"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Abhazya’ya, Rus formülü

RUSYA Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Abhazya krizinin çözülmesi için Gürcistan askerlerinin bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın başşehri Moskova’da resmî ziyarete bulunan Almanya Dışişleri Bakanı FrankWalter Steinmeier ile görüşen Medvedev, konuşmasında Abhazya krizine değindi. GürcistanAbhazya krizinin çözülmesinde tek yolun bulunduğunu anlatan Medvedev, “Krizin çözülmesi için iki tarafın da güç kullanılmasını yasaklayacak tedbir paketini imzalaması gerekiyor. Ayrıca Kodori Vadisi’nin yukarı bölgesinde bulunan Gürcistan askerlerinin çekilmesi lâzım.” diye konuştu. Medvedev, dondurulmuş sorunun ancak bu şekilde çözülebileceğini kaydetti. Rusya’nın konuya ilişkin duruşunu teferruatlı bir şekilde FrankWalter Steinmeier’e anlatan Medvedev, kendilerin niyetinin bölgede istikrarın sağlanması ve iki ülke arasında güvenin kurulması için etkileyici adımlar atması yönünde olduğunu vurguladı. Almanya Dışişleri Bakanı FrankWalter Steinmeier ise önceki gün Abhazya krizinin çözümüne destek olmak amacıyla Gürcistan’a gitmişti. Gürcistan’ın başşehri Tiflis’te temaslarda bulunan Alman Bakan, Abhazya’ya geçerek Berlin tarafından hazırlanan üç aşamalı planı önermişti. Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Berlin planının doğru olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş ise Tiflis ile aralarındaki soruna çözüm bulunmasını amaçlayan Berlin planını reddetti. Sergey Bağapş, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin desteğini alarak sunduğu çözüm teklifini kabul edilemez bulduklarını söyledi. Berlin’in 3 aşamalı planında: tarafların şiddete son vermesi, Gürcü mültecilerin bölgeye kademeli olarak geri dönüşünün güvence altına alınması ve Abhazya’nın Gürcistan içinde otonom bir bölge olarak kabul edilmesi isteniyor. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Tiflis’ten bağımsızlığını ilân eden Abhazya’da halen çatışmalar devam ediyor. Dondurulmuş sorunlu bölge ilân edilen Abhazya’nın Gürcistan sınırında 3 bin kadar Rus barış gücü askeri görev yapıyor.

/ Moskova

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  30 yıl sonra ABD ile İran bir ilke imza attı, Cenevre maratonu başladı

  PAPA’DAN TARİHÎ ÖZÜR

  Türkiye’nin İran trafiği sürüyor

  Abhazya’ya, Rus formülü

  Rusya, Ermeni kartına oynuyor

  Chatham House: Türkiye’de, seküler İslâm yükseliyor

  Obama Afganistan’da, Brown ise Irak’ta

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır