"Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

BİR İLK: EMEKLİ ORGENERALLER GÖZALTINDA

Ergenekon soruşturması çerçevesinde aralarında emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Gazeteci Mustafa Balbay, ATO Başkanı Sinan Aygün gibi önemli isimlerin de bulunduğu büyük gözaltıları değerlendiren hukukçular, elde ciddi deliller bulunmadan bu tür kapsamlı bir operasyonun yapılamayacağını, son gelişmelerin sürpriz olmadığını ifade ettiler.

BÜYÜK GÖZALTILARA HUKUKÇU DESTEĞİ

Yargıtay onursal başkanı Sami Selçuk, gözaltıların buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek savcıların soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabileceğini söyledi. İsnat edilen suçu belgeleyen delillere ulaşılmış olabileceğini belirten emekli başsavcı Reşat Petek de bu gözaltıların çoktandır beklendiğini kaydetti. Emekli hakim Ümit Kardaş ise, böyle bir gözaltı kararının verilmesinin ciddî belgelere ulaşıldığını gösterdiğini belirtti.

Gözaltılar sürpriz değil

ŞOK GELİŞMEYİ DEĞERLENDİREN HUKUKÇULAR: ELDE CİDDÎ DELİLLER BULUNMADAN BU TÜR KAPSAMLI BİR OPERASYON YAPILAMAZ. SON GELİŞMELER SÜRPRİZ DEĞİL.

“Ergenekon” soruşturması kapsamında bazı isimlerin gözaltına alınmasını Yeni Asya’ya değerlendiren hukukçular, elde ciddi deliller bulunmadan bu tür kapsamlı bir operasyonun yapılmayacağını, son gelişmelerin sürpriz olmadığını ifade ettiler.

YETERLİ ŞÜPHE VAR

Emekli Başsavcı Reşat Petek, soruşturmayı yürüten savcıların ellerindeki bilgi ve belgelerin kamuoyu tarafından bilinmediği için kesin bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu ifade ederek, “Yargı yeni delillere ve ipuçlarına mı ulaştı acaba? Muhakkak öyledir. Hakikaten Türkiye’de anayasal düzeni antidemokratik yollarla değiştirmek, hükümeti indirmek yolunda ciddi bir organize olduğu izlenimi hala devam ediyor. Ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da bu doğrultuda alakası olanları gözetime alma kararı verdiğine göre mahkemeden en azından yeterli şüpheyi elde etmiş oluyor ve bu noktada soruşturmayı genişletildiğini anlıyoruz” dedi.

Gözaltına alma kararının kolay kolay verilmediğini de ifade eden Petek, “Bu tip organize suçtan bahsediliyorsa, bir çete yapılanmasından bahsediliyorsa, elbette ki dernek kurar gibi bazı deliller değil daha organizeyi ortaya çıkaracak delillere ulaşılmış olmalı ki savcı bu talepte bulunuyor ve mahkeme de yeterli görüyor. Ve gözaltı kararı veriliyor. Hukuk düzenini yok etmeye yönelik bir çalışma varsa, yargı makamları da bunun üzerine gitmeli ve sorumluluklarının gereğini yapmalıdır. Sonucu beklemek lazım” diye konuştu.

BAŞSAVCININ HABERİNİN OLMASINA GEREK YOK

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Ergin’in “Gözaltılardan haberim yok” açıklamasını değerlendiren Emekli Başsavcı Petek, şunları kaydetti: “Genel işleyişi bilen biri olarak söyleyeyim bir konuda cumhuriyet savcısına soruşturma yetkisi tevdi edildikten sonra o soruşturmanın her safhasında başsavcıya bilgi vermesi gerekmez. Soruşturmayı yapmasına yetkilidir. Böyle önemli bir olayda artık kendi yetkisi kapsamında talimatları vermeye de yetkilidir. Emniyet makamlarına talimat vermede veyahut mahkemeden gözaltı kararı alıp soruşturmasını bu yönde sürdürmede il cumhuriyet başsavcısının yeniden bilgilendirmeye veya muvafakatını alma gibi bir usul ve yasal bir zorunluluk yoktur. Başsavcı haberim yok diyorsa olmayabilir normaldir.”

DEMEK Kİ ELDE CİDDÎ BELGELER VAR

Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş da soruşturmanın çok kapsamlı olduğunu hatırlattı. Gözaltı kararının verilmesinin elde ciddi belgelerin olduğunu gösterdiğini açıklayan Kardaş, “Sağlam deliller olmadan böyle girişimin olmaması lazım. Demek ki elde ciddi belgeler var. Orgeneral olup olmasına bağlı değil her vatandaş için geçerli tabiî ki önemli kanıtlar olması lazım. Önemli suçlamalar olması lazım ki gözaltına alınıyorlar. Ne çıkacağını göreceğiz.”

GÖZALTILAR BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Yargıtay eski başkanı Sami Selçuk, gözaltıların buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek savcıların soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabileceğini söyledi. Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, bir televizyon kanalında dünkü gözaltıları değerlendirirken, “Ergenekon” soruşturmasının büyük bir dava olduğunu söyledi. Soruşturmaların derinleştirilmek istendiğini kaydeden Selçuk, “İddianemenin hazırlanması saburla beklenmeli. Gözaltıların buzdağının görünen kısmı. Savcılar, soruşturmayı derinleştirmek amacıyla bu yola başvurmuş olabilir” diye konuştu.

Kemal BENEK / Ankara

02.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Çok sayıda gözaltı var

  BİR İLK: EMEKLİ ORGENERALLER GÖZALTINDA

  İddianame hazır

  Talimat savcıdan

  Soruşturma süreci işliyor

  Atatürk’ü sevmekle suçlandım

  Danıştay: Ayasofya müze olarak kalsın

  İlâçta mutlu son: Hükümet ile TEB anlaştı

  Başsavcı: AKP kapatılsın

  Ekonomi için reform şart

  İnal: Türkiye, ihtilâl ihtimalinden kurtulmalı

  Meclis tatile girmedi çalışmaya devam edecek

  Sivaslılar: 15 yıldır yöneltilen töhmetlerden bıktık

  Dikkat! Radarlar artıyor

  ÖNCE UYARI, SONRA CEZA

  Trafik müfettişleri de artıyor

  Afet konutlarına yerleşen yok

  “İstanbul’da kene yok” iddiası

  Silivri’de trafik kazası: 3 ölü

  Minibüs taramada, 7 kişi hakim önünde

  Başsavcı Engin: Operasyondan haberdarım

  Fırat: Yargı kararına herkesin saygı göstermesi gerekir

  Sahabe kabri inanç turizmine kazandırılacak

  Çayeli’nde sel felâketi

  Siirt'te su sıkıntısı

  Fatih’te Güney Koreli diplomata kapkaç

  Beyşehir’de su ürünleri avlanma yasağı sona erdi

  Engellerini gelişen teknolojiyle aşacaklar

  Mobil cihazlar sağlığımızı tehdit ediyor

  Dünya için pedal çeviriyorlar

  Sünnet çocuklarına Boğaz turu

  Dünyanın en mutlu insanları Danimarkalılar

  5 ayaklı buzağı şaşırtıyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır