"Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Holbrooke, Karaciç’e söz vermiş

İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ SIRP KASAP KARACİÇ ÖNCEKİ GÜNKÜ İLK DURUŞMASINDA, ''AMERİKALI DİPLOMAT RİCHARD HOLBROOKE, ORTADAN KAYBOLMAM ŞARTIYLA BENİM LAHEY'E TESLİM EDİLMEYECEĞİME SÖZ VERDİ'' DEDİ.

Bosna Savaşı’nda (Nisan 1992-Kasım 1995) 100 bin Müslüman Boşnak’ın katledilmesinden sorumlu olan Sırp lideri Radovan Karaciç, BM’nin Hollanda’nın Lahey şehrinde Uluslararası Eski Yugoslavya Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki günkü ilk duruşmasında, ‘’Amerikalı diplomat Richard Holbrooke, ortadan kaybolmam şartıyla benim Lahey’e teslim edilmeyeceğime söz verdi’’ dedi. Hollandalı Yargıç Alphons Orie, Karaciç’in iddiası üzerine, ‘’Yeri değil. Bunu şu anda burada söyleyemezsiniz. Bu hususta (sonra) mahkemeye resmî başvuru yapabilirsiniz’’ cevabını verdi.

Bosna-Hersek Devlet Başkanı Alia İzzetbegoviç (1925-2003), Hırvatistan Devlet Başkanı Franyo Tujman (1922-1999) ile Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç (1941-2006), 230 bin’den fazla insanın öldüğü Bosna faciasını bitiren Dayton (ABD-Ohio eyaleti) barış anlaşmasını imzalamışlardı. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Richard Holbrooke, Dayton’un mimarıydı.

Karaciç mahkemede, Holbrooke’un ‘’kendini zımnen affettiği, ‘yeter ki ortada görünmeyin’ dediğini ileri sürdü. Öte yandan bu iddiayı Holbrooke Alman yayın organlarına da kesinlikle yalanladı ve ‘’buna bir daha cevap vermeyeceğim’’ dedi.

Karaciç 10 gün önce Sırbistan’ın başşehri Belgrad’da yakalandıktan sonra önceki gün Lahey’de ilk duruşmaya çıkarken, Saraybosna televizyonları oturumu şehirde kurulan büyük ekranlardan verdi.

‘’Srebrenica Anaları’’ örgütünden Ramize Musiç (52) , ‘’İki yavrumun kemiklerini dahi bulamadım’’ diye ağladı. Karaciç’in sadece Saraybosna kuşatmasında öldürdüğü 11 bin insan ve Serebrenica katliâmında kıydığı 8 bin 106 erkek ve genç çocuğun yakınlarından Elvir Kılyakiç (27), kardeşini ve babasını Srebrenica’da yitirmiş kişi olarak, ‘’İşte mahkemede. Mucize gibi ama çok çok acı. Dünya sandığımız kadar kötü değil’’ diye mırıldanabildi. 20 Srebrenica anasıyla Saraybosna televizyonlarının yayınını izlerken sessizce ağlayan Alena Tiro, ‘’Onun öldürdüğü 100 bin insan onu şimdi mahkemede göremiyor’’ dedi.

02.08.2008


 

‘Hamas liderinin oğlu Hıristiyan oldu’ iddiası

BATI Şeria’da Hamas’ın önde gelen liderlerinden Şeyh Hasan Yusuf’un oğlu Musab’ın Hristiyanlığı seçtiği öne sürüldü.

Haaretz gazetesi, Musab Yusuf’un, kendisiyle yüz yüze yapılan görüşmede, Hristiyanlığı seçtiğini ve adını Josef olarak değiştirdiğini söylediğini ve “terörü benimseyen bir toplumu reddettiğini” belirterek Hamas’a sert eleştiriler yönelttiğini yazdı. Gazetenin California mahreçli haberine göre, babasına yıllarca siyasî faaliyetlerinde yardımcı olan Musab, açıklamalarıyla “hayatını tehlikeye attiğını bildiğini” belirtti ve “Hatta babamı bile kaybedebilirim. Ancak bunu anlayacağını sanıyorum. Allah’ın ona ve aileme gerekli sabrı vereceğini ve gözlerini İsa’ya ve Hristiyanlığa açma isteği vereceğini umuyorum” diye konuştu. Haberde, Musab’ın, “bir gün Filistin’e ve Ramallah’a İsa ile birlikte dönme imkânını bulabileceğini” umduğu belirtildi.

Haaretz’in yayımladığı söyleşi, Musab’ın ailesi tarafından reddedildi. Musab’ın erkek kardeşi Şuayib, iddiaları şiddetle yalanlarken, kardeşinin ABD’de bulunduğunu, ama Hristiyanlığa geçmediğini ve İslâm’a bağlılığının sürdüğünü söyledi. Aile üyeleri, “tamamen uyduruk” olarak niteledikleri haberle ilgili olarak yasal girişimlerde bulunacaklarını belirtti. Musab’ın ailesi ile Hamas yanlıları, Haaretz’i kaynak göstererek haberi yayımlayan Filistin medyasını da eleştirdi.

/ Kudüs

02.08.2008


 

İran’a askerî müdahaleye gerek yok

AMERİKAN Merkezi Haber Alma Teşkilatının (CIA) eski yetkililerinden ve Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Paul R. Pillar, İran’a askerî müdahaleyi olası görmediğini belirtti.

Washington’daki Rumi Forum adlı kuruluşta “İran ve ABD: Bir Şüphe Sarmalı” konulu konuşma yapan Pillar, bir soru üzerine, İran’ın nükleer programına ilişkin gelişmeleri değerlendirerek, “İran’a askerî müdahale olası görünmüyor” dedi. Eski CIA yetkilisi, İran’ın kendi nükleer programının barışçıl amaçlar taşıdığını savunduğunu hatırlatarak, “İran’da bu konuda alınması gereken asıl kararın henüz alınmadığını” öne sürdü. Pillar, İran’ın nükleer programı konusunda yaptırımların önemli ve etkili olacağını düşündüğünü de belirtti. Öte yandan ABD ve İsrail, İran’ın nükleer silâh yapımına engel olunmasını sağlayacak ‘’diplomatik çabaları ve ekonomik yaptırımları’’ görüştü. İki ülke arasında var olan ve ‘’stratejik diyalog’’ olarak adlandırılan düzenli siyasî istişare görüşmeleri çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Bill Burns ile, İsrail’in Ehud Olmert sonrası olası başbakanı olarak görülen Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz, Washington’da bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmenin ardından yapılan kısa açıklamada, ‘’diplomatik ve ekonomik önlemlerden’’ söz edildi. ABD’nin açıklamasında, ‘’güç kullanımını’’ andıracak bir ifade yer almadı.

/ Washington

02.08.2008


 

Darfur’daki barış gücünün görev süresi uzadı

BM Güvenlik Konseyi, Sudan’ın Darfur bölgesindeki barış gücünün görev süresini bir yıl uzattı.

15 üyeli konseyde yapılan oylamada, 14 ülke görev süresinin uzatılması yönünde oy kullanırken, ABD Darfur’a barış gücünü desteklemesine rağmen çekimser oy kullandı. ABD, çekimser oy kullanmasının gerekçesini, Afrika Birliği ve diğer bazı konsey üyelerinin, hakkında tutuklama kararı çıkan Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir’in yargılanmasını engellemek istemelerini gösterdi. Darfur’da 26 bin kişilik BM-Afrika ortak gücü görev yapıyor.

/ New York

02.08.2008


 

Rusya, İKT’nin daimî gözlemcisi oldu

Rusya, İslâm Konferansı Teşkilâtı’na (İKT) daimî gözlemci atadı.

İKT tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bölgelerin kalkınmasından sorumlu eski bakan yardımcısı Kamil İshakov’u, ülkesinin İKT daimî gözlemcisi olarak 17 Temmuz günü görevine getirdi. Bu çerçevede, Cidde’de kurulacak ofisin başına geçecek olan İshakov, 2 Ağustos Cumartesi günü İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu tarafından İstanbul’da kabul edilecek. Yemen’in başşehri Sana’da Haziran 2005’te düzenlenen İKT Bakanlar Konferansında gözlemci statüsü kazanan Rusya Federasyonu’nun bu kararıyla İKT ile ilişkilerini daha üst düzeye çıkarmayı amaçladığı belirtiliyor. ABD Başkanı George Bush da, Sada Cumber isimli Müslüman Amerikalıyı, İKT nezdinde özel girişimci olarak atadı. İngiltere’nin de, Müslüman dünyasıyla ilişkilerini güçlendirmek amacıyla, İKT ile arasında benzer ilişkiler kurulmasını değerlendirdiğini İKT sekreteryasına bildirdiği kaydediliyor.

/ Beyrut

02.08.2008


 

Esad, İran’ı ziyaret edecek

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, resmî temaslarda bulunmak üzere bugün İran’a bir ziyarette bulunuyor.

Üst düzey heyetle İran’ı ziyaret edecek olan Esad’ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve diğer yetkililerle bir araya geleceği belirtildi. İki günlük ziyaret kapsamında Tahran-Şam ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslar arası konuların ele alınacağı kaydedildi. İran’ın nükleer enerji programı ve Batı ile yürütülen müzakereler konusunun da öncelikli olarak görüşüleceği ifade edildi.

/ Şam

02.08.2008


 

Afganistan’daki olaylar yardımları engelliyor

Afganistan'da bu yıl direnişçilerin düzenlediği ve aralarında 19 yardım örgütü çalışanının da bulunduğu sivillerin ölümüne yol açan saldırılardaki rekor artışın ülkenin kalkınmasına yönelik yardımları engellediği bildirildi.

Afganistan’daki yaklaşık 100 Batılı ve yerel yardım kuruluşunu bünyesinde toplayan Afganistan’a Yardım için Koordinasyon Ajansı’nın (ACBAR) bildirisinde, güvensizlik ortamının, daha önce güvenli olarak kabul edilen bölgelere de yayıldığı ve yardım kuruluşlarının yardım miktarlarını azaltmak zorunda kaldıkları belirtildi. Bildiride, geçen yıl aynı dönemle kıyaslandığında direnişçilerin saldırıları, suikastlar ve diğer şiddet eylemlerinde yaklaşık yüzde 50 artış olduğu kaydedilerek, kesin rakamlar belli olmamasına rağmen bu yıl aralarında yaklaşık 1000 sivilin de bulunduğu 2500 kişinin şiddet eylemlerinde öldüğü ifade edildi.

/ Kabil

02.08.2008


 

Hamas’tan, El Fetih üyelerine tutuklama

Gazze Şeridi’ndeki fiilî Hamas hükümetinin polis kuvvetleri, Gazze Valisi dahil, El Fetih’in önde gelen yönetici ve temsilcilerinden oluşan 17 kişiyi dün sabaha karşı tutukladı.

El Fetih sözcüsünün verdiği bilgiye göre, Gazze Valisi Muhammed El Kudra, Filistin Kurtuluş Örgütünün yönetim kurulu üyelerinden Dr. Zekeriye El-Aga, El Fetih’in Gazze’deki önde gelen isimlerinden İbrahim Ebu El Naca, El-Vosta Valisi Dr. Abdullah Samhadane, Han Yunus Valisi Dr. Usame El Farra, Refah Bölgesi Sekreteri Munter El Bardavil ile birlikte, Han Yunus ve diğer bölgelerdeki El Fetih’in önde gelen 17 ismi Hamas polisince tutuklandı. Filistin Yönetiminin resmî haber ajansı Wafa da Hamas polisinin, El Fetih liderlerine karşı geniş bir tutuklama kampanyasına giriştiğini, tutuklananların evlerine baskınlar düzenlendiğini ve aramalar yapıldığını duyurdu. Ajans ayrıca, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, bütün tutukluların serbest bırakılmasını isteyen bir talimatına yer verdi.

/ Gazze

02.08.2008


 

Olmert, 4. kez sorgulanıyor

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, adının karıştığı son rüşvet iddiaları sebebiyle yeniden sorgulanıyor.

Polisin Malî Suçlar Bölümü Başkanı Tuğgeneral Şlomi Ayalon başkanlığındaki müfettişler grubu, Olmert’in sorgusu için dün sabah saatlerinde Başbakanlık resmî konutuna geldi. Yaklaşık 2 saat sürmesi beklenen sorgulama sırasında, Başbakan’ın iki konuda ifadesine başvurulacağı belirtildi. Bunlardan birinin yurt dışı gezilerinin sponsorlarına çifte faturalandırma; diğerinin de Amerikalı Yahudi finansör Morris Moşe Talansky’den, seçim kampanyalarında “zarf içinde” aldığı öne sürülen paralarla ilgili olduğu ifade ediliyor. İsrail Başbakanı’nın, bu konularla ilgili olarak, yine sorguya alınmasının gerekip gerekmediği de henüz netleşmiş değil.

/ Tel Aviv

02.08.2008


 

Sigara devlerine rekor ceza

Kanada’nın en büyük iki sigara üretici firması Imperial Tabacco Canada ve Rothmans Benson & Hedges firmalarına, Kanada tarihinin en büyük cezalarından birisi verildi.

Sigara kaçakçılığından suçlu bulunan iki firmaya toplam 1,15 milyar Kanada Doları (1 milyar 255 milyon YTL) ceza verildi. Imperial Tabacco Canada 600, Rothmans Benson & Hedges de 550 milyon Kanada Doları ceza ödeyecek. Karara tepki gösteren Kanada Sigara Karşıtları Derneği’nden bir grup, basın toplantısının yapıldığı bina önünde bir açıklama yaparak, “şirket yetkililerinden kimse hapse girmediği sürece bu işler böyle sürecek ve gelecekte de binlerce insan sigara yüzünden ölmeye devam edecek” dediler.

/ Ottawa

02.08.2008


 

Uyku apnesi ömrü kısaltabilir

Uyku apnesinin, ömrü kısaltabileceği bildirildi. Sleep dergisinde yayımlanan 18 yıllık araştırma, uykuda nefesin kesilmesi olan uyku apnesinin kişinin ölüm riskini artırdığı yönünde daha önce yapılan küçük çaplı çalışmaları doğruladı.

Ulusal Uyku Bozuklukları Araştırma Merkezinin yöneticisi doktor Michael J. Twery, uyku apnesinin, “kişinin sağlığını zaman içinde kötüleştirdiğini” belirterek, uyku apnesi olan kişilerin, çok uzun zaman uykudan yoksun kaldıklarını, bunun gecelerce, haftalarca sürmesinin tehlikeli bir durum olduğunu kaydetti. Araştırmanın yazarı Terry Young, şiddetli uyku apnesi olan kişilerde kardiyovasküler rahatsızlıklarla bağlantılı ölüm oranının yüzde 42 olduğunu belirtirken, bunun uyku apnesi olmayan kişilerde yüzde 26 oranında görüldüğünü söyledi.

02.08.2008


 

Türk satranç şampiyonu meydan okudu

Singapur’da yapılan Okullar arası Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’ye altın madalya kazandıran 10 yaşındaki Vahap Şanal çok çalıştığını belirterek, "Hedefim Kasparov’u geçmek’’ dedi.

Singapur’da 22-31 Temmuz 2008 arasında 23 ülkeden toplam 250 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen şampiyonada ülkemize 11 ve 13 Yaş Altı Grupları’nda altın, gümüş ve bronz madalyalar kazandıran satranç takımımız yurda döndü. Vahap Şanal 11 Yaş Altı Grubu’nda yarışıp dünya şampiyonu, aynı grupta yarışan 10 yaşındaki Batuhan Daştan ise üçüncülüğü elde ederek bronz madalya aldı. Türk Millî takımı, 11 Yaş Altı Grubu takım kategorisinde toplam 20 puan ile şampiyon olarak altın madalya; ayrıca 13 Yaş Grubu’nda Singapur ve Hindistan’ın ardından toplam 15 puan elde ederek bir bronz madalya kazandı.

02.08.2008


 

Clinton konuşarak para kazanıyor

ABD eski başkanı Bill Clinton, 2007 yılı boyunca yaptığı konuşmalardan 10,1 milyon dolar kazandı.

Senatör Hillary Clinton’ın önceki gün Senato’ya verdiği finansal durum bildirimine göre, Başkan Clinton, 12 eyalet ve başşehir Washington ile 11 ülkede para karşılığı katıldığı 54 konuşma için toplam 11,2 milyon dolar aldı. Clinton, 2006 yılında ise 10,2 milyon dolar kazanmıştı. Clinton’ın en pahalı konuşması, Londra’da 14 Ağustos 2007 günü katıldığı ve 425 bin dolar aldığı konuşma oldu. 31 konuşma içinse 150’şer bin dolar aldı. 2007 yılı içinde 100 bin dolardan aşağı fiyata konuşması yok.

/ New York

02.08.2008


 

ABD isterse laptoplara el koyabilecek

ABD federal güvenlik görevlilerinin, ülkeye giren kişilerin taşınabilir bilgisayarları ve diğer elektronik cihazlarına, herhangi bir şüpheye gerek kalmaksızın sınırda belirsiz bir süre için el koyabilecekleri bildirildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, İç Güvenlik Kurumunun 16 Temmuzda açıklamak zorunda kaldığı yönergelerine göre, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlara ülkeye girişte el koyan iç güvenlik kurumu ajanları bu cihazlarda kayıtlı muhtevası, verilerin şifrelerinin çözülmesi veya başka sebeplerle diğer güvenlik kurumları ile ve özel kuruluşlarla paylaşma yetkisine sahip olacak. Gazetenin haberine göre, bu güvenlik yönergesine göre el konabilecek şeyler arasında hard disk sürücüleri, taşınabilir hafıza kartları, cep telefonları, sayısal müzik çalarlar (iPod’lar), çağrı cihazları, ses ve video kasetleri ile basılı kitap, broşür ve diğer basılı malzemeleri bulunuyor.

02.08.2008


 

Denizde 44 günlük mücadele

Atlantik’te benzinleri bitince dalgalarla sürüklenen iki balıkçı, 44 gün sonra kurtarıldı.

Saint-Vincent-et-Les-Grenadines adalarından balıkçılar, çiğ balık yiyerek ve yağmur suyu içerek hayatta kalmayı başardı. Balıkçılar, Karayiblerdeki Uvita Adası yakınlarında küçük bir balıkçı teknesindekiler tarafından kurtarıldı. Başlarından geçeni anlatan balıkçılar, “Teknede 5 kişiydik. Yakıt bitince dalgalarla sürüklenmeye başladık. Bir ay sonunda arkadaşlarımızdan üçü uzakta bir ada gördüklerini söyleyip denize atladı” dediler. Biri 22, diğeri 32 yaşındaki balıkçılar, kendilerininse teknede kalmayı tercih ettiklerini anlattı. “Gelip bizi bulmalarını bekledik” diyen balıkçılar, arkadaşlarının akıbetini bilmediklerini söyledi. Onca zaman denizde sürüklenen iki balıkçının harap ve bitap düştüğü ve derhal tedavi altına alındığı kaydedildi. Karayipler

02.08.2008


 

Lamborghini çevrecileri kızdırdı

Londra’daki bir garajda yapılacak bakımı için bir Lamborghini’nin uçakla Katar’dan İngiltere’ye 10 bin 500 kilometre yol katettiği, bu durumun çevrecilerin tepkisini çektiği bildirildi.

İngiliz The Sun gazetesinin haberinde, bir şeyhe ait olduğu belirtilen Lamborghini Murcielago LP640 tipi otomobilin bakımının 4514 avro, Katar Havayollarının tarifeli uçuşuyla gidiş dönüş ücretinin ise yaklaşık 25 bin 419 avro olduğu belirtildi. Dünyanın Dostları adlı çevreci kuruluştan Tony Bosworth, Lamborghini’nin sebep olduğu kirliliğinin yeterince yüksek olduğunu, ancak bir de bakım için binlerce kilometre uçurulmasının iklime daha da fazla zarar vereceğini söyledi.

02.08.2008


 

Okyanusun çok derinlerinde canlı balık bulundu

Bilim adamları, Orta Atlantik Yükselimi’nin rekor derinliğinde yaşayan bir balık buldu.

Araştırmacılar, Atlas Okyanusu ile Kuzey Okyanusu arasında büyük bölümü sular altındaki bir sıradağ kümesi olan Orta Atlantik Yükselimi’nin 2.300 metre derinliğinde buldukları balığı araştırmalar için yüzeye çıkardı. Araştırmacılar ayrıca, 1.700 metre derinlikteki sıcak deliklerde bulunan 3 karides türünü de aynı şekilde yüzeye çıkardı. Araştırmacıların bu balığı ve karidesleri, su sıcaklığı 2 ile 4 derece olan büyük derinliklerde tabiî basınç seviyelerinin altındaki canlı hayvanları bulmaya yarayan yeni bir araçla ortaya çıkardığı belirtildi.

02.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır