"Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

H. İbrahim CAN

Hint köylüleri Alzheimer’a yakalanmıyor



Modern tıpta son zamanlardaki en yoğun çalışma alanı; hastalıkların oluşumuna yönelik risk faktörlerinin ortaya çıkarılması, bu risklerin azaltılması yolları; vücudumuzun bu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirilmesi ve en önemlisi de vücudun kendisini korumak için kendi özgür radikal çöpçülerini kullanma yeteneğinin artırılması oldu. Çin tıbbının da temelini oluşturan; “vücudun enerji dağılımının bozulan düzeni yeniden düzeltilirse, vücut bir çok hastalıkla mücadele edecek gücü bulur” anlayışına tıbbi temeller bulunmaya başlanıldı.

Bugün size çağın yaşlı hastalığı Alzheimer’ı önleyen Hintsafranından (Curcumin) ve dokularda oksijen taşıyıcı kimyasal bir unsur olan glükasyondan söz edeceğiz. Türkiye’de halen 500.000 Alzheimer hastası bulunduğu biliniyor. İstatistikler bu sayının 2050 yılında 3 milyonu bulacağını gösteriyor.

Hint köylerinde yaşayan yaşlıların dünyada bu hastalığa en az yakalanan kişiler olduğu tesbit edildi. Araştırmacılar bunun sebebinin Hintsafranı olduğunu keşfettiler. Yapılan deneyler Hintlilerin ünlü köri (curry) katkı maddesi olan bu safran türünün fare beyninde kireçlenmeyi azalttığını teyit etti.

Alzheimer hastalığı beyinde amiloid proteini plakalarının birikmesiyle meydana gelmektedir. Kaliforniya Üniversitesinden Dr. Sally Frautschy’nin fareler üzerinde yaptığı araştırmalar Hintsafranının yalnızca amiloidi azaltmakla kalmayıp aynı zamanda beynin amiloide reaksiyonunu da azaltmaktadır. Hintsafranı ile beslenen fareler hafızaya dayalı labirent testlerinde normal beslenenlere kıyasla daha iyi performans gösteriyor. Frautschy bu sonuçlara dayanarak “Alzheimer hastalığının tedavisinde bu safranı da içeren bir kışkırtıcı unsurları azaltıcı ve antioksidan karışımı yaklaşımın yararlı olacağını” söylüyor. Kışkırtıcı unsur ise beyindeki Sitokinlerin artması ve migroglia’nın aktif hale gelmesi. Bu Hint baharatı sözkonusu unsurların kontrolüne yönelik beslenmenin ana unsurunu oluşturuyor. Tabi bunun yanı sıra her türlü antioksidan da hastalığın önlenmesine yardım ediyor.

Zerdeçal’dan elde edilen safranda bulunan bu Hintsafranının kanserli hücreleri bastırıcı özelliği olduğu da biliniyor. Ama henüz bu safranın ilaç haline dönüşmesi zaman alacak. Bu arada yemeklerde hintsafranı kullanmaya yavaş yavaş alışmakta yarar var.

Bu arada bitki ve hayvan dokularında oksijen taşıyıcı olarak rol oynayan bileşik kimyasal madde olan glütasyon (glutathione=GHS) düzeylerindeki düşmenin yaşlanmayla birlikte görüldüğü ve düşük düzeylerin Alzheimer hastalığıyla ilişkili olduğu tespit edildi. Glütasyon düzeyi düşüklüğü özellikle beynin kısa dönem hafızası ve zekâ işlevini etkilediği belirlendi. McGill Üniversitesinden Dr. Gustavo Bounous glütasyon düzeylerini artıran bir beslenme yöntemi üzerinde çalışıyor. Glütasyon düzeyinin artmasını sağlayan kistetin maddesini içeren bir protein keşfeden Dr. Bounous, şimdi bunu bir diyete dönüştürmeyi amaçlıyor. Montreal’deki McGill Üniversitesinde görevli Dr. Jimmy Gutman, kısa süre sonra glütasyonun hepimizin tanıdığı önemli bir madde haline geleceğini savunuyor. Çünkü Alzheimer’ın ilerlemesinde alınan ağır metaller de önemli bir yere sahip. GSH ise bunların atılması ve toksinlerden arınmada önemli bir unsur.

Bu açıdan ceviz, balık, yapraklı yeşil sebzeler, köri ve E vitamini gibi antioksidan içeren gıdaların yenmesi çağın yaşlı hastalığı Alzheimer’s’ın önlenmesinde büyük önem taşıyor. Unutmayın ki; ilaçlar Alzheimer’i asla tedavi edemiyor. Yalnızca neden olduğu davranış bozukluklarını telafi etmeye çalışıyor. Öyleyse önemli olan bu hastalığın önlenmesi.

Bu beslenme tedbirlerinin yanı sıra, zihinsel özellikleri kullanmayı gerektiren meşguliyetler de bu hastalığın gelişini önlüyor yada geciktiriyor.

14.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.04.2009) - Azerilerle aramıza giren kara kedi!

  (12.04.2009) - Yürek ısıtan gerçek olaylar!

  (11.04.2009) - L’Aquila’dan İstanbul’a deprem mesajı

  (10.04.2009) - Ruhban okulu açılacak mı?

  (09.04.2009) - Azerbaycansız çözüm olmaz

  (08.04.2009) - Hüseyin Obama’nın gezisinin ardından

  (07.04.2009) - Medeniyetler İttifakı

  (06.04.2009) - WELCOME TO THE “ONE MINUTE COUNTRY”

  (05.04.2009) - İran, nükleer silâh mı üretiyor?

  (04.04.2009) - Filistin'de barış yakın mı?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis