"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kaddafi’ye ‘Kayıp İmam’ celbi

LÜBNAN, Şii lideri İmam Musa Sadr’ın 30 yıl önce kaybolmasında parmağı olduğu iddiasıyla Libya lideri hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Lübnanlı Şiiler, Libya’nın Musa Sadr ve iki yardımcısını 1978’de Libya’ya yaptıkları ziyaret sırasında kaçırıp öldürdüğünü ileri sürerken, Libya üç kişinin ülkeden güven içinde ayrıldıklarını söylüyor. Musa Sadr kaybolmadan önce en son Kaddafi ile görüşmüştü. Lubnanlı Soruşturma Hakimi Semih el Hac’ın onayladığı mahkeme belgelerinde, “Muammer Kaddafi’yi İmam Musa Sadr’ın kaçırılıp özgürlüğünü kaybetmesini teşvik etmekten suçlamaya karar verdik” deniliyor. Lübnan terörizmle mücadele yasasına göre yapılan suçlama, kanıtlanması halinde suçlu ölümle cezalandırılabiliyor. Libya’ya karşı 1986’da açılan dava delil yetersizliğinden kapatılmış, ancak Lübnan genel savcısı 2004’te yaptığı açıklamada, yeni kanıtları gözden geçirdikten sonra davayı tekrar açabileceğini söylemişti.

/ Beyrut

28.08.2008


 

Gürcistan krizi Sırbistan’ı gerdi

SIRBİSTAN Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanımasından sonra Kafkasya’daki gelişmelerden “kaygı duyduklarını” bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, Rusya’nın iki bölgeyi tanıması açıkça eleştirilmedi, ancak Sırbistan yetkililerinin defalarca Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasının örnek oluşturacağı ve dünyanın başka bölgelerinde de istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulunduğu ifade edildi. Rusya, şubatta bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımamıştı.

/ Belgrad

28.08.2008


 

Moskova’dan Ankara’ya Montrö desteği

RUSYA'NIN Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Montrö anlaşması konusunda Türkiye ile politikalarının bütünüyle örtüştüğünü söyleyerek, Kafkasya İstikrar Platformu için Karadeniz İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir araya gelinebileceğini belirtti.

İvanovski, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında Kafkasya’daki son gelişmeleri değerlendirerek, soruları cevapladı. Son gelişmeler nedeniyle Gürcistan’ı eleştirerek, bu gelişmelere Gürcistan’ın “saldırgan ve şoven” tutumunun yol açtığını ileri süren Büyükelçi İvanovski, Rusya olarak uluslararası camiayı yıllar önce uyardıklarını bildirdi. İvanovski, Türkiye’nin son gelişmelere dair izlediği politikaya ilişkin yorumunun sorulması üzerine, Türkiye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında sorunun barışçı yollardan çözümlenmesi ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olunduğunun belirtildiğini hatırlatarak, kendilerinin de barıştan yana olduğunu ve Gürcistan’ın egemenliğine zarar vermek istemediklerini söyledi. Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu’na ilişkin soru üzerine, bu konunun Moskova’da dün görüşüldüğünü söyleyen İvanovski, iki ülke dışişleri bakanlarının Eylül başında İstanbul’da bir araya geleceklerini ve ayrıntıları orada ele alacaklarını bildirdi. İvanovski, platform çerçevesinde aralarında sorunlar bulunan taraflar olarak, Türkiye ile Ermenistan ve Rusya ile Gürcistan’ın nasıl aynı masada oturacağının sorulmasına karşılık, bunun Ekim ayında toplanması beklenilen Karadeniz İşbirliği Teşkilatı bünyesinde mümkün olabileceğini kaydetti.

28.08.2008


 

Blair ve Brown zanlıları yakalandı

İNGİLTERE'DE polisin, Başbakan Gordon Brown ile eski Başbakan Tony Blair’in ölümle tehdit edilmesiyle ilgili olarak bir zanlıyı daha gözaltına aldığı belirtildi.

Manchester polisi, adı açıklanmayan 29 yaşındaki zanlının dün Derby’de yakalandığını ve zanlının ele geçirildiği yerde arama yapıldığını bildirdi. BBC, geçen hafta, Başbakan Brown ile Blair’i tehdit eden ve bir internet sitesinde yayımlanan “İngiltere’deki El Kaide” imzalı açıklamayla ilgili olarak 14 Ağustosta 3 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını duyurmuştu. İngiliz polisi, dün de olayla ilgili olarak Blackburn’de 25 yaşındaki bir zanlının daha yakalandığını açıklamıştı.

/ Londra

28.08.2008


 

ABD, 2015’e karşı 2011’e razı oldu

IRAK Devlet Başkanı Celal Talabani, ABD’nin Irak’ta 2015’e kadar asker bulundurmak istediğini, ancak müzakereler sonunda 2011 üzerinde anlaşıldığını söyledi.

Talabani, partisinin internet sitesinde metni yayımlanan konuşmasında, “ABD 2015’i, Irak tarafı ise 2010’u önerdi. Ardından 2011 üzerinde anlaştık” dedi. Celal Talabani, “Irak’ın gerekli olması durumunda Amerikan askerlerinin ülkede kalma süresini uzatma hakkı olduğunu” da belirtti.

/ Bağdat

28.08.2008


 

Rusya’ya karşı ortak strateji

AB ve NATO ülkeleri, Rusya’nın Gürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının ardından “Moskova’ya geri adım attırmanın” ve “ortamı yumuşatmanın” yollarını arıyorlar.

Brüksel’de diplomatik kaynaklar, AB ve NATO’nun “Rusya’ya vazgeçilmez şekilde ihtiyacı olduğu” görüşünden hareketle Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in “yeni bir soğuk savaştan korkmadıklarını” söylemesinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyorlar. “Rusya’nın gerçek bir strateji değişikliği sergilediğini”, Moskova’nın “süper güç” diplomasisine döndüğünü söyleyen diplomatlar, bu tavırdan kaynaklanan “yeni, olumsuz ve endişe verici gelişmelere” dikkati çekiyorlar. Afganistan’a asker, teçhizat ve gıda aktarımında kullanılan uçakların transit geçişine hava sahasını açık tutan Rusya, “Taliban ortak sorunumuzdur” diyerek bu konuda NATO ile yaptığı anlaşmayı sürdüreceği mesajını verirken kitle imha silahlarının yayılmasını önleme çabalarına katkılarını da sürdürüyor. Buna karşılık, NATO ile ortak askeri tatbikatları ve ittifak gemilerinin Rus limanlarından geçişlerini askıya alan Moskova, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in ekim ayında Rusya’ya yapması öngörülen resmi ziyareti erteliyor. Rusya’ya karşı “ılımlı ve temkinli” tavır izlemekten yana olan Fransa ve Almanya’nın, son gelişmelerin ardından, “güçlü ve geniş bir koalisyon oluşturmak” hedefindeki ABD’ye yakınlaştıkları belirtiliyor.

Ay başında, Brüksel’de olağanüstü zirve çerçevesinde bir araya gelecek olan AB devlet ve hükümet başkanları bir yandan “dayanışma” arayışlarını sürdürürken bir yandan da “Rusya’ya ne kadar bağımlı kalındığını” değerlendirecekler. AB’nin Rusya’ya baskı ve tehdit açısından fazla kozu bulunmadığı, Gürcistan’a maddi yardımı artırmakla yetineceği, gerginliği tırmandıracak tavırlardan kaçınacağı ileri sürülüyor.

AB’nin, BM tarafından verilecek görevlerle Gürcistan’da bir rol üstlenmeye hazır olduğu ancak Rusya’nın veto hakkına sahip bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nden Moskova’nın onayını almayacak kararlar beklenmemesi gereği üzerinde de duruluyor. Rusya’ya karşı tepki çerçevesinde Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya katılım süreçlerinin hızlandırılması olasılığının çok düşük gözüktüğü belirtiliyor. Batı ülkeleri, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının uluslararası hukuka aykırılığını, “Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ihlali” çerçevesinde ön plana çıkartarak kanıtlamaya çalışırken, “Kosova örneği” nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar. Moskova’nın, Kosova’nın bağımsızlığının birçok Batı ülkesi tarafından tanınmasını “hiç hazmedemediği”, yeni adımlarını da aynı gerekçeleri ön plana çıkararak attığı belirtiliyor. “Batılılar Kosova’yı tanımanın ve bir ilk örnek oluşturmanın bedelini ödüyor” görüşündeki diplomatlar ve hukukçular, Abhazya, Güney Osetya ve Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasının, “Pandora’nın kutusunun açılması” anlamına geldiğine, bunları çok sayıda yeni taleplerin izleyeceğine dikkati çekiyorlar. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu üyesi Hollandalı Joost Lagendijk, Moskova’nın “göze göz, dişe diş politikası” uyguladığını, “Rusların rövanşı aldıklarını” anlatıyor.

Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınmasına karşı Batılıların ortaya koydukları itiraz gerekçelerinin, Rusların Kosova konusunda ortaya koyduklarıyla aynı olduğuna, “çelişkili ve zor bir durumun” ortaya çıktığına dikkat çekiliyor.

NATO ve AB bünyesinde, “Rusya’nın yeni stratejisine karşı yeni ortak strateji” arayışları devam ediyor.

/ Brüksel

28.08.2008


 

Hamaney petrol gelirlerine alternatif istedi

İRAN'IN dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “Petrole dayalı gelirin yerini bilim ve teknolojiden elde edilecek gelir almalı” dedi.

Hamaney, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelerde ödül alan İranlı genç bilim adamlarını kabulde yaptığı konuşmada, “Güç ve zenginliğe bilimle ulaşılabileceğini” söyledi. Son 12 yıldaki gayretlerle bilim ve teknolojideki geri kalmışlığın telafi sürecine başlandığını anlatan Hamaney, “Petrol kuyularının mühürlendiği gün, gelirimizi bilimden elde ettiğimiz gün, İran halkının büyük ve mutlu günü olacak” diye konuştu. Hamaney, “Bilim ve teknoloji, insani değerlerin yüceltilmesi ve insanlığın hizmeti için istifade edilen bir araç olmalı” ifadesini kullandı. Hamaney, İranlı bilim adamlarının öz güven sayesinde bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında başarılara imza attığını sözlerine ekledi.

/ Tahran

28.08.2008


 

Suriye: Türkiye bölgesel etkinliğimizi arttırdı!

SURİYE Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Türkiye’nin Suriye’yi Orta Doğu’da etkin rol oynaması için desteklediğini söyledi.

Miktad, Orta Doğu’nun sorunlu bir bölge olduğunu belirterek, “Irak’ta ve Afganistan’da olanlar, İran’ın nükleer dosyası, Suriye ve Türkiye için ortak öneme sahip. İki ülke arasındaki ilişkiler doğal seyrinde devam ediyor” dedi. İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bölgeye yansıdığını kaydeden Miktad, “Biz, bu ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmemesini umuyoruz” diye konuştu. Miktad, son dönemde artan üst düzey ziyaretlerin çok faydalı olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Son dönemdeki görüşmeler, bölgenin meseleleri konusunda görüş alışverişinin önemini ortaya koymaktadır. Özellikle Orta Doğu’daki güvenlik ve barış konusunda. Bu çerçevede Türkiye, Suriye ve İsrail arasında olumlu şekilde arabuluculuk yapıyor. Türkiye’nin bu konuda sarf ettiği çaba saygı ve takdire değer.” Türkiye ve Suriye ilişkilerinin stratejik öneme sahip olduğunu ve iki ülkenin de çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Miktad, Suriye’nin bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çaba sarf etmeye devam edeceğini kaydetti.

/ Şam

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır