"Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ranta yine vergi yok

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişirken, ranta yine vergi yok. Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor.

YENİ TASLAK HAZIRLANDI

YENİ Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişiyor. Belge almayan çiftçilere kamu desteğini engelleyen düzenlemeyle küçük esnaf da, 50 YTL harç ödeyerek edineceği esnaf belgesi karşılığında vergiden istisna tutuluyor. Taslak, taksicilerin de aralarında bulunduğu meslek grupları için 6 aylık asgarî ücretten az olmamak kaydıyla her işkolu ve bölge için ayrı ayrı yıllık kazanç tesbitini de öngörüyor. Vergi Konseyi koordinatörlüğünde Konsey, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak Maliye Bakanlığına sunulan Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Maliye Bakanlığı bürokratlarınca madde madde yeniden ele alınarak düzenlenen Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor.

GELİRE YENİ TANIM

Gelir, ‘’bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği girişim kazançları, ücretler, sermaye kazançları ve diğer kazançların safi tutarı’’ olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede, ticarî, ziraî ve serbest meslek kazançlarıyla arızî kazançlar, ‘’girişim kazançları’’ adı altında toplanıyor.

‘’Kiralama gelirleri, menkul sermaye gelirleri ve elden çıkarma kazançları’’, ‘’sermaye kazancı’’ olarak değerlendiriliyor. Karşılıksız edinimler ile kazanç sayılan harcama fazlalığı da diğer kazançları oluşturuyor. Gelir vergisinde oran sayısı 4’den 3’e inecek. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak.

Buna göre, gelir vergisine tabi girişim kazançları ve ücretlere isabet eden vergi matrahının 7.500 YTL’ye kadar olan kısmından yüzde 10 gelir vergisi alınacak. Ücretlilerin asgari geçim indirimi, yeni sistemde de aynen yer alacak. Sporcular da serbest meslek erbabı sayılacak. Hakemlere yapılan ödemeler ise ücret olarak değerlendirilecek.

Küçük esnafa istisna

BİR iş yeri açmaksızın

gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapmak kaydıyla, hallaç, kalaycı, lehimci, çilingir, boyacı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, badanacı, çamaşır yıkayıcısı ve hamal gibi kimselerin veya küçük tamirat ve tadilat işleriyle uğraşan küçük sanat erbabının bu işlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna olacak. Maliye Bakanlığının düşündüğü sisteme göre, istisna kapsamına giren küçük esnaf, her yılın ocak ayında vergi dairesine giderek, 50 YTL karşılığında istisnaya ilişkin küçük esnaf belgesini alacak. Temmuzda yeniden vergi dairesine gidilerek, belge onaylatılacak. Temmuzda da harç alınıp alınmayacağı, çalışmalar sonucunda netleşecek.

27.09.2008


 

Tedbir alınmazsa ciddî sıkıntılar yaşanacak

KAYSERİ Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, ‘’Hâlâ insanların gözünün içine baka baka Türkiye’de sıkıntı yokmuş gibi göstermek bu milleti aldatmaktır’’ dedi. Kilci, Oda’nın Meclis ve Meslek Komitesinin Pastırmacılar Parkı’ndaki toplantısında yaptığı konuşmada, KTO’nun ‘’her seferinde düşüncelerini çok rahat bir şekilde ifade eden ve korkmadan düşüncelerini söyleyebilen bir yapıya sahip olduğunu’’ söyledi. Mikro ve makro anlamda tedbirler alınmaması halinde çok ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirten Kilci, ‘’Üzülerek diyorum ki bizim söylediklerimiz doğru çıktı. Bizim söylediklerimiz keşke doğru çıkmasaydı. Hâlâ insanların gözünün içine baka baka Türkiye’de sıkıntı yokmuş gibi göstermek bu milleti aldatmaktır’’ diye konuştu. Tarım ve sanayi sektörlerindeki sıkıntıları da dile getiren KTO Başkanı Kilci, ‘’İşsizlik azalmıyor artıyor. Yatırımlar duruyor. Türkiye biraz rahatlayacaksa Türkiye’nin kurtuluşu müteşebbisine destek vermekten, yatırımcının önündeki engelleri kaldırmaktan geçer. Bununla ilgili bu hükümetin son dönemlerde yaptığı hiçbir şey yok’’ görüşünü dile getirdi.

27.09.2008


 

Merkez bankaları, piyasaları paraya boğacak

ABD'DE yaşanan finansal krizin etkilerini azaltmak için öngörülen 700 milyar dolarlık kurtarma planı konusunda bir gelişme sağlanamazken, merkez bankaları, küresel piyasaları istikrara kavuşturmak için alınan tedbirler kapsamında piyasaya para pompalayacak. Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası (AMB), yaptığı açıklamada, Avrupalı bankalara bir haftalığına 35 milyar dolar vereceğini bildirdi. Bir haftalık olmak üzere İsviçre Merkez Bankası piyasalara 9 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası da 30 milyar dolar vereceğini bildirdi. AMB, önceki gün de Avrupalı bankalara gecelik işlemler için 40 milyar dolar vereceğini açıklamıştı. ABD Merkez Bankası, küresel finansal krizle mücadele çabaları kapsamında bu hafta para piyasalarına 30 milyar dolar para verdi. Merkez bankalarının bu kararı almasında, ABD yönetiminin kurtarma planı üzerinde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında henüz bir uzlaşma sağlanamaması ve ABD hükümetinin, Washington Mutual bankasına el koyarak JPMorgan Chase’e satması da etkili oldu.

27.09.2008


 

ABD hükümeti, en büyük bankasına el koydu

ABD hükümeti, ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual’a el koydu. ABD’nin en büyük tasarruf ve kredi bankası Washington Mutual’ın varlıkları ise JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı. ABD’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ‘’Federal Deposit Insurance Corp’’ Başkanı Sheila Bair, kurtarma operasyonunun banka hakkındaki spekülasyonlar ve müşterilerin sakinleşmesi için Perşembe gece yapıldığını söyledi. FDIC, müşterilerin normal işlemlerini yapabileceğini ve bütün mevduat sahiplerinin tamamen koruma altında olduğunu açıkladı. ABD hükümetinin bankaya el koymasının, alternatifler üzerinde çalışan banka yönetim kurulu için sürpriz olduğu da belirtildi. Gece, Washington Mutual’a el konulması, bankanın 119 yıllık bağımsızlık deneyimini sona erdirirken, bu el koyma ve satış işlemi Washington yönetiminin bankacılık endüstrisini tıkayan sorunlu tutsat (mortgage) kredilerini temizleme girişimlerindeki son tarihi adım olarak değerlendiriliyor. Washington Mutual, tutsat kredilerinden kaynaklanan zararlardan ve küresel finansal krizden en fazla etkilenen bankalardan biriydi. Düzenleyici kurumlara göre, Washington Mutual varlıkları 307 milyar dolar ve mevduatları 188 milyar dolardı. ABD’de daha önce en büyük bankacılık iflası Continental Illinois National Bank & Trust olmuştu. Banka 1984 yılında çöktüğünde 40 milyar dolar varlığa sahipti. JPMorgan Chase, bu satın almanın ardından 23 eyalette 5 bin 410 şubeye sahip olacağını açıkladı. JPMorgan Chase, böylece 2,04 trilyon dolar varlıkla Citigroup’un ardından ülkenin ikinci büyük bankası oldu.

/ New York / Washington

27.09.2008


 

Kredi kartları seyyar satıcıları unutturdu

UYGUN fiyata sattıkları ürünler sebebiyle alım gücü düşük vatandaşların geçmiş yıllarda bayram alışverişi için tercih ettiği seyyar satıcıların, kredi kartlarının yaygınlaşmasıyla satışlarının bitme noktasına geldiği bildirildi. Dar gelirlilerin bayramlarda başta giysi olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını karşıladıkları seyyar satıcılar, eski bayramlarda yaşadıkları yoğunluğun günümüzde görülmemesi sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

Adana’da 21 yıldır seyyar satıcılık yapan Mehmet Demirkıran, geçmiş bayramlarda 2 hafta önceden satışlarının arttığını hatırlatarak, son yıllarda vatandaşların mağazalardan kredi kartlarıyla alışveriş yapması sebebiyle zaten durgun olan işlerinin daha da kötüye gittiğini söyledi.

Uygun fiyata satış yaptıklarını vurgulayan Demirkıran, buna rağmen müşteri bulmakta zorlandıklarını belirtti. Demirkıran, şunları söyledi: ‘’Dar gelirlinin bayramlık ihtiyacını en düşük fiyata karşılıyoruz. Buna karşın mağazalar taksitle alışveriş yapma şansı verdiği için herkes oraları tercih ediyor. Önceden bayram gelmeden tablamızdaki ürünler biter, üreticiler bize mal yetiştirmekte zorlanırdı. Ancak vatandaşlar kartla alarak ödemeyi daha sonra yapma şansı bulunca eski günlerimizi arar olduk.’’

seyyar.jpg

27.09.2008


 

TTK işçilerine 8,9 YTL bayram ikramiyesi

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan işçilerin toplam 8 milyon 900 bin YTL tutarındaki Ramazan Bayramı ikramiyeleri, hesaplarına yatırıldı. TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği aldığı bilgiye göre, genel müdürlüğün yanı sıra kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Amasra, Armutçuk, Karadon ve Kozlu’daki 9 bin 500 civarında çalışanın ilgili bankadaki hesaplarına bugün ikramiyeleri yatırılarak ödemeler tamamlandı. Yetkililer, işçilerin ikramiye tutarının yarım maaş olduğunu bildirdiler.

27.09.2008


 

KOBİ’lere pazar buluyoruz

TÜRKİYE Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Genel Sekreteri Mustafa Günay, TUSKON olarak orta ölçekli firmalara “nefes aldıracak” pazarlar bulduklarını kaydetti. Günay, iftar davetinde yaptığı konuşmada, bir pazara girmenin kolay olmadığını, kriz dönemlerinde bu tip pazarlarda iyileşmenin, rahat yer edinmeyi sağlayacağını belirtti. Afrika kıtası konusunda hep aynı hedefler içinde kalmadıklarını, yeni ulaşılmamış ülkeler bulunduğunu aktaran Günay, önümüzdeki yıl, Mozambik ve Güney Afrika’ya heyetler göndereceklerini, değişik Afrika ülkelerinde yaygınlaşacaklarını anlattı. Günay, sadece bir kıta, bir bölgeyle sınırlı kalmadıklarını, tüm dünyayı pazar olarak gördüklerini ifade ederek, “Orta ölçekli firmalara nefes aldıracak pazarlar buluyoruz” diye konuştu. Pazarları artırmanın önemine değinen Günay, “Türkiye olarak bizim en önemli çıkış yolumuz ihracat, başka şansımız yok” dedi.

TUSKON ABD Temsilcisi Hakan Taşçı da, 19 Ekim 2007’de TUSKON’un Washington bürosunun açıldığını hatırlatarak, iki ülke arasında karşılıklı ticaret heyetleri oluşturduklarını, ABD’den Türkiye’ye ticaret heyetleri getirerek, Türk üreticisine bu pazarı tanıtmaya çalıştıklarını anlattı. Kriz sebebiyle ikili görüşmelere bir süre ara verdiklerini aktaran Taşçı, 2009 yılında Atlanta başta olmak üzere Kaliforniya, Şikago, Teksas, Florida gibi pazarlara Türk iş adamlarıyla gitmek istediklerini ifade etti.

27.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır