31 Ocak 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Çölde kışın adı, bahar


A+ | A-

“Kış mevsimi Mü'min’in baharıdır.”

Hadis-i Şerif

BİZDE kış mevsimi uzun sürer. Özellikle de Anadolunun iç ve doğu bölgelerinde. Kuveyt’te ise yaz mevsimi çok uzun sürüyor. Mayıs ayında başlayan sıcaklar, Temmuz ve Ağustos aylarında zirveye çıkar. Bu aylardaki cehennemi sıcaklık gölgede 50 dereceye kadar varır.

Kasım ayında serinlemeye başlayan hava, Aralık ayı ortalarında hafifçe soğumaya başlar. Ocak ve Şubat aylarında, gündüz genellikle 15-25 derece arasında değişen hava sıcaklığı, geceleri daha soğuk olur. Çölde ise, hava sıcaklığı şehire oranla hem gündüz, hem de gece çok daha soğuk olur. Geceleri sıfırın altına düştüğü zamanlar da vardır.

Arabistan çöllerine fazla yağmur yağmaz. Yağsa da az yağar. Ender bir şekilde sağnak yağış yağdığında, yağmurun ardından kumların arasında “Fakaa” denilen mantarımsı bir bitki yeşerir. Araplar için bu bitki çok çok makbuldür. Yemeğini yapmak için hususî olarak çöle gidip “Fakaa” toplarlar.

Ocak ve Şubat ayları Türkiye dahil bir çok ülkede karlı geçerken, şu sıralar Kuveyt’te bir nev'i bahar yaşanıyor. Kuveytliler saray gibi modern villalarda yaşasalarda, geçmişlerine özlem duyuyorlar. Çölü, kumu ve kıl çadırları özlediklerinden dolayı havaların serinlemesiyle beraber şehirden çöle doğru göçüyorlar.

Hafta sonları, Irak ve Suudi Arabistan hududuna doğru giden otobanlarda hızla yol alan jipler görürsünüz. İçindeki yolculardan, bu jiplerin çöle gittiğini hemen anlarsınız.

Çölde kurdukları veya kiralamış oldukları çadıra giden Kuveytliler, okullar yarı dönem tatiline girince ailece çadırlarda kalıyorlar. Bu dönemde çöle göçenlerin sayısı onbinleri buluyor. Kuveyt çölünü beğenmeyip Suudi Arabistan çöllerine gidenler de oluyor. Tabiî bu durum sadece Kuveytlilere has değil; bütün Haliç ülkeleri kış aylarında aynı hareketliliği yaşıyor.

Arapların çöl sevdası yeni bir iş sahası meydana getirmiş durumda. Çölde çadır kamp kurma hizmeti gören şirketler var. Bu şirketler, gelir seviyesi farklı olan toplumun her kesimine hizmet sunuyorlar. Çadır şirketlerinin kurmuş oldukları kimi kamplar sadece çadır ve basit tuvaletten oluşuyor. Kimisi de, içinde ocak, buzdolabı hatta mikrodalga gibi elektirikle çalışan eşyalar bulunan hazır mutfak; alafranga tuvalet ve duş yeri; misafirleri ağırlamak için özel bir çadır ve ebeveyn çadırını da içeriyor.

Çadır şirketleri, çocuk ve gençlere yönelik hizmetler de sunuyorlar. Çocuklar için oyun parkları kuruyorlar. Çadır kampların etrafında küçük çapta bir gezinti yapmak isteyenlere fayton, araba ve motor yarışlarını seven gençler içinse, “Buggy” denilen motorları çöle getirip kiraya veriyorlar.

Eserleriyle Bediüzzaman’ı çöle götürdük

KUVEYTLİLER için çöle gitmek zevkten öte bir ihtiyaç. Bu yüzden, özel şirketlerin yanı sıra, bir çok bakanlık kendi bünyesi içinde çalışan elamanları için 5-6 çadırdan oluşan “Muhayyem er-Rabî’i” dedikleri “Bahar Kampları” kuruyor. Gece yatmak için düzenlenmemiş olan bu kamplarda, gün içinde çeşitli eğlenceler ve kültürel faaliyetler düzenleniyor. Evkaf Bakanlığı da kurmuş olduğu kampta her hafta bir faaliyet düzenliyor. Bu yılın ilk faaliyeti İslâm ülkelerini tanıtma amaçlıydı. Faaliyetin sloganı Hucurat Sûresi 13. âyetinin mealini taşıyordu: “Tanışıp bilişesiniz diye sizi farklı farklı milletlerden yarattık.” Büyükçe bir çadırda kurulmuş olan standlarda, Hindistan, Endenozya, İran, Yemen, Fas ve Türkiye tanıtıldı. Dâvet üzerine katıldığımız faaliyette, ülkemizi ve Bediüzzaman’ı elimizden geldiği kadarıyla anlatmaya çalıştık. Standımızı ziyaret edenlerin bir kısmına da Risâle-i Nurlardan küçük kitapçıklar hediye ettik. Bu arada, Türk standından mesul olan Kuveytli Fatma el-Kenderi her defasında söze katılıp “Bakın Said Nursî’nin akidesi çok sağlam; bu sağlam akidesi yüzünden kabrinin bilinmemesini vasiyet etmiş” diyordu. Üstad, Cenâb-ı Hakkın Cemil isminin varlıklar üzerindeki tecelliyatını seyretmek için bahar mevsimi geldiğinde kırlara çıkarmış. Biz de bir bahar mevsiminde Üstadımızı manen de olsa çöle götürelim dedik. İnşaallah mâneviyat âleminde ruhu haberdar olmuştur.

31.01.2010

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (24.01.2010) - Kışı özlüyorum

  (17.01.2010) - Vladimir Jabotinsky’nin Demir Duvar’ı

  (13.12.2009) - Petrol, Kuveyt’i şişmanlatıyor!

  (22.11.2009) - Bir milet, iki devlet

  (14.11.2009) - Kudüs’teki Osmanlı eserlerine sahip çıkın!

  (27.09.2009) - Ramazan’da Kur’ân-ı Kerim hakkında görülen bir rüya

  (20.09.2009) - Kuveyt’te bir Kadir Gecesi ve Emir’in bayram hediyesi

  (13.09.2009) - Uhuvvet ayı Ramazan

  (30.08.2009) - Araplar: “Bediüzzaman’ın müsbet iman hareketi örnek alınmalı”

  (23.08.2009) - Kur’ân-ı Kerim Yahudi iddialarına cevap veriyor

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl