"Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Esad: İsrail samimî değil

Suriye Devlet Başkanı, barış istemelerine rağmen, İsrail’in bu konuda samimî olmadığını söyledi.

Beşar Esad: İsrail barış

konusunda samimî değil

Surİye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinin ve Arap komşularının açık bir şekilde barış istemelerine rağmen, İsrail’in bu konuda samimî olmadığını söyledi. Başşehir Şam’da bugün Arap parlamenterlerle bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan Suriyeli lider, İsrail’in işgal ettiği bütün Arap topraklarından çekilerek barış istediğini ispatlaması gerektiğini belirtti. Suriye ve İsrail, Türkiye’nin ev sahipliğinde 4 kez dolaylı barış görüşmelerinde bulunsa da, önemli ölçüde ilerleme sağlayamamıştı. Suriye, görüşmelerin 5. ayağının İsrail’in isteği üzerine ertelendiğini bildirmişti.

Şam / cihan

10.11.2008


 

Afgan polis, kayıp BM aracını arıyor

Afganİstan’da Kabil havaalanından bir BM aracının çalındığı, polisin militanlar tarafından hassas bölgelere saldırılarda kullanabileceğinden de endişe edilen BM aracını aradığı bildirildi. Adı açıklanmayan bir güvenlik yetkilisi, üzerinde mavi boyalı harflerle BM’nin adının yazılı olduğu beyaz aracın, BM personeli, Batılı ve Afgan güvenlik güçleri tarafından arandığını kaydetti. Kabil’deki BM bürosunun bulunduğu bölge devlet başkanlığı sarayına giden yol üzerinde olduğu, BM araçlarının, girişi silâhlı muhafızlar tarafından korunan yoldaki kontrol noktasından genelde hızla geçtiği belirtiliyor. BM aracının çalınmasının çok hassas bir konu olarak değerlendirildiği, bu yüzden yetkililerin kamuoyuna ayrıntılı açıklama yapmadığı bildiriliyor.

Kabil / aa

10.11.2008


 

Pakistan’da, pazar yerine bombalı saldırı

Pakİstan’In güneybatısındaki Belücistan eyaletinde bir pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda 1 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer, Belücistan’ın Sui şehrinde bir motosiklete yerleştirilen bombayla gerçekleştirilen saldırıda yaralananlardan 2’sinin durumunun ağır olduğunu kaydetti. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Belücistan’da geçmişte düzenlenen saldırılarda genelde, topraklarından çıkarılan doğal gaz gelirinden daha fazla pay almak ve bölgenin özerkliğinin artırılmasını isteyen aşiret üyeleri suçlanmıştı. Ketta / aa

10.11.2008


 

Peres: İç kavgadan korkuyorum

AşIrI sağcı bir Yahudi gencin düzenlediği suikast sonucu 13 yıl önce ölen İsrail’in eski başbakanı İzak Rabin’i anma faaliyetleri çerçevesinde, Tel Aviv’de, Rabin’in suikaste uğradığı, kendi adını taşıyan alanda yapılan anma törenine, 100 bin dolayında kişi katıldı

. Anma törenine katılanlar, ellerinde barış ve hoşgörü yazılı pankartlar taşıdılar. Törende konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, toplumun çözülmesinden, bir iç kavgadan endişe duyduğunu söyledi.

‘’Biz bir krizin ortasındayız. Bu krizi tabiî ki inkar edemeyiz’’ diyen İsrail Cumhurbaşkanı, son dönemde İsrail’in, özellikle Batı Şeria’daki yerleşimlerde yaşayan aşırı sağcılarla güvenlik güçleri arasındaki gerilime işaret ederek, ‘’Aramızdaki görüş ayrılıkları nüksetti. Bunlar bizim toplumsal dokumuzu olumsuz etkileyen unsurlar’’ diye konuştu. Törene, Kadima lideri ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin yanısıra İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi Genel Başkanı Ehud Barak da katıldı. Kadima lideri Livni, İsrail’in, geçmişteki düşmanlıkların bedelini ağır bir biçimde ödediğini söyledi ve bugün de İsrail’in yeniden bir bölünme noktasına geldiğini ifade ederek, buna bir son vermek gerektiğini kaydetti. Törende İzak Rabin’in kızı Dalya Rabin de konuştu. Dalya Rabin, babasının barış için verdiği savaşta öldüğünü dile getirdi, ancak onun çizdiği yolun asla terk edilmemesi gerektiğini dile getirdi. İzak Rabin, 4 Kasım 1995’te, bir barış gösterisi sırasında, Rabin’in Filistinliler ile barış politikasına tepki duyan Yigal Amir adlı aşırı sağ görüşlü bir Yahudi öğrenci tarafından vurulmuştu. Yigal Amir, halen cezaevinde bulunuyor.

Kudüs / aa

10.11.2008


 

Orta Doğu dörtlüsü toplandı

BM, AB, ABD ve Rusya’nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü, barış süreci çabalarının korunmasına destek amacıyla Mısır’da, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüşmelere başladı.

Mısır’ın Şarm Eşşeyh şehrinde yapılan toplantının başında İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ayağa kalkarak el sıkıştı. Abbas ve Livni, toplantıda Orta Doğu Dörtlüsü temsilcileriyle görüşecek.

Toplantıya Orta Doğu Dörtlüsü adına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB dış politika yüksek temsilcisi Javier Solana katılıyor. Toplantı öncesinde ABD bu yıl sonundan önce bir barış anlaşmasının imkânsızolduğunu kabul ederken, Orta Doğu barış sürecinde bir köprü kurmayı hedefleyen dörtlü, 7 yıl kesintiye uğradıktan sonra Kasım 2007’de Annapolis konferansıyla yeniden başlayan barış sürecinin gelişimi konusunda İsrailli yetkililer ve Filistinliler arasında bir bağlantı kurmayı ve süreci devam ettirmeyi hedefliyor.

ABD’nin 20 Ocakta görev süresi dolacak Başkanı George Bush, bu tarihten önce bir barış anlaşması imzalanmasını umarken, Amerikan Dışişleri Bakanı Rice, Perşembe yaptığı açıklamada, üstü kapalı biçimde 2008 yılı içinde bir barış anlaşması imzalanmasının imkânsızlığını kabullendi.

Barış süreci ABD’de yönetim değişikliği ve İsrail’de 10 Şubattaki erken genel seçimler sebebiyle kesintiye uğrama riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ayrıca Filistinlilerin iki büyük siyasî hareketi Hamas ve El Fetih arasındaki iktidar mücadelesi de sürecin aksamasına sebep oldu. Mısır’ın arabuluculuğuyla bugün Kahire’de yapılması öngörülen bir uzlaşma girişimi ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Batı Şeria’da yüzlerce üyesini tutuklatmakla suçlayan Hamas’ın isteği üzerine iptal edildi.

Şarm Eşşeyh / aa

10.11.2008


 

Rus denizaltısında kaza: 20’den fazla ölü

Rusya’nIn Büyük Okyanus Filosu’na bağlı bir nükleer denizaltıda yapılan tatbikatta, yangın söndürme sisteminde ortaya çıkan bir arıza 20’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. İtar Tass Ajansı’nın haberine göre, donanma yetkilisi İgor Digalo, bir nükleer denizaltıda yapılan deneme sırasında yangın söndürme sisteminde ortaya çıkan sorun sebebiyle aralarında asker ve işçilerin bulunduğu 20’den fazla kişinin öldüklerini söyledi. Kazada denizaltının önemli bir hasar görmediğini belirten askerî yetkili, denizaltının reaktöründe sorun bulunmadığını ve radyasyon düzeyinin normal olduğunu kaydetti. Moskova / aa

10.11.2008


 

Ladin’in oğlu Katar’a gönderildi

MIsIr, İspanya’dan siyasî sığınma talebi ikinci kez reddedildikten sonra ülkeye gelen, terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin ve karısını Katar’a gönderildi.

Kahire havalimanı kaynakları, 2007 ve 2008 yıllarında aylarca Mısır’da kalan Ömer bin Ladin ve İngiliz eşi Zaina El Sabah’ın, Katar’ın başşehri Doha’ya giden bir uçağa bindirildiğini söyledi. Kaynaklar, şiddeti desteklemediğini söyleyen Ömer bin Ladin’in, bir Suudi vatandaşı olarak giriş hakkı olduğu Katar’a gitme talebinde bulunduğunu belirttiler. İspanya’dan siyasî sığınma talebi kabul edilmeyen Ömer bin Ladin, dün Mısır’ın Kahire havalimanına gelmişti ve burada sorgulandığı açıklanmıştı. Daha önce İngiltere’ye gitmek isteyen çiftin bu talepleri de kabul edilmemişti. Zaina El Sabah, Reuters ile yaptığı söyleşide, Ömer’in babasının ve El Kaide’nin fikirlerini kınadıklarından öldürülme endişesi taşıdıklarını söylemişti. Kahire / aa

10.11.2008


 

Ölüm derste yakaladI

Haİtİ’nİn başşehri Port-au-Prince’de önceki gün üç katlı bir okul binasının çökmesi sonucu ölenlerin sayısı 88’e yükselirken, tonlarca enkazın altında sıkışanları arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Polis, öğrenci ve öğretmenlerinin toplam sayısının 500 olduğu, başşehrin bir dış mahallesindeki La Promesse Kolejinin sahibinin dün gece, ölüme sebebiyet vermekten tutuklandığını bildirdi. Umutsuz kurtarma çalışmalarının sürdüğü okul enkazından dün, 3, 5 ve 7 yaşlarındaki 3 çocukla daha büyük yaşlardaki bir çocuğun yaralı olarak çıkarıldığı kaydedildi. Okulda 3 ila 20 yaşlarındaki öğrenciler öğrenim görüyordu. Öğrencilerin parti yaptığı bir günde okul binasının çökmesi sonucu 100’den fazla kişinin de yaralandığı bildirilmişti. Petionville / aa

10.11.2008


 

Adana’da 3 araç kundaklandı

Adana’da, park halindeki 3 otomobil kundaklandı. Alınan bilgiye göre, Gürpınar Mahallesi 75 Sokak’ta park halindeki Veli Eskici’ye ait 01 ZU 785 plakalı otomobil ile Mehmet Fethi Basıngaymay’a ait 34 HSB 94 ve 01 SH 685 plakalı otomobiller, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce ateşe verildi. Yangın, vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekiplerince söndürüldü. Otomobillerde maddî hasar meydana geldi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Adana / aa

10.11.2008


 

Mehmetçiğe yeni nişancı tüfekleri geliyor

Mehmetçİğe yeni nişancı tüfekleri geliyor. 1000 metre etkili menzili bulunan Tufan-90 keskin nişancı tüfekleri Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından üretilecek. Öncelikli olarak terörle mücadelede kullanmak amacıyla önemli silah projelerini gündemine alarak kademeli olarak üretimini gerçekleştiren MKEK Genel Müdürlüğü, ‘’Tufan’’ adını verdiği keskin nişancı tüfeğiyle ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarını da başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları için üretimi Kırıkkale’deki silâh fabrikasında gerçekleştirilecek olan nişancı tüfekleri, 1000 metre etkili menzil, 5 veya 10 fişek şarjör kapasitesine sahip bulunuyor. 7.62x51 mm kalibreye sahip olan silahların ilk hızı saniyede 870 metre. Silahların uzunluğu ise 1172 milimetre olarak dizayn edilecek. Silahın ağırlığı 6,7 kilogram, namlu boyu 660 milimetre, çalışma şekli dengeli kilit makara olacak. Ankara / aa

10.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır