"Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Anglikan Kilisesi bölünmenin eşiğinde

İNGİLTERE Anglikan Kilisesinde kadınların papaz olarak atanması düşüncesi tartışmalara yol açtı ve kilisenin önemli isimlerinden çok sayıda papaz böyle olursa kiliseden ayrılacağını açıkladı.

Papazların, Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu ile kilisenin önemli isimlerinden York Başpiskoposuna birer mektup yazarak, itirazlarını açıkça ortaya koyduğu bildirildi. Aralarında piskoposların da bulunduğu 1300 papaz, kadın papaz atanması ve kendi üstlerinde görevlendirilmesi halinde ayine çıkmayacaklarını söyledi. Anglikan Kilisesi yönetiminin konuyu ele almasından hemen önce yazılan mektubun, kilise yöneticilerini zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Kilise yönetimi, 2 bin papazın desteğiyle, kadınların papaz olarak atanması fikrini ilke olarak benimsemişti. Yönetim, buna karşı çıkan papazlara bir hak tanınıp tanınmayacağı konusunda karar vermeye çalışacağı belirtiliyor. Kadınların papaz olmasını destekleyen gruplar ise erkek papazlara kadınların altında ayine çıkmama hakkının tanınmasının ayrımcılık olacağını belirterek, böyle bir istisnanın kural haline getirilmemesini istiyor.

/ Londra

02.07.2008


 

İSRAİL KAPATTI, MISIR AÇIYOR

FİLİSTİNLİLER'İN İsrail’in güneyine roket saldırısı düzenlediği, İsrail’in de bu saldırının ardından Gazze Şeridi ile geçiş noktalarını kapattığı bildirildi.

İsrail askeri sözcüsü, yaptığı açıklamada, son ateşkes ihlâline cevaben kapatılan geçiş noktalarında yalnızca yaya trafiğine izin vereceklerini söyledi. Filistin tarafından önceki gece İsrail’in güneyine bir roket atılmış, can ve mal kaybına yol açmayan saldırının sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmamıştı. İsrail ile Filistinliler arasında 19 Haziranda varılan ateş kesin ardından sınır geçiş noktaları, roket ve havan topu saldırıları sebebiyle şimdiye kadar 5 kez kapatıldı. Bu arada Gazze Şeridi’nin Mısır sınırının, iki tarafta biriken yüzlerce kişinin geçişine izin vermek üzere dün 2 günlüğüne açılacağı belirtildi. Kahire’de gazetecilere açıklama yapan Mısırlı diplomat Nebil Amr, tedavi olması gereken Filistinlilerin Mısır’a girişine, yurtdışından dönen Filistinlilerin de Mısır’dan Gazze Şeridi’ne geçişine izin verileceğini anlattı. Diplomat Amr, sınırın açılmasının, yine sınırın kapatılmasıyla zor durumda kalan Filistinlilerin başvurusu üzerine alınan “insanî” bir karar olduğunu söyledi.

/ Kudüs-Kahire

02.07.2008


 

İran nükleer müzakereye hazır

İRAN, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

İran Meclisi Millî Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, nükleer programları konusunda BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerelere başlamak için şartların uygun olduğunu söyledi. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın son İran ziyaretinin önemli neticeleri olduğunu belirten Burucerdi, Solana’nın teklif paketini ciddiyetle incelediklerini kaydetti. “Avrupa Birliğinin, ABD baskısıyla İran aleyhine yeni yaptırım kararı almasına rağmen, Almanya gibi bazı ülkeler bu karara karşı tavır aldı” diyen Burucerdi, bu tutumun müzakerelerin başlamasına zemin hazırladığını bildirdi. Burucerdi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yasaları doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.Solana, 14 Hazirandaki İran ziyaretinde Tahran yönetimiyle yaptığı görüşmelerde uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması karşılığında ekonomik ve siyasî kazanımları da içeren bir öneri paketi sunmuştu. İran, “kırmızı çizgileri” olarak gördüğü uranyum zenginleştirmeyi durdurmasının söz konusu olamayacağını belirtiyor.

/ Tahran

02.07.2008


 

Enver İbrahim'den karşı suçlama

MALEZYA'DA muhalefet lideri Enver İbrahim, Emniyet Genel Müdürü ve Başsavcı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Enver’in avukatı Sankaran Nair, muhalefet liderinin polise verdiği şikayet dilekçesinde, Emniyet Genel Müdürü Musa Hasan ve Başsavcı Abdülgani Patail’i, 1988 yılında fiili livata suçlamasıyla yargılandığı davada hakkında asılsız kanıt toplamakla suçladığını söyledi. Muhalefet lideri Enver’in şikayet dilekçesinin Selangor vilayetinin başkenti Şah Alam’daki karakola verildiği belirtildi. Şoförü ve bir yardımcısına 1988 yılında fiili livata ile suçlanan ve başbakan yardımcılığından olan Enver İbrahim, yargılanmış, hakkındaki karar yüksek mahkemeden dönmüştü. Enver, geçen hafta yine benzer bir suçlamayla karşı karşıya kalmıştı. Güvenlik kaygısıyla Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliğine sığınan Enver, güvenliği hakkında güvence verilmesinin ardından elçilikten ayrılmıştı.

/ Kuala Lumpur

02.07.2008


 

Obama, rakibine kara çalan generali affetmedi

ABD'de Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama’yı destekleyen emekli general Wesley Clark, Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain’in askeri deneyiminin, savaş pilotu ve ardından savaş esiri olmaktan ibaret bulunduğunu ve bunun, ABD başkanlığı için gerekli liderlik düzeyini sağlamayacağını söyleyince Obama, rakibi McCain’e destek verdi.

Eski başkan Bill Clinton döneminde NATO Avrupa Kuvvetleri başkomutanlığı yapan emekli orgeneral Clark, bir televizyon programında, “ulusal güvenlik politikası oluşturmak, riskleri anlamayı, rakiplerinizi tartmayı ve sorumluluk üstlenmeyi gerektirir. McCain’in savaştaki esaretine saygı duyuyorum. Ancak kendisinin üstlendiği hiçbir resmî konum, bahsettiğim sorumlulukları sağlamaz” dedi. Bu sözler üzerine Obama, kendi yandaşı Clark’a değil, McCain’e sahip çıktı. Obama, “McCain, ülkemize hizmet ederken fiziki işkence gördü. Hiç kimse, özellikle bir siyasi kampanya uğruna kendisinin verdiği hizmeti küçük düşürmeye kalkmamalı” dedi. McCain de, Clark’ın sözlerine ilişkin, “gereksiz bir şeydi” ifadesini kullandı. McCain, bir savaş pilotuyken Vietnam’da uçağı düşürülmüş ve kendisi çok ağır şartlarda 6 yıl esir kalmıştı.

/ Washington

02.07.2008


 

İran, ABD arasında Hürmüz atışması

İRAN'IN ‘’saldırıya uğrarsak Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazını kontrol altına alırız’’ açıklamasına ABD’den, ‘’petrol geçiş yolunu kapatma çabasını savaş eylemi olarak değerlendiririz’’ cevabı geldi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Muhammed Ali Caferi’nin ‘’saldırı durumunda İran da dünya enerjisinin geçiş noktalarından biri olan Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazını kontrol altına alır’’ açıklamasına cevap, Basra Körfezindeki ABD donanma güçleri komutanı Tümamiral Kevin Cosgriff’den geldi. ABD 5’inci Filo komutanı Cosgriff, Bahreyn’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazını kapatmaya yönelik bir girişime izin vermeyeceklerini vurguladı.

02.07.2008


 

İsrail, suda bile ırkçılık yapılıyor

İSRAİLLİ, bir insan hakları örgütü, Batı Şeria’nın ağır su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, sorunla ilgili olarak İsrail’i suçladı.

Filistin bölgelerinde incelemeler yapan İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilerden üç kat daha fazla su aldığını kaydetti. Batı Şeria’daki su sıkıntısının kronik olduğu belirtilen B’Tselem’in raporunda, İsrail’in, Filistinlilerin yeni kuyular açmasına izin vermemesi eleştirildi. Raporda, su sıkıntısının ekonomiye ve on binlerce Filistinlinin sağlığına ağır yansımaları olacağı belirtilerek İsrail, Filistin’in suyunu çalmakla suçlandı. Bölgenin, yıllardır kuraklığın yol açtığı su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.

02.07.2008


 

Abhazya, Gürcistan sınırını kapattı

GÜRCİSTAN’DA n bağımsızlığını ilân eden Abhazya, Gürcistan ile arasındaki sınırı kapattı.

Ayrılıkçı Abhaz yönetiminin ‘’Parlamento Başkanı’’ Nugzar Aşuba, yaptığı açıklamada, Abhazya’da dün meydana gelen patlamaların ardından yönetimin acil toplantı yaptığını ve Gürcistan ile sınırın kapatılmasına karar verildiğini söyledi. Abhazya’nın Gali bölgesi ile Gürcistan’ın sınır kenti Zugdidi arasındaki Enguri Köprüsü’nün sivil geçişlere bugünden(dünden) itibaren kapatıldığını kaydeden Aşuba, bölgedeki Rus barış güçleri ve BM gözlem misyonunun araçlarına herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceğini kaydetti. Enguri Köprüsü’nün Abhazya’daki turizm sezonu sona erinceye kadar kapalı kalacağını ifade eden Aşuba, bölge halkının güvenliği ve istikrarın bozulmaması için böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını ifade etti. Abhaz lideri Sergey Bağapş, bölgede meydana gelen patlamaların Rus turistleri hedef aldığını ve olaylarda Gürcistan’ın eli bulunduğunu ileri sürmüştü.

02.07.2008


 

Afrika zirvesinde gazeteci skandalı

nMISIRDA düzenlenen Afrika Birliği zirvesi sırasında bir İngiliz gazeteci ile Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe arasında tartışma çıktı.

İngiliz yayın kuruluşu ITN muhabiri, başlayan zirve sırasında konferans salonunun önünde Mugabe’ye yaklaşarak, kendisini nasıl devlet başkanı olarak görebildiğini sordu. Soruya sert bir şekilde, “Gordon Brown’ın İngiltere Başbakanı olmasıyla aynı temelde” cevabını veren Mugabe, ardından gazetecinin “aptalca sorular” sorduğunu söyledi. Televizyon görüntülerinde de, Mugabe’nin korumalarının gazeteciyi iterek uzaklaştırdıkları görüldü. Mısır, bu olayın ardından zirveyi izleyen gazetecilere yönelik kısıtlamaları artırdı. Birçok gazetecinin Şarm El Şeyh’teki basın bölgesine girmesine izin verilmedi. Eski İngiliz sömürgesi olan ve 1980’e kadar Rodezya olarak bilinen Zimbabve’de, Cuma günü tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu yapılmıştı. Muhalefetin boykot ettiği seçimlerde tek aday olan Mugabe kazanmış, ancak uluslararası toplumun eleştirilerine hedef olmuştu.

/ Şarm El Şeyh

02.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır