Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dünyamız çölleşirse yandık

BM tarafından çevreyle ilgili yapılan çeşitli araştırmalar, dünyada çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olan 110 ülke bulunduğunu ortaya koydu.

BM, BM Çevre Programı (UNEP) aracılığıyla çevreye ilişkin çeşitli araştırmalar yaptı. Araştırmaların sonuçlarına göre, dünyanın önemli bir bölümünün çölleşme tehdidi altında olması sebebiyle bir an önce ciddî tedbirler alınması gerekiyor.

Çölleşme, 42 milyar doları bulan yıllık maliyetinin yanı sıra açlık, yoksulluk ve göç ile de insanoğlunu tehdit ediyor.

Merkezi ABD’de bulunan Worldwatch Institue, her yıl toprağın üst tabakasının 24 milyar tonunun kaybedildiğini ileri sürdü.

Araştırmalar, son 20 yıl içinde ABD’deki bütün ekili alanı kaplayacak kadar toprağın kaybolup gittiğini ortaya koydu.

Bu kriz, dünya üzerindeki karaların üçte birinden daha fazlasını kaplayan kurak alanlarda ortaya çıkarken, çölleşme, toprak tabakasının hassas, bitki tabakasının ince ve iklimin son derece sert olduğu bölgelerde kendini hissettiriyor. Çölleşme, toplam kara alanının yüzde 30’una zarar verirken, Afrika’da kurak alanların yüzde 73’ünü kaplayan 1 milyon hektarın üzerinde arazinin orta veya ciddî bir çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Asya’da ise bu miktarın 1,4 milyon hektarı bulduğu belirtilen araştırmalarda, şu bilgilere yer verildi: ‘’Fakat bu problem, sadece kalkınmakta olan ülkelere mahsus değildir. Ciddî bir şekilde veya orta derecede çölleşmiş alanların en fazla bulunduğu kıt'a yüzde 74 ile Kuzey Amerika’dır. AB’deki ülkelerin 5 tanesinde çölleşme sorunları mevcuttur. Asya’da en fazla etkilenen bölgeler eski Sovyetler Birliğinde yer almaktadır. Genel olarak bakılırsa çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olan kurak alana sahip 110 ülke olduğu görülür. UNEP çölleşmenin genel maliyetinin yılda 42 milyar dolar olduğunu hesaplamıştır. Sadece Afrika’nın yıllık kaybı 9 milyar dolardır.’’

SİLÂHLI ÇATIŞMALARIN SEBEBİ

Araştırmaların sonuçları, çölleşme dolayısıyla yaşanan manevî kayıpların bedelinin daha ağır ve 1 milyardan fazla insanın hayatının tehlikede olduğunu gösterdi.

Araştırmalarda şunlar kaydedildi: ‘’Uzun vadede 100 milyon kişi, doğup büyüdükleri yerleri terk etmek mecburiyetinde kalabilirler. Toz haline dönüşmekte olan yerleri bugüne kadar kaç kişinin terk edip gittiği bilinmemekle beraber mutlaka milyonları bulmaktadır. Mali ve Burkina Faso’da yaşamakta olanların altıda biri kendi yörelerini terk etmek zorunda kalmışlar ve bunun bir sonucu olarak da şehirlerin çevrelerindeki gecekondular fazlalaşmıştır.

Yağış almayan bölgelerde halen sürmekte olan 10 silâhlı çatışmanın başlamasının sebepleri arasında çölleşme de bulunmaktadır. Çölleşme, Somali gibi yerlerde siyasî dengesizlik, açlık ve toplumun parçalanmasına sebep olduğu gibi insanî yardım ve felâketleri önleme çabası şeklinde büyük miktarda harcamalara yol açmaktadır. Aynı zamanda, küresel ısınma ve biyolojik çeşitliliğin kaybolması gibi çevre koruma sorunlarını da ağırlaştırmaktadır.’’

Kuraklığın çölleşmeyi başlattığı ve daha da kötüleşmesine sebep olduğunu vurgulayan araştırmalarda, yanlış tarım uygulamalarının toprağı tükettiği belirtildi. Araştırmaların sonuçlarında, ‘’Yanlış sulama, tarım yapılan araziyi tuzlu bir halde bırakmakta ve her yıl 500 bin hektarı çölleştirmektedir. Bu miktar her yeni sulamaya açılan alana eşittir’’ denildi.

TÜRKİYE’NİN DURUMU

Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Erdoğan Özevren, Türkiye’nin içinde bulunduğu Orta Doğu coğrafyasının yarı-nemli ya da kurak-kurak iklim rejimi içerisinde yer aldığını hatırlatarak, ülke topraklarının yüzde 86’sının erozyon tehdidi altında olmasının, erozyonu çölleşmenin en önemli sebebi yaptığını vurguladı. Özevren, ‘’İklimsel verilere göre, ülkemizde Iğdır ve Konya ovaları ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi kuraklık ve çölleşmeye en hassas bölgeler olarak ortaya çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki ülkemizde erozyon olması sebebiyle ülke topraklarının tamamına yakını tehdit altındadır’’ dedi.

/ Ankara

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  AKPM: Yargı kararları AB’ye uyumlu olmalı

  EĞİTİM İDEOLOJİ KURBANI

  TRT Kürtçe yayına hazır

  Ortak Akıl Hareketi meydanda

  Irak Erdoğan’ı bekliyor

  Sevinmeyi bilmiyoruz

  Eski rektöre 9 yıl hapis

  AB’de sonuncu olduk

  Başbakanlık: Soru sorma, tedavi et

  Polatlı'da susuzluktan satılık köy

  Evinin önündeki ağaca çıkan çocuğu vurdu

  Sosyal HizmetlerŞenliği düzenlenecek

  Pilotluğa ilk adımı Adana'da atacaklar

  Uyuşturucu ‘Toplum Sağlığı’ sorunudur

  Öğretmenlerin tatil yapma imkânı yok

  Pişman oldular, yeni hayata başladılar

  İmtiyazlı ortaklık teklif bile edilemez

  Aile kurumu ayakta duruyor

  “TÜSİAD parti kursun”

  Evde maaş ödemesine ücret alınmayacak

  Asgarî ücrete yüzde 5 zam

  Arabanız internete bağlanıyor mu?

  Dünyamız çölleşirse yandık

  Artık oyunlar sokakta değil

  Ekmek parası için 1600 km

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır