10 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Uçuşlara yine kül engeli

İzlanda’da aktif olan Eyyafyallayöküll Yanardağının püskürttüğü kül bulutları dolayısıyla, Avrupa hava sahasının bazı bölgeleri uçuşların iptal edilmesiyle karşı karşıya kaldı. Daha önce Portekiz ve İspanya’ya ulaşan bulutlar yüzünden bazı havaalanları uçuşlara kapatıldı.

Kül engelİ sürüyor

AVRUPA hava trafiğini yöneten Eurocontrol tarafından yapılan açıklamada, volkanik küllerin Fransa’nın güneyine, İsviçre’ye ve kuzey İtalya’ya doğru ilerlediği belirtildi. Eurocontrol, Atlantik ötesi uçuşların devam edeceğini, kül bulutlarının İzlanda’dan Azor adaları yönünde uzandığını, bu yüzden uçakların kuzeyden Grönland üzerinden yapılacağını kaydetti. Eurocontrol, dün akşam saatlerine kadar bulutların Almanya’nın güneyindeki bazı yerleri, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’yı kaplamasının tahmin edildiğini bildirdi. Atlantik ortalarındaki yüksekliği 10 bin 500 metreyi bulan bulutların bir kolunun da Portekiz ve İspanya’ya ulaştığı, Porto, La Coruna, Vigo ve Santiago havaalanlarının kapatıldığı belirtildi.

İTALYA VE FRANSA OLUMSUZ ETKİLENDİ

İzlanda’da aktif olan Eyyafyallayöküll yanardağının püskürttüğü küller, İtalya’daki hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Milano, Bergamo, Torino, Cenova, Bologna, Verona, Pisa ve Floransa havalimanları, kül bulutları sebebiyle dün TSİ 09.00 - 15.00 saatleri arasında hava trafiğine kapatıldı. Fransa’nın güneydoğusundaki Nice Havaalanında da, başta İngiliz havayolu şirketi EasyJet’in olmak üzere, 20 uçuşun iptal edildiği bildirildi. Fransa’nın 3’üncü büyük havalimanı olan Nice Havaalanının bir sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, EasyJet’in 15 geliş uçuşundan 9’unu ve 14 gidiş uçuşundan 10’unu iptal ettiğini duyurdu. Sözcü, İspanyol havayolu İberia’nın da bir Madrid uçuşunu iptal ettiğini belirtti.

MARMARA’DA DA GÖRÜLDÜ

İzlanda’da yeniden faaliyete geçen yanardağın oluşturduğu kül bulutunun dün 20 bin -35 bin feet uçuş seviyelerinde Marmara’nın güneybatısını ‘’hafif’’ etkilediği bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, yapılan uyarıda, Eyyafyallayöküll yanardağının yeniden faaliyete geçtiği hatırlatıldı. Uyarıda, şu bilgilere yer verildi: ‘’Yapılan son tahminlere göre, 9 Mayıs Pazar günü (dün) sabah 09.00’dan 15.00’e kadar olan sürede, 20 bin - 35 bin feet uçuş seviyeleri arasında, Marmara’nın güneybatısı kül bulutundan hafif olarak etkileneceği tahmin edilmektedir. Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri ile takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgârlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır.’’

10.05.2010


 

Dolaylı görüşmeler başladı

Fİlİstİnlİ Başmüzakereci Saib Erekat, iki taraf arasında dolaylı barış görüşmelerini başlatmak üzere, geçen Salı akşamından beri bölgede temaslarda bulunan ABD Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell’in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah’ta yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Abbas ile Mitchell arasındaki toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Erekat, “Yakınlaşma görüşmelerinin başladığını resmen ilân edebilirim” diye konuştu. Amerikalı arabulucu, böylece önümüzdeki 4 ay süreyle taraflar arasında mekik diplomasisi yoluyla görüşmelerde bulunacak, taraflar arasındaki görüş farklılıklarını gidermeye çalışacak.

İsrail ile Filistinliler arasında, Filistin devletinin kurulmasını hedefleyen barış görüşmeleri, İsrail’in 2008 yılı sonunda Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar sebebiyle kesilmişti. Dökme Kurşun Operasyonu adı verilen bu saldırılarda Gazze’de bin 400 dolayında Filistinli hayatını kaybetmiş, 5 bine yakın kişi yaralanmış, bölgede birçok ev yıkılmış ya da hasar görmüştü. Bu arada Haaretz gazetesi, Obama yönetiminin, İsrail ve Filistin tarafları doğrudan müzakerelere geçmeden Orta Doğu konusunda bir barış planı ortaya koymayacaklarını söylediğini duyurdu.

İSRAİL, DOĞRUDAN GÖRÜŞME İSTİYOR

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, “uzak mesafeden barış olmaz” diyerek, Filistinlilerle başlaması beklenen dolaylı görüşmelerin tarafları doğrudan görüşmelere götürmesi gerektiğini söyledi. Netanyahu, Filistin yetkili kurumlarının yaptıkları toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a dolaylı görüşmeler için yeşil ışık yakmasının ardından, olağan Bakanlar kurulu toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Filistin yönetimini bu konudaki kararlarından ötürü kutlayan Netanyahu, bu görüşmeler için İsrail tarafının iki önemli nokta üzerinde durduğunu kaydetti. Bu görüşmelerin önkoşulsuz yapılması üzerinde durduklarını, ayrıca yakınlaşma görüşmelerinin en kısa zamanda doğrudan görüşmelere götürmesi gerektiğini belirttiklerini söyleyen Netanyahu, şöyle devam etti: “Biz böyle yakın iki komşu iken barış, uzak mesafeden (görüşmelerle) veya uzaktan kumanda ile yapılmaz. İsrail’in ve Filistinlilerin geleceği için kritik önemdeki bu anlaşmalar, aynı odada oturup müzakere etmeden bir sonuca varmaz. Barış ve güvenliği sağlayalim ki, nesiller boyu Filistinliler ile yan yana birlikte yaşayabilelim.”

10.05.2010


 

İngiliz yerel seçimlerinde Türkler Londra’da başarılı oldu

İngİltere’de 6 Mayıstaki genel seçimle birlikte, başşehir Londra dahil bazı bölge ve şehirlerde yerel seçimler de yapıldı.

Genel seçimde hiçbir Türk ve KKTC kökenli aday milletvekilliği koltuğuna oturamasa da, özellikle Londra’daki 32 bölgenin bazılarında yapılan yerel seçimde belediye meclisi üyesi olmaya hak kazanan adaylar oldu. Başbakan Gordon Brown’un lideri olduğu İşçi Partisi’nden belediye meclis üyeliğini 12 yıldır sürdüren Nilgün Canver, aday olduğu ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Haringey bölgesinden yeniden belediye meclisi üyeliğine seçildi. Canver Haringey bölgesinde İşçi Partisi’nin 34, Liberal Demokrat Parti’nin ise 23 belediye meclis üyesi çıkardığını söyleyerek, “İşçi Partisi için yerel anlamda çok başarılı bir seçim oldu” dedi.

10.05.2010


 

NATO askerleri Moskova’da şov yaptı

Rusya 1941-1945 yıllarında Nazi Almanya’sına karşı kazanılan İkinci Dünya Savaşı zaferinin 65. yılı kutlamaları dolayısıyla tören düzenledi.

Kızıl Meydan’da gerçekleşen dev kutlamaya ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya askerlerinin de katılımı ile toplam 10 bin 500 asker yer aldı. NATO askerlerinin yanı sıra, Rusya ile birlikte İkinci Dünya Savaşı’nda yer alan eski Sovyet ülkelerinden askerler de kutlamalara katıldı. Tören öncesi Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kremlin Sarayı’nın giriş avlusunda kutlamalar için gelen 25 yabancı ülke devlet ve hükümet başkanlarını karşıladı. Törende Azerbaycan, Almanya, Bulgaristan, Vietnam, İsrail, Kazakistan, Letonya, Makedonya, Moğolistan Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Türkmenistan, Hırvatistan, Karadağ, Çek Cumhuriyeti ve Estonya’dan devlet başkanları, başbakanlar ve üst düzey yetkililer hazır bulundu.

10.05.2010


 

Açe’de 7,4' lük deprem

Endonezya’nIn Açe eyaleti yakınında 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Sumatra adasını vuran 7,4 büyüklüğündeki depremde bazı evlerin hasar gördüğü bildirildi. Yerel basın, depremin merkez üssünün Banda Açe’nin 225 kilometre kadar güneydoğusunda, 61 kilometre derinlikte olduğunu duyurdu. Depremin ardından yapılan tsunami uyarısı bir süre sonra kaldırıldı. Bir yerel yetkili de depremin elektrik kesintisine sebep olduğunu, buna karşın telefon hatlarının zarar görmediğini söyledi.

10.05.2010


 

İran 5 kişiyi idam etti

İran’da terör eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle 5 kişinin idam edildiği bildirildi.

Fars Haber Ajansı, çeşitli şehirlerde bombalama eylemlerine karışan devrim karşıtı 5 kişinin idam cezasının Tahran’daki Evin cezaevinde infaz edildiğini duyurdu. Bu kişilerin, terörle mücadele yasası kapsamında yargılandıkları ve idam hükmünün Yüksek Mahkemece de onaylandığı belirtildi. İdam edilen kişilerin hangi eylemlere karıştıklarına ilişkin bilgi verilmedi.

10.05.2010


 

Rusya’da kömür madeni patladı

Rusya’nIn Sibirya kesimindeki Kemerova bölgesinde kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında en az 12 kişinin öldüğü bildirildi.

Ardından meydana gelen ikinci bir patlama ise, kurtarma ekiplerinin mahsur kalmasına yol açtı. Kurtarma çalışmalarının durmasına yol açan ikinci patlama sonucu, 20 kurtarma görevlisi de mahsur kaldı. İtar-tass’ın haberine göre, yaralı olarak çıkarılanların sayısı da 41.

10.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım