25 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Bir darbeci daha mahkûm

Arjantin’de askerî diktatörlük döneminin önemli isimlerinden, 1976-1983 arasında Arjantin’i demir yumrukla yöneten cuntanın üyelerinden “Olimpo kasabı” lâkaplı general Guillermo Suarez Mason’un sağ kolu olarak çalışan General J. Olivera Rovere, o dönemde işlenen bazı suçlardan ötürü müebbet hapisle cezalandırıldı.

Arjantin’de, cuntacı generale müebbet

Arjantİn’de askeri diktatörlük döneminin önemli isimlerinden General Jorge Olivera Rovere, o dönemde işlenen bazı suçlardan ötürü müebbet hapisle cezalandırıldı. 1976-1983 arasında Arjantin’i demir yumrukla yöneten cuntanın üyelerinden “Olimpo kasabı” lakaplı general Guillermo Suarez Mason’un sağ kolu olarak çalışan Rovere, 5 numaralı federal mahkemede “insanlığa karşı suç” işlemekten mahkum oldu. 82 yaşındaki emekli general, 4 kişinin öldürülmesi ve 107 kişinin kaybolmasından mesul tutuluyordu. Olivera Rovere, cunta dönemindeki insan hakları ihlalleri davasının açılmasıyla 2004 martında tutuklanmış, üç yıl yattıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. İnsan hakları örgütlerine göre, askeri diktatörlük döneminde 30 bin kişi “kayboldu.”

25.10.2009


 

BM’den ‘gelin birlik olalım’ çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin dünyadaki pek çok sorunun çözümü yolunda çok çalıştığını belirterek, sorunların çözümünde dünyaya birlik ve işbirliği çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Ban, ‘’24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında BM’nin ‘’Birleşmiş Milletler Halkları için çalıştığını’’ belirten Ban, dünyada en yüksek miktarda insanî yardımı, en zorlu bölgelerde BM’nin dağıttığını belirtti. Ban mesajında şunları kaydetti: ’’Dünya çocuklarının yüzde 40’ına aşıyı biz sağlıyoruz. Savaş ve baskıdan kaçan, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 100 milyon kişiye ve 30 milyonu aşkın mülteciye biz yiyecek temin ediyoruz. Barış gücünde görev yapan askerlerimizin sayısı 115 bine yani şimdiye kadarki en yüksek sayıya ulaşmış bulunuyor. Sadece geçtiğimiz yıl seçimlerin yapılmasına katkıda bulunduğumuz ülke sayısı 50’ye ulaşıyor.’’

Dünyadaki bütün insanların yoksulluk ve açlığın yok edilmesi, barışın korunması, eğitimin yaygınlaştırılması, insan haklarının savunulmasında ve aralık ayında Kopenhag’da yeni iklim değişikliği anlaşmasının imzalanması yolunda BM’nin alacağı adımları dikkatle izlediğine işaret eden Ban, ‘’Tüm insanlar, aralık ayında bizden Kopenhag’da, hepimizi koruyacak ve daha yeşil, daha sürdürülebilir bir ekonomi için zemin oluşturacak kapsamlı, eşitlikçi bir anlaşmaya varmamızı bekliyor’’ dedi.

Dünya meseleleri açısından benzeri görülmemiş bir dönemden geçildiğini ifade eden Ban, pek çok krizle aynı anda mücadele edilmeye çalışıldığını ve iklim değişikliğinin her geçen gün daha da korkutucu bir hal aldığını belirtti. Ban ‘’Bütün bunlar, 21. yüzyılın bir gerçeğini, yani tek bir gezegeni, tek bir evi paylaştığımız gerçeğini ortaya koyuyor. İnsanlar, ya diğer canlılarla birlikte yüz üstünde kalacaklar ya da hep birlikte batacaklar’’ dedi.

Ban, 64. dönem BM Genel Kurul üst düzey toplantılarının cesaret verici olduğunu belirtti. Ban mesajının sonunda, ‘’Birleşmiş Milletler Günü’nde en fazla korunmaya muhtaç olanlar, güçsüzler ve kendini savunacak gücü olmayanlar adına kararlılığımızı iki kat arttıralım. Gelin her zamankinden daha fazla birlik olalım, dünyayı daha güvenli, daha iyi bir yer yapmak için amaç birliği yapalım, işbirliği yapalım’’ ifadesine yer verdi. BM Ana Sözleşmesi’nin (Şartı) 1945 yılında yürürlüğe girdiği tarih olan ‘’24 Ekim’’, 1948 yılından bu yana ‘’Birleşmiş Milletler Günü’’ olarak kutlanıyor.

25.10.2009


 

İran-UAEK pazarlığı sürüyor

İran’In, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bu ülkenin düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stokunun azaltılmasıyla ilgili teklifine gelecek hafta cevap vereceği bildirildi.

İran’ın UAEK daimi temsilcisi Ali Asker Sultani, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin, hâlâ teklif edilen anlaşmayı incelediğini belirterek, “Cevabımızı, (UAEK Başkanı Muhammed) Bay El Baradei’ye gelecek hafta vereceğiz” dedi. UAEK, Çarşamba günü İran, Rusya, ABD ve Fransa’ya, İran’ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stokunun azaltılmasıyla ilgili bir anlaşma taslağını vermiş ve buna iki gün içinde cevap gönderilmesini istemişti.

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) Daimî Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Tahran’daki araştırma reaktörünün yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak 19 Ekimde Viyana’da UAEK, ABD, Rusya ve Fransa ile yapılan üç günlük müzakereler sonucu hazırlanan anlaşma taslağına bir hafta içinde cevap verileceğini söyledi.

Sultaniye, söz konusu taslağın çeşitli yönleriyle değerlendirildiğini belirterek, bu konuda müzakereci ülkelerden de olumlu cevap beklediklerini belirtti.

Yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu satın alma tekliflerinin, iyi niyetlerini göstermesi ve İran halkının güvenini kazanması açısından müzakereci ülkeler için bir fırsat olduğunu kaydeden Sultaniye, Viyana’daki görüşmeleri bir kez daha olumlu olarak değerlendirdi.

Bu arada, ABD, Rusya ve Fransa’nın, UAEK’nın önerdiği anlaşma taslağına olumlu cevap verdikleri ve İran’dan da aynı yaklaşımı sergilemesini bekledikleri kaydedildi. UAEK’nın önerisi, iade edilmek üzere İran’ın yüzde 5 kadar zenginleştirdiği uranyumu yüzde 20 seviyesine çıkartmak için Rusya’ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa’ya gönderilmesini öngörüyor. Bu öneriye sıcak bakmayan Tahran yönetiminin, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu doğrudan satın almak istediği ifade ediliyor. İran, uranyum satın alma tekliflerine ‘’açık, yapıcı ve güven verici’’ cevap beklediğini belirtmişti. İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik izotoplar için Tahran’daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK’ya bildirmişti. UAEK’nın da söz konusu talebi ilgili ülkelere bildirmesinden sonra ABD, Rusya ve Fransa öneriye sıcak baktığını açıklamış ve taraflar arasında müzakerelerde bulunulmuştu.

Bu arada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran’ın cevabını bir hafta içinde vereceğini doğrulayarak, İran’ın, teklifi detaylı olarak incelediğini ancak cevabını vermek için gelecek hafta ortasına kadar zaman gerektiği konusunda UAEK Başkanı Muhammed El Baradei’e bilgi verdiğini açıkladı. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, ABD’nin, İran’ın cevabını “birkaç gün” bekleyebileceğini bildirdi. Kelly, “birkaç gün bekleyebileceklerini, ancak sonsuza kadar da beklemeyeceklerini” söyledi.

25.10.2009


 

İRAN SAHİP OLURSA, NÜKLEER SİLÂHLAR BÖLGEYE YAYILIR

ABD’nİn eski BM Daimî Temsilcisi John Bolton, “İran’ın nükleer silâha sahip olması durumunda, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerin de nükleer silâh edineceğini” öne sürdü.

Düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’un düzenlediği “İsrail İran’a Saldırmalı mı” konulu panelde konuşan Bolton, İran’ın halen devam eden nükleer programını durdurmak için güç kullanımı gerektiğini savundu. Bolton, şöyle konuştu: “Bence gerek Amerikan yönetiminde, gerekse Washington’daki çevrelerde birçok kişi, ‘Soğuk Savaş sırasında Sovyetlere yaptığımız gibi, İran’ı da frenleyebilir ve caydırabiliriz’ diye düşünüyor. Bu kesinlikle yanlış bir düşünce. İran’ın frenlenebileceğine ya da caydırılabileceğine inansanız bile, 5-10 yıllık bir süre içinde Orta Doğu’da çok kutuplu bir nükleer ortamda üç boyutlu satranç oynayan yarım düzine nükleer ülke göreceksiniz. Bu sonucu engellemenin tek yolunun, İran’ı durdurmak olduğunu düşünüyorum.”

25.10.2009


 

Afganistan’da, seçim hazırlığı sürüyor

ABD’nİn Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, Afganistan’da 7 Kasımda yapılacak ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde, Ağustos ayında yapılandan daha az usûlsüzlük olacağını ummanın makul olduğunu söyledi.

Holbrooke, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu defa bazı sebeplerden ötürü daha az usûlsüzlük olacağını ummak makul. Birincisi, sadece iki aday var. İkincisi, deneyim faktörü mevcut. Üçüncüsü, (Afganistan’daki Amerikalı komutan) General Stanley McChrystal’ın komutasındaki güçler dahil olmak üzere uluslar arası toplum, bunu bir başarıya dönüştürmek için elinden geleni yapacak” diye konuştu. Richard Holbrooke ayrıca, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye saygı duyduğunu ve gelecek ay yapılacak ikinci turda yeniden seçilmesi halinde kendisiyle birlikte çalışmayı umduğunu kaydetti. Afganistan’da 7 Kasımda yapılacak ikinci tur seçimde, yeniden bu göreve talip olan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ilk turu ikinci sırada tamamlayan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah yarışacak. İlk turda Karzai’nin yüzde 50’nin üstünde oy aldığı açıklanmış, ancak seçim şikâyet komisyonunun oyların bir kısmını yeniden incelemesi sonucu ikinci tura gidilmesine karar verilmişti.

25.10.2009


 

Taliban’dan, seçimleri boykot edin çağrısı

Afganİstan’da Taliban örgütü, Afgan halkına, 7 Kasımda yapılacak devlet başkanı seçiminde oy kullanmama çağrısında bulundu.

Taliban, Devlet Başkanı Hamid Karzai ile rakibi eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah arasında yapılacak ikinci tur seçimin “tamamen Amerikan işi” olduğunu iddia etti. “Oy kullanan herkesin bunun sorumluluğunu taşıyacağı” tehdidinde bulunan Taliban, “oy kullanmanın engellenmesi için gereken operasyonun yapılacağını” ileri sürdü. Afganistan’da Ağustosta yapılan devlet başkanı seçiminde “büyük yolsuzluklar olduğu” gerekçesiyle, seçimin ikinci turunun yapılmasına karar verilmişti.

25.10.2009


 

Obama, Abbas’ı telefonla aradı

ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak, Filistin devletinin kurulmasına ilişkin kararlılığını bir kez daha yineledi.

Filistin resmi haber ajansı Wafa’nın bildirdiğine göre Obama, öğleden sonra Abbas’ı aradı ve ikili barış süreciyle ilgili bütün konular ve bu sürecin karşı karşıya bulunduğu güçlükler değerlendirildi. ABD Başkanı, Filistin devletinin kurulmasına yönelik kişisel kararlılığını vurgularken, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas da aynı kararlılıkta olduğunu bildirdi. Abbas, görüşmede barış süreciyle ilgili olarak İsrail’in bütün yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Filistin Yönetimi Başkanlık Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, söz konusu telefon görüşmesini, barış sürecinin geleceği ve Orta Doğu için “çok önemli” diyerek değerlendirdi. Obama’nın, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlaması amacıyla, İsrail lideri Binyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldiği New York’taki üçlü zirvenin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen görüşmelerde herhangi bir gelişme sağlanmadı. Obama’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ise bu amaç doğrultusunda şansını bir kez daha denemek için tamaslarda bulunacak. Mitchell, önümüzdeki hafta taraflarla tekrar görüşmek için İsrail’e geliyor.

25.10.2009


 

Filistin, 24 Ocak’ta sandık başına gidecek

Fİlİstİn Devlet Başkanı Mahmud Abbas, devlet başkanı ve parlamento seçimlerinin 24 Ocak 2010 tarihinde yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Abbas’ın sözcüsü, seçimlerin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde yapılacağını açıkladı.

Abbas’ın seçimlere El Fetih’in lideri olarak gireceği bildirilirken, Gazze Şeridi’ni kontrol altında bulunduran Hamas seçimini kendisinin yapacağını belirtti. Hamas’ın dediğini yapması durumunda bölünmüş Filistin topraklarında rakip iki devlet başkanı, iki parlamento ve iki başbakan olacağı kaydediliyor. Filistin grupları arasındaki ilişkiler 2007’de Hamas’ın Gazze Şeridi’nde denetimi ele geçirmesinden sonra kopmuştu. Hamas, Gazze’de kendi fiili hükümetini kurarken, Abbas ise Batı Şeria’da Batı’nın da desteklediği hükümetin başkanı olarak kalmıştı. Filistin’de son seçimler 2005 yılında yapılmıştı.

25.10.2009


 

İsrail, gelişmelerden rahatsız

İsraİl Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, İran’ın şu anki uluslar arası iyi niyet ortamını kullanıp bölgede nükleer güç olma amacına ulaşmaya devam edeceğinden endişe duyduklarını söyledi.

İsrail’in Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma Bakanı da olan Şalom, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban ile İran’ın nükleer programı, Lübnan ve İsrail-Filistin meselesini görüştüklerini belirtti. Şalom ‘’Genel Sekretere, İran’ın uluslar arası toplumun iyi niyetini, asıl amacı olan nükleer güç olma ve Orta Doğu’da rejimleri değiştirmeye çalışma hedeflerine ulaşmayı sürdürmek için kullanmasından derin endişe duyduğumuzu söyledik’’ dedi. ‘’Biz İran’ın hiçbir zaman nükleer güç olma hedefinden vazgeçmeyeceğine inanıyoruz’’ diye konuşan Şalom, ‘’Gerçek niyetlerini geçmişte sakladılar, bunu gelecekte de yapacaklar. Biz İran’ın denetim olmamasından yararlanarak nükleer gücünü geliştirmeye devam etmesi ihtimalinden çok endişe duyuyoruz’’ dedi. Şalom İran’ı, bölgede ılımlı Arap ülkelerinin rejimlerini zayıflatmaya çalışmakla da suçladı. Silvan Şalom, Türkiye ile İsrail arasında son dönemde yaşanan gelişmelerin geçici olduğuna inandığını belirterek, İsrail’in, Türkiye ile iyi ilişkiler zamanına dönmek istediğini açıkladı. Şalom, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendisinin çok iyi arkadaşı olduğunu belirterek, Türkiye ile İsrail’in eski iyi niyet ve iyi ilişkiler zamanına dönmeleri gerektiğini, iki ülke arasında pek çok ortak nokta ve çıkar bulunduğunu savundu. Şalom, Türkiye’nin stratejik bir karar vermesi gerektiğini, ya ılımlı Müslüman dünyasının üyesi olmaya devam edeceğini ya da daha radikal bir yola gireceğini savundu.

25.10.2009


 

Kadirov’a, suikast girişimi engellendi

Çeçenİstan Başkanı Ramazan Kadirov’a yönelik bir suikast girişiminin engellendiği bildirildi.

Çeçenistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus güvenlik güçlerinden bir keskin nişancının, Kadirov’un önceki gün Grozni’de ziyaret edeceği inşaat alanına doğru hızla ilerleyen aracın içindeki sürücüyü vurarak, öldürdüğü belirtildi. Açıklamada, Kadirov’un bu sırada olay yerinde olmadığı, araçta teller bağlı bir kutunun bulunduğu kaydedildi. Rus İnterfaks ajansı da yerel polise dayandırdığı haberinde, aracın içinde plastik patlayıcıların bulunduğu bildirdi.

25.10.2009


 

9 ayda yaklaşık, 4 ton uyuşturucu ele geçirildi

Tacİkİstan’da Ocak-Eylül aylarını kapsayan 9 aylık dönemde, toplam 3 bin 800 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

Tacikistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yıl ele geçirilen miktarın, geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 23,4 oranda daha az olduğu bildirildi. Açıklamada, bu yıl ele geçirilen uyuşturucunun 1 bin 907 kilogramının bakanlık görevlileri, kalanının sınır birlikleri, gümrük ve diğer milli güvenlik servisi görevlileri tarafından ele geçirildiği kaydedildi. Afganistan ile toplam 1400 kilometreden fazla ortak sınırları bulunan Tacikistan’da, geçen yıl aynı dönemde 5 tondan fazla uyuşturucu ele geçirilmişti.

25.10.2009


 

Füze Savunma Kalkanı’na Macaristan’dan destek

Macarİstan Savunma Bakanı İmre Szekeres, ülkesinin, Orta Avrupa’nın savunması için füze savunma kalkanı projesini desteklediğini söyledi.

Szekeres, Slovakya’nın başşehri Bratislava’da yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan sonra Macar Özgürlük Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Macaristan Savunma Bakanı, toplantıda Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde kurulmak istenen füze savunma kalkanı projesinin bir an önce hayata geçirilmesini desteklediklerini belirterek, ABD’nin tasarladığı projenin, Macaristan’ın yanı sıra Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya tarafından da tam destek gördüğünü kaydetti. İmre Szekeres, programın hayata geçirilmesiyle sadece Avrupa’daki NATO ülkelerinin değil, tüm Avrupa’nın güvenlik şemsiyesine kavuşacağını belirtti.

25.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.