"Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

YASEM AR-GE

Şeker hafızayı güçlendiriyor

YENİ yapılan bir araştırma anne-babaları biraz ürkütse de çocukları sevindirecek cinsten: “Şekerleme tarzı yiyecekler ve şekerli içecekler çocuklar için faydalı olabilir”

Araştırmacılar, şekerli içeceklerin ilkokul çağındaki çocukların hafıza ve konsantrasyonlarını olumlu etkileyerek geliştirdiğini ortaya çıkardı. Konunun incelendiği araştırmanın sonuçları, çok şekerli beslenme biçiminin hiperaktiviteye yol açtığı kanısıyla da çelişiyor.

Araştırmayı yürüten Prof. David Benton, “Şekerin hiperaktiviteye yol açtığına dair bir delil yok. Biz çalışmamızda, şekerin hafıza ve konsantrasyonu geliştirdiğini gösterdik” dedi. Beş ilâ on yaşları arasındaki çocukların beyinlerinin gelişimi için yetişkinlere oranla iki kat daha fazla miktarda glikoza ihtiyacı olduğunu anlatan Prof. Benton, diğer organların aksine beynin enerjiyi depolayamadığını ve doğrudan kan yoluyla aldığını söyledi.

Dokuz ve 10 yaşlarındaki 16 çocuğa yapay tatlandırıcı ya da glikozlu meyve suyu verilen araştırmada, glikoz tüketen çocukların hafıza testinde en az yüzde 10 oranında daha başarılı olduğu belirlendi. Bilimciler yine de, zihinsel gelişimin büyük porsiyonlardan ziyade küçük düzenli atıştırmalarla beslenmeyi öneriyorlar. (Taraf gazetesi, 20.07.2008)

Beyin ve beslenme için glikozun en uygun alınma şekli meyveler ve tabiî meyve sularıdır. Bu konudan işin önemini dikkat çekmek isteyen yazarın ünlü Antony Robbins kitabında , “arabanınız yoksa satın bir meyve sıkacağı alın, o sizi daha uzağa götürür” diyor. Zaten bütün doktorlar ve diyet uzmanları da meyve ve sebze ile beslenmeye dikkat çekiyorlar. Peygamberimiz de (asm) “sofranızdan yeşillik eksik olmasın” buyurmuşlardır.

Meyve ve sebzenin bol olduğu içinde bulunduğumuz şu yaz mevsimi beyin geliştirme imkânlarının arttığı bir dönemdir.

Hem okumak, hem gezmek, hem de bol glikoz ihtiva eden meyveler yemek çok yönlü geliştiren nimetlere gark olmak demektir. Geriye kalıyor şükrünü eda etmek.

02.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Beklentilerin fiyatı

  Bir şeye özgürlük

  Şifreler mülâkatta çözülüyor

  YASEM AR-GE

  YASEM İLETİŞİM

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır