"Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

ANAYASA REFORMUNA SAHİP ÇIKILSIN

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, Türk hükümetinin “üç yıldır yavaşlattığı reformları ilerletme konusunda açık bir sinyal vermesinin AB kadar Türkiye'nin de çıkarına olduğunu” belirterek, “Türkiye'den taahhüt değil, uygulama bekliyoruz'' dedi. Rujiten hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.

ORDUYA SİVİL DENETİM, YARGI REFORMU

Rujiten'in hazırladığı taslak raporda, ''ordu üzerinde tam sistematik sivil gözetim sağlanması konusunda ilerleme kaydedilemeyişinden'' ve ''Meclisin ordu ve savunma politikasını denetlemesinin güçlendirilememesinden'' kaygı duyulduğu ifade edilirken, yargı mensuplarının siyasî tartışmalara müdahil olmamasını güvenceye alacak bir yargı reformuna âcil ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

AB: Taahhüt değil, uygulama bekliyoruz

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, tarafından kaleme alınan taslak Türkiye raporu, AP Dış İlişkiler Komitesi’nde tartışıldı. Raportör Oomen-Ruijten raporunu hazırlarken AB’nin güvenilirliğini korumaya çalıştığını anlatarak, ‘’Eleştirel ve objektif bir rapor olduğunu düşünüyorum’’ dedi. Türkiye’de AKP hükümetinin ikinci kez seçim kazanırken halktan ‘’açık bir yetki aldığını ve Türkiye’yi modernleştirme sözü verdiğini’’ hatırlatan Oomen-Ruijten, hükümetin siyasi reformlar yapmadan bu taahhüdünü yerine getiremeyeceğine dikkat çekti.

Hükümetin’’ 3 yıldır yavaşlattığı reformları ilerletme konusunda açık bir sinyal vermesinin AB kadar Türkiye’nin de çıkarına olduğuna’’ değinen Oomen-Ruijten, ‘’Türkiye’den taahhüt değil, uygulama bekliyoruz’’ diye konuştu.

ANAYASA REFORMU SAHİPLENİLSİN

Oomen-Ruijten, AB sürecinde en zor kısmın siyasi reformlar olduğunu belirterek,hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.

Türkiye’den son dönemdeki parti kapatma davalarını göz önüne alarak siyasi partiler kanunu değiştirmesini beklediklerini söyleyen ve ‘’internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının AB’ye aday bir ülkeye yakışmadığını’’ ileri süren Oomen-Ruijten, Kürt meselesinde de siyasi insiyatif alınmasını vurguladı.

Oomen-Ruijten, ‘’terör örgütü PKK’nın eylemlerini onaylamamız mümkün değil ama sadece silah kullanılarak bu sorun çözülmez’’ şeklinde konuştu. Raportör Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, Kafkasların istikrarında ve diğer bölgesel konularda yapıcı dış politikasını övdü.

ORTAK HEDEF ÜYELİK

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise raporda Ergenekon’un üzerine gidilmesi ve tüm uzantılarının ortaya çıkarılması vurgusuna katıldığını fakat yargılanmadan kimseyi suçlamamak gerektiğini söyledi. Raporda Türkiye ile müzakerelerin ‘’ucu açık karakterine’’ yer verildiğini, ancak aynı AB kararındaki ‘’müzakerelerin ortak hedefinin üyelik olduğu’’ ifadesine değinilmediğini hatırlatan Lagendijk, ‘’Eğer buna illâ değineceksiniz ifadenin hepsini koyun, yarısını atmayın’’ önerisinde bulundu.

AP Üyesi Vural Öger, raporu genelde dengeli bulsa da ‘’dilini onaylamadığını’’ belirterek, ‘’üzüntü duymak ve endişelenmek’’ kelimelerinin defalarca kullanılmasının Türk halkını rencide edeceği uyarısında bulundu. Öger, Türkiye’nin İspanya ile birlikte üstlendiği Medeniyetler İttifakı girişimine ve Türkiye’nin stratejik önemine raporda yer verilmesini istedi.

Türkiye raporu görüşmesinde birçok üye, Türkiye ile müzakerelerin bazı ülkelerce keyfi şekilde yavaşlatılmasından yakınırken, eski AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasına ‘’hayır’’ oyu vermesine rağmen ‘’bugün kesilmesini istemediğini’’ itiraf etti. Brok, stratejik açıdan Türkiye’nin bugün AB için Soğuk savaş döneminden daha önemli olduğunu söyledi.

Eleştirileri cevaplandıran raportör Oomen-Ruijten, ‘’Türkiye’ye karşı sağlam, sert ve dürüst’’ davrandığında ısrar ederek, raporuna çok fazla değişiklik önergesi verilmemesini istedi. TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ AB KADAR TÜRK HALKI İÇİN DE ÖNEMLİ “Türkİye’nİn bizim için çok önemli bir ortak olduğu konusunda geniş bir fikir birliği var’’ diyen Oomen-Ruijten, modern ve müreffeh Türkiye’nin AB kadar Türk halkının da çıkarına olduğuna işaret etti. AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Türkiye raporunu dengeli bulsa da bazı eleştirileri olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘’Eğer müzakerelerin sonunda ne olacağı konusunda açık bir cevap veremiyorsak Türkiye’den bir talepte bulunmak zor. Bazı AB üyeleri (Türkiye’nin üyeliğine) karşı çıktıklarını söylüyorlar. Bazı fasılalar hazır olmasına rağmen bazı ülkelerin engellemesi sebebiyle müzakerelere açılamıyor.’’ Swoboda, ülkelerin keyfi olarak birçok faslın müzakerelere açılmasını engellediğini belirterek, bunun Türkiye’deki reform sürecini de olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.

04.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa Güvenlik Asamblesi PKK’yı kınadı

  ANAYASA REFORMUNA SAHİP ÇIKILSIN

  Barolar, AKP binasına saldırıyı kınadı

  Gül bayramda Diyarbakır’a gidebilir

  Lozan masası I. Meclis binasında

  AKP “Büyükşehir adayları” için sandık başında

  2. Tüp geçit ihalesini Türk-Güney Kore ortaklığı kazandı

  Kabahatlere ceza miktarı artıyor

  İş engelini aşamıyorlar

  2009’da 9 günlük tatiller yok

  YAŞ’ta ihraç sebepleri uyuşturucu ve ‘irtica’

  Sanal faturayla kâğıtta tasarruf

  Listeler askıdan iniyor

  Uyuşturucu yaşı 10’a indi

  Demirel: Krizi vatandaş yaşıyor

  Mekke’de Türkler için dostluk gecesi

  Sofranızdan turpu eksik etmeyin

  Mesnevî ile psikoterapi yapılıyor

  Dost bulacağım derken dostsuz kalmayın

  Fosiller evrimi çürütüyor

  Phoenix ile iletişim tamamen kesildi

  Bilim kurgu gerçek oluyor

  Atık enerjiyle üretilen lezzet

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır