18 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

GİDİŞ GELİŞLER DAHA DA SIKLAŞACAK

Hatay sorunu sebebiyle ilişkilerimizin soğuk olduğu, bir zamanlar topraklarında Apo'yu ve terör örgütü elemanlarını barındırdığı için de ciddî gerilimler yaşadığımız, hattâ bir ara savaşın eşiğinden döndüğümüz Suriye ile ilişkilerimizde tam bir bahar havası yaşanıyor. Esad'ın son ziyaretinde açıklanan karşılıklı olarak vizeyi kaldırma kararından sonra, iki ülke arasında giderek artan gidiş gelişlerin daha da sıklaşması bekleniyor.

YAKIN AKRABALIK İLİŞKİLERİMİZ VAR

İki ülke arasında taşımacılık yapan tırlara uygulanan vergilerin kaldırılması da kararlaştırıldı. Kararlar Türkiye ve Suriye halkları ve işadamları tarafından memnuniyetle karşılandı. Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin, “Suriyeliler, Türklerle çalışmayı seviyor'' diyerek, Suriye başta olmak üzere tüm komşu ülkelerle birçok ortak kültür ürünümüz ve yakın akrabalık ilişkilerimiz olduğunu hatırlattı.

Asıl açılım Suriye ile

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin tamamıyla kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, ‘’Buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından ‘’Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması’’ imzalandı. İmzaların atılmasının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile ortak basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile Suriye’nin iki dost ve komşu ülke olduğunu belirterek, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantıların sonunda iki ülke arasındaki vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verdiklerini söyledi. Davutoğlu, artık Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan iki ülke arasında seyahat edebileceklerini ifade etti. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge için ve uluslar arası alanda örnek bir komşuluk ilişkisi haline dönüştüğünü vurgulayan Davutoğlu, alınan kararın taraflar arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin göstergesi olduğunu söyledi. İkinci önemli tarihi adımın, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu mekanizmayla her yıl iki ülkenin başbakanlarının eş başkanlığında her iki hükümetin en önemli bakanlarının katıldığı ortak kabine toplantıları yapılacağını anlattı.

KARAR İŞADAMLARINI SEVİNDİRDİ

Türkİye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin kurulmasına karar verilmesi, Arap ülkeleriyle ticarî ilişkilerde bulunan işadamlarını sevindirdi. Mersin’de kurulu bulunan Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Doğan Narin, Türk Cumhuriyetleri ile Arap ülkelerinden oluşan 29 ülkede toplam 460 milyonluk bir nüfusa hitap eden sivil toplum örgütü olarak, uygulamayı desteklediklerini kaydetti. Yer aldıkları tüm platformlarda komşu ve çevre ülkelerle olan ticari ve kültürel ilişkilerin daha iyi noktalara getirilmesi gerektiğini dile getirdiklerini anlatan Narin, alınan kararın da bu kapsamda kendileri için sevindirici olduğunu vurguladı. 2009 yılının 7 aylık döneminde ise yine aynı ülkeye 733 milyon dolarlık ihracat, 170 milyon dolarlık ise ithalat gerçekleştirildiğini bildiren Narin, ‘’2008 yılında 1 milyar dolar olan ihracat, uygulamanın da etkisiyle 2010 yılında 2 milyar doları bulur’’ dedi. Narin, Suriyeli iş adamlarının Türklere karşı sempati duyduklarını gözlemlediklerini belirterek, ‘’Suriyeliler, Türklerle çalışmayı seviyor’’ dedi. Uygulamayla bu sempatinin güç kazanacağını, yakın mesafelerin daha samimi bir hal alacağına inandığını dile getiren Narin, ‘’Suriye başta olmak üzere tüm komşu ülkelerimizle, bir çok ortak kültür ürünümüz ve yakın akrabalık ilişkileri var. O nedenle artık herkes canı istediğinde küçük bütçelerle Türkiye’ye gelebilecek ve dolayısıyla ister istemez, Türk insanına daha fazla para kazandıracaktır’’ diye konuştu.

18.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Toplum baskısı yakalattı

  GİDİŞ GELİŞLER DAHA DA SIKLAŞACAK

  Her ezanda Menderes’e sevap gidiyor

  Doğu isyanları DP ile bitti

  DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ DUÂLARLA ANILDI

  Medeniyetler vahdet arıyor

  Nurslular: Köyümüze ismini geri verin

  Ezandan çok etkilendim

  Son teravih, son sahur

  Kapalı misafirhane yeniden hizmete açıldı

  İsrail’den yine aynı iddia

  Kredi kartında faiz TL’de indirildi

  Karakol polisleri de trafik cezası yazıyor

  Ayasofya türbeleri açılıyor

  İslâm dünyası için duâ edelim

  Osmanlı kültürünü dünyaya tanıtıyoruz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.