09 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Haberler

 

YÖK’ün gündemi Kürt dili ve edebiyatı

YÖK Genel Kurulu yarın gerçekleştireceği toplantıda, Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasına ilişkin konuyu da ele alacak. Söz konusu bölümün açılması konusu geçen Genel Kurul toplantısında da görüşülmüş ancak karar çıkmamıştı.

YÖK Genel Kurulu’nun yarın gerçekleştireceği toplantıda, Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasına ilişkin konuyu da ele alacak. Alınan bilgiye göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, üniversitelere merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar ile üniversitelere kayıtların tamamlanmasından sonra boş kalan ve yeni açılan bölümlere ek yerleştirme yapılacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yarın toplanacak Genel Kurul, üniversitelerdeki boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme ile ek yerleştirme takvimini belirleyecek. Genel Kurul toplantısında ayrıca, Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılmasına ilişkin konu da ele alınacak. Söz konusu bölümün açılması konusu geçen Genel Kurul toplantısında da görüşülmüş ancak karar çıkmaması üzerine 10 Eylülde yapılacak toplantıya ertelenmişti.

09.09.2009


 

AB DE SÖZÜNDE DURMALI

Avrupalı eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey diplomatlardan oluşan âkil adamlar komisyonunun “Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak” başlıklı Türkiye hakkındaki ikinci raporunda “Avrupalı liderlerin (Türkiye konusundaki) olumsuz yaklaşım ve politikaları, AB’nin inandırıcılığı, güvenilirliği ve ahde vefa ilkesine uyumu konusunda soru işaretleri doğuruyor” tespiti de yapıldı.

HÜKÜMET FIRSAT KAÇIRDI

Raporda, 2000-2005 yılları arasında “reformlarda altın çağını yaşayan” Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasının ardından “yavaşladığı” belirtildi ve buna gerekçe olarak Avrupa’dan gelen kötümser kararlar ve açıklamalar yanında “AK Parti hükümetinin fırsatlar kaçırması ve iç politikada dikkatini dağıtacak pek çok gelişme öncesinde reform hızını sürdürememesi” gösterildi.

AVRUPALI eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey diplomatlardan oluşan akil adamlar komisyonunun “Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak” başlıklı Türkiye hakkındaki ikinci raporunda “Avrupalı liderlerin (Türkiye konusundaki) olumsuz yaklaşım ve politikaları, AB’nin inandırıcılığı, güvenilirliği ve ahde vefa ilkesine uyumu konusunda soru işaretleri doğuruyor” tesbiti yapıldı.

Açık Toplum Vakfı ve British Council’in desteğiyle eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, eski Fransa Başbakanı Michel Rocard, İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Emma Bonino, eski Hollanda Dışişleri Bakanı Hans Van Den Broek, eski İspanya Dışişleri Bakanı Marcelino Oreja Aguirre ve eski Avusturya Dışişleri Müsteşarı Albert Rohan’dan oluşan komisyonun raporunda, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başladığı Ekim 2005’ten bu yana Avrupalı siyasetçilerden gelen olumsuz açıklamaların ve Avrupa kamuoyunda genişleme konusunda artan tereddütün Türkiye’de “üyelik için gerekli tüm şartları yerine getirsek bile üye alınmak istemiyoruz” izlenimi doğurduğuna işaret edildi. Müzakere sürecinde fasılların yarısının AB tarafından dondurulmasının ya da engellenmesinin bu izlenimi güçlendirdiği anlatılan raporda, “Türkiye’de hem AB üyeliğine, hem de zor ve bazen maliyetli reformlara olan destek azalmıştır” denildi.

Türkiye’de reformların yavaşlamasının Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğine muhalefeti daha da arttırdığına dikkat çekilen raporda, Türk kamuoyunda ortaya çıkan dışlanma hissinin ise reform yanlılarının heveslerini kırarak Türkiye’nin AB sürecini bir kısır döngüye dönüştürdüğü anlatıldı.

Bu kısır döngüden nasıl çıkılacağını araştıran raporda, AB’nin taahhüt ettiği şekilde Türkiye’ye diğer aday ülkelerle eşit muamele yapması, “imtiyazlı ortaklık” ve “özel ilişki” söylemlerinden vazgeçilmesi, Türkiye’nin Avrupalılığını sorgulanmaması, Müslüman ülkelere çifte standart yapıldığı izlenimi verilmemesi ve dondurulan fasıllarda müzakerelerin başlatılması önerileri öne çıkıyor.

TÜRKİYE, REFORM SÜRECİNE YENİDEN

SARILMALI

RAPORDA, 2000-2005 yılları arasında “reformlarda altın çağını yaşayan” Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasının ardından “yavaşladığı” belirtildi ve buna gerekçe olarak Avrupa’dan gelen kötümser kararlar ve açıklamalar yanında “AKP hükümetinin fırsatlar kaçırması ve iç politikada dikkatini dağıtacak pek çok gelişme öncesinde reform hızını sürdürememesi” gösterildi. Raporda, “Ergenekon” yapılanmasının da Türkiye’de reformları yavaşlattığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Reform sürecini kesintiye uğratan bir diğer olay da 2007 yılında, hükümeti devirmeyi planladığı düşünülen Ergenekon adlı bir örgüte ait olduğu sanılan silah depolarının bulunmasıydı. Savcıların Ergenekon dâvâsını araştırmak için her türlü gerekçeleri var gibi görünmekle birlikte devamında 100’den fazla kişinin tutuklanması ve yüksek rütbeli askerlerle devlet yetkililerinin soruşturulması sonucunda tartışmalar daha da alevlendi.”

Türkiye’nin Avrupa demokrasileriyle tam uyum için reform sürecine yeniden sarılması gerektiği vurgulanan raporda, hükümetin reformlar konusunda eylemleri ve açıklamalarıyla son aylarda olumlu işaretler verdiği kaydedildi.

09.09.2009


 

Doğan Holding’e usulsüzlük cezası

Doğan Yayın Holding A.Ş’ye, 1 milyar 877 milyon 454 bin 857 TL tutarında vergi aslı, 1 milyar 877 milyon 454 bin 85 TL tutarında vergi ziyaı cezası, 60 bin TL tutarında usulsüzlük cezası ve 282 bin 173 TL özel usulsüzlük cezası olmak üzere 3 milyar 755 milyon liralık ceza kesildi.

Doğan Grubu’na rekor vergi cezası

DOĞAN Yayın Holding A.Ş’ye 3 milyar 755 milyon lira ceza kesildiği bildirildi. Doğan Yayın Holding’in, Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayımlanan açıklamasında, Doğan TV Holding A.Ş, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım A.Ş, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri A.Ş ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri A.Ş’nin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait 10 Ağustos 2009 ve 25 Ağustos 2009 tarihli 15 adet Vergi İnceleme Raporunun, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından adı geçen şirketlere tebliğinin dün akşam saat 18.00 itibariyle öğrenildiği belirtildi.Açıklamada, ‘’Söz konusu vergi inceleme raporları 1 milyar 877 milyon 454 bin 857 TL tutarında vergi aslı, 1 milyar 877 milyon 454 bin 85 TL tutarında vergi ziyaı cezası, 60 bin TL tutarında usulsüzlük cezası ve 282 bin 173 TL özel usulsüzlük cezası içermektedir’’ denildi.

09.09.2009


 

Sanayi üretiminde düşüş sürüyor

TÜRKİYE'NİN sanayi üretimi temmuz ayında, 2008 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 9,2 oranında azaldı. Sanayi üretimi, 2008 yılı Temmuz ayında yüzde 3,8 artmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Temmuz Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,9 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,5, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 3,2 gerileme meydana geldi. Ana Sanayi Grupları Sınıflanmasına göre, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek düşüş yüzde 22,7 ile sermaye malı imalatında görüldü. Diğer gruplar incelendiğinde aramalı imalatı yüzde 10,8, enerji yüzde 4,4, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 2,7 düştü, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 3,5 arttı.

09.09.2009


 

CHP'den şartlı evet: Teklif gelsin değerlendiririz

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Ramazan Bayramı’ndan sonra siyasi partilerden ‘Demokratik açılım’ çalışmalarıyla ilgili randevu talep edeceği’’ haberlerine ilişkin, ‘’Randevu talebi gelirse, o koşullarda gözden geçirilir ama şarta bağlıdır; Bir proje, düşünce yoksa, bu anlayış devam ediyorsa, böyle bir görüşmenin yapılması mümkün değildir’’ dedi.

Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Okay, gazetecilerin sorusu üzerine, ‘’demokratik açılımla’’ ilgili Başbakan Erdoğan’ın bayramdan sonra bazı siyasi partileri ziyaret edeceğine ilişkin açıklamaların olduğunu, usul ve yönteme ilişkin olarak böyle bir ziyarete CHP’nin kapılarının kapalı olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı. ‘’İktidarın projesi, düşüncesi neyse, bir yol haritası varsa, bunu kamuoyuna açıklaması durumunda bunlar üzerinden bir görüşme yapılabileceğini’’ ifade ettiklerini hatırlatan Okay, şunları söyledi: ‘’Eğer siyasal iktidarın açılıma ilişkin bir projesi varsa, o koşullarda belki bir görüşme olabilir ama bugünün koşullarında bir görüşmenin yapılması söz konusu olamaz. AKP, bu oturumu kapalı olarak yapmak istiyor, bu yansıdı. Siz ‘bizim muhatabımız millet’ diyorsunuz ama Meclis’te kapalı oturum yaparak milletten neyi kaçırıyorsunuz? Bu randevu talebi, eğer böyle bir talep gelirse, o koşullarda gözden geçirilir ama şarta bağlıdır. Bir proje, düşünce yoksa, bu anlayış devam ediyorsa, böyle bir görüşmenin yapılması mümkün değildir. Kapalı oturum talebi gelirse, CHP’nin tavrı o öneri geldiği koşullarda ortaya çıkar.’’

PAÇACI: BAHÇELİ, RANDEVUYU KABUL

ETMEYECEK

TBMM’de gazetecilerin sorularını cevaplandıran MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, Meclis’te kapalı oturum düzenlenmesinin, son derece yanlış bir yaklaşım olduğunu ifade ederek, ‘’Türkiye’yi bölünmeye götürecek bir süreci, kimseyle kapalı kapılar ardında görüşmeyeceklerini’’ söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhalefet partilerinin liderleriyle görüşme arayışı ile ilgili soruları da cevaplayan Cihan Paçacı, “Sayın Genel Başkanımızın geçmişte söyledikleriyle bundan sonra yapacakları farklılık arz etmez. Tabii ben Genel Başkan adına konuşamam. Ancak böyle bir randevuyu kabul etmeyeceği kanaatindeyim. Ne söylenecekse milletin huzurunda, açık ve net söylenmesi gerektiğini düşünüyoruz’’ diye konuştu.

09.09.2009


 

KEY ödemeleri gecikiyor

Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesi, itiraz-lara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan ‘’koliler dolusu’’ yeni listeler ve bu listelerin incelenmesinin sürmesi ödemelere ilişkin bir tarih belirleme imkânı olmadığı açıklanmasını getirdi.

KEY ödemeleri gecikiyor

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesi, itirazlara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan ‘’koliler dolusu’’ yeni listelerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın KEY Birimi’ne iletildiği, bu listelerin incelenmesinin sürdüğü, ödemelere ilişkin bir tarih belirleme imkânı olmadığı bildirildi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY hesaplarının ödenmesinde, itirazların cevaplanarak listelerin kendilerine gönderilmesinin son tarihinin 28 Haziran olduğunu hatırlattı. Söz konusu tarihi dikkate alanların, kendilerine düzeltmeleri göndererek hesaplanmasını istediklerini belirten Sayın, şöyle devam etti: ‘’Çok evrak var. Düzeltmeler koliler halinde geldi. Arkadaşlarımız gece-gündüz çalışıyorlar. Henüz koliler açılıp bitmiş değil. Bu düzeltmelerde sadece düzeltilen kısımlar girilmiyor, tekrar yeni baştan giriliyor. Bu da zaman alıyor. Ne zaman biteceğini henüz bilmiyoruz. 6 bine yakın kurumdan düzeltmeler geldi, gelmeyen kurumlar da var.’’ Ödeme tarihine ilişkin bir soru üzerine Sayın, tarih verme imkânı olmadığını, henüz bilgilerin giriş işlemlerinin bitmediğini yineledi. Sayın, ‘’Bu konuda süreç, bir zaman söylemek yanıltıcı olur’’ dedi.

09.09.2009


 

Trakya’yı sel aldı

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale’deki sağanak yağış can ve mal kaybına sebep oldu. Tekirdağ’ın Saray ilçe merkezinde aynı aileden 7 kişi sele kapıldı. Aramalar sonucu cesetlerine ulaşılabildi

YAĞMUR İSTANBUL’DA DA ETKİLİ OLDU

Sağanak yağış, dün sabah İstanbul’da da etkili oldu. Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar ve Bahçelievler, Kartal, Pendik ve Tuzla’da ev ve iş yerlerini su bastı.

ERGENEKON DÂVÂSI ERTELENDİ

Sağanak yağış sebebiyle TEM Otoyolu’nun Silivri mevkiinde trafik çift yönlü olarak durma noktasına geldi. Öte yandan, İkinci ‘’Ergenekon’’ dâvâsının dünkü duruşması, salon çatısının şiddetli sağanak yağış sonucu hasar görmesi sebebiyle 14 Eylül’e ertelendi.

Trakya sele teslim

ÖNCEKİ gece başlayan sağnak yağış sebebiyle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar ve Bahçelievler’de yollarda suların birikintileri oluştu, bazı iş yeri ve evleri su bastı. Trakya’da önceki gece boyu devam eden sağanak yağış, İstanbul’da da etkili oldu. Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar ve Bahçelievler’de yollarda suların birikintileri oluştu, bazı iş yeri ve evleri su bastı. Yağmura yakalanan vatandaşlar da köprü altlarında ve otobüs duraklarına sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.

METEOROLOJİ, YILDIRIM VE SU

BASKINLARINA KARŞI UYARDI

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, şehre yağış miktarının Terkos’ta 75, Çatalca’da 50, Kartal’da 18, Büyükada’da 17, Silivri ve Hadımköy’de 11 kilogram olarak tesbit edildiğini aktardı. Yıldırım, ‘’Yağışların yarın daha da yoğunlaşmasını bekliyoruz. Perşembe ve Cuma günü de yağışlar aralıklarla devam edecek’’ dedi. Sağanak ve gök gürültülü sağanak şekilde görülecek yağışların su baskınlarına neden olabileceğini hatırlatan Yıldırım, ‘’Vatandaşların su baskınlarına ve yıldırıma karşı da dikkatli olmalarını istiyoruz’’ diye konuştu.

SELİN SÜRÜKLEDİĞİ 7 KİŞİ ÖLDÜ

Kırklareli ve Edirne’de önceki gün başlayan sağanak devam etti. Kırklareli ve çevresine metrekareye 48 saatte 106,8 kilogram yağış düştü. Sağanak ve fırtına nedeniyle Kırklareli’ndeki eski tarihî evler de zarar gördü. Edirne ve çevresine de 24 saatte metrekareye 41,5 kilogram yağış düştü. Yetkililer gelişebilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldı ve hazır bekletiliyor. Tekirdağ’da devam eden sağanak yağış dolayısıyla metrekareye 75 kilogram yağış düştü. Tekirdağ’ın Saray ilçe merkezinde meydana gelen selde kaybolan 7 kişinin cesedi bulundu. Ekipler, sel suları sebebiyle mahsur kalanları kurtarmak için çalışmalarını sürdürdü. Çanakkale’nin Biga ilçesinde de sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Önceki gece geç saatlerde başlayan ve etkisini sürdüren yağmur sebebiyle, Tokatkırı Köyünde dereler taştı. Ev ve tarım arazileri su altında kalırken, ağıllarda bulunan pek çok tavuk telef oldu. Köy Muhtarı Kadir Tül, köydeki bir çok eve yağmur suları dolayısıyla girilemediğini söyledi.

09.09.2009


 

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Mevlidi

ŞANLIURFA'DA başta Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (asm) ve bütün peygamberler olmak üzere vefatının 49. yılı münasebetiyle Bediüzzaman Said Nursî ve manevî şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere Ramazanın 25. gecesine rastlayan 14 Eylül 2009 Pazartesi akşamı yatsı namazından sonra Şanlıurfa Dergâh Camiinde mevlid-i şerif ve hatim okunacak.

Risâle-i Nur adını verdiği 130 parçadan meydana gelen Kur’ân tefsirlerinin müellifi, mütefekkir ve büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, hicri 25 Ramazan 1379 (23 Mart 1960) yılında Şanlıurfa’da misafir bulunduğu İpek palas Otelinin 27 nolu odasında 49 yıl önce Cenâb-ı Hakkın rahmetine kavuşmuştu. Bediüzzaman Hazretlerinin vefatından bu güne kadar her yıl düzenlenen mevlid-i şerif, Ramazan’ın 25. gecesine rastlayan 14 Eylül 2009 Pazartesi günü yatsı namazından sonra Hz. İbrahim'in (a.s.) doğduğu makam ve Bediüzzaman Hazretlerinin ilk defnedildiği yer olan Dergâh Camiinde okunacak. Yurdun ve dünyanın dört bir yanından sevenlerinin ve okurlarının da katılacağı mevlid-i şerife katılımın bir hayli fazla olacağı bekleniyor. TALEBELERİ DE KATILACAK ŞanlIurfalIlarIn ev sahipliğini yaptığı ve 49 yıldır aralıksız tertiplenen mevlid ile ilgili herhangi bir duyuru ve ilân yapılmıyor. Mevlide şehir dışından katılan misafirleri Şanlıurfalılar evlerinde ağırlayacak. Mevlide Bediüzzaman Hazretlerinin Talebelerinden Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayramoğlu, Abdülkadir Badıllı, Said Özdemir ve Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz sahibi Mehmet Kutlular’ın da katılması bekleniyor.

09.09.2009


 

THY, dünyanın her yerine uçacak

TÜRK Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 2-3 yıl içinde 15-20 civarında yere daha uçmaya başlayacaklarını belirterek, ‘’Türkiye’nin bağlantı kuramadığı nokta kalmaması lâzım’’ dedi.

THY’nin Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya düzenlediği ilk sefere katılan basın mensuplarıyla sohbet eden Karlıtekin, kriz dolayısıyla dünyada kargo taşımacılığında yüzde 25, yolcu sayısında ise yüzde 15’e varan düşüşler meydana geldiğini, buna karşılık THY’nin ise kapasitesini yüzde 16, yolcu sayısını ise yüzde 10 arttırdığını bildirdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, 2-3 yıl içinde yeni uçuş noktalarında da seferlerin başlatılacağını, bu şekilde 2010-2013 arasında 15-20 dış hattın daha devreye gireceğini anlatarak, şöyle devam etti: ‘’Yönetim Kurulunda karar vermemiz lâzım ama THY, daha da büyüyecek.

Türkiye Cumhuriyeti olarak bağlantı kurmadığımız nokta kalmaması lâzım. Türkiye’yi bütün ülkelere bağlamak esas hedefimiz. Bu çerçevede batı tarafında Amerika’da açacağımız hatlar var. Toronto günlük olacak. Los Angeles ve Washington DC’ye gideceğiz. Yeni uçaklar geliyor. Filomuza 12 uçak daha dahil olacak. Brezilya hattını Dakar’dan ayırıp, Sao Paulo’ya direk uçacağız. Doğuda Hindistan’da 3’üncü belki 4’üncü nokta açılabilir. Çin’de 2-3 nokta zaten belirlenmişti. Kamboçya’ya uçacağız. Vietnam’da Hachi Minh City’e gideceğiz. Afrika’da Tanzanya’da Darüs Selam’a sefer düzenleyeceğiz. Yine Kinshasa (Kongo Cumhuriyeti) ayrı bir uçuş noktamız olacak. Srilanka’da Kolombo’ya uçmayı planlıyoruz. Avrupa’da da yeni noktalara uçulacak. İtalya’da Bologno, İngiltere’de Glasgow, Avusturya’da Salzburg bunlar arasında. Karadağ’da Potgarica’ya, Yunanistan’da 2. nokta olarak Selanik’e gideceğiz. Estonya’da Tallin, Letonya’da Vilnuus’a uçarız. Bir başka uçuş noktamızı ise Slovakya’da Bratislava olarak düşündük. 2012’de yeni hatları açma işlemini tamamlamış oluruz.’’

09.09.2009


 

Emekliler, aylığını bayram öncesi istiyor

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED), bütün emekli aylıklarının Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e birer mektup gönderdi.

TİED Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Malî Sekreter Ömer Kurnaz imzasıyla gönderilen mektupta, yaklaşan Ramazan Bayramı’ndan önce emekli, dul ve yetimlerin aylıklarının ödenmesi talep edildi.

09.09.2009


 

DURUŞMA SALONU SU ALTINDA KALDI, ERGENEKON DÂVÂSI 14 EYLÜL’E ERTELENDİ

İKİNCİ ‘’Ergenekon’’ dâvâsının dünkü duruşması, salonun çatısının şiddetli sağanak yağış sonucu hasar görmesi sebebiyle 14 Eylüle ertelendi.

Yağış yüzünden alarm sisteminin devreye girmesinin ardından duruşmaya ara veren Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, cezaevi komutanları ve görevlilerle yaklaşık 50 dakika durum değerlendirmesi yaptı. Şengün, bu değerlendirme sonucu yaptığı açıklamada, yoğun uğraşlar sonucunda yangın alarmının devreden çıkarıldığını ancak duruşmanın yapıldığı binanın bir bölümünün sular altında kaldığını belirterek, bu şekilde sağlıklı duruşma yapılamayacağının anlaşıldığını kaydetti. Şengün, bir sonraki duruşmanın 14 Eylül Pazartesi günü saat 09.30’da yapılacağını bildirdi.

09.09.2009


 

ORUÇ KALBİ KORUYOR

Özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, orucun kalp krizi riskini düşürdüğünü belirtti.

Avcı yaptığı açıklamada, iftar sofrasında kontrolsüz ve aşırı miktarda beslenmenin ise organizmanın anormalleşmesine sebep olduğunu söyledi. Bazı insanların orucu kilo verme fırsatı olarak algılamalarının hatalı bir yaklaşım olduğuna dikkati çeken Avcı, eğer dikkat edilmezse orucun kilo aldıracağını belirtti. Avcı, Ramazan süresince kızarmış, aşırı baharatlı, ağır ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, orucun sıvı gıdalarla açılmasının da yararlı olduğunu hatırlattı. Avcı, Ramazan sofralarında yavaş ve az miktarda yemeye özen göstermek gerektiğini bildirdi. Ramazan ayında kalp hastalarının kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini vurgulayan Avcı, şu bilgileri verdi:

“Orucun sağlıklı kişiler için yararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Oruç tutan kişilerin kalp damar sisteminde pıhtılaşma olayları azalır. Bunun yanında kalp krizi riski de önemli ölçüde düşer. Oruç sayesinde yararlı kolesterolun (HDL) arttığı, kötü huylu kolesterolün (LDL) de azaldığı görülmüştür. Koroner kalp hastalığı riskinin de oruç tutanlarda düştüğü görülmüştür. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp hastalığından koruyucu olabileceği söylenebilir. Özetle, oruç tutmak sağlıklı insanlar için çok yararlıdır ancak sağlık sorunu olan kişilerin de çok dikkatli olmaları gerekir. Yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle bazı tehlikeler ortaya çıkabilir. Buna dikkat edilmesi şart.’’

ORUCU SAĞLIKLI İNSANLAR TUTMALI

Koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için ise orucun riskli olacağını belirten Avcı, özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu vurguladı. Avcı, kalp krizi geçiren, yüksek tansiyonu ve kalp yetersizliği olan hastalarda, hastalık ilâçlarla kontrol altına alınmış olsa bile oruç tutmanın riskli olduğunu anlattı. Kalp yetersizliği olan kişilerin genellikle vücutta artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilâçlar kullandığını hatırlatan Avcı, bu ilâçların etkisi sebebiyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıplarından dolayı bayılmaların hatta şokların meydana gelebileceğine dikkati çekti. Avcı, iftarda ise vücutta aşırı su ve tuz yüklenmesi sebebiyle sınırlı pompalama gücü olan kalbin aşırı çalışmaya zorlandığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bir de hızlı ve bol yemek sonrası mide ve bağırsak sindirim sisteminin kan dolaşımı artar bu da kalbe ilave yük getirir. Aşırı yük kalp yetersizliğine yol açar bu yüzden kalp yetersizliği ve kontrolsüz hipertansiyonu olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir. Hipertansiyonu olan hastaların oruçlarını açtıklarında özellikle tuzsuz perhizlerine sadık kalmaları gerekiyor.’’

09.09.2009


 

Çinli bilim adamlarının UFO şüphesi

Çİnlİ bilim adamlarının, bu yazki güneş tutulması sırasında 40 dakika boyunca bir UFO’nun görüntüsünü çektiği iddia edildi.

Güneş tutulması sırasında görüntüleri çeken bilim adamları, görüntülerdeki nesnenin mahiyetiyle ilgili bir yıl sürecek bir araştırma başlattıklarını söyledi. Daily Mail’deki habere göre 22 Temmuz'da Guandong'da çatılardan güneş tutulmasını izleyen onlarca öğrenci de aynı şeye şahit oldu. Öğrenciler, UFO’nun renk değiştirdiğini, başlangıçta canlı mavi renkte olduğu halde daha sonra karardığını söyledi.

09.09.2009


 

Şişmanlığı özendirici reklâmlara ceza

İspanya’da Sağlık Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Kurumları Federasyonu (FORTA) ve Televiyon Ticari Ortaklıklar Birliği (UTECA) arasında imzalanan anlaşmayla 12 yaşından küçükleri aşırı şişmanlığa özendirici reklâmlarının yayınlanmasına 180 bin avroya kadar para cezası getirildi.

Sağlık Bakanlığında imzalanan anlaşmayla, 12 yaşından küçükleri hedef alan gıda ve içecek reklâmlarında tam sağlıklı olmayan ve aşırı şişmanlığa özendirici niteliklerin bulunması halinde 6 bin avro ile 180 bin avro arasında para cezası verilmesi öngörülüyor.

09.09.2009


 

Şeker hastalığında yeni umut

TİP 1 şeker hastalarına uzun süreli pankreas hücresi nakledilebildi. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbî Araştırmalar Enstitüsünden (Inserm) bilim adamları, bazı tip 1 şeker hastalarına uzun süreli olarak pankreas hücresi nakletmeyi başardı.

Ağır hücre reddi tedavisi görmeleri gerekmesine rağmen, hastaların mümkün olduğunca normal bir hayat sürdükleri, hatta bazılarının işlerine döndüğü vurgulandı. Araştırmacılar, ölmüş kişinin pankreasından aldıkları pankreasa özgü hücrelerin uzun süre yaşaması için bir teknik geliştirdi. Bu tedaviyi gören hastaların yüzde 57'sinin son hücre naklinden sonra ensülin iğnesine ihtiyacı kalmadı.

09.09.2009


 

Trafik sola geçti, ülke karıştı

Güney Pasifik’teki ada ülkesi Samoa’da trafik sola geçti. Başbakan Tuilaepa Sailele Malielegaoi, yerel saatle sabah 6.00’da ulusal radyodan sürücülere araçlarını sağ şeritten sol şeride geçirmelerini anons etmesiyle başşehir Apia’nın caddeleri hareketlendi.

Başbakanın anonsundan önce her şeyin yolunda gitmesi için kiliselerde duâlar okundu. Sürücüleri yeni trafik işleyişine hazırlamak için 2 gün ulusal tatil ilân edildi ve trafik kazalarını önlemek için alkol satışı 3 gün yasaklandı. Meraklıların, araçların yeni işleyişe nasıl uyum sağladığını görmek için kaldırımlarda biriktiği Apia’da, yüzlerce kontrol noktasına yerleştirilen polis sürücülere hız limitini aşmamaları yönünde uyarılar yaptı. Bu değişiklik kararını, diğer güney Pasifik ülkeleriyle aynı trafik işleyişinde olmak için veren Samoa hükümeti, Amerika’dan pahalı araç getirtmek yerine trafiğin soldan işlediği Avustralya ve Yeni Zelanda’dan ucuz araç almayı hedefliyor. Samoa, trafik işleyişinde yıllar sonra değişiklik yapan ilk ülke oldu. İzlanda ve İsveç 1960’lı, Nijerya, Gana ve Yemen de 1970’li yollarda trafikte değişiklik yapmıştı.

09.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.