"Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Türkiye, Obamalı Amerika’ya hazırlanmalı

ABD yeni başkanı olarak Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama’yı seçerken, uzmanlar, Obama’nın özellikle 1915 olaylarına ilişkin yaklaşımının, Türkiye-ABD ilişkileri için sorun oluşturabileceği görüşünde.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağrı Erhan, ABD’yi kimin yönettiği kadar Türkiye’nin ABD’yi yöneten kişiyle olan ilişkilerini nasıl konumlandırdığı ve şekillendirdiğinin de önemli olduğunu belirterek, Obama Ermeni iddialarını tanıyacağı yaklaşımı içinde olsa bile Türkiye’nin göstereceği çabanın ve bunun sonucunun önemli olduğunu söyleyerek, dolayısıyla bu meselenin gelişiminde hem ABD içi dinamiklerin, hem de Türkiye’nin çabalarının etkili olacağını ifade etti. Barack Obama’nın dış politika konusunda çok tecrübeli olmadığına dikkati çeken Erhan, dolayısıyla her başkanda olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bürokratlarının kendisine brifing vereceğini ve Türkiye’nin hem bölgesel hem de stratejik öneminin burada kendisine anlatılacağını belirtti.

Böylece 1915 olaylarına ilişkin “tanıma” adımını atmakta Obama’nın tereddütlü davranacağını ifade eden Erhan, şöyle konuştu:”Obama, ‘Ben diğer ABD başkanlarına benzemiyorum, zaten değişim diyerek geldim’ derse Savunma ve Dışişleri bürokrasisinin bütün ikna etme çabalarına rağmen, 24 Nisan’da yapacağı konuşmada ‘soykırım’ lafını geçirebilir. İşte o zaman Türk-Amerikan ilişkilerinde gerçekten ciddi kırılma yaşanabilir, ilişkilerde karşılıklı güven zemini kaybedilebilir.”

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları tanıması durumunda olabilecekleri Obama’ya anlatması gerektiğini söyleyen Erhan, geçen hafta Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir heyetin ABD’ye giderek, Obama’nın danışmanlarıyla görüştüğünü hatırlattı.

Ankara

06.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomik kriz, Obama ile daha rahat aşılır

  DOĞU, KIŞA HAZIRLANIYOR

  Sana dün bir gökdelenden baktım, aziz İstanbul

  Kanserli hasta sayısı artıyor

  Bardakoğlu: Din yanlışlıklara âlet edilemez

  Çocuk yuvalarına kameralı denetim

  Sürücü kursları devre dışı kalmak istemiyor

  Dere aynı, balık aynı, ceza farklı

  Erdoğan, ABD’ye gidecek

  Bütçe maratonu sürüyor

  Bitlis-Siirt-Batman üçgeninde operasyon

  Türkiye, Obamalı Amerika’ya hazırlanmalı

  Obama Türkiye’nin farkına varacak

  KKTC Başbakanı Soyer: Çözüm için çabalıyoruz

  Politikaların tarzında değişiklikler olabilir

  Wilson: Obama’nın seçimi demokrasinin başarısı

  Medya aileyi aşındırıyor

  Doğalgaz zammı iyi olmadı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır