05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

ÇATIRDAMANIN SEBEBİ KEMALİZM

ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson Center'daki "Türk ordusunun rolü üzerinde kriz" konulu toplantıda konuşan MHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen Türkiye'deki sistemin "çatırdadığını" söyleyince, Dr. Henri Barkey, bu çatırdamayı kurucu ideoloji olan Kemalizmin "esnek olmayışına" bağladı.

MEŞRUİYETİ OLMAYAN İDEOLOJİ

Dr. Steven Cook Kemalizmin artık "toplumun işine yaramayan" ve "meşruiyeti olmayan" bir ideoloji haline geldiğini kaydederek, Türkiye'de askerî darbe döneminin bittiğini ifade ederken, Barkey “Katılıyorum, ama bu ülke farklı darbe şekilleri bulma konusunda da üretken” dedi.

Kemalizm artık işe yaramıyor

ABD’nın başkenti Washington’daki Woodrow Wilson Center’da “Türk ordusunun rolü üzerinde kriz” konulu toplantıda konuşan Amerikalı uzmanlar, darbe dönemlerinin geride kaldığını söyledi. Toplantıda Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanı Dr. Steven Cook ve Carnegie uzmanı Dr. Henri Barkey’e MHP İstanbul Milletvekili Prof. Mithat Melen eşlik etti.

Türkiye’de sistemin “çatırdadığını” söyleyen Mithat Melen, “Eğer sistem çökerse herkes altında kalır.” dedi. Henri Barkey ise sistemin çatırdamasını kurucu ideoloji olan Kemalizm’in “esnek olmayışına” bağladı. Steven Cook ise Kemalizm’in artık “toplumun işine yaramayan” ve “meşruiyeti olmayan” bir ideoloji haline geldiğini kaydetti.

Steven Cook, asker içinde bölünmeler olduğunu ve Türkiye’de askeri darbe döneminin sona erdiğini söyledi. Bu görüşe katılma eğiliminde olduğunu söyleyen Barkey, “Ancak Türkiye’de yaratıcılık olan şeylerden biri, farklı darbe şekilleri bulunmasıdır” diye şerh düştü. Cook ve Barkey, ordunun dış politikanın şekillendirilmesinde eskisi kadar etkisi kalmadığı görüşünde de birleşti.

Toplantıda konuşan MHP İstanbul milletvekili Mithat Melen, iktidarların seçimle gelip seçimle gitmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de ordunun uzunca bir süre savunmadan çok siyasetle ilgilendiğini ifade eden Melen, bazen politikacıların da buna davet çıkardığını belirtti. Ordunun siyasetten çok, savunma konularıyla uğraşması gerektiğine değinen Melen, askerlerin kanıt gösterilmeden uzun süre tutuklanmasının da doğru olmadığını kaydetti. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Melen, ancak hükümetin de anayasa değişikliği tartışmalarında hatalar yaptığını, konuyu parlamentodan çok “sokakta ve medyada” konuştuğunu savundu. Bunun yanında yargıda da reform gerektiğini vurgulayan Melen, tüm bu meselelerin parlamento içinde çözülmesi gerektiğini yineledi.

Melen, Türkiye’de insanların mutlu olmadığını, sürekli tutuklama ve gözaltıların vatandaşları rahatsız ettiğini söyleyerek, “Hükümete, özellikle de parlamentoya güven kaybedilmemeli. Bu konularda parlamento öncü rol oynamalı” dedi.

BARKEY: GERİLİMLER YAŞANACAK

Cook, Türkiye ile İsrail arasında gerginliğe sebep olan Anadolu Kartalı tatbikatının aslında iki ülke ilişkileriyle pek de alakalı olmadığını, bunun iç politika ve hükümetin ordu üzerinde kurmak istediği etkiyle ilgisi olduğunu iddia etti. Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Henri Barkey de, Türkiye’de “AKP ile ordu arasında kavga olmadığını, bu süreci daha büyük çerçevede, sivil-asker, toplum-asker arasında bir olay olarak gördüğünü” söyledi. Barkey, Türkiye’nin de “çok ideolojik bir ülke” olduğunu ileri sürdü. Barkey, “Kemalist ideolojinin şu anki durumunun Atatürk’ten kaynaklanmadığını, ondan sonra gelenlerin ideolojiyi katılaştırması nedeniyle bu hale geldiğini” savundu. Barkey, bir soru üzerine, gerilimin artacağı ve kriz dönemlerinin olacağını iddia etti. Ağustos ayında TSK’da komuta kademesinin değişeceğini, Genelkurmay Başkanlığına şimdiki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in gelmesinin öngörüldüğünü belirten Barkey, “çok farklı bir dünya görüşüne sahip bir kişilik” olarak nitelendirdiği Orgeneral Koşaner’in “küreselleşmenin Türkiye’nin düşmanı olduğunu ve büyük tehdidin Amerikalılar ve Avrupalılar tarafından fonlanan sivil toplum örgütlerinden geleceğini” savunduğunu öne sürdü.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

05.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BAŞÖRTÜLÜLER MECLİSTE

  ÇATIRDAMANIN SEBEBİ KEMALİZM

  Savcılardan HSYK’ya itiraz

  HSYK, Hınıs savcısını görevden uzaklaştırdı

  Bakan Kavaf'ın acı günü

  Tatbikat komutanlarla yapılacak

  CHP’nin seçimle arası iyi değil

  Madde bağımlıları hayata kazandırılıyor

  Kamu Düzenine örtülü ödenek

  Erdoğan: Katılmamamın özel bir nedeni yok

  Danıştay’ın santraline dinleme incelemesi

  Askerleri taşıyan otobüs devrildi

  CHP’li kadınlardan çarşaf yırtma eylemi

  Mersin polisi, ‘sopa’ ve ‘kalas’ avına çıktı

  Fırınlara sıkı denetim

  Evde sigara içmeyin

  Orman yangınlarına hazırız

  Muhtarlara imar semineri

  İslâmın toplumsal mesajları anlatılacak

  SINAVLAR YAKLAŞINCA, TEST KİTAPLARINA İLGİ ARTTI

  İHH’dan gazetemize nezaket ziyareti

  Hırsızlara elektronik engel

  Dünyevîleşme dönüştürdü

  Emevî Camii, Şam ziyaretçilerinin ilk durağı

  Okul sıralarıyla geç tanıştılar

  2 bin 400 tespihle Guinness’i hedefliyor

  Yıpranmış eserler de doktora muhtaç

  Dinozorun en eski akrabası keşfedildi

  ABD’de hava trafiğini bir çocuk yönetmiş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl