27 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Okulda güven başarıyı arttırıyor

Demokrat Eğitimciler Sendikası’na (DES) bağlı DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan 2. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporuna göre; okulun güvenli olması öğrenci başarısını da etkiliyor.

Okul güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almayan ve istenmeyen olayların sıkça meydana geldiği okullarda öğrencilerin başarısı ise oldukça düşük.

Okullardaki güvenlik ve şiddet sorunlarıyla ilgili Ankara’daki 20 ilk ve ortaöğretim okulunu inceleyen DESAM’ın raporuna göre şiddet olayları daha çok fakir semt okullarında yaşanıyor. Okullarda yaşanan olaylar genellikle koridorlar, spor alanları, okulun giriş çıkış yerleri ve kantin gibi mekânlarda meydana geliyor.

Rapor, okullardaki sorunların büyük bir kısmını okuldaki küçük bir azınlığın çıkardığını ortaya koyuyor. Okuldaki gözetim ve denetim faaliyetleri planlanırken, sayıca az olan bu öğrencilerin bulundukları yerlere özel bir dikkat gösterilmesi, bu öğrencilerin hem kendilerini, hem de mağdurları şiddete karşı korumak için yetişkin gözetim ve denetiminin arttırılmasının gerekliliğini belirten DESAM, öğrencilerin kendi güvenliklerinin sağlanmasına aktif bir biçimde katılmalarının en etkili ve işe yarar güvenlik plânlarının hazırlanmasında ki önemine de vurgu yapıyor.

Okulda saldırganlık ve şiddet olaylarının ortaya çıkmasını önlemek için başta idareciden yardımcı personeline kadar okulda görevli bütün çalışanlarda ortak bir disiplin anlayışının geliştirilmesi gerektiği, okulun psikolojik danışmanın seminer, kurs, konferans, kaynak kitap gibi eğitim çalışmalarıyla bu anlayışın oluşmasında etkin rol alması zaruriyetini belirten DESAM, alınan bütün tedbirlere rağmen okullarda şiddet ve saldırganlık olaylarından tamamen kurtulmanın mümkün olamayacağını fakat bu olayların en aza indirilmesi gerektiğini belirtildi.

GÜVENLİ OKUL İÇİN ÇÖZÜM TEKLİFLERİ

Raporda okul güvenliği ile ilgili olarak şu çözüm tekliflerine yer veriyor:

l Saldırgan davranışlar gösteren öğrencinin bu tür davranışlar yerine spor, bilgisayar, güzel san'atlar faaliyetleri, akademik çalışmalar gibi çeşitli alanlara yönelmeleri sağlıklı davranışlar geliştirmelerini kolaylaştırabilir.

l Okul idaresi ve okul psikolojik danışmanı öğrencilerin saldırgan davranışların yerine alternatif yeni davranışları öğrenmesinde rehberlik yapmalıdır.

l Öğrencilerin hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bilgiler içeren kılavuzlar hazırlamalıdır.

l Şiddet uygulayanlara ve kurbanlarına verilecek psikolojik yardım, saldırgan davranışların yerine daha uygun davranışları yerleştirecek becerilerin geliştirilmesine ya da kaçınma ve geri çekilme davranışlarının yerine atılgan davranışların yerleştirilmesine yönelik olduğu zaman daha etkili sonuçlar vereceği unutulmamalıdır.

l Okulda meydana gelen şiddet olaylarının ve diğer suçların analiz edilerek, olaylar en çok ne zaman, nerede meydana geldiği, en fazla kimlerin karıştığı, sorularına cevap bulunarak, sonuçlara göre güvenlik tedbirleri ele alınmalıdır.

l Okula farklı yerlerden giriş yapılması engellenmeli, girişler belli bir kapıdan yapılmalı ve bu kapıda mutlaka denetim olmalıdır.

27.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Balyozda ikinci dalga

  KAMUSAL ALAN HÂLÂ BAŞÖRTÜLÜLERE KAPALI

  Komutanlara gerekli ihtimam gösterildi

  Erdoğan: Sancılı, ama hayırlı bir süreç

  Darbe günleri geride kaldı

  Tam mutabakat aranması, anayasayı sekteye uğratır

  ABD istemezse darbe olmaz

  DANİMARKA’NIN olitiken gazetesi, İslâm dünyasında rahatsızlığa sebep olan Peygamberimiz Hz. Muhammed

  Yüzbinler Kâbe’de geceledi

  3 günde 31 tutuklama

  Lord Kilclooney: Askerin duruşu, Türkiye’nin imajına zarar veriyor

  Saldıray Berk’in dosyası yeniden okunuyor

  “Adi” paroloya suç duyurusu talimatı

  Ergin’den yüksek yargıya ziyeret

  Anayasa değişikliği için bahane üretmeyelim

  Anayasanın odağında birey olmalı

  Okulda güven başarıyı arttırıyor

  İHH, Çad’da 4 yeni su kuyusu açtı

  Sözleşmeli öğretmenler rahatsız

  Turistlere, yaya geçitlerinde çarpıyoruz

  Osman Hamdi Bey mezarı başında anıldı

  Çeçenistan’da havai fişeklerle kutlandı

  Harçlıkları topladı, Haiti’ye gönderdi

  Güvercin aşkına

  Trafik cezaları için özel kredi kartı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl