05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

FELLUCE’DE ANORMAL DOĞUMLAR ARTTI

2004 yılında ABD’nin bombaladığı Felluce’de anormal doğumlar arttı.

IRAK'IN Felluce şehrinde endişe verici boyutta doğum anomalilerinin arttığı belirtildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin, Irak’ta altı yıl önce 2004’de ABD güçlerinin iki ayaklanmayı bastırdığı Felluce’de yaptığı bir araştırmada, şehirde çocuklar arasında yüksek oranda doğum kusurları görüldü.

Bir hastanenin doktoru, BBC’ye yaptığı açıklamada, şehirde günde 2 ya da 3 doğum anomalisi vakası gördüklerini söyledi. ABD ordusu yetkilileri ise bölgede doğum kusurlarında artış olduğuna ilişkin herhangi resmi rapordan haberdar olmadıklarını ifade etti.

Bir çatışma bölgesinde yaşayanların herhangi bir halk sağlığı sorununu “çok ciddiye” aldıklarını ifade eden ABD Ordusu sağlık iletişim sistemleri yöneticisi Michal Kilpatrick, patlamamış mühimmatın tehlike oluşturduğunu belirtti. Ancak bölge halkı asıl sorunun ABD güçlerinin çatışmalar sırasında kullandığı silahlardan kaynaklandığını düşünüyor.

Felluce’nin Amerikan sermayeli yeni hastanesinde sorunla ilgili konuşacak doktor bulmakta zorlandıklarını belirten BBC muhabiri, doktorların, Irak hükümeti Amerikalılara sorun çıkarmak istemediği için konuşmaktan çekindiklerini söylediklerini kaydetti.

BBC’nin haberine göre, resmi verilerde Felluce’de doğum kusurlarında yılda normalden sadece 2 ya da 3 daha fazla vakanın görüldüğü ortaya konuyor. Açıklama yapan bir çocuk doktoru ise başta kalple ilgili sorunlar olmak üzere günde yaklaşık 2 ya da 3 doğum anomalisi gördüğünü kaydetti. Bu da orta büyüklükteki bir şehirde yılda 1000 doğum kusuru görülmesi anlamına geliyor. BBC muhabiri, konuştuğu her doktor ve anne babanın da kendisine, sorunun büyük ölçüde 6 yıl önce ABD güçlerinin kullandığı silahlardan kaynaklandığını düşündüklerini söylediğini aktardı.

Muhabir, üç küçük çocuklarında da beyin hasarı ya da felç görülen bir ailenin evine gittiğini belirterek, orada olduğunu duyan bir adamın da her eli ve ayaklarında altışar parmak olan, çeşitli başka ağır rahatsızlıkları da bulunan kızını kendisine göstermeye getirdiğini anlattı. Bu arada çatışmalardan sonra yıkılan binaların molozlarının nehre atıldığına ve halkın içme suyunu bu nehirden elde ettiğine dikkat çekildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.03.2010


 

Darfur’un çocukları da barış ve huzur bekliyor

Afrİka kıtasının en büyük ülkesinde, Sudan’da yaşayan, ancak buradaki sorunlardan en çok zararı gören Darfurlu çocuklar, ne yaşadıkları ülkenin coğrafi büyüklüğün ne de yaşadıkları yoksulluğun nedeninin farkındalar.

Hep çatışmaların ortasında ya da göçlerle geçen bir hayatta çocukluğunu yaşayamadan büyüyen binlerce Darfurlu çocuk, bir gün anlam veremedikleri bu olumsuz şartların geçeceği günü bekliyor. Yüreklerinin büyüklüğü küçük göz bebeklerine yansıyan Darfurlu çocuklar, nedenini bilmedikleri bir kaderin çizgisinde yaşıyorlar hayatlarını.

Oyuncağın pek bilinmediği, futbol topunun lüks sayıldığı bu coğrafyada, yaratıcı zekasını kullanan, yoklukta da mutlu olabilineceğini ortaya koyan Darfurlu çocuklar, iç içe geçirdikleri çorapları top haline getirerek, tozun toprağın içinde futbol maçları yapıyorlar.

Çölle kaplı yaşadıkları yer. Nereye baksalar toz fırtınası, nereye baksalar uçsuz bucaksız sahra... Bir de bunun üstüne susuzluk. Darfurlu çocukların oyunlarına ara verdiklerinde evlerine su götürme yükümlülükleri var. Zaman zaman köylerine 3-4 kilometrelik uzaklıktaki su kuyularına giderek, 10-15 metrelik kuyulardan su çekiyorlar. Elektrik ise zaten kamıştan yapılmış derme çatma evlerine hiç gelmemiş.

Birçoğu şekeri hiç tatmamış. Bazılarıysa daha şanslı, çünkü yardım kuruluşlarının getirdikleri paketlerden bazen şeker çıkmış. Yine de bu çocukların gözleri, umutla parlıyor. Hepsinin masum bakışlarının altında tek bir umut yatıyor: ‘’barış ve huzur’’.

TÜRKİYE’DEN YARDIM ELİ UZANDI

Sudan’In sorunlu Darfur bölgesine Türkiye’den yardım eli uzandı. Güney Darfur’un başkenti Nyala’ya 22 kilometre uzaklıkta, etrafı çölle kaplı Şengi köyünde yaşayan yaklaşık 500 kişiye Kimse Yok mu Derneği gıda ve çeşitli yardımlarda bulundu. 25 kişilik ekip, askerler eşliğinde köye ulaşarak, burada çocuklara kırtasiye malzemelerinin olduğu çanta, kadınlara sabun, krem ve aynanın bulunduğu hediye paketleri, ailelere de gıda poşeti dağıttı. Dernekçe bölgede kesilerek, ailelere dağıtılan kurban etleri de köylü kadınlar tarafından pişirilerek yardım ekibine ikram edildi.

TERKEDİLEN KÖYLER İHYA EDİLİYOR

Kİmse Yok mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara, 2001 yılında Darfur’un çeşitli bölgelerinde çıkan çatışmalarda birçok köyün terk edildiğini, Şengi köyünün de bu köylerden biri olduğunu söyledi. İnsanî yardımlar için bölgeye gelen derneğe, Sudan hükümetinin yıkılan bir köyü imar etme isteği üzerine, Şengi köyünde sağlık ocağı, karakol binası, cami yapıldığını anlatan Özkara, okul ile bölgedeki en büyük sıkıntı olan su kuyularının inşaatına da en kısa zamanda başlanacağını belirtti.

05.03.2010


 

Yeryüzü beşik gibi

ŞİLİ’DEKİ 8,8 şiddetindeki depremin ardından dünyanın çeşitli yerlerinde de büyük şiddetli depremler olmaya devam ediyor.

Tayvan’da TSİ 02.18’de 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ardından, TSİ 03.59’da Şili 6,1 büyüklüğünde artçı şokla sarsıldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu, artçı depremin merkezinin Valparaiso şehrinden 39 kilometre batı açıklarında, 34 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi. “Yüzyılın en büyük depremlerinden biri’’ olarak nitelenen 8,8 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Şili’de, geçen 4 günde ‘büyük’ sayılan yaklaşık 150 artçı sarsıntı kaydedildi.

Öte yandan Tayvan Meteoroloji İdaresi, ülkedeki depremin merkezinin güneydeki Kaohsiung bölgesinde ve 5 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi. Başkent Taipei’den de hissedilen ve bazı bölgelerde elektrik kesintilerine, hızlı tren seferlerinde gecikmelere yol açan depremde ilk belirlemelere göre can kaybı meydana gelmedi. Tsunami alarmı da verilmedi. Aktif deprem kuşağında yer alan ve 1999 yılındaki 7,6 büyüklüğündeki deprem sonucu yaklaşık 2.300 kişinin öldüğü Tayvan, son olarak 26 Şubatta 5,7 büyüklüğünde sallanmış, can kaybı meydana gelmemişti.

05.03.2010


 

Netanyahu, Suriye ile görüşmeye hazır

İSRAİL Başbakanlığı, “Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Suriyeliler ile ön koşulsuz olarak bir araya gelmeye hazır olduğunu” açıkladı.

Haaretz gazetesinin haberine göre açıklama, Londra’da Arapça yayımlanan Eş Şark El Avsat gazetesine yapıldı. Netanyahu’nun bu ülkeyle müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak üzere Şam’a gitmeye hazır olduğu da belirtildi. Açıklamanın, Suriye’nin “aşamalı bir barışa hazırlandığı” yolundaki Arap kaynaklarının yaptığı değerlendirmelere bir cevap niteliği taşıdığı kaydedildi. Haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun iki ülke arasında arabuluculuğa hazır olduğunu söylediği de kaydedildi.

05.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl