"Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Hukuk

ULUS DEVLET’İN İÇ DÜŞMANLARI!

Demokrat Hukukçular Derneği tarafından 9 Kasım’da İstanbul Eresin Otel’de düzenlenen panelde “Ulus Devlet” anlayışı tartışıldı.

Dernek üç yıldır “Birlikte Yaşama ve Önündeki Engeller” ana başlığı altında İstanbul ve Ankara’da kamuoyuna açık paneller düzenliyor. İstanbul’da ki panel bu seriden düzenlenen panellerin sonuncusuydu. Panelistlerden Sayın Doç. Dr. Ahmet Yıldız, “Ulus Devlet” anlayışının tarihi gelişimini aktardı. Panelistlerden Sayın Ümit Fırat ve Sayın Altan Tan, bir “ULUS” inşa etme iddiasıyla benimsenen “Ulus Devlet” anlayışının ülkemizin bugün karşı karşıya kaldığı temel sorunların çözümünde engelleyici bir fonksiyon teşkil ettiğini ifade ettiler.

Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Sosyolog Sayın Doç. Dr. Mazhar Soylu “Diyarbakır’da arıcılık üzerine bir toplantı düzenleseniz söz dönüp dolaşır Kürt sorununa gelir” tesbitinde bulunuyor 11 Kasım’da Yeni Şafak’ta yayınlanan röportajda. “Ulus Devlet” kavramının tartışıldığı panel açısından da sonuç farklı olmadı.

Panel’de “Ulus Devlet” anlayışının, Türkiye’nin çok kültürlü yapısını yok varsaydığı, bu yok varsayışın vatandaşların büyük bir bölümünü “İç Düşman” olarak algılama gibi marazî bir hale sebebiyet verdiği yaşanan örneklerle aktarıldı.

Çok dinli, kültürlü ve dilli Osmanlı devletinin son bulması ile yeni kurulan devlet için ulus-devlet modelinin seçilmesi, süregelen problemlerin kaynağını oluşturuyor. İnşa edilmek istenen “ULUS”, herhangi bir tarihi ve sosyal gerçekliğe tekabül etmeyen, hemen hemen bütün unsurlarıyla “yapay” dı. Said Nursî bu durumu “Türkün hakikî bütün mefâhir-i milliyesini taşıyan İslâmiyet milliyetinden çıkmak” olarak telâkki ediyor ve bu niyeti taşıyanları “Türk bilmiyoruz, Türk perdesi altına girmiş frenk telâkki ediyoruz.” diyerek reddediyordu.

Panelde en can alıcı tartışma konularından biri de tek başına kardeşlik vurgusunun problemin çözümünde yeterli olup olmadığıydı. Sayın Ümit Altan, yaşanan onca acıya rağmen mevzi bir kaç olay dışında halk arasında ciddî bir çatışmanın, ayrışmanın yaşanmamış olmasının, tesbit edilen bir milyonu bulan evliliğin kardeşlik duygusunun son derece güçlü bir etkiye sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti. Bizler için İslâmiyet Milliyeti’nin gerektirdiği adaleti ve hakkı takip etmek, adına ne denirse densin sorunun çözümünde en etkili yol olarak görünüyor.

GAYRİMENKUL KİRALAYACAKSANIZ DİKKATLİ

OLMALISINIZ!

1. Kira sözleşmesi mülk sahibi veya yetkili kıldığı kişi ile yapılmalı (vekil ise noterlikçe onaylı vekâletname görülmeli ve vekâletnamede kiraya verme, kira bedelleri ve depozito, peşinat gibi ödemeleri kabul yetkisinin varlığı teyid edilmelidir.)

2. Kiralamak istediğiniz gayrimenkulü bizzat görmelisiniz. Gayrimenkulün eksikleri varsa sözleşme imzalanmadan önce bildirilip, giderilmesini sağlamalısınız. Gayrımenkul mevcut haliyle kiralanacaksa taşınmazın mevcut durumu, eksiklikler sözleşmeye tam olarak yazılmalıdır.

3. Uzun süreli oturmayı düşünüyorsanız mülk sahibinin kısa sürede taşınmaza ihtiyaç duyup duymayacağını araştırmalısınız. Böyle bir riskle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız kira sözleşmesini uzun süreli olarak akdetmelisiniz.

4. Gayrımenkulü iktisap edecek maliklere karşı hukukî durumunuzu güçlendirmek istiyorsanız kira sözleşmesini tapuya şerh ettirmelisiniz. Bölgedeki kira fiyatlarını araştırmalı, kira bedelinin piyasa rayiçleri uygunluğundan emin olmalısınız.

5. Gayrımenkulün iç özellikleri yanında binanın genel özelliklerine de bakmalı. Üst katlarda çatının akıp akmadığına dikkat etmelisiniz.

6. Elektrik, su, doğal gaz gibi giderleri girerken veya tahliye ederken sıfırlatmalısınız.

7. Kira bedelinde yapılacak yıllık artışların hangi oranlarda veya hangi kıstaslara göre yapılacağının sözleşmede yazılmasını sağlamalısınız. ÜFE ve TÜFE endeksleri ortalamasının esas alınacağı bir artış oranının kabul edileceği hükmünü sözleşmeye yazdırabilirsiniz.

8. Depozito veriyorsanız, depozitonun niçin verildiğini, hangi şartlarda geri alınacağını sözleşmeye yazdırmalısınız.

9. Taraflar kiracı, kiralayan, kefil; kira sözleşmesini birlikte huzurda imzalamalıdır.

10. Elden para alış verişi yapılıyorsa kontratın arka yüzündeki teslimat kısmı yazılıp imzalanmalıdır.

11. Kontratın her sayfası ayrı ayrı taraflarca imzalanmalı.

12. Gayrımenkul ile birlikte teslim alınan demirbaşların durumu sözleşmeye tam olarak yazılmalı.

GAYRİMENKUL KİRAYA VERİRKEN

NELERE

DİKKAT ETMELİ?

1. Kiracının düzenli bir geliri olup olmadığı araştırılmalı. Mümkünse daha önce kiracı olarak ikamet ettiği yerin mülk sahiplerinden kira ve aidat borcuna sadakati araştırılmalıdır. Sözleşmeye kiracının nüfus cüzdanının bir fotokopisi eklenmeli, iş ve diğer irtibat adresleri alınmalıdır.

2. Kiracının gelir düzeyi ve mal varlığı yeterli düzeyde değilse kefil göstermesini talep etmelisiniz. Sözleşmede kefilin kefaletinin sözleşmenin devamı süresince devam edeceği belirtilmeli ve sözleşmenin yenilenmesi halinde kefilin sonraki yıllar için kefaletinin hangi miktar için devam edeceğini sözleşmeye yazmalısınız. Konut veya işyerinin ne şekilde teslim edildiği kontrata açık ve net yazılmalıdır.

3. Elektrik, su, doğal gaz gibi kiracının kullanacağı faturalar kiracının üstüne açılmalı.

4. Hattı açık telefon bırakılmamalı.

5. Gayrımenkul ile birlikte teslim alınan demirbaşların durumu sözleşmeye tam olarak yazılmalıdır.

AV. KADİR AKBAŞ

15.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  ULUS DEVLET’İN İÇ DÜŞMANLARI!

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır