09 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Empatiden sempatiye


A+ | A-

Çeyrek asrı aşan süredir terör, kan akıtmaya devam ediyor. “Bitti, bitiyor” denilen noktada ‘yedi canlı canavar’ gibi yeniden başını kaldırıyor ve masum vatan evlâtlarını hedef alıyor. Tokat’da kurulan ‘tuzak’ da bunlardan biri. 7 vatan evlâdı şehit oldu, milyonlarca kişi de hüzne boğuldu. Bu vesile ile şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerken, bu acının ‘son’ olması için de duâ edelim.

Adına ne denilirse denilsin, Güneydoğu probleminin kökleri çok derinlerdedir. Dolayısı ile çözüm de aynı ölçüde zahmetlidir. Bununla birlikte bu problemin sona erdirilmesi, bölgede ve bütün Türkiye’de huzur ve barışın temin edilmesi de şarttır. Problemin sona ermesi için geçmişte nelerin yaşandığını bilmek de önemlidir. Ne yazık ki Güneydoğu’da nelerin yaşandığını, problemlerin nasıl olup da bu kadar biriktiğini, kök saldığını ve çözümsüz hale geldiğini bilemiyoruz. Çünkü sistem ‘bildirmemeyi’ hedef almış ve ona göre de çalışmış.

Meselâ, 12 Eylül 1980 ihtilâlinden sonra Diyarbakır Cezaevinde nelerin yaşandığını ancak yıllar sonra ve ‘bir kısmını’ öğrenebildik. ‘Köy boşaltma’lar yıllarca inkâr edildi ve sonra ‘Köylere dönüş başladı’ diye açıklamalar yapıldı, haberler okuduk. Peki, ‘Boşaltılmayan köylere dönüş nasıl başladı?’ sorusu akla gelmez mi? Türkiye’yi idare edenler hadisenin bu yönünü düşünmedi...

“Kürt iş adamı” olarak tanıtılan bölgedeki en büyük mermer fabrikasının sahibi Beşir Yılmaz, bu bilgisizliği sorgulamış ve çarpıcı açıklamalarda bulunmuş. “Açılım”a karşı çıkılmasını ‘normal’ karşılayan Yılmaz, “Güneydoğu’da neler yaşandığını kimseye, kamuoyuna yeterince anlatamamışız. Dolayısı ile ‘açılım’a karşı çıkanları anlayışla karşılamak lâzım” anlamında beyanlarda bulunmuş.

“Artık bir Türk bana ‘hain’ dediği zaman çok normal karşılıyorum!” diyen işadamı, çoğu kişinin inanmakta zorlanacağı, babası ve kardeşiyle iligili iki hatırasını anlatmış: (...) Biz Kürtler, Türk halkından daha fazla özverili davranmalıyız. Ben hiçbir zaman Türk halkının art niyetli olduğunu düşünmedim. Dediğim gibi, bilmedikleri için bunlar oluyor. Öyle empoze edildiği için yıllarca, basınıyla, yayınıyla... Burada yaşananları bilmedikleri için, faili meçhulleri bilmedikleri için, köy boşaltmaları, yakmaları bilmedikleri için... Benim babam askere gittiğinde kuyruğu var mı diye aramışlar. (Soru: Nasıl?) Kürtler kuyruklu ya! O noktadan geliyoruz buraya. Biz bunları yaşadık. Benim küçük kardeşim tıp son sınıfta gözaltına alındı. Biz ancak 45 gün sonra nerede olabildiğini öğrenebildik. (...) 1983’te... 45 gün sonra öğrendik diyorum size. Biz buralardan bu noktaya gelmişiz. O yüzden bizim açılım için o kadar çok acele etmemize, çok fazla baskı yapmamıza gerek yok.” (Mine Şenocaklı’nın röportajı. Vatan, 8 Aralık 2009)

İnanılması zor bu hatıra, lise yıllarımızdaki bir hatıramızı akla getirdi. 12 Eylül 1980 ihtilâli sonrası bir iki arkadaşımızla Rize’den Erzurum’a gitmiştik. Hatırlanacağı üzere, o dönemde de ‘komünist’lerin her an Türkiye’yi işgal edebileceği haberleri yayılırdı. Sosyal yapısı itibarıyla Erzurum, böyle haberler karşısında daha da hassastı. Bir dost sohbetinde, Erzurumlu bir genç “Yahu ben komünistleri başka bir şey sanırdım. Meğer onlar da insanmış” demişti. “Her halde ‘şaka’ yapıyor” diye düşünmüştük, ama sözleri şaka değildi. Bu sebeple iş adamı Beşir Yılmaz’ın babasıyla ilgili ‘kuyruk’ hatırasını okuyunca ‘olamaz’ diyemedim.

Kendimizi başkasının yerine koyarak çare arayabilirsek sıkıntıları geride bırakırız İnşallah...

09.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.12.2009) - Her camiye iki minare

  (07.12.2009) - Geleceğe dinamit

  (06.12.2009) - Dertleri de dağıtalım

  (05.12.2009) - Başarıya ceza âdetten midir?

  (04.12.2009) - Minareler daha da yükselecek

  (03.12.2009) - Habur notları

  (01.12.2009) - Dünyayı mı kurtarmalı insanı mı?

  (30.11.2009) - Kurban olayım size!

  (29.11.2009) - “Fitne”cinin endişesi!

  (28.11.2009) - Memleket meselesi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl