"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Elektrikte sıkıntı yerli kaynakla aşılır

Sanko Holding’e bağlı Sanko Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Üst Yöneticisi Süleyman İlden, ‘’Elektrik enerjisi üretiminde elimizdeki kaynaklara yönelmeliyiz’’ dedi.

İlden, yaptığı açıklamada, hedeflerinin, enerji sektöründe büyümek ve yatırımlarını arttırmak olduğunu, böylece, Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 7 oranında artan enerji ihtiyacını karşılarken, ekonomik büyümenin altyapısı olan enerjinin kesintisiz sağlanmasına da katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Dünyada özellikle fosil yakıt kaynaklı enerji projelerinin gittikçe pahalı olmaya başladığını, Türkiye’nin de fosil yakıt kaynaklarının kısıtlı olduğunu vurgulayan İlden, şöyle devam etti: ‘’Bu nedenle, elimizdeki mevcut kaynaklara yönelmeliyiz. Enerji Bakanımız ilk günden beri söylüyor. Bizim enerji üretimi konusunda bağımsızlık savaşı vermemiz lâzım. Yani doğal gaz, petrol ve ithal kömürden mümkün olduğu kadar bağımsız hale gelebilmemiz lâzım. Elimizde, büyük bir hidroelektrik ve rüzgâr kapasitesi var. Türkiye bugün bütün Avrupa’da rüzgâr kapasitesi en yüksek ikinci ülke. Dolayısıyla bu konuda yapacak çok şey var.’’

Sanko Enerji olarak hidroelektrik üretim alanına önem verdiklerini belirten İlden, ‘’Dün, Adana’nın İmamoğlu ilçesindeki, kurulu gücü 320 megavat, yıllık üretimi ise yaklaşık bin cigavatsaat olacak Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santralının temelini attık. Şu anda hidroelektrik üretimi için 2,5 milyar dolarlık yatırım planlamış durumdayız. Bunlar lisansı alınmış projeler. Önümüzdeki zamanda gerçekleştirmek için hızlı şekilde çalışıyoruz’’ dedi.

RÜZGÂR VE JEOTERMAL ENERJİ

Rüzgâr santrallerine yönelik projeler yürüttüklerini de kaydeden İlden, şöyle devam etti: "Çatalca’daki ilk rüzgâr santralimizde toplam 51 megavat kapasiteli 17 rüzgâr gülümüz devreye girdi. Önümüzdeki aylarda 3 tane daha girecek ve 60 megavatı bulacak. Bu, Türkiye için önemli bir rakam. Bunun dışında başka rüzgâr santralleri için lisans müracaatlarımız var. Onları yakından takip ediyoruz. Tahminimiz Ağustos-Eylül aylarında Trakya’da o lisansların tahsis edilmesiyle, kolları tekrar sıvayacağız.’’

İlden, diğer bir alternatif enerji kaynağının ise jeotermal enerji olduğuna değinerek, ‘’Jeotermal enerjide de Türkiye Avrupa’da ikinci konumda. Dolayısıyla bu kaynağı öncelikle kullanmamız gerekiyor. Jeotermal elektrik santralleri konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin güneş haritası çıkarıldı, o konuda da potansiyel mevcut. Ancak, güneş enerjisi önümüzdeki zamanda gündeme gelebilir, henüz onunla ilgili bir çalışmamız yok’’ dedi.

Enerji üretimini arttırırken, bir yandan da enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan İlden, ‘’Sanayimiz bundan böyle, tasarruflu ürünlere doğru yönelmeli. Bunların ilk örnekleri görülmeye başlandı. Enerji Bakanlığımızın başlattığı Enerji Verimliliği Projesi verimlilik açısından önemli proje. Yakından izliyor ve destekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

/ Adana

11.07.2008


 

İstanbul’daki 99 bin işletme kayıt içinde ama adreslerini gizliyorlar

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO’nun meslek gruplarının kodlanmasına yönelik yaptığı Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) çalışması sonucunda İstanbul’daki yaklaşık 99 bin işletmenin kayıt içinde ve düzgün bir şekilde çalışıyorlar ancak muhtelif sebeplerden dolayı adreslerinin bilinmesini istemediklerini aktararak, “Ben oda başkanı olarak belki bu üyelerimi ‘ürkek’ üyeler olarak tanımlayabilirim” dedi.

Yalçıntaş, NACE sistemine geçişine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, dün itibarıyla NACE kodlama sisteminin bitirildiğini kaydederek, “Artık İstanbul’da tüm sektörleri kapsayan gerçek bir envanter sistemi var” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 14 Ocak 2008’de konuya ilişkin rehberi yayımladığını ve her mesleğe bir kod verildiğini aktaran Yalçıntaş, kodlamanın yapılması için kendilerine de 6 aylık bir süre verildiğini söyledi. Çalışma kapsamında gönderilen anketörlerin İTO’nun 167 bin 992 adet üyesiyle görüştüğünü, 9 bin 338 üyenin kodlamasının da İTO’da yapıldığını dile getiren Yalçıntaş, “Geriye 99 bin tane üyemiz kaldı. Bu 99 bin tane üyemizde de şöyle enteresan bir durum var. Bu üyelerimiz bizim üyelerimiz, aktif üyelerimiz. Bizimle her türlü iletişimde olan üyelerimiz. Fakat bu üyelerimiz bize bildirdikleri adreste yoktu. Şunu anladık, İstanbul’daki yaklaşık 99 bin işletme kayıt içinde, düzgün bir şekilde çalışıyorlar ama muhtelif sebeplerden dolayı adreslerinin bilinmesini istemiyorlar. 99 bin üyemizi de komitelerimize dağıttık ve komitelerimiz bunları kodladı” diye konuştu.

Bugün itibarıyla İTO’da kayıtlı 286 bin 225 tane aktif şirket bulunduğunu aktaran Yalçıntaş, çalışma sonucunda meclis üyesi ve komite sayılarının da değiştiğini, 92 komite ve 616 tane komite üyesi ve 262 meclis üyesi olacağını söyledi.

Ümit KIZILTEPE / İstanbul

11.07.2008


 

35 il dış ticarette açık veriyor

TÜRKİYE'DE yılın ilk 5 ayı itibariyle 81 il arasında 46 il dış ticaret fazlası, ihracat rekortmeni İstanbul’un da aralarında bulunduğu 35 il ise açık veriyor.

İhracat sıralamasında ilk 10’da yer alan iller arasında ise sadece Bursa, Sakarya, Gaziantep ve Denizli’nin fazla verdiği bildirildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Ocak-Mayıs döneminde 81 ilde toplam 36 bin 608 ihracatçı firma, 57 milyar 17 milyon 997 bin dolar ihracat yaptı. Buna karşılık, aynı dönemde 43 bin 747 firma, 86 milyar 302 milyon 924 bin dolar ithalat gerçekleştirdi. Bu dönemde, 46 il dış ticaret fazlası, 35 il ise açık verdi. İhracat rekortmeni İstanbul, ithalatta da rekor kırarken, bu dönemde 16 milyar 75 milyon 814 bin dolar açık verdi. Ev sahipliği yaptığı petro-kimya tesisleri ve petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak Kocaeli de, 7 milyar 317 milyon 598 bin dolar ile ikinci en büyük dış ticaret açığı veren şehir oldu. Ford Otosan’ın kurulu bulunduğu Kocaeli dışında, OYAK Renault, Fiat-Tofaş ve Bosch gibi otomotiv firmalarının faaliyet gösterdiği Bursa ve Toyota’nın bulunduğu Adapazarı ise ihracattaki artışa paralel olarak dış ticaret fazlası veren iller arasında yer aldı.

/ Bursa

11.07.2008


 

Taşıt üretimi ve ihracatı sektörün yüzünü güldürdü

YILIN ilk 6 aylık döneminde toplam taşıt aracı üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,8 oranında artarak 708 bin 962 adede ulaştı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, geçen ay 58 bin 954 adedi otomobil olmak üzere toplam 113 bin 168 adet taşıt aracı üretildi. Haziran ayında otomobil üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 oranında gerileme gösterdi. Toplam üretim ise yüzde 12,9 oranında arttı. Toplam taşıt aracı satışları ise yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artışla 280 bin 720 adet oldu. Aynı dönemde otomobil satışları, geçen yıla göre yüzde 18,2 artış ile 164 bin 455 adet olarak gerçekleşti. Yılın 6 aylık döneminde otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,5 artarak 14,6 milyar dolara yükseldi. Türkiye ihracatında 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde ilk sırada olan sanayinin, toplam ihracattaki payı yüzde 21,8 olarak gerçekleşti.

/ İstanbul

11.07.2008


 

Hamallara sendikalı olma yolu açıldı

TÜRKİYE Taşıma İşçileri Sendikasının (TÜRKTİS) taşımacılık sektöründeki işçi ve şoförlere yönelik başlattığı çalışma kapsamında, hamallar da sendika üyesi olabilecek.

TÜRKTİS Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, bir program için geldiği Mersin’de, yaptığı açıklamada, birçok sektörde çalışan işçi ve memurların sendika üyesi olabildiğini ve böylelikle haklarını daha kolay arayabildiğini söyledi.Taşımacılık sektöründe bugüne kadar ciddi anlamda örgütlenme çalışması yapılmadığını belirten Demirtaş, ‘’Önemli bir potansiyeli barındıran taşımacılık sektöründe örgütlü olunmamasını göz önünde bulundurarak, yaklaşık 1,5 yıl önce böyle bir yapılanma içerisine girdik’’ dedi. Bu süreçte çeşitli engellerle karşılaştıklarını ifade eden Demirtaş, ‘’Türkiye genelindeki taşımacılık sektöründe yer alan 8,5 milyon civarındaki insanı bir çatı altında toplayarak, kayıt altına alacağımız işçiler adına hukukun devreye girmesini sağlamayı amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

/ Mersin

11.07.2008


 

Türkiye'de, en fazla elyaf Uşak'ta üretiliyor

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı ve Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, ‘’Türkiye’de ilklerin yaşandığı şehir Uşak’ı kalkınmada istenilen yere bir türlü getiremedik’’ dedi.

Sesli, yaptığı açıklamada, Uşak’ın ekonomide geri ve yatırımların yetersiz kaldığını belirterek, kentte kurumlar arasında işbirliği olmamasının da bu şehrin geri kalmasında etkin olduğunu savundu. Hazim Sesli şunları kaydetti: "Türkiye’de ilklerin yaşandığı Uşak’ı kalkınmada istenilen yere bir türlü getiremedik. Kendini yenileyen şirketlerimiz var. Dünyayla rekabet eden firmalar da var. Türkiye’de en fazla elyaf Uşak’ta üretiliyor. Tekstil ve deri de söz sahibiyiz. Ancak yeterli değil. Uşak sanayiinin teknoloji eksikliği var. Bunun nedeni de sanayicinin mantık ve düşüncesi. İkinci el makineye yönelen ve öz sermayesinden harcayan sanayici, büyüyememiş.’’

/ Uşak

11.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör