28 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Şili, 1,5 dakika boyunca 8,8’lik depremle sarsıldı

ŞİLİ’DE dün büyüklüğü 8.8 olarak hissedilen deprem meydana geldi. Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkeyi sarsan depremin ardından afet durumu ilân etti.

İlk belirlemelere göre 70'ten fazla kişinin öldüğü bildirildi. Deprem başşehir Santiago’da binaları sallarken elektrik kesintisine sebep oldu. TSİ 08.43’te meydana gelen depremin merkez üssünün Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion şehrine 115 kilometre uzaklıkta olduğu, depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiği kaydedildi. Nüfusu 250 bin civarında olan Concepcion, Santiago ve Valparaiso ile beraber ülkenin en önemli üç şehrinden biri ve Santiago’dan sonra ülkenin ikinci önemli ekonomi merkezi durumunda. Concepcion, Santiago’ya 500 kilometre mesafede ve Büyük Okyanus kenarında yer alıyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, önce 8.3 olarak verdiği sarsıntının büyüklüğünü daha sonra 8.5 olduğunu açıkladı. Kurum son açıklamasında ise depremin şiddetinin 8,8 olduğunu bildirdi. Depremin ardından en büyüğü 6.9 olmak üzere artçı şoklar da meydana geldi. Depremden sonra Şili, Peru, Kolombiya, Panama, Kosta Rika ve Antartika için tsunami alarmı verildi.

1960’TA 9,5’LA SARSILMIŞTI

Şili’deki 8.8 büyüklüğündeki deprem sırasında başşehir Santiago’daki binaların 1.5 dakika sallandığı bildirildi. Yetkililer, Şili’nin orta kesimle-rine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti. Depremin Arjantin’den de hissedildiği bildirildi.

Şili’de 22 Mayıs 1960’da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler’de ölenler olmuş, ABD’nin batı kıyıları zarar görmüştü.

28.02.2010


 

İsrail’in miras provokasyonu bölgede tansiyonu yükseltti

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen pazar günü El Halil’deki Halil İbrahim Camii ile Beytüllahim’deki Raşel’in Türbesi’nin, İsrail’in ulusal kültürel mirası kapsamına alındığını açıklamasından bu yana gerilimin tırmandığı El Halil, çatışmaların odak noktası haline geldi.

El Halil, Cuma namazı sonrası, intifada benzeri görüntülere sahne oldu. Filistinli çocuklar, İsrail askeri mevzilerine ve askerlerine taşlarla sapanlarla saldırırken, askerler taşlara gözyaşartıcı bombalarla karşılık verdi. Çocuklardan bazıları gözaltına alındı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ise İsrail’in kararına tepkisini göstermek amacıyla Cuma namazını Halil İbrahim Camii’nde kıldı. Feyyad’ın yanı sıra FKÖ ve El Fetih’ten bazı önde gelen yöneticiler de bu camideki namaza katıldı.

Feyyad, namaz için Halil İbrahim Camii’ne gelerek, 4 gündür protestolarla İsrail’in kararına tepki gösteren El Halillilerle dayanışma içinde bulunduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi. İsrail’in bu konudaki kararının ‘’açık bir provokasyon’’ olduğunu, kararın barış sürecini baltalamayı ve şiddet sarmalını yeniden başlatmayı amaçladığını savunan Feyyad, ‘’ancak Filistinlilerin şiddet ortamının içine sürüklenmeyeceğini’’ ifade etti. Filistin Başbakanı, Halil İbrahim Camii ve Raşel’in Türbesi’nin Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi ile birlikte, 1967’den bu yana işgal altında olan Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

UNESCO VE AB DE TEKPİ GÖSTERDİ

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, İsrail’in Batı Şeria’daki iki önemli dinî mekânı “millî kültür mirası” listesine almasından kaygı duyduğunu bildirdi. UNESCO’dan yapılan açıklamaya göre, Genel Direktör İrina Bokova, Yahudiler tarafından “Patrikler Mağarası” olarak bilinen Halil İbrahim Camisi ile Beytüllahim’deki Raşel Türbesi’nin, millî kültür mirası listesine alınmasından kaygı duyduğunu belirtti. Bokova, bu yüzden bölgede gerilimin yükselmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da İsrail’in bu kararının, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması girişimlerini sekteye uğratabileceğini söyledi. Ashton, açıklamasında, Avrupa Birliği’nin, İsrail’e, provokatif eylemlerden kaçınması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

28.02.2010


 

Srebrenica kasabı yargılanıyor

1995’tekİ Srebrenica katliâmının baş sorumlularından eski Bosnalı Sırp general Zdravko Tolimir, Hollanda’nın Lahey şehrinde eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan uluslar arası mahkemede yargıç önüne çıktı.

Mahkemenin açılışında iddianamesini okuyan savcı Nelson Thayer, General Tolimir’in binlerce Müslüman erkek ve erkek çocuğunun organize bir şekilde gözaltına alınması, öldürülmesi ve gömülmesine izin verdiğini ve gözlediğini belirtti.

7 bin kişinin öldürüldüğü bu vahşeti organize eden subayları denetleyen General Tolimir’in otorite ve etkisinin tartışılmaz olduğunu vurgulayan savcı, Tolimir’in yükümlülüklerini, savaş kanunlarını unutmayı ve tek bir Sırp devleti kurma idealini sürdürmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Srebrenica ve Zepa bölgelerinin 11 Temmuz 1995’te düşmesinden sonra Bosnalı Sırp silâhlı kuvvetleri tarafından yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve erkek çocuğunun katledilmesinde oynadığı rolden ötürü hakkında dâvâ açılan eski general, 31 Mayıs 2007’de tutuklanmıştı.

28.02.2010


 

ABD kanalı CBS’den ‘sözde’ soykırım propagandası

AMERİKA'NIN önde gelen kanallarından CBS, sözde Ermeni soykırım tasarısının oylanacağı kongre toplantısı öncesinde Ermeni iddialarını destekleyen bir program yayınlayacak.

Daha önce Fener Rum Patriği’nin iddiaları çerçevesinde Türkiye’de Hıristiyanların baskı gördüğünü öne süren kanal, şimdi de Ermeni iddialarını destekleyen bir program yayınlayacak. Amerikan Kongresi Dış ilişkiler Komitesi’nde görüşülecek olan 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören tasarı öncesi yayınlanacak belgesel bu akşam ekrana gelecek. ‘’Battle over History” (Tarih Üzerine Savaş) başlığını taşıyan dosyanın tanıtım videosunda toplu mezar olduğu iddia edilen bir tepedeki kemikler gösteriliyor.

28.02.2010


 

İran güvenlik güçlerinden terör örgütüne darbe

İRAN güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK/PJAK’a yönelik gerçekleştirdiği operasyonda, 4 terörist ölü ele geçirilirken, Savunma Bakanlığı tesislerine sabotaj hazırlığı içerisinde olan 3 terör örgütü mensubu da gözaltına alındı.

İran güvenlik güçleri, ülkenin kuzey batısında ‘’Batı Azerbaycan’’ olarak da anılan bölgede terör örgütü PKK/PJAK’a yönelik kapsamlı bir operasyon düzenledi. Güvenlik güçleri ile teröristler arasında yaşanan silâhlı çatışmada, 4 terörist ölü ele geçirildi. Operasyonda 4 adet kaleşnikof marka tüfek ile 3 adet el bombasına el konuldu. Ölü ele geçirilen PKK/PJAK’lı teröristlerin, 27 Temmuz 2009 tarihinde Mahabad’da polis güçlerine düzenlenen kanlı saldırının failleri olduğu kaydedildi. Öte yandan, İran güvenlik güçlerince başkent Tahran’da düzenlenen bir başka operasyonda ise Savunma Bakanlığına ait tesislerden birine bombalı eylem hazırlığı içinde oldukları belirtilen 3 PKK/PJAK örgütü mensubu yakalandı.

28.02.2010


 

Mir Hüseyin Musevi gösteri için izin istiyor

İRAN'DA önde gelen muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi, bir muhalefet gösterisi düzenlenmesi için yetkililerden izin talebinde bulundu.

Musevi, kendi resmî internet sitesi Kalame.com’dan yaptığı açıklamada, ‘’(bir başka muhalif lider) Mehdi Kerrubi ile yaptığımız görüşmelerden sonra (muhalif hareketin rengi) yeşil hareketin bir gösteri düzenleyebilmesi için izin talebimizi yinelemeye karar verdik’’ ifadesini kullandı. İktidarın 11 Şubatta İslâm Devriminin 31. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği gösterinin o anda gelişen bir gösteri olmadığını, insanların otobüs ve trenlerle gösterinin düzenlendiği yere taşındığını da belirten Musevi, kendi düzenlemek istedikleri gösterinin ise Haziran ayında yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Mahmud Ahmedinejad’a tepkiyle doğan muhalif hareketin marjinal olduğunu savunan iktidara cevap niteliğinde olacağını kaydetti.

28.02.2010


 

Kuzey Kıbrıs, sel baskınlarıyla boğuşuyor

KKTC'Yİ etkisi altına alan sağanak yağış, birçok bölgede su baskınlarına sebep oluyor.

Resmi ziyaret için İspanya’da bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 18 Ocakta Güzelyurt’taki sel felâketinin ardından benzer durumun meydana gelmesinin üzücü olduğunu belirterek, herkese “geçmiş olsun” dileğinde bulundu. Telefonla Bayrak Televizyonunun (BRT) canlı yayınına bağlanan Talat, kurumların ve vatandaşlarının işbirliğiyle yaraların kısa sürede sarılması temennisini dile getirdi. Lefkoşa’daki Gönyeli barajının taşması sebebiyle selden etkilenen evler tahliye ediliyor. Yağmur ve sel yüzünden birçok bölgenin yolu trafiğe kapanmış durumda.

28.02.2010


 

Obama, nükleer zirve düzenleyecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın 12 ve 13 Nisanda uluslar arası nükleer güvenlik konulu zirve düzenleyeceği bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, nükleer güvenlik konulu uluslar arası zirvenin ABD’nin başşehri Washington’daki Kongre Merkezinde yapılacağını, zirvenin amacının da nükleer güvenlik alanında ortaklaşa neler yapılabileceğini ve nükleer terörizmin nasıl engellenebileceğini görüşmek olduğunu kaydetti. Obama, böyle bir zirve çağrısını, geçen yıl Çek Cumhuriyeti’nin başşehri Prag’da yapmış, konuşmasında da atom bombasız bir dünya istediğini dile getirmişti. Bir başka Beyaz Saray sözcüsü de zirveye 40’tan fazla ülkenin dâvet edildiğini, ancak ülkelerden katılacak olanların devlet başkanı, hükümet başkanı ya da bakan seviyesinde olup olmadığına henüz karar verilmediğini belirtti.

28.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl