15 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Halil USLU

Ahi Evren diyarı


A+ | A-

Türkiye’de ve 193 ülkede sınırlar bellidir, fakat hizmetlerde sınır yoktur. Özellikle fikir bazında sınırlar aşılmıştır. Bilhassa imanî ve Kur’ânî hizmetlerde, hizmetin küçüğüne büyüğüne bakılmaz. Bakılacak olan tam ihlâs ve uhuvvet-i hakikîdir. İslâm tarihi bunlarla baştan sona doludur. Tarihimizin şeref levhalarındaki harika zatlar ve gönüllerde makes bulan kahramanlar bu iki manevî silâhı esas tutarak ve gönül çarşısında da kullanarak Cenâb-ı Allah’ın sevgili ve makbul kulları arasına girmişlerdir. Çok yollarda barikatlar engeller vardır, fakat kalpden kalbe giden yollarda engel yoktur ve olamaz..

Hadisat-ı âlem ne kadar karışık olursa olsun, yazılı ve görsel basın ne kadar divanece tahriklerde bulunursa bulunsun, Türkiye’de münevver ve akl-ı selim sahibi kişiler vardır. Çevreyi gezdikçe yapılan dâvetlere katıldıkça çok mühim zevatı gördükçe ümitlerim çoğalıyor. Çünkü Hz. Peygamber “Ümit, ümmetime Allah’ın bir rahmetidir. Eğer ümit olmasaydı, hiçbir anne çocuğunu emziremez, hiçbir ağaç diken de dikmezdi”1 buyurmuştur. 14 asır geçmesine rağmen bu sözün tazeliği devam etmekte ve görülmektedir.

Kırşehir-Akpınar merkez ilçenin belediye başkanlığı tarafından Anneler Günü için dâvet olunduğum Muhammed Fatih Konferans Salonunda “Asr-ı Saadetten günümüze aile hayatı” başlıklı konferansımda, bu mezkûr hadis-i şerifle birlikte günün mânâ ve ehemmiyetine binaen, rakamsal tesbitlerle takdim etmeye çalıştım. Hassaten “Cennet annelerin ayakları altındadır”2 hakikat-ı âliyesinin, ne geçmişte söylenmiş ve ne de gelecekte söylenmesi mümkün değildir.

Yalnız Türkiye’de son 6 yıl içinde 1.500 civarında kadın ve kız aile içi şiddetten öldürülmüştür. Bu mezalim dünyanın büyük ülkelerinden 1 milyar 300 milyonluk Çin’den 183 milyonluk Brezilya’ya kadar gitmektedir. Son Mardin-Bilge Köyünde hain katliâmda 44 kişinin aile içinde şehit edilmesi çok düşünülecek evsaftadır. Her ne kadar çokları meseleyi 60 bini aşan “koruculuk sistemine” götürseler de, esas hastalık iman vitamininin azlığındandır. 73 milyonluk Türkiye yılda 10 milyon ton A-B-C vitamini statüsünde ekmek yemektedir. Acaba üniversite ve lise dengi okullarda okuyan 20 milyon gence, milletce çok muhtaç olduğumuz iman vitamini ne kadar verilmiştir ve verilmektedir. Millî Eğitim, Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları bu vitamin üzerinde ne gibi görevleri yapmışlardır?

Bu babda Diyanet İşleri Başkanlığı Kültür İşleri Başkanlığından, Akpınar Belediye Başkanlığına halkın teveccühüyle gelen sayın Mustafa Atalay ve yakın dâvâ arkadaşlarını tebrik etmek gerektir. Türkiye’de takriben 3.250 belediye bu tarzda seminer ve konferanslar verdirirse, eğitim, hoşgörü, birlik ve beraberlik sahasında çok önemli yol alırız kanaatindeyim.

Vatan sathını bir mektep ve medrese haline getirmek her vatandaşın görevidir. Hz. Bediüzzaman “Herkes âlem-i asgarında cihad-ı ekber ile mükelleftir” buyurmaktadır. Yani kalplerden gönüllerden başlamak lâzım. Ahi Evren diyarında Hacı Bektaş, Yunus Emre ve Mevlânâ gibi sultanların dergâhında kalpler yıkılmaz, bilâkis tamir edilir ve mazinin altın sahifeleri ve Nurun ve Kur’ân’ın yolu budur..

Dolu dolu geçen haftanın son günlerini, yine Ahi Evren diyarında Yeni Asya Kültür Merkezinde üniversiteli bayanlara “Okumanın önemi ve formülleri “başlıklı seminer verdik, çeşitli suallere muhatap olduk. Bir gün önceki akşam ise Yeni Asya Vakfında geniş bir kitleye “Peygamberimizden (asm) çağımıza müjdeler ve Hollanda’daki izlenimler” başlıklı seminer sohbetinde bulunduk. Gözleri maziden istikbale bakan, gönülleri tamir etmeye çalışan, konferans ve seminerlerimize teşrif eden aziz kardeşlerime ve başta bizi hiç yalnız bırakmayan Osman Atalay ve Osman Bakırcı kardeşlerime ve sayın Belediye Başkanına, yol güzergâhında ziyaret ettiğim Aksaraylı ve Ortaköylü hizmet eri can dostlarına gönüller dolusu şükranlarımızı sunuyoruz.

Dipnotlar:

1- Camiü’s-sağir: 2:559, hadis no: 2550,

2- Camiü’s-sağir: 3:361, hadis no: 3642.

15.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2009) - Özbekistan ve Nurlar

  (01.05.2009) - Denizli'den İzmir'e

  (24.04.2009) - Hollanda’da Kutlu Doğum bereketi

  (17.04.2009) - Rotterdam’da Kültür Haftası

  (10.04.2009) - Obama ve yeni bir ışık

  (03.04.2009) - Kocaeli’de iktisad gecesi

  (27.03.2009) - Aydınlar Ocağı’nda 49. yıl

  (20.03.2009) - Kavgasız bir Türkiye!

  (13.03.2009) - Denizli’de nurlu gece

  (06.03.2009) - Mart'ın ilk haftası

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis