"Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Trabzon ve Uzungöl Yaylası



Çok derin kültüre sahip ve birçok cihetlerle Türkiye’ye ve dış dünyaya ses veren Trabzon, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve 1868 yılında vilayet olan Trabzon, Türkiye’mizde ayrı bir değer. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon topraklarının % 30’u dağlık, % 60’ı kıyıdan içeriye doğru gittikçe yükselen ve ortalama 25-30 metre arasında değişen bir eğilim gösteren alanlar biçimindedir. İl sınırları içerisinde Kemer (2.856 m), Kastan (2.500 m.), Çakır göl (3.063 m.), Zigana (2.536 m.) ve Horos (2.396 m.) dağları yer alır.

Uzungöl bir köy ve yayla. Turistik pansiyonları, alabalık lokantaları, küçük tip otelleri ve manzarası ile, az bulunur bir güzellikteki konaklama yeridir. Uzungöl, fıtrî manzarasıyla izleme, yürüme, tırmanma ve botanik turizmine uygun bir yerdir. Uzungöl’de vadi içinden akan temiz berrak su, dar ve uzun küçük bir göle dökülür ve oradan taşarak akar ve Of kasabasından denize ulaşmak üzere Solaklı Deresi çayına katılır. Bu temiz ve berrak sulu dere ve oluşturduğu göl, karaçam ve diğer Karadeniz dağ ağaçlarından oluşan ormanla çevrilidir. Uzungöl’ün bulunduğu bölge daima bulutludur, zirvesinde yaz aylarında bile kar vardır. Gökyüzünün mavisi, güneş, bembeyaz bulut, yemyeşil orman ve berrak sudan oluşan manzara insanın tefekkür kaynaklarındandır. Uzungöl’den yukarıya, Soğanlı Dağı’na veya Sultan Murat Yaylası’na gidilir ve Çaykara’dan yukarıya doğru giden yol, Bayburt’a bağlanır.

Uzungöl, Trabzon’a 110 km uzaklıkta, Of ilçesine 38 km mesafededir. Yüksek dağlar arasında oluşmuş bir vadidedir. Bu dağlar, yeşilliklerle ve muhteşem manzaralarla dolu ve yerli yabancı misafirlerin nefes aldığı, yer bulamadığı bir mevkidir. Böyle bir yerde Trabzonlu can dostları ve ilme âşık şahsiyetler, eğitim-öğretim yılı sonunda, Anadolu’nun sıcaktan kavrulduğu bir zamanda, büyük fedakârlıklarla, üniversiteli ve liseli gençlerin bir kısmını, burada bir araya gönüllü olarak getirdiler ve şahsımla beraber bazı zatları bu güzide programda bulunmak nimetinde istihdam ettiler.

Bizler de, yılların tecrübe, birikim ve şevki içinde, bu eğitim arasında, ilimlerle mücehhez olmak ve hafızaları kuvvetlendirmek ve teknolojinin imkânlarıyla dünyayı bir masaya yatırıp, 7 milyarlık dünya ailesinin okuyan 2 milyar talebesiyle müşterek bir noktada buluşmak için, seçtiğimiz paket konuların derinliklerine daldık. Üstünde durduğumuz ve müşterek okuduğumuz konuların bazı başlıkları şöyle:

“Müjde Peygamberi” Efendimiz (asm). Belgelerle dünyada İslâmî gelişmeler. Bediüzzaman’ın Rusya hakkındaki tesbitleri, tahakkukları ve dökümanlar. Bediüzzaman ve beşerî münasebetler. Bediüzzaman ve basın, slayt gösterileri. Gençliğin önündeki tehlikeler ve çıkış yolları. Âyetler ışığında okumanın maddî-mânevî önemi, örneklerle. Hz. Mevlânâ’dan Hz. Bediüzzaman’a benzerlikler. 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî Ünlükul. Ülkenin birlik ve beraberliği ve ittihad-ı İslâm. İlmihal bilgileri, tesbihat ve okuma teknikleri. vs.

Bu önemli programın bitişi de renkli oldu. Çünkü bu okuma programında bulunan talebelerin bir kısmının aileleri ve Yeni Asya gazetesi Trabzon temsilciliğinin organizesiyle çevre il ve ilçelerden gelen diğer can dostlarıyla tarihî bir kaynaşma ve piknik oldu. Muhabbet ve kardeşliğin hâkim olduğu bu yerde, sahillerin adeta yandığı bu mevsimde, burada üşüyen ve kışlık giysilerini giyen pek çok kişi birlikteydi bizimle.

Bu harika mevkide bizleri bir araya getirmenin maddî ve manevî külfetine, emeğine, gayretine ve gönül zenginliğine katkıda bulunan ve bizleri yalnız bırakmayan başta İntizam Seyda, Adem Şahintürk, Mehmed Er, Ahmed Karpuz Beylere ve diğer ağabey ve kardeşlerime ve hasseten programın son ânına kadar büyük bir ciddiyet ve azimle katılan üniversite ve liseli gençlere binler tebrik ve binler teşekkürler.

04.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (27.06.2008) - Adana-Ankara salonları

  (20.06.2008) - Kuzeyde mehter coşkusu

  (13.06.2008) - Kurbağaların verdiği ders

  (06.06.2008) - 41. sene-i devriyesinde Abdülmecid Nursî

  (30.05.2008) - Kırk dokuz yıla neler sığdırmış?

  (23.05.2008) - Fidan ve müjde

  (16.05.2008) - Sincan’da da hoş bir sada

  (09.05.2008) - Kars ve Iğdır’dan müjde esintileri

  (25.04.2008) - Nasıl bir nur ve nasıl bir ziya?

  (18.04.2008) - Mehdi Halıcı Ağabeyin vasiyeti vardı

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır