasında Fatih Sultan Mehmet’in Rum mimara uyguladığı haksız cezadan dolayı Kadı Hızır Çelebi tarafından yargılanıp mahkûm edildiği rivayet edilen ‘’Fatih’in Mahkemesi’’ binasının açılışı, İstanbul’un Fethi’nin 555. Yılı hatırasına gerçekleşti.

’’KIRMIZI TAŞ BİNA’’

Tarihî bilgilere göre binanın bulunduğu sokağın bugünkü adı tarihî kayıtlardaki gibi aynı, ‘’Eski Mahkeme Sokak’’. Kırmızı taş bina, erken dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. Binanın hiçbir yerinde yapanı, inşa edildiği tarihi gösteren bir kitabe bulunmuyor.

Tarihçiler, Kadı Efendi’nin görev bölgesini dikkate alarak yaptıkları tesbitlerden hareketle, mahkemeye yakın bir yerde yeniçerilerin kolluk beklemesinden dolayı buranın bir mahkeme binası olduğu kanaatindeler.

Son zamanlarda halıcı olarak kullanılan bina, Üsküdar Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. 1. derece tarihî eser olarak tescil ettirildi ve şehir planlarına da tarihî eser olarak işlendi.

FATİH NEDEN YARGILANMIŞTI?

Fatih Sultan Mehmet, mimarbaşı Atik Sinan’ı Fatih Camii’ni yapmakla görevlendirir. Fatih, Evliya Çelebi’nin ‘’Seyahatnamesi’’nde de yer alan hikâyeye göre: ‘’Kutlu fethin sultanı şöhretine uygun bir cami beklemektedir. Ancak cami inşası tamamlanınca gördüğü yapı kendisini öfkelendirir. Atik Sinan’ı yanına çağırır ve mimar başını azarlar, ‘Benim camimi niçin Ayasofya kadar yüksek etmeyip, bir Rum haracı değer sütunlarımı üçer arşın kesip Ayasofya’dan alçak ettin?’ diye sorar.

Mimar başı da ‘Padişahım İstanbul’da zelzele çok olur, yıkılmasın diye iki sütunu iki arşın kesip Ayasofya’dan alçak ettim’ diye özür dileyince, Fatih, ‘Özrü cürmünden şiddetlidir’ diyerek mimarbaşının iki ellerini bileklerinden kestirir.’’

Atik Sinan daha sonra kadı efendiye başvurarak adalet ister ve görülen mahkeme sonunda Fatih Sultan Mehmet, mimar başının ailesine bakmakla görevlendirilir.

/ İSTANBUL

01.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Burası Fatih’in yargılandığı yerdir

  Ünlü Minyatür sanatçısı Nusret Çolpan vefat etti

  Karagöz “kültürel miras”a girecek mi?

  Tarihî Yarımada Sempozyumu başlıyor

  Radyo Onbeş, beş yaşında

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır