14 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Fayda hareketlilik var

Prof. Dr. Günay Çifçi, Kuzey Anadolu fayında metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışı tesbit ettiklerini belirterek, fayın ne zaman kırılacağının söylemenin mümkün olmadığını ancak, tarihsel gelişimine bakıldığında Marmara’da bir depremin yaşanmasının zamanının geldiğini iddia etti.

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, Marmara Denizi’ni baştan başa bölen Kuzey Anadolu fayının çok büyük hareketlilik gösterdiğini söyledi. DEÜ’ye ait “K.Piri Reis” araştırma gemisiyle Avrupa Birliği (AB) Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları (ESONET) Projesi kapsamında Marmara Denizi’ndeki sismik çalışmalara katılan Çifçi, yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışı tesbit ettiklerini belirtti. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemenin de mümkün olmadığını vurguladı.

Trakya açıklarında petrol ve gaz hidrat bulduklarını da kaydeden Prof. Dr. Çifçi, Marmara Denizi’ndeki fayın her iki başlangıcının 1766, 1894, 1912 ve 1999 depremlerinde kırıldığını hatırlattı. Batı Sırt, Orta Çukurluk ve Çınarcık Çukurluğu batısı fayının kırılmasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Çifçi, “Marmara Denizi’nin üç segmentindeki fayda kırılma bekliyoruz. Fayın üç bölümün birlikte kırılması, çok büyük hasara sebep olur. Marmara’da 1766’da 7,6, 1894’de 7, 1912’de 7,4 ve 1999’da 7,4 büyüklüklerinde deprem meydana geldi. Tarihsel gelişimine bakıldığında Marmara’da bir depremin yaşanmasının zamanı geldi.” dedi. Marmara’nın altında büyük deprem üretme potansiyeli olan bir fay sistemi bulunduğunu anlatan Günay Çifçi, “Bu sistem, 1999 depremleriyle aşırı tektonik enerjiyle yüklenmiştir. Bu enerji, denizin altındaki kabuğu kırılmaya zorlamaktadır. Kabuk er geç kırılacak ve büyük bir deprem üretecektir. Bu tabiat gerçeği gözardı edilmeden gerekli önlemler alınmalıdır.” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Çifçi, 2007 yılında başlayan ve 2011’de sonuçlanacak araştırmalar çerçevesinde 2008’de 3 bin kilometrelik sismik çalışma yaptıklarını aktardı. Önümüzdeki yıl tamamlanacak çalışma sonucunda Marmara Denizi’nin sismik boşluk alanlarında gözlem istasyonları kurulacağını ifade eden Çifçi, “Ayrıca yerinde ve uydu izleme sistemleriyle deniz ayağı oluşturulacak. Gözlem istasyonlarından özellikle deprem, deniz altı yamaç kaymaları ve bunlara bağlı tsunami gibi tabiî âfetlerin izlenmesi açısından ülkemiz için önemi büyüktür. ABD, Kanada ve Japonya gibi ülkelerde deniz ve okyanuslarda doğal âfetler, iklim ve çevresel değişim, biyoçeşitlilik gibi konularda gerçek zamanlı bilimsel gözlemler yapmak üzere halihazırda birçok istasyon ağı oluşturulmuş. Eğer biz İstanbul’a en az Avrupalılar kadar önem veriyorsak, bu sistemlerin kurulumuna ekonomik katkı sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Biga ve Ayvacık’ta deprem

ÇANAKKALE’NİN Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi ile Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesi açıklarında 3,4 ile 3,6 büyüklüğünde 2 ayrı deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkililerinden alınan bilgiye göre ilk deprem önceki gece 01.35’de Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesi açıklarında yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldi. 3,4 büyüklüğündeki depremin ardından Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde saat 03.19’da yerin 15,7 kilometre derinliğinde 3,6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi. Her 2 depremde de can ve mal kaybı yaşanmadı.

Depremde ölü sayısı 42’ye yükseldi

DEPREMDEN yaralı olarak kurtulan ve Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görmekte olan 87 yaşındaki Hüseyin Yıldırım da vefat etti. Böylece, Elazığ depreminde 41 olarak açıklanan ölü sayısı 42’ye yükseldi.




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

14.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Devlet milletle helâlleşmeli

  Rötuş yetmez

  Prof. Koçak: Anayasa bireyi korumalı

  TÜSİAD Washington ziyareti ertelendi

  Yazgan: Yargı reformu kaçınılmaz

  CHP’li Ahmet Ersin, Şemdinli’de de sahne almış

  Yeni Galata Köprüsü 16 Mart'ta kapalı

  Yolsuzluğa 3 tutuklama

  Türkiye, bu anayasa ile yoluna devam edemez

  Açılımda Bediüzzaman’dan ilham alınmalı

  Reformlarla herkes kazanır

  Çağlayan İngiltere’ye gidecek

  Gül, Afrika yolcusu

  Okullarda Safahat okutulsun

  Müzede keşif yapılacak

  Deprem Kongresi başladı

  Atama bekleyen imamlara müjde

  Sağlıkçıların bayram yapacak hali yok

  YHT, dünyayı 28 kez dolandı

  Avcıların vurduğu pelikana balıkçılar 12 senedir bakıyor

  Bayrampaşa Belediyesinden "Akıllı Kent Hizmet Servisi”

  Çanakkale'den, Van'a eğitim köprüsü

  Vali Yerlikaya, yaralı çocukları ziyaret etti

  “Beraat” kararını yanlış anlayınca “hakaretten” tutuklandı

  Fayda hareketlilik var

  El temizleme jelleri ve maskeler elde kaldı

  ‘’DOMUZ GRİBİ BÜYÜK BİR PAZAR OLUŞTURDU’’

  Hayatı kurslara katılmakla geçti

  Otomobilin çarptığı 15 koyun telef oldu

  Gez dünyayı, gör Muğla’yı

  New York’ta tuz yasağı

  Çanakkale Şehitlikleri havadan gezilebilecek

  Anne baba olmak hastalıktan koruyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl