"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İSLÂMI ŞİDDETLE SUÇLAMAK HAKSIZLIK

TİBET'İN ruhani lideri Dalay Lama, İslama ‘’şiddet dini’’ demenin ‘’tamamen yanlış ve haksız’’ olduğunu söyledi.

Dalay Lama, ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Lehigh Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, şiddet içeren dini fundamentalizmin yükselişi ile ilgili bir soruya verdiği cevapta İslamı savundu ve 11 Eylül saldırılarından bu yana Müslümanlara ulaşmaktan bahsettiğini belirtti. Yaklaşık 5 bin kişilik bir topluluğa konuşan Dalay Lama, gelecek ay yapılacak Pekin Olimpiyatları’ndan bahsetmedi. 6 Temmuzda 73 yaşına giren Dalay Lama, ‘’tamamen emekli olmak’’ istediğini de belirtti ve şaka yollu, kendisinin artık sürgündeki Tibet hükümetinin ‘’en saygı duyulan üst düzey danışmanı’’ olarak görüldüğünü söyledi.

/ Bethlehem

15.07.2008


 

Komşulardan İran’a destek

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD’nin İran’a yönelik olası bir saldırısında Afgan toprağını kullanmasına karşı olduklarını söyledi.

Karzai, Radio Liberty’ye verdiği demeçte, ABD öncülüğündeki güçlerin 2001 yılında Taliban rejimini devirmesinden sonra iktidara gelen hükümetinin her zaman “güçler arasında dengeyi korumaya” çalıştığını kaydetti.

Afganistan’ın, hiçbir ülkeyle ilgili anlaşmazlıkların savaş alanı olamayacağını ifade eden Karzai, “ülkesinin, topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmasını istemediğini, aynı dili ve dini paylaştığı bir komşu olarak İran’ın dostu olmak istediğini” belirtti. Hamid Karzai, hükümetinin geçmişte Tahran ile Washington arasında görüşmelere yardımcı olduğunu ve aracılık ettiğini de söyledi. Afganistan’da 32 bin civarında askeri bulunan ABD, nükleer silah üretmeye çalışmakla suçladığı İran’a karşı askeri güç kullanma seçeneğini dışlamadığını bildiriyor.

Nükleer programının sadece enerji ihtiyacını karşılamak için ve barışcıl amaçlı olduğunu kaydeden İran, kısa süre önce, ülkeye olası bir saldırı durumunda bölgedeki İsrail ve Amerikan çıkarlarını hedef alacağını açıklamıştı.

Kuveyt : Batı, İran’ı kışkırtıyor

Bu arada, Kuveyt Parlamento Başkanı Casim El Harafi, Batı’nın İran’ı nükleer programıyla ilgili sorun konusunda kışkırttığını söyledi. Kuveyt televizyonuyla mülakat yapan El Harfi, İran’ın egemenliğine saygı gösterilmesini isteyerek, İran’a ABD’nin bir “eyaletiymiş” gibi davranılamayacağını ifade etti.

Gerginliğin artırılmamasını, sorunun diyalog yoluyla çözülmesini öneren El Harafi, Tahran’ın da bölgenin gerginlikleri kaldıramayacağının farkında olduğunu kaydetti. ABD ya da İsrail’in yakında İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenleyeceği yönünde çıkan haberler ABD’nin müttefiklerinde Tahran’ın olası saldırılara misilleme yapacağı korkusu yaratıyor.

Esad : İran’a saldırı ciddi sonuçlar doğurur

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, nükleer programı yüzünden İran’a askeri saldırıda bulunulmasının, ABD, İsrail ve dünya için ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.“Akdeniz İçin Birlik” zirvesi ve 14 Temmuz Fransız ulusal günü kutlamaları dolayısıyla Paris’te bulunan Esad, “Franceinter” radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Bu tür bir saldırı, ABD, İsrail ve dünyanın tamamına pahalıya mal olur. İran’ın söylediği gibi, İsrail, bunun doğrudan faturasını öder. Sorun, eylem veya tepki değil. Sorun, Orta Doğu’da bu tür bir eyleme geçildiğinde, hiç kimse olabilecek tepkilerin yıllarca hatta yüzyıllarca nasıl yayılacağını tahmin edemez” dedi. “Mantığın, vereceği zararlardan dolayı, İran’a yönelik hiçbir saldırı yapılmamasını dayattığını” belirten Esad, “Bizim ve çoğu Avrupa ve dünya ülkeleri tarafından paylaşılan bu mantık ABD tarafından paylaşılmıyor” diye konuştu (Ajanslar).

/ Kabil

15.07.2008


 

Obama: Gelirsem 2010’da çekiliriz

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminin Demokrat partili adayı Barack Obama, 2010 yazında Irak’taki Amerikan birliklerinin büyük ölçüde çekilmesinden yana olduğunu söyledi.

New York Times gazetesine mülakat veren Obama, 2 yıla kadar Irak’tan büyük ölçüde asker çekmekten yana olduğunu belirtmekle birlikte Irak’taki El Kaide ile mücadele amacıyla “yerleşik bir kuvvetin” belirsiz bir süre burada tutulmasından yana olduğunu ifade etti.Kasım ayında başkan seçilmesi halinde Irak’ta daimi askeri üs kurma niyetinde olmadığını da vurgulayan Obama, “Daha önce defalarca söylediğim gibi, Irak’a girerken almadığımız birçok önlemi Irak’tan çıkarken almamız gerek” dedi ve geri çekilmeden sonra, Iraklılar siyasi ilerleme kaydedene ve Iraklı kuvvetleri eğitene kadar El Kaide “artıklarının” izlenmesi, Amerikan hizmetlerinin korunması gibi sınırlı görevleri yürütmek için yerleşik bir kuvvetin bu ülkede konuşlanmasından yana olduğunu kaydetti. Stratejisini geliştirirken ve taktik belirlerken bölgedeki komutanlarla ve Irak hükümetiyle istişarelerde bulunacağını belirten Obama, ayrıca Irak’ın istikrarı için bölgedeki her ülkeyle diplomatik görüşme atağında bulunacağını ifade etti. Obama, bunun yanı sıra Iraklı mültecilere yönelik yeni bir uluslararası girişim için 2 milyar dolar ayıracağını açıkladı.

/ Washington

15.07.2008


 

Tahran’dan örtülü petrol tehdidi

TAHRAN İran, muhtemel bir ABD ve İsrail saldırısının dünya petrollerinin yüzde 40’ını tehlikeye sokacağını bildirdi.

İran’ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ndeki (OPEC) temsilcisi Muhammed Ali Hatibi, İran’ın petrol ihracatının tehlikeye girmesi halinde Basra Körfezi’ndeki tüm ihracatın tehlikeyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Hatibi, “İran’a yönelik her tehdit, dünya petrollerinin yüzde 40’ının transfer edildiği Basra Körfezi’ndeki petrol ihracatını tehlikeye atar. Bundan kastım Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi petrol ihraç eden ülkelerdir” ifadesini kullandı. İranlı yetkili, “Petrol piyasaları, bölgedeki siyasi gelişmelere karşı çok hassas. Siyasi gerginlikler şüphesiz petrol fiyatlarının artmasına neden olacak” dedi. OPEC’in ihtiyaç fazlası günlük yaklaşık 1,5 milyon varil petrol ürettiğini belirten Hatibi, üretimi artırmak için bir sebep olmadığını kaydetti. Hatibi, İran’ın da günlük ortalama 2,6 milyon varil petrol ürettiğini sözlerine ekledi. İranlı askeri ve siyasi yetkililer, muhtemel bir ABD ve İsrail saldırısına “tüm imkânlar” kullanılarak cevap verileceğini, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’nın kontrolünün de buna dahil olduğunu açıklamışlardı.

15.07.2008


 

İran’dan Ankara’ya yeni büyükelçi

GÖREV süresi 2006 sonunda dolan İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi’nin ardından ilişkileri maslahatgüzarlık seviyesinde sürdüren İran, yaklaşık iki yıl aradan sonra Ankara’ya büyükelçi atadı.

Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan agreman istenen yeni isim İran’ın eski İstanbul Başkonsolosu Bahman Hüseyin Pur. Ankara’nın Pur’a olumlu cevap verdiği öğrenilirken, yeni büyükelçinin kısa bir sürede Ankara’ya gelmesi ve güven mektubunu sunmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den randevu istemesi bekleniyor. İran, Ankara’da bir süredir, İran’ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Gulamrıza Bageri Mugaddem tarafından temsil ediliyordu.

/ Ankara

15.07.2008


 

İran ile Batı yayın savaşı kızışıyor

İRAN ile Batı arasındaki “medya savaşı”, tarafların karşı dildeki yayınlarını artırmasıyla devam ediyor.

İran medyasındaki haberlere göre, ABD Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığı ilk kez Farsça internet sitesini yayına koydu. Sitede, Amerikan ordusunun bölgedeki faaliyetlerinin Farsça konuşanlara doğrudan aktarılmasının hedeflendiği belirtildi. ABD’nin Irak ve Afganistan’daki varlık sebebinin gerekçelerine dair ayrıntılı bilgilerin Farsça verildiği kaydedildi. İran medyasında, bu internet sitesi ve benzer diğer yayınların propaganda amacı taşıdığı yorumu yapıldı. BBC’nin Farsça yayınlarını artırması, yakın bir gelecekte BBC Farsça televizyon servisinin yayına başlamasının planlanması, MBC televizyonunun Hollywood filmlerini Farsça altyazıyla göstermesi ve diğer Batılı kitle iletişim araçlarının Farsça yayınlarını çeşitlendirerek yayın saatini artırması, “İran ile Batı arasındaki medya savaşının” artarak devam edeceği şeklinde yorumlanıyor. İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB) da 40 kadar dildeki radyo yayınının yanı sıra önemli bazı bölge ve dünya dillerinde televizyon yayını yapıyor.İRİB, Arapça yayın yapan El Alem haber kanalını 2002’de ve El Kevser televizyonunu da 2005’te yayına koymuştu. Seher televizyon kanalı da yaklaşık 11 yıldır İngilizce, Azerice, Urduca, Boşnakça, Kürtçe ve Fransızca yayın yapıyor. İran, en son da CNN ve BBC’ye karşılık 1 Temmuz 2007’de İngilizce haber ağırlıklı Press TV’nin yayınını başlatmıştı.

/ Tahran

15.07.2008


 

Japonya’da Amerikan konsolosluğuna saldırı

JAPONYA'DA, ülkedeki Amerikan askerlerinin çoğunun üslendiği Okinawa adasındaki ABD konsolosluğuna molotofkokteylli saldırı düzenledi.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Polis, molotofkokteylinin konsolosluk bahçesine düştüğünü açıkladı, saldırıyla ilgili ayrıntı vermedi. Bir görgü tanığı polise, saldırı sonrası bir kişinin motosikletle olay yerinden kaçtığını söyledi. Tokyo’nun 1600 kilometre güneyindeki Okinawa adası, ülkede üslenen 50 binden fazla Amerikan askerinin yarısından fazlasını ağırlıyor. ABD’nin Japonya ile ikili güvenlik anlaşması uyarınca bu ülkede bulunan üsleri ve on binlerce askeri, Japon halkının çoğunluğunun üslerin gürültüye, hava kirliliğine, askerlerin de çeşitli suçlara yol açtığı şikayetine neden oluyor.

/ Tokyo

15.07.2008


 

Taliban senatör kaçırdı

AFGANİSTAN'DA, devrik Taliban’a bağlı militanlar, Logar vilayetinde Afgan senatör Abdül Vali’yi kaçırdıklarını ve Vali’nin akıbetine henüz karar verilmediğini açıkladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, AFP’ye yaptığı açıklamada, Vali’yi kaçırdıklarını belirterek, “Konsey henüz Abdül Vali’nin akıbetiyle ilgili karar vermedi” ifadesini kullandı. Sözcü başka açıklamada bulunmazken, Logar vilayetinin Emniyet Müdür Yardımcısı Gülam Mustafa Muhsini, senatörün kaçırılmasıyla ilgili olarak, “Taliban büyük ihtimalle senatörün serbest bırakılması karşılığında cezaevindeki mahkumların salıverilmesini isteyecek” açıklamasında bulundu. Afganistan’da milletvekilleri de şiddet olaylarından kaçamıyor. 5 Temmuz’da Taliban’ın kalesi sayılan Kandahar’da silahlı kişiler bir milletvekilini öldürmüştü.

/ Kabil

15.07.2008


 

9 Amerikan askeri öldürüldü

AFGANİSTAN'DA, Amerikan askerlerine yönelik büyük saldırıda 9 asker öldü.

NATO’nun Afganistan’daki Uluslararası GüvenlikDestek Gücü’nden yapılan açıklamaya göre, ülkenin doğusunda Pakistan sınırına yakın Kunar ili Vanat köyünden Amerikan üssüne çok koldan açılan makineli tüfek, RPG silahı ve el bombalı saldırı çok ağır sonuç verdi. Saldırı, tek anda Amerikan askerlerine yönelik en ağır saldırı olarak değerlendiriliyor..

/ Kabil

15.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör