"Gerçekten" haber verir 01 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Türkiye’yi barışa bunlar taşıyamaz

Demokrat Parti'nin bir barış projesi olduğuna vurgu yapan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, AKP, CHP, MHP ve DTP’nin Türkiye’yi barışa taşıyamayacağını söyledi. Birbirleriyle kavgalı olan ve toplumda kamplaşmalara yol açan partilerin sosyal ve siyasî barışı temin edemeyeceğini belirterek, “Bizim Alevî, Musevî, başörtülü belediye başkan adaylarımız oldu. Islahiye’de, belki de Türkiye’de ilk kez başörtülü bir bayan belediye başkanlığını kazandı. Biz bu zenginliğin çok önemli olduğunu düşünenlerdeniz” diyen Soylu, partisinde 20-25 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesini isteyeceğini açıkladı.

CNN Türk’te yayınlanan Seçim Özel Programı’na konuk olan Soylu, seçim sonuçlarını değerlendirdi. “5.4’ün altında oy alırsam, Genel Başkanlık görevinden ayrılırım” diyen Soylu, radikal bir karar alarak, Genel Başkanlık görevini bırakacağını açıkladı. “Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim” diyen Soylu, DP Genel Başkanlığından ayrılma gerekçelerini ise şu sözlerle açıkladı:

“Ben, egemen güçlerle değil, her zaman milletle uzlaşma içinde oldum. Bu partinin Türkiye partisi ve barış projesi olduğuna inananlardanım. Türkiye’yi barışa, AKP, CHP, MHP, DTP taşıyamaz. Laikliği siyasete alet eden, merkez sağ gibi gözükenler de merkez sağa taşıyamaz. Millete hürmet edeceksin, böyle bir anlayış içinde yaşar merkez sağ. Benle birlikte, binlerce arkadaşım parasız pulsuz, bayraksız çalıştılar. Beşle, altı arasındaki oy oranı beni tatmin ederdi. Çünkü bizim oylarımızın büyük bölümü, CHP ve MHP’ye gitti. Her dört oyumuzun birini CHP’ye, dört oyumuzun sıfır yetmiş beşini de MHP’ye kaptırdık. Daha iyi olmasını isterdik. Büyük bir gayret gösterdik ama geldiğimiz nokta budur.

"Çarşamba günü Başkanlık Divanını, Perşembe günü ise Genel İdare Kurulu’nu toplayıp, yirmi, yirmi beş gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesini talep edeceğim. Her şeye ve herkese rağmen, çok demokratik bir açılım getirmeye çalıştım. Keşke çok daha iyi bir sonuç alabilseydik, çok daha güzel şeyler konuşabilseydik. Bırakıyoruz, yetkili kurullarımızla bir araya geleceğiz. Nasıl bir süreç gerekiyorsa yapılacak. Yetkili kurullar, kal dese de kalmam.

"Partide yaptığım en iyi iş, lider sultasından partiyi kurtardım. Çok şeffaf bir tüzük yaptım. Bir de çok ciddî yerlerde belediyeler kazandık. İnşallah onlar da arttırılır.

"Bizim Alevi, Musevi, başörtülü belediye başkan adaylarımız oldu. İslâhiye’de, belkide Türkiye’de ilk kez başörtülü bir bayan belediye başkanlığını kazandı. Biz bu zenginliğin, çok önemli olduğunu düşünenlerdeniz.”

“SEÇİMİN MAĞLÛBU AKP OLMUŞTUR”

AKP'NİN aldığı seçim sonucunu da değerlendiren DP lideri Süleyman Soylu, “ Hükümet’in, böyle bir uyarıya ihtiyacı vardı. Hükümet, gerek ekonomik programı, gerekse diğer siyasî parti liderleri ile olan ilişkileri ve demokrasiyi savruk bir şekilde kullanmasının sonucunda, milletten çok ciddî bir uyarı almıştır” dedi. Soylu, AKP Hükümetinin, Türkiye’de çok ciddî bir şekilde ayrıştırma politikası izlediğini ifade ederek, “Seçim sonuçlarının kesin olarak gösterdiği bir şey var ki o da, merkez sağın gerçek sahibinin AKP olmadığıdır. Seçimin mağlûbu AKP olmuştur” dedi. Soylu, Erdoğan’a erken seçim çağrısında bulundu.

01.04.2009


 

ARTIK GÜNDEM EKONOMİ VE REFORMLAR OLMALI

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: “Artık sıranın ekonomiye gelmesini ve kriz bitinceye kadar gereksiz tüm gündemlerden uzak durulmasını temennî ediyoruz.” MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Cemil Tekin: “Artık gündem, ekonomi ve reformlar olmalı. Ekonominin sevk ve idaresinde olanlar zamanlarını kriz tedbirlerinin uygulanmasına ve makro tedbirlerin hayata geçirilmesine ayırmalı.”

SANAYİCİ VE ESNAF KRİZE KARŞI TEDBİR

BEKLİYOR

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş: “Yerel yönetim seçimlerinin tamamlanmasının ardından hükümet bütün gücünü ekonomiye vermeli.” Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit: “Esnaf krizi aşamıyor. 'Allah bereket versin' demeyi unutan ve siftah yapamadan kepenk kapatan binlerce esnaf bekleyiş içinde.”

Asıl gündeme dönme vakti

MÜSİAD: GÜNDEM, EKONOMİ VE REFORMLAR OLMALI

Müstakİl Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Cemil Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin sevk ve idaresinde olan isimlerin artık zamanlarını kriz için alınan tedbirlerin uygulanmasına ve gündemde olan makro tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesine ayırması gerektiğini bildirdi. Seçimlerin yüzde 80’e varan katılımla demokratik bir şekilde ve genel anlamıyla sükûnet içinde gerçekleşmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getiren Tekin, Türk halkının gelecek 5 yılda bölgelerinde yerel kalkınmayı sağlayacak adayları seçtiğini kaydetti. Tekin, Türkiye’ye zaman kaybettiren gereksiz siyasî tartışmaların artık geride bırakılması gerektiğine işaret ederek, ‘’İktidar ya da muhalif parti ayrımı gözetmeksizin bölgesel ve yerel sorunlar, sağduyulu bir şekilde ortak payda altında buluşularak yürütülmelidir. Artık gündem, ekonomi ve reformlar olmalı’’ diye konuştu.

BUSİAD: KÜÇÜLME EN AZ YÜZDE 5 OLUR

BURSA Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2008 yılında yüzde 1,1 oranında büyüdüğünü, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 6,2 küçüldüğünü açıkladığını hatırlattı. Özer, şunları kaydetti: ‘’2008’in son çeyreğindeki küçülme 2009’un da göstergesi oluyor. Bu yıl küçülmenin en az yüzde 5 olacağı görülüyor. Çünkü 2009’un ilk çeyreğinde de küçülme devam etti. 2009 yılının ikinci yarısından itibaren iyileşme beklense ve gerçekleşse bile ilk yarıdaki küçülmeler ekonomiye hakim olacak. Bu küçülmeler, krizin derinliğini yavaş yavaş gösteren işaret konumunda. İşsizlik yüzde 13,5’e kadar yükseldi. 1-2 ay sonra yüzde 15’lere tırmanmış olacak.’’ Özer, büyümenin yakalanması için acilen somut adımların atılması gerektiğini belirterek, krizle mücadele edilmesi, özellikle istihdam problemlerinin çözülmesi yönünde uygulamaların hayata geçirilmesinin şart olduğunu bildirdi.

AGSD: HÜKÜMET BÜTÜN GÜCÜNÜ EKONOMİYE VERMELİ

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş da Türkiye’deki bütün kesimlerin ‘’ekonomideki kara bulutların’’ dağılması için özel gayret sarf etmesi gerektiğini, kriz psikolojisinin, krizin ‘’baş tetikçisi’’ olduğunu ifade etti. Yerel yönetim seçimlerinin tamamlandığına işaret eden Karakuş, seçim sonuçlarının hükümetin dikkatini dağıtmaması gerektiğini, seçimden de istikrarsızlığa neden olacak bir sonuç çıkmadığını kaydetti. Karakuş, seçimden sonra hükümetin, bütün gücünü ekonomiye vermesi gerektiğini, mevcut hükümetin de bu güce sahip olduğunu ifade etti. Hükümetin daha hızlı hareket ederek etkili paketler açıklayacağı beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren Karakuş, istihdam üzerindeki vergilerin hafifletilmesini ‘’dört gözle’’ beklediklerini vurguladı.

ASKON: SIRA EKONOMİYE GELMELİ

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, ‘’Seçimin en sevindirici yönü: Bitmiş olması’’ başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, seçimlerin demokratik hayatın vazgeçilmez gereklerinden olduğunu, ancak bazı zamanlar ülkenin önceliklerinin çok farklı olabildiğini, böyle zamanlarda seçimlerin bir an önce bitmesinin istendiğini dile getirdi. Dünya finansal krizin etkisindeyken gündemin seçim üzerinde yoğunlaşması ve ekonominin geri planda kalmasının kendilerini yorduğunu vurgulayan Koca, ‘’Onun için hayırlısı ile seçimlerin bitmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Artık sıranın ekonomiye gelmesini ve kriz bitinceye kadar da gereksiz tüm gündemlerden uzak durulmasını temenni ediyoruz’’ görüşünü ifade etti. Mustafa Koca, Türkiye’nin önemli kararlara, tedbirlere, kamu kesimi ve özel sektörü ile son derece hızlı bir çalışma temposuna ihtiyacı bulunduğunu belirterek, yerel yönetimlerin artık kendi meseleleriyle ilgilenmesi ve Hükümeti kendilerine ve ekonomiye bırakmasını istediklerini bildirdi.

01.04.2009


 

Büyüme hızı yüzde 1,1 arttı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2008 yılında yüzde 1,1 oranında büyüdüğünü açıkladı. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 6,2 küçüldü.

TÜİK, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2008 dördüncü çeyrek ve yıllık geçici sonuçlarını açıkladı. Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2008 yılı dördüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYH, yüzde 5,7’lik artışla 232 milyon 149 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde ekonomi yüzde 6,2’lik azalışla 24 milyar 448 milyon lira olarak belirlendi. Bu arada, 2008 yılı GSYH değeri cari fiyatlarla yüzde 12,7’lik artışla 950 milyar 144 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 1,1’lik artışla 102 milyar 328 milyon lira oldu. 2008 yılında kişi başına GSYH, cari fiyatlarla 13 bin 367 lira, dolar cinsinden 10 bin 436 dolar olarak hesaplandı. 2008 yılı büyüme hedefi yüzde 4 olarak belirlenmişti.

01.04.2009


 

Kazancın 1’i devlete, 2’si cebe

MALİYE Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunun geçen yılki vergi denetimleri, vergi kaçakçılarının, kazandıkları her 3 liranın 2 lirasını cebine attığını, 1’ini ise vergisini ödemek üzere devlete beyan ettiğini ortaya koydu.

Hesap Uzmanları Kurulu, geçen yıl 2 bin 257 vergi incelemesi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde incelemeye alınan mükelleflerin devlete 19 milyar 205 milyon 401 bin 726 lira gelir beyan ettiği, buna karşılık 11 milyar 828 milyon 6 bin 641 lirayı kaçırdığı anlaşıldı.

01.04.2009


 

Yazıcıoğlu duâlarla uğurlandı

Helikopter kazasında vefat eden BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun cenazesi sevenlerinin gözyaşları arasında Taceddin Dergâhına defnedildi. Yazıcıoğlu için ilk tören TBMM’de yapıldı. Törenden sonra cenaze Kocatepe Camiine getirildi. Cenaze namazına büyük bir kalabalık katıldı. Cenaze namazının ardından Yazıcıoğlu’nun naaşı BBP Genel Merkezinin önüne götürüldü. Buradaki helâlleşme sonrasında Yazıcıoğlu, binlerce kişinin eşliğinde Taceddin Dergâhının bahçesinde duâlar ve tekbirlerle toprağa verildi.

Yazıcıoğlu duâlarla uğurlandı

KAHRAMANMARAŞ'TAKİ helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Muhsin Yazıcıoğlu için ilk tören TBMM’de tören düzenlendi. Yazıcıoğlu’nun cenazesi, kalabalık bir kortej oluşturularak Meclise getirildi. Cenaze aracı Dikmen Kapısı’ndan Meclise getirildi. Yazıcıoğlu’nun Türk bayrağına sarılı naşının üzeri çiçeklerle süslendi. Cenazenin tören alanındaki yerine konulması sırasında özgeçmişi okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Cenaze törenine, Yazıcıoğlu’nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, eşi Gülefer Yazıcıoğlu, çocukları Furkan ve Firuze Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri, Muhsin Yazıcıoğlu’nun kayınbiraderi olan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’in de aralarında bulunduğu TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Mustafa Kalemli, Ömer İzgi ve İsmet Sezgin, eski ve yeni milletvekilleri, çok sayıda partili ile vatandaşlar da katıldı. TBMM’de düzenlenen törenin ardından Yazıcıoğlu’nun cenazesi Kocatepe Camisi’ne getirildi.

Kocatepe Camii’nin merdivenlerinde bekleyen partililer, Yazıcıoğlu’nun cenazesinin bulunduğu aracın üzerine kırmızı karanfiller attı. Kalabalık sebebiyle bir süre araçtan indirilemeyen cenaze, alanın boşaltılmasının ardından alınarak cami avlusuna getirildi. Protokolün geçişi için açılan polis barikatlarından alana girmek isteyen partili ve vatandaşların aşırı yüklenmesi nedeniyle Kocatepe Kültür Merkezi önündeki güvenlik noktalarında kısa süreli izdiham yaşandı. İzdiham nedeniyle fenalık geçiren bazı vatandaşlar, polis tarafından daha sakin bölgelere alınarak dinlendirildi.

CENAZE NAMAZINI

BARDAKOĞLU KILDIRDI

Yazıcıoğlu’nun cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kıldırdı. Bardakoğlu, cenaze defnedilinceye kadar geçen sürenin ibadet süresi olduğunu belirterek, slogan atılmayarak dua edilmesini istedi. Muhsin Yazıcıoğlu için öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, CHP Genel Başkanı Baykal ile MHP Genel Başkanı Bahçeli de katıldı. Yazıcıoğlu’nun oğlu Furkan Yazıcıoğlu da protokolle birlikte saf tuttu.

Yazıcıoğlu’nun cenazesi namazın ardından tekbirler eşliğinde polislerin omzunda cenaze aracına kadar taşındı. Partililer, Yazıcıoğlu’nun cenazesinin avludan geçişi sırasında kırmızı ve beyaz karanfiller attılar. Yazıcıoğlu’nun cenazesinin üstüne Doğu Türkistan bayrağı da konuldu.

Cenaze, partili ve vatandaşların oluşturduğu kortej eşliğinde camiden BBP Genel Merkezi’ne doğru hareket ederken, aracı takip etmek isteyen partili ve vatandaşlar kısa süreli izdihama neden oldu. Partililerin tekbirleri eşliğinde hareket eden cenaze aracı, kalabalık nedeniyle güçlükle ilerledi.

Yazıcıoğlu’nun annesi Fidan Yazıcıoğlu ve eşi Güleser Yazıcıoğlu’nun güçlükle ayakta durdukları görüldü.

Bazı partililer yakalarında ‘’Üşüyoruz Koca Reis’’ yazılı Muhsin Yazıcıoğlu fotoğrafları takarken, bazılarında da BBP amblemli siyah kurdeleler dikkati çekti. Partililer, tören süresince tekbir getirdiler.

Parti yöneticileri, yaklaşık 20 yıl önce Yazıcıoğlu’nun, eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile evlendiği gün Kocatepe Camisi’nde mevlit düzenlendiğini, cenazesinin de bugün aynı yerden kaldırıldığını hatırlattılar.

BBP Genel Merkezi önünde toplanan partililer de Kocatepe’deki tören sırasında gıyabi cenaze namazı kıldılar. Kızılay görevlileri ise cenaze töreni öncesinde cami avlusundaki vatandaşlara küçük kutularla lokum dağıttı. Polis, cenaze töreni dolayısıyla geniş güvenlik tedbirleri alırken, bir helikopter de cami üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. Cadde ve sokaklardaki kalabalık nedeniyle protokol, çevik kuvvetin yoğun çabasıyla tören alanına girebildi. Cami çevresindeki yollar da tören dolayısıyla araç trafiğine kapatıldı.

BBP lideri Yazıcıoğlu’nun naaşı, parti genel merkezinde duâ edilmesinin ardından Taceddin Dergâhı’nda toprağa verildi.

01.04.2009


 

DP: 138 belediye kazandık

DP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ceylan, bütün olumsuzluklara rağmen partililerin olağanüstü gayretleriyle, beldeler dahil toplam 138 belediye kazandıklarını bildirdi.

DP'li Nevzat Ceylan: 138 belediye kazandık

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ceylan, bütün olumsuzluklara karşı partililerin olağanüstü gayretleriyle toplam 138 belediyeyi kazandıklarını bildirdi. Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde DP’nin 6 ay yönetimsiz ve belirsizlik içinde kaldığını, 6 Ocak 2008’de yapılan olağanüstü kongreyle Süleyman Soylu’nun Genel Başkanlığa getirildiğini hatırlattı. Soylu’nun göreve geldiğinde motivasyonunu kaybetmiş parti teşkilâtının yeniden moral bulduğunu anlatan Ceylan, genel başkanlarının yerel seçimlerde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti. Partilerinin hiçbir medya desteği almadığını ve parti teşkilâtına maddî destek sağlanamadığını belirten Ceylan, şunları kaydetti: ‘’Bütün bu olumsuzluklara karşı ‘Kıratın mensupları’ seçimlerde canını dişine takarak, olağanüstü bir gayret göstererek önemli başarılar elde etmişlerdir. Demokrat Parti’yi yok sayanlara sandıkta çok güzel cevap vermişlerdir. İl genel meclisinde yüzde 3.7, belediye başkanlığında yüzde 6 civarında oy alınmış, Yalova il belediyesi, 38 ilçe belediyesi ve 99 belde belediyesi olmak üzere toplam 138 belediyeyi Demokrat Parti kazanmıştır.’’

01.04.2009


 

Obama, TBMM’de konuşacak

ABD Başkanı Barack Obama, 6 Nisan Pazartesi günü TBMM’de konuşacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Danışma Kurulunda, Obama’nın Türkiye ziyareti gündeme alındı. 5 Nisan Pazar günü Türkiye’ye gelecek olan Obama için 4 bin polisin görev yapacağı bildirildi.

Obama, Meclis’te konuşacak

ABD Başkanı Barack Obama, 6 Nisan Pazartesi günü TBMM’de konuşacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Danışma Kurulunda, Obama’nın Türkiye ziyareti gündeme alındı. Danışma Kurulunda, Barack Obama’nın 6 Nisan Pazartesi günü Genel Kurula hitap etmesi kararlaştırıldı. ABD Başkanı Obama, 5 Nisan Pazar günü Türkiye’ye gelecek. Güvenlik açısından henüz geliş saati tam olarak bildirilmeyen Obama’yı taşıyan özel uçağın, akşam saatlerinde Ankara’da olması bekleniyor. ABD Başkanı Obama, 6 Nisan Pazartesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret edecek. TBMM’ye gidecek olan Obama, aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Obama’nın Ankara’da kaldığı süre içerisinde yaklaşık 4 bin polis görev yapacak.

01.04.2009


 

Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi’ne katılacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 1-2 Nisan 2009 tarihlerinde Londra’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi’ne katılacak.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın, 1-2 Nisan 2009 tarihlerinde Londra’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi’ne katılmak için bugün Türkiye’den ayrılacağı ve 3 Nisan günü yurda döneceği bildirildi. G-20 toplantısının, 15 Kasım 2008 tarihinde Washington’da yapılan zirvede alınan kararların sonuçları ve bugüne kadar olan gelişmelerin değerlendirileceği ikinci zirve olduğuna işaret edilen açıklamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Sayın Mehmet Şimşek refakat edeceği Başbakan Erdoğan’ın G-20 resmî toplantısının yanı sıra, bazı ikili temaslarda da bulunacağı, ayrıca Oxford Üniversitesi İslam Etüdleri Merkezi’ni ziyaret ederek, burada ‘Medeniyetler İttifakı ve Türkiye’nin Rolü’ konulu bir konuşma yapacak belirtildi.

01.04.2009


 

Davos’tan sonra ilk görüşme

TÜRK ve İsrailli diplomatlar, Gazze saldırıları ve Davos krizinin ardından müsteşarlar düzeyinde ilk kez bir araya gelerek, iki ülke ilişkilerinin eski seyrine dönmesi için görüşme yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğral Apakan ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal, altı ayda bir yapılan düzenli siyasî istişareler çerçevesinde önceki gün Ankara’da bir araya geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Brüksel’deki buluşmasının ardından düzenlenen görüşmelerde İsrail tarafı, Türkiye ile olan ilişkilere verdikleri önemi bir kez daha vurgulayarak, bazı konulardaki mevcut görüş ayrılıklarına rağmen işbirliğini geliştirmek, en azından Gazze krizi öncesindeki düzeye döndürmek istediğini aktardı. Görüşmelerde ikili ilişkilerin geliştirilmesi imkan ve yollarının ele alınmasının yanı sıra, bölgesel konuların da gündeme geldiği öğrenildi. İsrail heyeti, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geldi.

01.04.2009


 

AKP, gözle görülür oy kaybına uğradı

AVUSTURYA devlet televizyonu (ORF), internet sayfasında yayımladığı haber yorumda, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “yerel seçim sonuçlarını gözden geçirerek bundan sonuç çıkaracağını söylediğini” ifade eden ORF, bütün oyların sayılmasının ardından iktidardaki AKP’nin 29 Mart’taki seçimlerde il ve ilçelerde oyların toplam yüzde 39’unu aldığını belirtti. ORF, bu oranın 2007 parlamento seçimlerinde aldığı oylardan yüzde sekiz, 2004’teki son yerel seçimlerde aldığı oylardan ise yüzde iki daha az olduğuna değinerek, “Buna rağmen AK Parti’nin ülkedeki en güçlü parti olarak kalmayı başardığını” kaydetti.

01.04.2009


 

Seçim kavgası: 2 ölü, 13 yaralı

ERZURUM'UN Horasan ilçesinde muhtarlık seçimi sonuçları nedeniyle çıkan kavgada 2 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, yerel seçimlerde Ali Çeyrek köyü muhtarlığı için farklı adayları destekleyen iki grup ilçe merkezindeki Dörtyol mevkisinde karşılaştı. Çıkan tartışmanın silâhlı kavgaya dönüşmesi sonucu 2 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olanların Erzurum’a sevk edildiği bildirildi.

01.04.2009


 

Irak’tan gelen 3 terörist teslim oldu

IRAK'TA terör örgütü PKK’dan kaçan 3 kişi Şırnak’ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu.

Edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kamplarından kaçan F.U, Y.Ö ve M.Y, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’na gelerek, teslim oldu. Jandarma tarafından ilk ifadeleri alınan 3 terörist, daha sonra Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. F.U. ile Y.Ö’nün bir süre önce Irak’ta evlendikleri ve 1 yaşındaki çocuklarıyla teslim oldukları belirtildi.

01.04.2009


 

Erciş ve Hilvan’da 7 araç kundakland

VAN'IN Erciş ilçesinde 6, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde 1 araç kundaklandı. Alınan bilgiye göre, Erciş’te Kışla Mahallesi’ndeki bir apartmanın önünde park halinde bulunan 6 araç, gece kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce üzerine benzin dökülerek ateşe verildi.

Olay yerine çağrılan itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen araçlarda maddî hasar meydana geldi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin olayla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Hilvan’da Bağlar Mahallesi’nde de bir polis memuruna ait park halindeki otomobile gece molotof kokteyli atıldı. Otomobilde çıkan yangın, Belediye itfaiye ekiplerince başka araçlara sıçramadan söndürüldü. Yangında, araç kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

01.04.2009


 

Ogün Samast hastaneye kaldırıldı

AGOS Gazetetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast rahatsızlanarak Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, dün sabah saatlerinde rahatsızlanarak Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Geniş güvenlik tedbirleri altında hastaneye getirilen Samast, burada Kulak Burun Boğaz servisinde tedaviye alındı. Yaklaşık 20 dakika tedavi gören Samast’ın daha sonra röntgeni çekildi. Samast, tedavsinin ardından görevli jandarmalar tarafından cezavi aracıyla tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

01.04.2009


 

KUTLULAR’IN HİZMET HAYATI EKRANDA

GAZETEMİZ imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, Samanyolu Haber’de gazeteci Halit Esendir’in konuğu oluyor.

Programın ilk bölümünde Kutlular’ın hayatı ve hizmet hatıraları ekrana gelecek. Kutlular, bu bölümde Risâle-i Nur’la tanışmasını, Yeni Asya’nın kuruluş yıllarını, gazetenin adının konuş hikâyesini ve nasıl kurulduğunu anlatacak.

Programın adı: Bab-ı Âli

Tarih: 1 Nisan Çarşamba (bugün)

Saat: 19.00 / Samanyolu Haber TV

01.04.2009


 

Hava ulaşımına sis engeli

ADANA ve Trabzon Havalimanı’ndaki yoğun sis sebebiyle uçakların iniş ve kalkışına izin verilmiyor.

Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren etkili olan yoğun sisin görüş mesafesini düşürmesi sebebiyle uçaklar iniş ve kalkış yapamıyor. SunEkspres’in İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sabah erken saatlerde Trabzon’a gelmek üzere kalkan uçağı da havalimanının inişe müsait olmaması sebebiyle Erzurum Havalimanı’na indi. Adana Havalimanı’ndaki yoğun sis dolayısıyla da bazı uçaklar Gaziantep’e yönlendirildi, bazı seferler de rötarlı gerçekleştirildi. Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren etkili olan yoğun sisin görüş mesafesini 500 metreye kadar düşürmesi sebebiyle uçakların inişlerine izin verilmedi. İstanbul-Adana seferini yapan ve iniş izni verilmeyen 2 uçak, Gaziantep’e yönlendirildi. Bazı seferlerin ise rötarlı yapılabildiği belirtildi.

01.04.2009


 

Jettfon ile sınırsız görüşme

Türk Telekom, yeni tarifesi Jettfon ile müşterilerine vergiler dâhil ayda 62 TL’ye bütün Türkiye ile konuşma imkânı sağlıyor.

Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ve Türk Telekom Satış Başkanı Aydın Çamlıbel düzenledikleri basın toplantısı ile Türk Telekom, “Sınır Tanımayanlar”ın tarifesi olarak geliştirdiği Jettfon’u tanıttı. Jettfon hakkında bilgi veren Erem Demircan, Jettfon tarifesiyle, vatandaşların şehir içi ve şehirler arası olmak üzere ayda KDV, ÖİV ve bütün diğer ücretler dâhil olmak üzere 62 TL’ye konuşabileceğini belirtti. Demircan, Jettfon tarifesinden sadece şehir içi konuşarak yararlanmak isteyenler için ise aylık ücretin vergiler dâhil olarak 55 TL olduğunu ifade ettti. Aydın Çamlıbel ise Jettfon tarifesi için adil kullanım limiti olarak aylık 3000 dakika şehir içi ve 3000 dakika şehirler arası süreler belirlendiğini buna GSM operatörleriyle konuşmanın dahil olmadığını belirtti.

01.04.2009


 

Açıköğretim lisesinde kayıt için son gün

AÇIKÖĞRETİM Lisesi kayıt yenileme süresi bugünün sonuna kadar uzatıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 23 Şubat-27 Mart 2009 tarihleri arasında yapılması planlanan Açıköğretim Lisesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılı ikinci dönem kayıt yenileme işlemlerinin, 1 Nisan 2009 tarihi yani bugün mesai bitimine kadar uzatıldığı bildirildi.

01.04.2009


 

Koç Üniversitesi tıp fakültesi açıyor

KOÇ Üniversitesi Tıp Fakültesinin 13 Mart 2009 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile resmîleştiği bildirildi.

Koç Üniversitesinden yapılan açıklamada, fakültenin kuruluşunun resmîleşmesinin ardından Yükseköğretim Kurumu’na eğitim programı ve kadrosuyla birlikte müracaat edileceği belirtildi. Başlangıçta 50-60 öğrencinin alınması planlanan fakülteye giriş şartlarının üniversitenin diğer programlarından farklı olmayacağı belirtilen açıklamada, eğitim dili İngilizce olacak Tıp Fakültesinin Koç Üniversitesinin ana kampüsünde yer alacağı kaydedildi.

01.04.2009


 

Hızlı trende promosyon bitiyor

ANKARA-Eskişehir arasında hizmet veren Türkiye’nin ilk yüksek hızlı treninde bir süredir uygulanan promosyonlu ücret tarifesi bugün itibariyle sona erecek.

TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, tanıtım seferlerinin son günü dolayısıyla daha fazla yolcunun 5 TL’lik promosyonlu ücretten faydalanabilmesi için Eskişehir-Ankara arasında saat 17.15’de ilâve bir yüksek hızlı tren seferi konuldu. Yüksek Hızlı Tren, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında 14 Marttan bu yana günde 8 sefer yapıyor.

01.04.2009


 

Oy zarfından para çıktı

ANTALYA'NIN Demre ilçesine bağlı Kapaklı Köyünde, muhtarlık için oy kullanılan zarftan 400 TL çıktı.

Oy iptal edilirken, İlçe Seçim Kuruluna başvuran ve paranın kendisine ait olduğunu bildiren kişiye para geri verildi. Demre İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mutlu Çat, köydeki ilköğretim okulunda sandık kurulu oy kullanılan zarfların açılması sırasında, muhtarlık için kullanılan bir zarftan oy pusulasının yanı sıra 400 TL çıktığını bildirdi. Paranın tutanağa geçirildiğini ve oyun iptal edildiğini belirten Çat, ardından bir kişinin paranın kendisine ait olduğunu belirterek başvurduğunu ve talep kurulda değerlendirildikten sonra paranın iade edildiğini söyledi. Parayı yanlışlıkla zarfa koyduğunu ileri sürerek İlçe Seçim Kuruluna başvuran Ali Denizaltı da (55), sandığın başına geldiğinde muhtara ait oy pusulasını cebinden çıkardığını ve zarfa koyduğunu anlattı. Eve döndüğünde cebindeki 400 TL’nin olmadığını fark ettiğini kaydeden Denizaltı, zarftan çıkan paranın kendisine ait olduğunu anladığını ve ilçe seçim kuruluna başvurduğunu anlattı.

01.04.2009


 

Seçim yasağını delen TV’lere ceza

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, yerel seçimlerin düzenli, tarafsız, herkesin güvenebileceği bir seçim olduğunu ifade ederek, YSK yönünden gurur vereci bir olay olduğunu bildirdi.

Televizyonların seçim yayın yasaklarına uymadıklarını belirten Aydın, kuralları çiğneyenlere gereken cezaların uygulanacağını kaydetti. YSK’dan çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Muammer Aydın, henüz seçimin kesin sonuçlarını açıklamadıklarını hatırlattı. Aydın, seçim sonuçlarına itiraz olup olmadığı yönündeki soru üzerine, kendilerine bu yönde henüz bir itiraz gelmediğini belirtti. Bir itiraz olması durumunda bugün 14.00’e kadar önce ilçe seçim kurullarına, ilçenin kararına itiraz edilmesi durumunda il seçim kurullarına başvurulacağını anlatan Aydın, ‘’İlin kararına itiraz edilirse bize gelecek. Daha şu anda bize gelmiş bir şey yok.” dedi.

Aydın, bir gazetecinin ‘’seçimlerin genelde sorunsuz geçtiği’’ yorumuna, ufak tefek olaylar yaşandığı karşılığını verdi. Seçimle ilgili bir mesajı olup olmadığı sorulan Aydın şunları söyledi: “Milletimize hayırlı uğurlu olsun. YSK olarak seçimde görev alan herkese, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma oldu. Tatsız olaylar da oldu bazı yerlerde, öldürme olayları falan oldu, olmaması gereken. Bizim yönümüzden seçim düzenli, tarafsız, herkesin güvenebileceği bir seçim oldu, bizim yönümüzden gurur verici bir olay.”

Seçim yasaklarına uymayan bazı televizyon kanalları olduğunu ifade eden gazeteciye karşılık Aydın, ‘’Bazı değil hepsi. Bütün televizyon kanalları maalesef yasanın ilgili maddesine uymadılar. Bunu özellikle mi yaptılar, nasıl yaptılar bilmiyorum, tabiî ki o konuda gereken cezalar uygulanacak. Biz kanalların hepsini tesbit ettik. Evimizdeki televizyonda o gün biz de izliyorduk. Ona göre tesbit ettik. Her halde RTÜK de bunları tesbit edip bize gönderecek. Biz de ona göre sonucunda gereken kararı vereceğiz’’ cevabını verdi.

01.04.2009


 

BAHAR GELDİ POLENE DİKKAT

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bitkilerin tabiata bırakacağı polenlerin 10 milyon kişiyi etkileyebileceği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, faaliyetlerine kış döneminde ara veren bitkilerin, bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte tekrar canlandığını ve polenlerini bırakmaya başladığını söyledi. Alerjik polenlerin toplumun yüzde 10-15’ini etkilediği düşünüldüğünde yaklaşık 10 milyon kişinin alerjik yakınmalarda bulunacağını kaydeden Sapan, ‘’yani 10 milyon kişi polen alerjisi riski taşıyor. Polenler yüzünden burun kaşıntısı ve akıntısı, göz kızarması, kaşıntısı ve akıntısı, boğazda kaşıntı ile birlikte yorgunluk belirtileri, alerjik nezle gibi bulgular ortaya çıkacak. Bunlar, alerjisi olanları bir süre rahatsız edecek’’ dedi.

Polen alerjisi bulunanların bu mevsimde dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Sapan, şu tavsiyelerde bulundu: ‘’Ayakkabılar eve sokulmamalı, pencereler açık tutulmamalıdır. Eve girildiğinde yüz ve eller iyice yıkanmalı, elbiseler hemen çıkarılarak yıkanarak temizlenmelidir. Rüzgârlı günlerde eve gelindiğinde ilk iş olarak duş almak gerekir. Elbiseler olabildiğince dışarıda kurutulmamalıdır. Polen alerjisi olanlar pikniğe gitmemeli, dışarıda zaman geçirmek durumunda olanlar maske takmalıdır. Yüksek etkili filtresi bulunan (HEPA filtre) hava temizleyici ci-hazlar kullanılabilir. Yatak çarşafları ve yastık kılıfları düzenli olarak değiştirilmelidir. Halı ve kilimleri, haftada 2 kez makine ile süpürmek gerekir.’’ Sapan, çocuklar ile erişkinlerin alerjik belirtilerinin farklı olabileceğini, bu yüzden özellikle çocukların mutlaka alerji uzmanına götürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

01.04.2009


 

Müzede, dünyadan kâinata bakış

‘’2009 Dünya Astronomi Yılı’’ dolayısıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nde ‘’Dünya’dan Kâinata Bakış Sergisi’’ açılacak.

Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi olma özelliği taşıyan Rahmi M. Koç Müzesi, Galilei’nin teleskopla ilk gökyüzü gözleminin 400. yıl dönümü olan 2009 yılının ‘’Dünya Astronomi Yılı’’ ilân edilmesi dolayısıyla bütün yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde açılacak ‘’Dünyadan Kâinata Bakış Sergisi’’ne İstanbul’da ev sahipliği yapacak. Müzeden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Astronomi Birliğinin sağladığı, Türk Astronomi Derneğinden temin edilen ve dünyanın büyük gözlem evleri ve Hubble, Chandra gibi uydu teleskoplarıyla alınmış fotoğraflardan seçilerek oluşturulan ‘’Dünya’dan Kâinata Bakış Sergisi’’, 2 Nisanda açılacak. 2009 yılı boyunca sürecek sergi, Lengerhane binasında ziyaretçilerini bekleyecek. Rahmi M. Koç Müzesi, ‘’2009 Dünya Astronomi Yılı’’ kapsamında İstanbul’un halka açık ilk sabit ‘’gökevi’’ni (planeteryum) ‘’Keşif Küresi’’ adıyla hizmete sokmuştu. Kâinatı sanal ortamda birebir yaşatan 40 kişi kapasiteli ‘’Keşif Küresi’’nde özel bir projektör ile ziyaretçilere, gökyüzünün gece hâli, yıldızların ve samanyolunun muhteşem görüntüsü küre içerisine yansıtılarak izlettiriliyor.

01.04.2009


 

Evinizden bitkileri eksik etmeyin

YAKIN zamanlara kadar evlerde bulunan çeşitli çiçek ve bitkilerin insan sağlığı için, özellikle de kalp hastaları ve astımlılar için çok zararlı olduğu sanılırdı.

Oysa son senelerde yapılan araştırmalar bu görüşü temelinden sarsacak sonuçlar veriyor. Evlerde yetiştirilen bu dekoratif bitkilerin ev havasını kirleten ve birçok hastalığa zemin hazırlayan formaldehit, benzen ve trikloretilen gibi zararlı gazları emdikleri ve havayı gelişmiş hava temizleyici aletler kadar temizleyebildikleri ortaya çıkıyor. Mynet sitesinde haberi yer alan sözkonusu araştırmalar çeşitli bitkilerin kapalı pleksiglas odalara yerleştirilmesi ve oda içine farklı kimyasal maddelerin verilmesiyle yapıldı. Belirli bir süre sonra oda havasındaki gazların düzeyleri ölçülerek hangi bitkilerin hangi gazı daha iyi temizledikleri belirlendi. Formaldehiti en iyi emen bitkiler olarak devetabanı, kurdela ve alacalı patos belirlendi. Cerbera ve krizantem gibi çiçek açan bitkiler ise benzeni uzaklaştırmada ilk sırayı aldılar. Dresana ve spati de temizleyici özellikleri dikkat çeken diğer bitkilerdi.

01.04.2009


 

Bahar yorgunluğuna dikkat

HAVALARIN ısınması bahar yorgunluğunu beraberinde getiriyor. Uzmanlar, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi bedensel sorunların yanında depresyona kadar varan bahar yorgunluğundan kurtulmak için iyi bir kahvaltı ve hafif egzersiz yapılmasını tavsiye ediyor.

Dahiliye uzmanı Kenan Tekin, havanın ısınmasıyla birlikte havadaki elektrik yükünün arttığını belirterek bunun metabolizmada değişiklikler meydana getirdiğini belirtti.

Bu değişikliğin halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, sürekli sıkıntı hali, neşesizlik, uyuşukluk, uykuya dalamamak ve uyanamamak gibi belirtilerine yol açtığını ifade eden Tekin, “Bahar yorgunluğu yaşayan kişi hayattan zevk almaz. Bütün aktivitelere karşı isteksizdirler. Kolunu bile kıpırdatmak istemez. Eğer bu hâl uzun süre devam ederse kronikleşebilir hatta depresyona kadar gidebilir” dedi.

Vücuttaki elektrik yükünün artmasının sürekli bir gerginlik ve sıkıntılılık hâlini de beraberinde getireceğinin altını çizen Tekin, bu durumun kişinin aile ve iş hayatındaki ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti. Bahar yorgunluğundan korunmak için dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu dile getiren Tekin, dengeli beslenmede sabah kahvaltısının kesinlikle atlanmaması gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu: “Sabah kahvaltısı her zaman önemlidir ama bahar mevsiminde çok daha önemli bir hâle geliyor. Güzel bir kahvaltı hem zindelik hem de mutluluk veriyor. Bu sebeple kahvaltıdan asla ödün verilmemeli. Fırsat buldukça ağır hafif egzersizler yapılmalı. Yağlı, ağır yiyeceklerden kaçınarak mevsim sebze ve meyvelerinden tüketilmeli. Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalı.”

Tekin, bahar yorgunluğundan korunmak için açık havada yapılan yürüyüşlerin de büyük faydası olduğunu sözlerine ekledi.

01.04.2009


 

Futbol topu büyüklüğünde ur

DÜZCE’DE karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran kadının karnından ameliyatla 7 kilogram ağırlığında ur çıkarıldı.

Alınan bilgiye göre, karın ağrısı şikayetiyle Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne gelen İliman Özel’in (39) karnında ur olduğu belirlendi. Doktorlar İsmail Özdemir ve Mustafa Albayrak tarafından yapılan ameliyatta Özel’in karnından futbol topu büyüklüğünde 7 kilogram ağırlığında ur çıkarıldı. Hastanın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

01.04.2009


 

Dünyanın en güçlü lazeri hazır

ABD’DE, ‘’dünyanın en güçlüsü olduğu’’ bildirilen lazerin, 3,5 milyar dolarlık harcama ve 10 yılı aşan bir çalışma sonucunda kullanıma hazır olduğu bildirildi.

Lazerin California eyaletindeki Ulusal Lawrence Livermore Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Kompleksi’nde (NIF) denenerek, güneşin merkezindeki sıcaklık ve basınca yakın ortamın minyatür ölçekte oluşturması amaçlanırken, söz konusu çalışmanın da, Enerji Bakanlığının da çalışmayla ilgili sertifikalandırmasını da açıklanması bekleniyor. Futbol sahası büyüklüğündeki NIF binasında gerçekleştirilecek deneyde, 192 ayrı noktadan eşzamanlı ve saniyenin binde biri kadar aralıklarla gönderilecek ‘’dev’’ lazer ışınlarının yaklaşık 305 metre uzakta bulunan kurşunkalem silgisi kadarlık hacimdeki bir alanda birleştirilmesi amaçlanıyor. Hidrojen atomunun çekirdeği ölçeğinde bir etkileşimin amaçlandığı deney, füzyon enerjisini açığa çıkarmaya benzer bir süreci başlatmayı hedefliyor. Söz konusu çalışmayla ilgili ayrıntılara, Ulusal Lawrence Livermore Laboratuvarının internetteki ‘’www.llnl.gov/nif’’ adresinden de ulaşılabiliyor.

01.04.2009


 

Virüs 1 Nisan şakasına hazırlanıyor

ŞİMDİDEN tüm dünyada 12 milyondan fazla bilgisayara bulaşan bir virüsün 1 Nisan’da daha da güçlenmesi ve saldırılarını arttırmasından endişe ediliyor.

Bilgisayar güvenliği uzmanları, Microsoft şirketinin sorumlularını yakalamayı sağlayacaklara 250 bin dolar ödül vermeyi vaat ettiği “Conficker” veya “Downadup” adı verilen virüsün 1 Nisan Çarşamba günü daha da güçlenmeye ve durdurulması daha zor hale gelmeye programlandığını belirtiyor. Uzmanlar, bu solucanın gerçekten de tehlikeli olup olmadığı konusunda fazla bilgi bulunmadığını da kaydediyor. Uzmanlar, bu solucanı kontrol eden bilgisayar korsanlarının, virüsün hayatta kalma kapasitesini arttırmakta olduklarına dikkati çekerek, virüsün antivirüs programları güncellenmeyen sistemlere kolaylıkla sızabildiğini belirtiyor. İnternet bağlantısı veya USB flash bellek ile bulaşan virüsün şimdilik günde 250 internet sitesini kontrolü altına almak üzere programlandığını ifade eden bilgisayar güvenliği yetkilileri, Çarşamba günü bu virüs programının günde 50 bin web sitesini etkilemek üzere gücünü arttıracağı uyarısında bulunuyor.

01.04.2009


 

Kalp krizi riskini azaltan hap

HİNDİSTAN’DA klinik deneyleri yapılan ve yüksek tansiyon, kolesterol düşürücü (statin) ile aspirin ilâçlarını bir araya getiren bir hapın, kalp ve damar hastalıkları riskini yan etkisi olmaksızın yüzde 50 ila yüzde 60 azalttığı iddia edildi.

Hindistan’da 45 ila 80 yaşlarındaki 2 bin 53 denek üzerinde yapılan ve sonuçları ABD’deki 58. yıllık American College of Cardiology toplantısında sunulan araştırmada, “çoklu hap” adı da verilen bu ilâcın etkileri üç ay süreyle diğer tansiyon, kolesterol ve kalp ritmi ilâçlarıyla karşılaştırıldı. Araştırmanın başında yer alan Dr. Selim Yusuf, üç hipertansiyon ilâcının zayıf dozları, 12,5 miligram tiazid, 50 mg atenolol ve 5 mg ramipril ile kolesterol düşürücü 20 mg simvastatin ve 100 mg aspirinden oluşan süper hapın etkilerini daha iyi görebilmek amacıyla klinik deneylerin ikinci aşamasında daha geniş bir araştırma yapacaklarını belirtti.

01.04.2009


 

Ameliyat canlı yayında izlendi

ÜMRANİYE Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘’Da Vinci’’ robotuyla gerçekleştirilen rahim ameliyatını, Lübnan’daki 400 doktor canlı olarak izledi.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’daki İnfertilite (Kısırlık) Derneği Kongresinde, 400 kadın doğum uzmanının, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan rahim ameliyatını canlı yayında izlediği belirtildi. Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen tarafından yapılan ameliyatın 3 saat sürdüğü kaydedildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Göçmen, ameliyatta miyom sebebiyle aşırı kanaması olan ve tedaviye cevap vermeyen bir hastanın rahminin alındığını belirtti. Göçmen, bu ameliyatın özelliğinin, Türkiye’de ilk kez robotik cerrahiyle yapılan bir ameliyatın yurt dışında canlı yayında izlenmesi olduğunu kaydetti. ‘’Da Vinci’’ ile karın boşluğunda açılan küçük kesiklerle yapılan ameliyatla, 45 yaşındaki hasta bir günde ayağa kalktı.

01.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis