"Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Karadan işgal planı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, önceki gün hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi’ne karadan girme ihtimalleri bulunduğunu bildirdi. Barak, “Her şeye hazırız. Vatandaşlarımızı korumak için kara kuvvetlerini konuşlandırmak gerekirse bunu yaparız” ifadesini kullandı.

“KARA OPERASYONUBAŞLAYABİLİR”

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi’ne karadan girme ihtimalleri bulunduğunu aktardı. Sözcüsü yoluyla açıklama yapan Barak, “Her şeye hazırız. Vatandaşlarımızı korumak için kara kuvvetlerini konuşlandırmak gerekirse bunu yaparız” ifadesini kullandı. İsrail radyosu ve yabancı haber ajansları, İsrail ordusunun Gazze sınırı yakınlarına zırhlı birliklerini konuşlandırdığını kaydetti. Bu arada İsrail rdusu muhtemel bir kara operasyonu için yedekleri silah altına çağırıyor. Hükümet, 4500 yedek askerinin silah altına çağrılmasına onay verdi.

29.12.2008


 

BEYAZ SARAY, İSRAİL’İ KINAMAKTAN YİNE KAÇINDI

İsrail’in, kadın-erkek, ihtiyar genç demeden sivilleri katletmesine dünya yeterince tepki gösteremedi. Beyaz Saray, İsrail’in saldırılarını kınamaktan kaçındı ve saldırıların durmasını talep etmedi. Beyaz Saray sözcüsü, Hamas’ı suçlayarak, “Filistin halkının geleceğinde rol oynamak istiyorsa Hamas terörist faaliyetlerini bitirmeli”dedi.

BM BİLDİRİSİNDE ÜRKEK BİR DİL KULLANILDI

BM Güvenlik Konseyi de yayınladığı bildiride İsrail’i kınamayan bir dil kullandı. Bildiride, “taraflara” şiddete son vermeleri çağrısında bulunmak ve Gazze’deki insanî ve ekonomik ihtiyaçlara dikkat çekmekle yetinildi. Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’u telefonla arayarak, İsrail’in saldırıyı hemen durdurması ve insanî yardıma izin verilmesi için çaba göstermeye çağırdı.

Dünya katliâma seyirci

İsral’İn Gazze Şeridi’ne hava saldırılarının bilançosu giderek ağırlaşıyor. Son bilgilere göre ölü sayısı 282’ye çıktı, bombardımanlar sürüyor. İsrail’in, Hanuka Bayramı’nın (Işıklar bayramı) son gününde düzenlediği ve adını da bayramdan esinlenerek “Dökme Kurşun” koyduğu saldırıda ölen Filistinlilerin sayısı 282’ye yükseldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığına bağlı Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, önceki gün başlayan hava saldırılarında ölenlerin sayısının 282’ye çıktığını, yaralıların sayısının da 900’ü aştığını bildirdi. Yaralıların en az 180’inin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Gazze’deki önceki günkü ağır bombardımanın ardından İsrail savaş uçakları, Hamas’ın karakollarını ve diğer askerî binalarını vurmaya devam ediyor. Uçaklar, Gazze Şeridi’nin güney kesimlerini bombalamayı da sürdürüyor. İsrail’in Gazze’ye hava saldırıları sürerken, Gazze’deki Filistinli direnişçilerce ilk kez bölgenin kuzeyindeki Aşdod’a kadar varan roket saldırısı düzenlendi. Verilen bilgiye göre, liman şehri Aşdod’un banliyösüne iki roket saldırısında yaralanma ya da hasar olmadı. Ancak Gazze’den ilk kez bu kadar uzağa, 40 kilometre kadar menzile ulaşan roket saldırısı yapıldığına dikkat çekiliyor. İsrail'den gecenin geç saatlerinde Gazzelilere telefonlarla yapılan uyarılarla, evlerinde silah bulunduranların vurulacağı bildirildi.

Öte yandan, Mısır hükümeti Gazze ile sınırdaki Refah sınır geçişini açtı. Refah kapısı, yaralılar için başta ilaç, tıbbı malzeme olmak üzere, gıda yardımları için açıldı. İsrail ordusu da Kerem Şalon noktasının, insani yardımların geçişi için açıldığını duyurdu. Dün saat 11:00'den itibaren onlarca kamyon, insani yardımlarla dolu yüklerini Gazze bölgesine aktardı.

29.12.2008


 

İSRAİL PİŞKİN: PERES SALDIRILARI SAVUNDU

İsraİl Devlet Başkanı Şimon Peres, Gazze’de 270’den fazla kişinin ölümüne neden olan hava saldırılarının haklılığını savundu.

Peres, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in saldırı kararında haklı olduğunu ve saldırmaktan başka bir alternatifleri bulunmadığını belirtti. Halkının, saldırı kararının arkasında durduğunu kaydeden Peres, açıklamasında, “İsrail tarihinde, Hamas’ın bize karşı yürüttüğünden daha yararsız ve mantıksız bir savaş olduğunu hatırlamıyorum. Bu, hangi nedenle ateş ettiğini, ne için savaştığını açıklayamayan mantıksız insanların saçma savaşı” ifadesini kullandı.

OLMERT: SAVAŞLA KARŞILIK VERDİLER

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert, saldırıyla ilgili olarak, dünyada hiçbir ülkenin İsrail’in hedef olduğu roket ve füze saldırılarına tahammül gösteremeyeceğini ve tepki gösterme zamanının geldiğini savundu. Olmert, saldırıların ardından düzenlediği basın toplantısında “İsrail’in Hamas’la ateşkesin sürdürülebilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını, ancak ülkesinin barış isteğine terörle karşılık verildiğini” ifade etti. “İsrail’in savaş arzulamadığını, ama gerekirse de kaçınmayacağını” belirten Olmert, ülkesinin güneyindeki İsraillileri yeniden huzurlu yaşamlarına döndürme sözü verdi ve onların kaderlerine terk edilmeyeceğini söyledi. Başbakan, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze’deki operasyonlarının uzun sürebileceğini de kaydederek sabırlı olunmasını istedi.

29.12.2008


 

Abbas: Hamas sorumsuz davrandı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ın, İsrail’in Gazze Şeridine saldıracağını önceden düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Hamas’a, daha fazla kan dökülmemesi için İsrail’le ateşkes anlaşmasını yenilemesi çağrısında bulundu.

Fİlİstİn Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ın, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldıracağını önceden düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire’de görüşen Abbas, daha sonra yaptığı açıklamada, “Onlarla konuştuk ve ateşkesi sona erdirmemelerini söyledik. Ateşkese devam etmelerini istedik. Böylece saldırılardan kaçınabilirdik” diye konuştu. Abbas, Hamas’a, daha fazla kan dökülmemesi için İsrail’le ateşkes anlaşmasını yenilemesi çağrısında bulundu.

29.12.2008


 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden İsrail’e çağrı

İsraİl’İn Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarının ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi, taraflara şiddete son vermeleri çağrısında bulundu ve Gazze’deki insanî ve ekonomik ihtiyaçlara dikkati çekti.

Konseyin 15 üyesinin katılımıyla yapılan ve kapalı kapılar ardında yaklaşık 4 saat süren toplantıdan sonra Konsey Başkanı, Hırvatistan Temsilcisi Neven Jiruca tarafından gazetecilere okunan bildiride, Gazze’de yükselen tansiyondan duyulan endişe dile getirildi ve taraflara, şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu. Bildiride, Gazze halkına gıda, yakıt ve tıbbî yardım sağlanmasının gerekliliği vurgulandı, sınır geçişlerinin bu amaçla açılması istendi. Güvenlik Konseyi, tek Arap üyesi Libya’nın çağrısı üzerine toplanmıştı.

29.12.2008


 

ARAP BİRLİĞİ CUMA GÜNÜ TOPLANACAK

Arap Birliği’nin, İsrail saldırılarını ele almak üzere Cuma günü olağanüstü toplanacağı açıklandı.

Kahire’de önceki gün bir araya gelen Arap Büyükelçilerinin AFP muhabirine verdiği bilgiye göre, ‘’İsrail’in Gazze’ye karşı saldırılarını durdurmanın yolları Katar’ın başşehri Doha’da Cuma günü yapılacak olağanüstü liderler zirvesinde’’ masaya yatırılacak. Diplomatlar, zirveden önce de Arap Dışişleri Bakanlarının Çarşamba günü Kahire’de bir araya geleceklerini belirtti.

29.12.2008


 

İran: İsrail’in suç dosyası gittikçe kabarıyor

İran, Gazze Şeridi’nde 271 Filistinlinin ölümüne ve yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarını kınadı.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Filistinli bazı yetkilileri arayarak olaydan duyduğu üzüntüyü bildirdi ve Filistin halkının yanında yer almaya devam edeceklerini iletti. Ahmedinejad, “İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarından son derece rahatsız olan İran halkı, mücadelenin sonuna kadar Filistin halkıyla beraber olacaktır” dedi. “İsrail’in belini kıran ve onların ümitlerini yok eden Filistin halkının direnişidir” diyen Ahmedinejad, Filistin direnişini desteklediklerini yineledi. İran Cumhurbaşkanı, “Son saldırılar, siyonist rejimin durumunu değiştirmeyecek, tam tersine İsrail’in suç dosyasını daha da kabartacak ve onların sonunu vahim hale getirecek” diye konuştu.

29.12.2008


 

Suudi Arabistan, ABD’den müdahale etmesini istedi

Suudİ Arabistan, müttefiği ABD’den, Gazze’deki saldırılarına son vermesi için İsrail’e müdahale etmesini istedi.

Suudi Basın Ajansı’na konuşan bir yetkili, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın, ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı telefon konuşmasında, “Süper güçler, bu saldırıların durması için sorumluluk almalı” dediğini belirtti. Abdullah, Bush’a, Gazze saldırısının, İsrail’in işgal politikaları ve Filistinlilere kötü muamelesinin devamı olduğunu da söyledi.

29.12.2008


 

Obama, Rice’dan bilgi aldı

Üç hafta sonra ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Barack Obama, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı hakkında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’dan bilgi aldı.

Rice’ı önceki gün arayan Obama, Gazze’deki gelişmelerle ilgili son durumu öğrendi. CNN tarafından verilen habere göre, Rice ile telefonda 8 dakika görüşen Obama’nın olayı yakından takip etmeye devam edeceği ifade edildi.

29.12.2008


 

ABD saldırıyı kınamadı

İsraİl’İn, Gazze Şeridi’ni hedef alan şiddetli hava taarruzunun ardından Beyaz Saray, İsrail’in saldırılarını kınamaktan kaçındı ve saldırıların durmasını talep etmedi.

Ancak sivil kayıpların önüne geçilmesini istedi. ABD Başkanı George W. Bush’un tatilde olduğu Teksas’ta açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Gorrdon Johnroe, şiddetin durması için Hamas’ın, İsrail’e yönelik roket saldırılarının durması gerektiğini söyledi. “Filistin halkının geleceğinde rol oynamak istiyorsa Hamas terörist faaliyetlerini bitirmeli” diyen sözcü, İsrail’in, Gazze’de Hamas’ı hedef alırken sivil kayıplara meydan vermemesini istediklerini de belirtti.

29.12.2008


 

“Irak’ta ölenlerin sayısı 98 bini aştı”

Irak’ta ölenlerin sayısını araştıran insan hakları grubu (Iraq Body Count), ABD işgalinin başladığı 2003’ten beri Irak’ta ölen sivillerin sayısının 98 bini aştığını bildirdi.

İnsan hakları grubu, Irak’ta 2006-2007 yılındaki yoğun şiddet olaylarının bu yıl keskin biçimde düştüğünü belirterek, bu yılki şiddet olaylarında yaklaşık 9 bin sivilin öldüğü ve 2003’ten beri ölen sivillerin sayısının en az 98 bin 400’e yükseldiğini kaydetti. Grup, 2006-2007’deki şiddet olaylarında 48 bin sivilin vefat ettiğine dikkati çekerek, bu yıl ise günde ortalama 25 sivilin öldüğünü açıkladı. Irak’taki saldırılarda son zamanlarda sivillere yönelik saldırıların azaldığı, ancak Amerikan askerleri ve Iraklı güvenlik güçlerine saldırıların arttığı kaydedildi.

29.12.2008


 

Angalikan kilisesinden hükümete eleştiri

İngİlİz Anglikan Kilisesi’nin ileri gelenleri arasında bulunan 5 piskopos, hükümeti, daha çok ailenin parçalanmasına, halkın daha çok borca batmasına ve zenginle fakir arasındaki uçurumun derinleşmesine yol açan politikalarını gözden geçirmeye çağırdı.

Sunday Telegraph gazetesine bir makale yazan piskoposlar, hükümetin politikalarının ahlaki açıdan sorgulanmaya muhtaç olduğunu belirtirken, “halkın her geçen gün daha sağlıksız bir borç yapısı içine girmesinin, ailelerin parçalanmasına yol açtığını” kaydetti. İngiliz hükümetinin adaletin İşçi Partisi hükümetlerinin gündeminin başında bulunduğuna dair açıklamalarını da eleştiren Durham, Winchester, Hulme, Manchester, Carlisle piskoposları, hükümetin iktidara gelirken halka pek çok şey vaat ettiğini, ancak özellikle yoksul kesime yardımcı olmak adına çok fazla şey yapmadığını ifade etti. Piskoposlar, ülkede bir umutsuzluk havasının hakim olduğuna ve zenginin giderek zenginleştiğine, fakirin de giderek daha fakirleştiğine dikkati çekti.

29.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır