25 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Osmanlı bindallısına rakip çıktı

Son yıllarda kına gecelerinde abiyenin yerini alan Osmanlı bindallısına talep artınca Hindistan’dan ithal edilen, üzerinde Türk motifi bulunmayan ürünlerin, ucuzluğu sebebiyle daha fazla tercih edildiği bildirildi. Eskiden gelinlik kıyafetlerde, yöresel giysilerde, yorgan ve örtülerde kullanılan bindallı, orijiinal haliyle Osmanlı döneminden bugüne kadar geldi.

Özellikle son yıllarda genç kızların kına gecelerinde abiye kıyafetleri terk ederek eskiye yönelmesi, bindallıyı tekrar gözde yaptı. Bindallıya olan talebin artması, İstanbul, Bursa, Ankara gibi birçok ilde bu ürünlerin satıldığı dükkânların açılmasını sağladı.

Bursa’da babadan kalma mesleği sürdüren ve orijinal Osmanlı bindallısı üreten bir firmanın sahibi Ali Türek, bindallı geleneğine her genç kızın sahip çıkmasını ve sürdürmesini istediklerini belirtti. Orijinalliğini kaybetmemiş Osmanlı bindallısında özel motiflerin yer aldığını ifade eden Türek, şunları söyledi:

‘’Türk motiflerinde doğa ön plandadır. Çiçekler, sarmaşık, kaz ayağı, dağ motifleri Osmanlı bindallısının ana motifleridir. Bugün bu motiflerin hemen hepsi makineyle işlenebiliyor. Türkiye’de el işi bindallı yok denecek kadar azaldı. Biz en azından motifleri, bindallı geleneğini korumak için çaba harcıyoruz ancak herkes bizim kadar duyarlı değil. Bindallıya olan talep artınca Hindistan’dan ithal edilen ürünler satılmaya başlandı. Ülkenin dört bir yanında genç kızlar, kına gecelerinde üzerinde Türk motifi olmayan Hint işi bindallı giyiyor. Kendi kültürümüz olan kına gecesinde başka ülkenin motiflerinin olması bizi üzüyor.

Bazen Türkiye’de moda adı altında eski kıyafetler, günümüze uyarlanıyor. Bindallının eteğinde olması gereken motifi, yakada kullanıyorlar. Moda altında bindallıyı bozuyorlar.’’

YABANCI TURİSTLERE

BİLE HİNT İŞİ BİNDALLI

SATILIYOR

Türek, Türk motifiyle elde işlenmiş orijinal bir bindallının fiyatının, motifin zorluğu, deseni ve kumaşın kalitesi gibi etkenlere bağlı olarak 10 bin liraya kadar çıktığını belirterek, ‘’Bir bindallıyı yapmak 2 ayı bulabiliyor. Yerli üretim olan Türk motifli bindallılar 150 liradan başlıyor. Tabi bunlar makine ürünü. El işi olunca fiyatlar çok artabiliyor. Makinede de işlense fiyatı bin 500 liraya ulaşan bindallılar var’’ dedi. Hint işi ürünlerin fiyatının ise 25 liradan başladığını dile getiren Türek, şunları kaydetti:

‘’Bir bindallı bu kadar ucuzsa kalitesi tartışılır. Kesinlikle Türk motifi yok. Pullarla süsleyip, kendi motiflerini bizim düğünlerimize soktular. En büyük özelliği ucuz olması. Yabancı turistler Türkiye’ye geldiğinde kültür hediyesi olarak bindallı alıyor ancak Hint işi olduğunu bilmiyor. Çünkü onlar da ucuza talep gösteriyor. Türkiye’de satılan bindallının yarısından fazlasını Hint işi ürünler oluşturuyor.’’

Türek, Osmanlı bindallısına yönelik Bosna Hersek’ten bir teklif aldıklarını vurgulayarak, ‘’Bosna Müzesinden motif alıp bindallıya uyguladık. Yöresel saray kostümü olarak kullanılan bu bindallı örneği beğenilirse Bosna Hersek için üretim yapacağız’’ diye konuştu.

25.12.2009


 

Hakkârili öğrenciler TİKAV’la kitaba kavuştu

TİKAV (Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı) mezun öğrencilerinden Ömer Tatlı; Hakkâri Durankaya Cumhuriyet YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu) adına başlattığı “kitap kampanyası” sonucunda, okulunda kütüphane kurmanın yanı sıra; bağışlanan kitapların bir bölümünü bir ilköğretim okulu ve iki liseye armağan ederek, Hakkâri’deki 4 okulu kitaba kavuşturdu.

Üniversitenin yanı sıra TİKAV öğrencisi olarak da eğitim alan Hakkâri doğumlu Ömer Tatlı, 2008 yılında memleketi Hakkâri’de öğretmenliğe başladı. Tatlı, topluma hizmet bilincine sahip biri olarak, öğretmenlik yaptığı okuldaki kütüphane eksikliğini gidermek amacıyla bir “kitap kampanyası” başlattı. Kampanya için irtibata geçtiği kurumlardan olumlu sonuçlar alan Ömer Tatlı; bağışlanan kitaplarla Hakkâri Durankaya Cumhuriyet YİBO okulunda bir kütüphane kurmayı başardı. Tatlı ayrıca, toplanan kitaplardan 40 adet hikâye kitabını Durankaya Derebaşı İlköğretim Okulu’na, ansiklopedileri Hakkâri Anadolu Atatürk Lisesi’ne, ilköğretim seviyesinin üzerinde olan dünya klâsiklerini ise Hakkâri Cumhuriyet Lisesi’ne bağışlayarak öğrencileri yeni bilgi kaynaklarıyla buluşturdu.

25.12.2009


 

Kerbelâ’nın hüznü notalara taşındı: Muharremiye

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Kerbelâ matemini ve Ehl-i Beyt sevgisini konu alan 12 eserden oluşan yeni bir albüm yayınladı.

Anadolu ve İstanbul’daki tasavvuf ocaklarının ortak neşesi, hüznü ve burukluğunu notaların diliyle anlatan Muharremiye’nin Genel Sanat Yönetmenliğini Şef Taşkın Savaş yaptı. Albüm, Türk müziğinde bolahenk (yerinden) diye tabir edilen akorddan okunup çalındı. Muharrem ayının ilk on gününde meydana gelen Kerbelâ vak'ası ve Ehl-i Beyt sevgisini dile getiren albümde, rast, bestenigâr, neveser, sabâ, nihâvend, uşşak makamlarında mersiye ve ilâhiler yer alıyor. Bilgi için; www.istanbulkitapcisi.com

25.12.2009


 

Mehmet Âkif bilgi şöleni

TÜRKİYE Yazarlar Birliği’nin gelenekleştirdiği Mehmet Âkif bilgi şölenlerinden dördüncüsü bugün Gençlik Parkı Büyükşehir Belediyesi Necip Fazıl salonunda başlıyor.

İki gün boyuncu ilim ve fikir adamları Mehmet Akif’le ve eserleriyle ilgili çok sayıda bildir sunulacak ve tartışacak. İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Âkif Ersoy’un vefatının 73. Yıldönümü dolayısıyla Keçiören Belediyesi ile müşterek olarak yapılacak şölene İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi de katkıda bulunuyor. Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Araştırmaları merkezi başkanı D. Mehmet Doğan, 4. Mehmet Akif Bilgi şöleninin temasının “edebiyat ve düşünce” olduğunu belirtti. Bu seneki şölene tebliğleri ile 20 ilim ve fikir adamı katkıda bulunuyor. Şölene sunulan tebliğler, daha sonra kitap halinde yayınlanacak. Mehmet Âkif Ersoy’un vefatının 70 yılı olan 2006’da ilk defa gönüllü kuruluşların desteği ile yapılan bilgi şöleni, geçen yıllarda da aksatılmadan sürdürüldü ve büyük şairimizin vefatının 73. Yıldönümü dolayısıyla bu yıl dördüncüsü yapılacak.

25.12.2009


 

Bahçelievler Belediyesinden “4. Kısadan Hisse” film günleri

BAHÇELİEVLER Belediyesi, Kültür Müdürlüğünce, bu yıl 4.si düzenlenecek olan “Kısadan Hisse” Kısa Film Günleri bu yıl yine Türk Sineması’na özgün isimlerin katılması ve sinema sektörüne tanıtılması amacıyla başlıyor.

Gençlerin sanatsal duyarlılıklarının geliştirilmesine katkıda bulunabilmeyi ve kabul edilen bütün filmlerin sergilenmesini amaçlayan festival 26-28 Şubat 2010 Tarihlerinde Bahçelievler Belediyesi Yeni Sahne’de düzenlenecek. Kısa Film Günleri’ne ulusal bünyede bütün profesyonel ve amatörler; kurmaca, canlandırma, deneysel, belgesel ve animasyon türlerinde üretilmiş filmleri ile katılabileceklerdir. Filmin daha önceden bir festivale katılmış olması ya da herhangi bir festivalde ödül kazanmış olması Kısa Film Günleri’ne katılmasına engel değildir. Kısa Film Günleri’ne son başvuru tarihi 25 Ocak 2010’dur. Kabul edilen filmler ise 1 Şubat 2010’da bütün katılımcılara bildirilecektir. Kısa Film Günleri’ne kabul edilen bütün filmlerin gösterimi yapılacak ve eser sahiplerine katılım belgesi verilecektir.

25.12.2009


 

Mine Vardan’ın resim sergisinin açılışını oğlu yaptı!

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın annesi Mine Vardan, Porf. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın gelini Şeyma Yalçıntaş, Muazzez Bayat ve Aysun Özkan’ın 4 yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmalardan oluşan karma resim sergisi İstanbul Kadıköy Rıhtım İskelesi’nde san'at severlerle buluştu.

Açılışını MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın gerçekleştirdiği resim sergisinde manzara ve natürmont alanında 109 eser san'at severlerin beğenisine sunuldu. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Hanımefendiler bugün çok değerli eserlerini ortaya koydular. Annemin, bu sergide eserlerinin yer almasından oldukça mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi. Manzara ve natürmont eserlerin yer aldığı sergi 31 Aralık tarihine kadar saat 09:00 ile 18:00 saatleri arasında açık olacak. İ

25.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl