"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’den cami ve hastane baskını

İsrail, Batı Şeria’daki baskınlarına dün de devam etti.

Nablus'ta baskın yaptıkları bir hastanenin kapısına kilit vuran İsrail askerleri ayrıca, bir yerel televizyon kanalına, gazeteye, camiye, bir kadın kuruluşuna baskın düzenleyip bazılarını kapattılar.

11.07.2008


 

Türkiye-Ermenistan arasında spor köprüsü

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptığı maç dâvetinin resmen ulaştığı ve değerlendirilmekte olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, haftalık basın toplantısında soru üzerine, Türkiye ve Ermenistan’ın Dünya Kupası Eleme Grubunda Erivan’da yapacağı maça ilişkin davetin resmî kanallardan Ankara’ya ulaştığını söyleyerek, “Daveti değerlendireceğiz” dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin yapılan açıklama ve değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine de Özügergin, Sarkisyan’ın geçen günlerde, “taze bir başlangıç yapılmasına” dair uluslar arası kamuoyunda yankı bulan bazı açıklamaları bulunduğunu söyleyerek, eğer doğru ise Sarkisyan’ın, “İki ülke arasında normal ilişkilerin tesisinden başka bir alternatif yoktur” ifadesinin kendilerine ulaştığını bildirdi.

Sözcü Özügergin, şunları kaydetti: “Eğer böyle ise biz bu tesbitlere katılıyoruz. Nitekim Ermenistan’daki seçimlerden hemen sonra mektup teatileri olmuştu. Bu unsurlar orada da var. Dolayısıyla eğer doğru ise Sarkisyan’ın bu ifadelerini memnuniyetle karşılıyoruz.”

/ Ankara

11.07.2008


 

Mûsibet, Amerikalılara tutumu öğretti

Petrol fiyatları Amerikan hayat tarzını değiştirdi

ABD’DE geçtiğimiz haftalarda bir galon benzinin (3,78 litre) fiyatının 4 doları geçmesinin ardından, bu artışın Amerikan halkı üzerindeki etkisi de tartışılmaya başlandı. Bu çerçevede Time dergisi de yeni sayısında artan petrol fiyatlarının farklı bir açıdan değerlendirildiği, “4 Dolarlık Benzinin Hoşunuza Gidecek 10 Yanı” başlıklı bir haber yayımladı. Haberde “pompaların başında yaşanan acıya” rağmen, bu artışın Amerikan halkının hayatını bazı açılardan olumlu etkilediği ve etkileyeceği savunuluyor. ABD’deki şehirleşmenin yatay olduğuna dikkat çekilen haberde, mesafeler arasındaki uzunluğun araba kullanmayı zorunlu kıldığının ve Amerikalıların işe bisikletle ya da yürüyerek gitmelerinin zorluğunun altı çiziliyor. Bu çerçevede bir alternatif olarak görülebilecek demiryollarına işaret edilerek, metro istasyonlarındaki park alanlarının hiç olmadığı kadar dolu olduğu vurgulanıyor ve ABD’de halkın petrol alımının yüzde iki ile üç arasında düşmeye başladığı belirtiliyor. Habere göre, “dünya Amerikalılar için tekrar küçülüyor”. Dört kişilik bir ailenin ülke içinde seyahat etmesinin en az 2 bin dolara mal olduğu belirtiliyor ve Amerikalı yatırımcıların, artık ülke dışı ve deniz aşırı yatırımlarını azaltmaya başlayabileceği vurgulanıyor. Bu çerçevede petrol fiyatlarındaki artışın aileleri birleştirebileceği ve “küresel mesleklerin eve dönüşüne” neden olabileceği dile getiriliyor. Artan petrol fiyatlarının diğer bir sonucu da Amerikalıların şehirlere daha yakın yerleşim yerlerine taşınmaya başlamaları olarak belirleniyor. Bu çerçevede Mayıs ayında yapılan bir araştırmaya atıfta bulunulan haberde, şehirlere daha yakın olan evlerin fiyatlarının artış gösterdiği belirtiliyor.

/ Washington

11.07.2008


 

Abhazya lideri Rusya’ya gitti

GÜRCİSTAN'DAN bağımsızlığını ilân eden Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş’ın, temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gittiği bildirildi.

Abhazya’nın ‘’Dışişleri Bakanı’’ Sergey Şamba, yaptığı açıklamada, Bağapş’ın Rus hükümeti yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde, bölgede son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendireceğini ve Rusya’nın Sohumi’de temsilcilik açmasıyla ilgili konunun gündeme geleceğini ifade etti. Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Rusya’nın Abhazya’nın başşehri Sohumi’de temsilcilik açmasıyla ilgili girişimlerinin uluslar arası hukuk ihlâli olduğunu, aynı zamanda bu tür girişimlerin Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün bozulması anlamına geleceğini söylemişti.

/ Tiflis

11.07.2008


 

Erdoğan’a, Maliki’den sıcak karşılama

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK’yı yok etmek Türkiye ve Irak’ın “en önemli, en ciddî işlerinden biri” olduğunu söyledi.

Erdoğan, Irak’ın başşehri Bağdat’a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü. Görüşmede terör örgütü PKK konusunu gündeme getiren Erdoğan, “PKK’yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddî işlerinden biridir. Bu örgütün gündemden düşmesi, her iki ülkenin lehinedir, çıkarınadır” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu, gecikmiş bir ziyarettir. Bundan ötürü üzüntü duyuyoruz. Bizler komşu ülkeyiz, bundan öte kardeşiz” dedi. Erdoğan, Irak halkının 2003 yılından bu yana yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, “Bu acıların sona ermesini temenni ediyoruz. Irak’ın istikrara kavuşması için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmak için çalışmaya hazırız” ifadesini kullandı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan’a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Görüşmenin sonunda Erdoğan ve Maliki’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini öngören Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu anlaşmasını imzalaması bekleniyor. İmza töreninden sonra iki ülke başbakanları, basının sorularını cevaplayacak ve daha sonra Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Iraklı yetkililerle birlikte öğle yemeğine geçecek.

/ Bağdat

11.07.2008


 

Sarkozy, AB krizine el attı

AB dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Lizbon Anlaşmasının İrlanda’daki referandumda reddedilmesinden sonra ortaya çıkan krizi aşmak için AB liderleriyle yapacağı istişarelerden sonra yeni bir öneride bulunacağını söyledi.

Avrupa Parlamentosu genel kuruluna hitap eden Sarkozy, ‘’Fransa, dönem başkanı olarak, sorunun çözümü için bir metot önerecek. Ekim veya Aralık ayında AB içinde bir çözüm bulunmasını umut ediyorum’’ dedi. Sarkozy, AB içinde kurumsal reformların yapılmaması halinde, Birliğin genişlemesinin de tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. İrlanda’yı 21 Temmuzda ziyaret edeceğini belirten Sarkozy, bu ülke yetkilileriyle görüşmede çözüm olanaklarını gözden geçireceklerini söyledi. Avrupa Parlamentosu genel kurulunda ülkesinin altı aylık dönem başkanlığı boyunca öncelik vereceği konular hakkında bilgi veren Sarkozy, daha sonra Avrupalı parlamenterlerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering ile ortak basın toplantısı düzenleyecek. AB Lizbon Anlaşmasının üye ülkelerde onaylanarak yürürlüğe girmesi, Fransa’nın öncelik vereceği konuların başında geliyor. Fransa, dönem başkanlığı boyunca küresel ısınma ve enerji, göç ve sığınma, Avrupa güvenliği ve savunması ile genel tarım politikası ve sağlık konularına öncelik vereceğini açıklamıştı.

/ Strasbourg

11.07.2008


 

‘Füze denemeleri saldırı ihtimalini arttırmadı’

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Tahran yönetiminin, orta ve uzun menzilli karadan karaya füze denemesinde bulunmasının, İran’a yönelik güç kullanımı ihtimalini arttırmadığını söyledi.

Gates, bir gazetecinin, İran’ın, füze denemesinde bulunmasının, “ABD ile İran’ı daha fazla karşı karşıya getirip getirmediğini” sorması üzerine, “Hayır. Sanmıyorum” cevabını verdi. Gates, İran’ın, yakın bir zamanda Rus yapımı hava savunma füzelerine sahip olma ihtimali üzerine de, söz konusu füzelerin yakın bir zamanda İran’ın elinde olmasını küçük bir ihtimal olarak gördüğünü belirtti.

/ Washington

11.07.2008


 

Trablusşam’da sükûnet sağlandı

LÜBNAN'IN ikinci büyük şehri Trablus’ta önceki gün Sünnîlerle Aleviler arasında çıkan çatışmalardan sonra şehre konuşlanan ordunun sükûneti sağladığı bildirildi.

Trablus’taki dinî ve siyasî liderlerin hükümet yanlısı Sünniler ile Suriye yanlısı Aleviler arasında ateşkesi sağlamasının ardından ordunun da şehre girdiği belirtildi. Bu arada Sünnilerin yaşadığı Bab Tibbane ile Alevilerin yaşadığı Cebel Muhsin semtlerinde çıkan çatışmalarda 4 kişinin öldüğü, 75 kişinin yaralandığı kaydedildi. Çatışmaların ardından iki semtteki çok sayıda ailenin bölgeyi terk ederek şehrin daha güvenli yerlerine kaçtığı belirtildi.

/ Trablus

11.07.2008


 

İngiliz ordusunda büyük çözülme

İNGİLTERE Silâhlı Kuvvetleri personelinin yarısına yakınının ordudan ayrılmayı düşündüğü ve kendisini buna hazır hissettiği belirlendi.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen anketin sonuçları, kara ve deniz kuvvetlerinde kendisini görevden ayrılmaya hazır hissedenlerin oranının yüzde 47, Kraliyet Hava Kuvvetlerindeki üniformasını çıkarmaya hazırlanan personelin oranının yüzde 44 civarında olduğunu ortaya koydu. Yaklaşık 9 bin askerin ordudaki görevini bırakmaya hazırlandığını yansıtan anket sonuçları, askerlerin en çok şehir veya ülke dışı görevler, maaş yetersizliği, teçhizat ve barınma şartlarında düşük kalite sebebiyle ordudan ayrılma seçeneği üzerinde durduğunu gösterdi. Ayrılmak isteyen askerlerin yüzde 36’sı aile ve arkadaşlarından çok sık ayrılmak zorunda kalmalarından yakındı. Şehir veya ülke dışı görevlerin sıklığı sebebiyle ayrılmayı düşünenlerin oranı yüzde 38 olurken, yüzde 59 oranındaki asker genel olarak operasyonların yükü ve ordudaki personel sıkıntısı gerekçe gösterdi. Ankete katılan askerlerin yarısından fazlası askerî teçhizat ve kendilerine ayrılan kaynağın yetersizliğinden rahatsızlık duyarken, yüzde 40’ı barınma şartlarından, yüzde 55’i ise kıta ve lojmanların bakımsızlığından yakındı. Bütün bu şartlara ve ayrılma isteklerine rağmen İngiliz Silâhlı Kuvvetleri mensubu su-bayların yüzde 93’ü ve alt kademe askerlerin yüzde 76’sı ordu mensubu olmaktan gurur duyuyor.

/ Londra

11.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör