"Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Fener-Balat törenle bitirildi

Avrupa Birliği ve UNESCO’nun tarihî şehirlerin yenilenmesinde örnek gösterdiği Fener Balat Rehabilitasyon Programı, düzenlenen törenle bitirildi.

1996 yılında İstanbul’da yapılan Habitat toplantısında yapılmasına karar verilen ancak 2004 yılında başlatılan Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı, 121 binanın, Tarihi Balat Çarşısı’nın ve Sosyal Merkez Binası’nın restore edilmesiyle tamamlandı. Programın tamamlanması töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, programın başarısının İstanbul ve insanlık için çok önemli bir olay olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi tarafından yürütülen Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı’nın başarıyla bitirilmesi nedeniyle Fener’de düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Romanya Başkonsolosu Radu Safta, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan danışmanı Erman Tuncer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören sırasında okunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı alkışlarla karşılandı.

Sıcak Yuva Vakfı’nın perküsyon grubu tarafından verilen mini konserden sonra programın direktörü Louis Mezzano’nun projenin desteklenmesine teşekkür ettiği konuşmasına geçildi. Programı birlikte yürüttükleri mimar Burçin Altınsay ile birlikte kürsüye gelen ve konuşmasını Türkçe yapan Mezzano, projenin hayatı geçirildiği yıllarda mahalle halkıyla çok yakın ilişkiler kurduklarını, yapılanın öneminin de bundan kaynaklandığını söyledi. Mezzano, “Tarihi semtin konutlarını restore ederken içinde yaşayanların da yaşamlarını iyileştirmeye ve aidiyet duygusunu güçlendirmeye çalıştık” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı Erman Tuncer’in Kadir Topbaş adına yaptığı ve projenin başarısından söz ettiği konuşmasından sonra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir çalışmayı özetle anlatan bir konuşma yaptı. Demir, Avrupa Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programını tamamladıklarını dile getirerek son 4 yıllık dönemde, Fatih’in tarihi değerlerine sahip çıkma adına çok büyük mesafeler kaydettiklerini belirtti. İstanbul’un Avrupa 2010 Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi sürecinin Fatih’te daha önce başlatılan projelere anlam ve ivme kazandırdığını kaydeden Demir, Fener ve Balat Semtleri’nin anıtsal, tarihi ve kültürel değerleriyle özgün bir karaktere sahip olduğunu dile getirdi.

15.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Fener-Balat törenle bitirildi

  AB Büyükelçisi Pierini: Örnek proje

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör