18 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Medeniyetler vahdet arıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, medeniyetler arasında derinde bir yerde kavga olmadığını belirterek, “Derinde bir yerde bir birlik, bir vahdet ve bir ortak arayış vardır” dedi.

Günay: Medeniyetler vahdet arıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, medeniyetler arasında derinde bir yerde kavga olmadığını belirterek, ‘’Derinde bir yerde bir birlik, bir vahdet ve bir ortak arayış vardır’’ dedi.

Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero öncülüğünde başlatılan ‘’Medeniyetler İttifakı’’ projesi kapmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde açılan ‘’Ortak Kültürel Miras: Birlik İçinde Çokluk’’ sergisini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Günay, açılışta yaptığı konuşmaya, Yunus Emre’nin ‘’Sen kendine ne istersen, başkasına da onu iste. Dört kitabın mânâsı budur, elbet var ise. Dört kitabın mânâsı bellidir ki elifte’’ sözleriyle başladı. Bu serginin bu sözleri anlattığını dile getiren Bakan Günay, bütün dinlerin, bütün kitapların, bütün bu gayretlerin, medeniyetlerin mânâsının bir elifte, bir yaradanda, yarattığının tümünün bir olduğunu bilmekten geçtiğini dile getirdi. İnsanların bunun tersini düşündüğünü, kesret içerisinde vahdet demeye alıştığını ifade eden Günay, aslında bir evren içinde yaşanıldığını, bir birliğin içinde, ancak nice farklılıklar bulunduğunu, ama evrenin bir köşesine zarar verildiğinde o zararın herkese mutlaka geleceğini kaydetti. Evrenin sonsuzluğu içinde bir zerreden ibaret bir kürenin içinde yaşanıldığını, ama uzaktan bakıldığında tek görünen kürenin içinde çok büyük bir çoğulculuk bulunduğunu aktaran Bakan Günay, herkese teker teker verilen bir bedende bile çok şeyin bulunduğunu, bunu ancak insanın kendisinin sorgulayabileceğini anlattı. Bu çağda, ‘’medeniyetler çatışması’’ diye kavgaların üretildiğini, bu serginin buna bir cevap olduğunu kaydeden Bakan Günay, şöyle devam etti:

‘’Medeniyetler arasında derinde bir yerde kavga yoktur. Derinde bir yerde bir birlik, bir vahdet ve bir ortak arayış vardır. Dinler arasındaki ayrımlar birtakım din savaşçılarının söylediği gibi değil. İnsanlar arasındaki ayrımlar bazı gerginleştirmeci siyasetçilerin söylediği gibi değil. Kültürler arasında, ırklar arasında, inançlar arasında uçurumlar yok. Bu sergi, içinde yaşadığımız çağa çok uymuş.’’

18.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Toplum baskısı yakalattı

  GİDİŞ GELİŞLER DAHA DA SIKLAŞACAK

  Her ezanda Menderes’e sevap gidiyor

  Doğu isyanları DP ile bitti

  DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ DUÂLARLA ANILDI

  Medeniyetler vahdet arıyor

  Nurslular: Köyümüze ismini geri verin

  Ezandan çok etkilendim

  Son teravih, son sahur

  Kapalı misafirhane yeniden hizmete açıldı

  İsrail’den yine aynı iddia

  Kredi kartında faiz TL’de indirildi

  Karakol polisleri de trafik cezası yazıyor

  Ayasofya türbeleri açılıyor

  İslâm dünyası için duâ edelim

  Osmanlı kültürünü dünyaya tanıtıyoruz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.