Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başbakanlık: Soru sorma, tedavi et

BAŞBAKANLIK acil sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin bir genelge yayımladı.

Genelgede, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın bütün sağlık kuruluşlarının acil durumlarda hastaya gereken tıbbî müdahaleleri yapmalarının zorunlu olduğu, tedavi sırasında ‘’masrafların nasıl karşılanacağı’’nın hiçbir şekilde sorgulanmayacağı belirtildi. Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Başbakanlık genelgesinde, Anayasa’ya göre herkesin, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, devletin de herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla görevli olduğu hatırlatıldı.

Genelgede, bu çerçevede vatandaşların sağlıklı yaşamasını sağlamak amacıyla adil, eşit, ulaşılabilir, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek için başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarı ile uygulandığı belirtilerek, şöyle denildi: ‘’Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır. Hiçbir sağlık kuruluşu acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır. Hekim tarafından tıbben acil olarak değerlendirilmeyen olgularda, tıbbi ve hukuki sorumluluk sağlık kuruluşunun uhdesinde kalmak üzere gerekli yönlendirme yapılacaktır. Acil vakalarda, yoğun bakım hizmeti dahil olmak üzere gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonunun sağlanması esastır.

Acil olarak sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.”

BELEDİYE BÜTÇESİNE ÖDENEK

Genelgede, şu kurallara uymaları istendi:’’ Acil vakalarda acil sağlık hizmetinden yararlananlardan sosyal güvencesi bulunan kişilerin hizmet bedeli ilgili sosyal güvenlik kurumundan tahsil edilecek ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73. maddesinin 7. fıkrası gereğince hastadan ayrıca ücret farkı talep edilmeyecektir. Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan atandaşlarımızdan ödeme gücü bulunmayanların acil sağlık hizmeti bedelleri kendilerinden talep edilmeyecektir. Bunlardan kamuya ait sağlık kuruluşlarından ve ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarından acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri çerçevesinde sağlık kuruluşunun bulunduğu yer sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edilecektir. Bu konuda gerekli tedbirler ilgili vakıf başkanlıklarınca alınacaktır. Özel hastanelerden acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri ise talep edilmesi halinde 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanununun 32’inci, 5393 sayılı Belediye Kanununun 38. ve 60’ıncı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 18. maddeleri gereğince sağlık kuruluşunun bulunduğu yerin belediyesince ödenecektir. Bu amaçla belediyelerce bütçelerine yeterli ödenek konulacaktır.’’

/ Ankara

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  AKPM: Yargı kararları AB’ye uyumlu olmalı

  EĞİTİM İDEOLOJİ KURBANI

  TRT Kürtçe yayına hazır

  Ortak Akıl Hareketi meydanda

  Irak Erdoğan’ı bekliyor

  Sevinmeyi bilmiyoruz

  Eski rektöre 9 yıl hapis

  AB’de sonuncu olduk

  Başbakanlık: Soru sorma, tedavi et

  Polatlı'da susuzluktan satılık köy

  Evinin önündeki ağaca çıkan çocuğu vurdu

  Sosyal HizmetlerŞenliği düzenlenecek

  Pilotluğa ilk adımı Adana'da atacaklar

  Uyuşturucu ‘Toplum Sağlığı’ sorunudur

  Öğretmenlerin tatil yapma imkânı yok

  Pişman oldular, yeni hayata başladılar

  İmtiyazlı ortaklık teklif bile edilemez

  Aile kurumu ayakta duruyor

  “TÜSİAD parti kursun”

  Evde maaş ödemesine ücret alınmayacak

  Asgarî ücrete yüzde 5 zam

  Arabanız internete bağlanıyor mu?

  Dünyamız çölleşirse yandık

  Artık oyunlar sokakta değil

  Ekmek parası için 1600 km

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır