"Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İNGİLTERE'DE HUZUR KAÇTI

İNGİLTERE'DE her 4 dakikada bir, yılda 130 bin kişinin bıçaklı saldırıya uğradığı açıklandı.

Sadece başşehir Londra’da yılbaşından bu yana 18 yaşından küçük 21 gencin bıçaklı saldırılarda öldüğüne dikkat çeken araştırmacılar, hükümetin hala suç oranlarında düşüş bulunduğunda ısrar ettiğine dikkat çekti. Günde 350 kişinin bıçaklı saldırılara hedef olduğu ülkede British Crime Survey adıyla gerçekleştirilen geleneksel yıllık anketin sonuçları, geçen bir yılda yaşanan adlî olayların kayıtlarına dayandırıldı. Araştırmacılar 16 yaşından küçüklere yapılan bıçaklı saldırılarla, polise bildirilmeyen saldırıların bu sayının dışında olduğunu, bunların da hesaba dahil edilmesi halinde rakamın çok daha yükselebileceğini bildirdi.

Polis kayıtları bu 130 bin bıçaklı saldırının 22 binini “ağır bıçaklı saldırılar” sınıfına sokuyor. Bunun içinde 231 cinayet teşebbüsü vak'ası da bulunuyor. Polis kayıtlarına dayandırılan yıllık araştırma diğer olaylara da ışık tuttu. Buna göre, 14 bin soygun olayının yaşandığı ülkede, ateşli silâhlarla işlenen suçların da yüzde 2 artarak geçen bir yılda 9803’a ulaştığı bildirildi. Cinayetler yüzde 3 artarak 784’e yükselirken, otomobil hırsızlığı suçu ise yüzde 11’lik bir düşüş gösterdi. Geçen bir yıl boyunca İngiltere’de 2 milyon 164 bin şiddet içeren suç işlendiği, bu suçların yüzde 6’sında bıçak kullanıldığına da dikkat çekildi. Bu arada suç uzmanları İngiliz ekonomisindeki hızlı bozulmanın önümüzdeki dönemde hırsızlık, gasp gibi olaylarda artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.

/ Londra

19.07.2008


 

İran-AB-ABD müzakeresi bugün başlıyor

İRAN'IN nükleer programının ele alınacağı üçlü zirve için hazırlıklarda son aşamaya gelindi. ABD’nin de ilk kez katılacağı İran-AB müzakereleri, İsviçre’nin Cenevre şehrinde bugün başlıyor.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili başkanlığında yapılacak müzakerede ABD’yi üst düzey diplomat William Burns temsil edecek. Celili başkanlığındaki İran heyetinin, 5 artı 1 ülkelerinin temsilcileri ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Müzakerelerde, İran ve AB’nin teklif paketlerindeki ortak noktalar ile sonraki müzakerelerin çerçevesinin belirlenmesinin öncelikli olarak ele alınacağı belirtildi.

AB ve ABD, İran ile müzakerelere başlamak için “uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından” vazgeçse de konunun müzakerelerde ele alınması bekleniyor. İran ise “kırmızı çizgileri” olarak belirttiği uranyum zenginleştirilmesinin askıya alınmasının ya da durdurulmasının söz konusu olmayacağını açıklamıştı.

/ Tahran

19.07.2008


 

Kosova’da, 28 yıl sonra nüfus sayımı

KOSOVA hükümeti, nüfus sayımının gelecek yıl yapılmasını kararlaştırdı. Kosova’da kapsamlı son nüfus sayımı 1981’de yapılmıştı.

Hükümet, gelecek yıl 31 Mart’ta başlaması öngörülen nüfus sayımının iki hafta sürmesinin planlandığını belirtti. Maliyeti 7.5 milyon Euro olarak tahmin edilen nüfus sayımıyla ilgili olarak Kamu Hizmetleri Bakanı Arsim Bayrami, İstatistik Kurumu ve Merkez Sayım Komisyonu’nun sayımla ilgili son çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Bayrami, sayım finansmanının bir bölümünün bütçeden, kalan bölümünün ise uluslar arası bağışçılardan sağlanacağını bildirdi. Kosova’da kapsamlı son nüfus sayımı 1981 yılında yapılmıştı. 1981’deki sayım sonuçlarına göre, Kosova’nın nüfusu yaklaşık 1 milyon 600 bindi. 1991 yılında yapılan sayım sonucu ise genel olarak Arnavutların, kısmen de Türk ve Boşnakların boykot etmesi sebebiyle kabul görmüyor. Kosova’nın gerçek nüfusunun 2 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

/ Priştine

19.07.2008


 

Obama, Avrupa ve Ortadoğu yolcusu

ABD'DE Demokrat Parti’den başkan adaylığını garantileyen Barack Obama, Irak ve Afganistan’ı da içeren Avrupa ve Ortadoğu’ya yönelik yüksek profilli ilk ziyaretiyle, dış politikada deneyimsiz olduğu yönündeki eleştirilere cevap vermeyi amaçlıyor.

Uluslar arası diplomaside ABD Başkanı olarak önemli rol üstlenme ve ülkeye başkomutanlık etme kapasitesine sahip olduğunu göstermeyi hedefleyen Obama için bu gezi önemli bir sınav olacak. Obama’nın yapacağı en küçük bir gafın bile, üzerindeki ‘’deneyimsiz’’ etiketini teyit etmekte kullanılması riski bulunuyor. Ancak gözlemciler Obama’nın bu riski göze alması gerektiğini belirtiyor ve ‘’Obama Başkan olmaya hazır olduğunu, ulusal güvenlik ve dış politikadan anladığını göstermeli’’ diyor. Güvenlik sebebiyle tam tarihleri açıklanmayan dış politika gezisi, 4 Kasım tarihindeki ABD Başkanlık seçimine dört aydan az bir süre kala gerçekleştirilmiş olacak. İlk büyük dış politika ziyaretinde Obama’nın Fransa, Almanya, İngiltere’yi de ziyaret etmesi öngörülüyor.

/ Washington

19.07.2008


 

ABD, İran sınırında askerî üs inşa edecek

ABD'NİN, İran sınırında yeni bir askerî üs inşa etmeyi planladığı bildirildi.

İran devlet televizyonu, Iraklı kaynaklara dayanarak verdiği haberinde ABD’nin, Irak topraklarında İran sınırına 11 kilometre mesafede askerî bir üs inşa etmeyi planladığını duyurdu. Irak’ın Halepçe şehrinde yapılması planlanan üs için proje safhasının tamamlandığı ve halka ait toprakların istimlak edileceği belirtildi. ABD’nin, söz konusu üssü bölgedeki askerî operasyonlar için kullanacağı ifade edildi. Süleymaniye eyaleti sınırları içinde yer alan Halepçe, bölgesel yönetimin denetiminde bulunuyor. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, geçtiğimiz yıl Fransız Le Monde gazetesine verdiği mülâkatta, Bağdat ve Erbil’in, üs konusunda ABD ile mutabakata varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. İran, Washington yönetiminin askerî saldırı tehdidini hayata geçirmesi halinde 32 ABD üssünü vuracağını ilân etmişti.

/ Tahran

19.07.2008


 

Belçika’da siyasî kriz

BELÇİKA Kralı II. Albert, Başbakan Yves Leterme’in hafta başında kendisine sunduğu istifayı reddederek, hükümetin görevde kalmasını istedi.

Kral, Leterme’in, ‘’ülkeyi sosyo-ekonomik bir plan ile yönetmeyi sürdürmesini’’ talep ederken, sorunların kaynağındaki kurumsal reformlar konusunu incelemek üzere 3 kişilik ‘’akil adamlar’’ grubu oluşturdu. Değişik siyasî partilerden Xavier De Donnea, Raymond Langendries ve Karl-Heinz Lambert isimli politikacılar sür'atle çalışarak, ay sonuna kadar Kral’a bir rapor sunmakla görevlendirildi. Kraliyet Sarayı’nın açıklamasına göre, akil adamlardan, ‘’kurumsal reformlar konusunda nasıl bir diyalog oluşturulabileceği’’ sorusuna cevap isteniyor. “Belçika’nın devlet yapısına ilişkin gerekli reformlar konusunda Valonlarla Flamanların görüşlerinin hiç uyuşmadığını” söyleyen ve federal sistemin “limitlerine ulaştığını” anlatarak istifasını sunan Leterme’in ‘’bir süre daha’’ görevde kalması, ‘’siyasî krizin devam edeceğinin işareti’’ olarak yorumlanıyor. Kral’ın kararının ‘’vakit kazanmaya’’ yarayacağı, ‘’başka seçenek olmadığı’’ yorumları basında yer buluyor.

/ Brüksel

19.07.2008


 

İsrail-ABD-Filistin görüşmeleri ay içinde

FİLİSTİNLİ müzakereci Saib Erekat, Filistin, İsrail ve Amerikalı yetkililerin bir araya geleceği üçlü görüşmenin bu ay içinde Washington’da yapılacağını söyledi.

Erekat, Associated Press’e yaptığı açıklamada, görüşmenin 30 Temmuz’da Filistinli başmüzakereci Ahmed Kurey, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın katılımıyla yapılacağını belirtti. Erekat, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasında da gelecek hafta bir görüşme olacağını kaydetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arye Mekel ise üçlü görüşme planına dair bir bilgisi olmadığını söyledi.

/ Ramallah

19.07.2008


 

Macaristan’da, ‘Nazi avcıları’ birliği kuruldu

MACARİSTAN'DA son aylarda birbiri ardına kurulan aşırı sağ görüşlü, ırkçı dernek ve oluşumlara karşı ‘’Macaristan Nazi Avcıları Birliği’’ kuruldu.

Birlik temsilcileri, Macar basınına yaptıkları açıklamada, kuruluş amaçlarının, ülkedeki aşırı sağcı ve ırkçı derneklerin faaliyetlerini ortaya çıkartmak ve bunları kamuoyuna duyurmak olduğunu belirttiler. Birlik üyelerinin, ırkçı gösterilere karşı eylem yapacağı, Macar halkını ırkçılık ve Nazizme karşı bilinçlendirmek için faaliyet göstereceği kaydedildi.

/ Budapeşte

19.07.2008


 

İran, ABD ile görüşmeden umutlu

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, nükleer programına ilişkin toplantıda ABD’nin hazır bulunmasının önemli olduğunu söyledi, iyimser konuştu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile İranlı muhatabı Mottaki, Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Manuçehr Mottaki, İran’ın nükleer programına ilişkin olarak AB ile ABD’nin de katılımıyla yapılacak görüşme için olumlu konuştu. Toplantıda ABD’nin bulunmasının şekil yönünden önemli olduğunu söyleyen İranlı bakan, bu olumlu yaklaşımın görüşmelerin içeriğine de sıçramasını istediklerini söyledi. Mottaki, müzakerelerde ileriye dönük bir gelişmenin söz konusu olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, tarafların bir araya gelmesini Türkiye’nin desteklediğini belirtti ve nükleer programa ilişkin sürecin diyalog yolu ile ele alınması gereğini bir kez daha vurguladı. Egemen her bağımsız ülkenin barışçıl nükleer enerjiye sahip olma hakkını desteklediklerini söyleyen Babacan, “Bölgemizde nükleer silaha karşıyız” dedi.

/ Ankara

19.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır