"Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

AÇILALI 6 AY OLDU, AMA EKSİĞİ PEK ÇOK

Ömrünü İslâm Bilimleri Tarihi’ne adayan Prof. Dr. Sezgin, 6 ay önce açılan İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin bina onarımını üstlenen firma sebebiyle istenilen seviyeye ulaşmadığını bildirdi. Sezgin, “Açılalı 6 ay oldu, ama müzenin Gülhane Parkı’nın içinde olduğunu gösteren bir yazı yok. Işıklandırma hiç iyi değil’’ dedi.

5 DİLDE HAZIRLADIĞIMIZ LEVHALAR ASILMADI

Müzede yer alan aletlerin tarihlerini, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatan 200 kadar levha hazırladığını anlatan Prof. Dr. Fuat Sezgin, “Müzeye, Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Türkçe olarak hazırladığımız 200 kadar levha gönderdik. Ancak bu levhalar hâlâ basılmadı ve asılmadı. Bunlar olmadan bu müze sağır ve dilsiz” diye konuştu.

Tarihe sağır ve dilsiziz

İSLÂM bilginlerinin tarihin tozlu sayfalarında kalan buluşlarını gün yüzüne çıkaran ve 6 ay önce açılan İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin kurulmasına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, müzenin halen istediği seviyeye gelmediğini ifade ederek ‘’Kimseyi şikâyet etmek istemiyorum ama binanın mimarî onarımını üzerine alan mimar, müzenin bir çok işini kötü yola soktu, durdurdu, keyfi olarak aksattı’’ dedi.

Ömrünü İslâm Bilimleri Tarihi’ne adayan ve çalışmalarını kurduğu Goethe Üniversitesi Arap-İslâm Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde direktör olarak sürdüren Prof. Dr. Fuat Sezgin (84) konuyla ilgili soruları cevapladı. Sezgin, müzenin kuruluşunu şöyle anlattı: ‘’Müslümanlar, ilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmedikleri için veya yanlış bildikleri için Avrupalılar karşısında büyük bir aşağılık duygusu içindeler. Benim amacım onlara atalarının ilimler tarihindeki muazzam yerini öğretmektir. Goethe Üniversitesi’nde uzun yıllar süren çalışmalardan sonra İslâm bilginlerini bilimler tarihinde keşfettiği aletleri tanıdım. Kaybolan bu aletlerin modellerini yaparak bir müze kurmaya karar verdim. Başlangıçta ‘Acaba 20 aleti bulabilir miyim, onların modelini yapabilir miyim’ diye düşünüyordum. Frankfurt’taki müzede şimdi 800-900 alet var. Bu muhteşem bir müze oldu.’’

Bu müzenin benzerini İstanbul gibi bir şehirde hayata geçirmenin daha doğru olacağı fikrinden hareketle çalışmalara başladığını bildiren Sezgin, 3 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nı müze için tahsis etmesiyle, ‘’İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’’ 24 Mayıs 2008 tarihinde açıldığını bildirdi. Müzenin hâlâ istediği seviyeye gelmediğini ama kurulmasının bile önemli bir aşama olduğunu söyleyen Sezgin, müzeyi gören Türklerin, Arapların hatta Avrupalıların hayran olduğunu ifade ederek, ‘’Benim istediğim düzeye gelince müzenin insanlar üzerindeki tesiri çok daha kuvvetli olacak’’ dedi.

Sezgin müzenin adeta sağır ve dilsiz bir konumda bırakıldığını belirterek, müzenin Gülhane parkı içinde olduğunu bildiren herhangi bir tabela yahut işaret dahi olmayışından yakındı. Fuat Sezgin, müze binasının onarımını üstlenen firmanın yetersiz olduğunu ve birçok şeyi eksik bıraktığını savunarak, ‘’Açılalı 6 ay oldu ama müzenin Gülhane Parkı’nın içinde olduğunu gösteren bir yazı yok. Işıklandırma hiç iyi değil’’ diye konuştu.

Müzede yer alan aletlerin tarihlerini, nasıl çalıştıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatan 200 kadar levha hazırladığını anlatan Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Müzeye, Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Türkçe olarak hazırladığımız 200 kadar levha gönderdik. Bu levhalar Bilimler Tarihi’nin duvarı olacaktı. Müzeyi gezenler bu levhalarda İslâm Bilimler Tarihi’nin evrensel bilimler tarihindeki yerini göreceklerdi.’’

Dünyada 5 dilli bir başka müze bulunmadığını vurgulayan Sezgin, ‘’Ancak bu levhalar hâlâ basılmadı ve asılmadı. Bunlar olmadan bu müze sağır ve dilsiz. Bu müzeyi konuşturmak lâzım. Levhaları yapmak çok zordu. Kimseyi şikâyet etmek istemiyorum ama binanın mimarî onarımını üzerine alan mimar, sadece levha değil, müzenin bir çok işini kötü yola soktu, durdurdu, keyfi olarak aksattı. Bunun mesulü, binanın onarımını üzerine alan mimardır’’ görüşünü dile getirdi.

10.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İnsanımız geleceğinden endişeli

  AÇILALI 6 AY OLDU, AMA EKSİĞİ PEK ÇOK

  Partiler bayramlaştı

  Askerî havaalanları yenileniyor

  Çarşaf Anadolu halkının giyeceği

  Reform çabası ikiye katlanmalı

  Hacılar dönüş yolunda

  Makbule Günenç Hakk'a kavuştu

  2 aile yok oldu

  Sivas uçağı Kayseri’ye indi

  Ülkenin beşte biri devletin malı

  Krize tedbir almakta gecikmeyin

  Kötü çalışma şartları akla zarar veriyor

  BİR AYDA 300 BİN NUMARA TAŞINDI

  TOKİ, gurbetçilere de ev yapacak

  Banka kârları geriledi, krediler arttı

  Kriz, “Sanayinin başkenti”ni de vurdu

  Tüzmen: 2009’da ihracatta ve ithalatta daralma yaşanacak

  Sanal ortama KDV indirimi

  Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

  ALLAH SEVGİSİ KANSERDEN KORUR

  Kemeri çok sıkmak reflü yapar

  iPod Touch telefon da olabilecek

  Köpeklerde bile adalet ve kıskançlık var

  Gazetecilik internete kayıyor

  ‘Fare’ 40 yaşına bastı

  Çocuğu tv’ye mahkûm etmeyin

  Burs sayesinde sokaktan kurtuldular

  Bayramlar çocukların sosyalleşmesi için fırsat

  Sınırsız bayramlaşmaya devam

  Cezaevlerinde açık görüş başladı

  Hacı olamadılar ama Eyüp Sultan’a geldiler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır