Güncel |
ANAYASA PAKETİ İÇİN ESASTAN VE USûLDEN İPTAL İSTEDİ |
CHP, anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteğiyle 111 imzayla Anayasa Mahkemesine başvurdu. Değişikliğin esastan ve usûlden bozulması istenen dilekçede, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP’li ve 1 DP’li milletvekilinin imzası yer alıyor. Öncelikli olarak, şeklî itirazların sıralandığı başvuruda, değişikliğin TBMM Genel Kurulundaki oylamaları sırasında ‘’oy gizliliğine uyulmadığı’’ da ileri sürüldü. BAŞLANGIÇ MADDELERİNE ATIF YAPILDI, AYKIRIDIR DENİLDİ
Başvuruda ayrıca milletvekilleri üzerinde baskı yapıldığı, bunun da, anayasanın 2. maddesinde belirtilen ve hukuk güvenliği temel unsuru olan hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu da iddia edilerek, ‘’Bu aykırılık, anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesinin anayasanın 4. maddesindeki değiştirilmezlik ilkesine aykırı olarak değiştirildiği anlamına gelmektedir. Bu da yasa koyucuya yetki tanınmamış bir husustur ve anayasanın 2. ve 4. maddelerine aykırıdır’’ denildi.
CHP, yine mahkeme kapısına dayandı
CHP, Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle 111 imzayla Anayasa Mahkemesine başvurdu. Dilekçede, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP’li ve 1 DP’li milletvekilinin imzası yer alıyor. CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi de dilekçeye imza koydu. Başvuruda, öncelikli olarak, şekli itirazlar sıralandı ve değişikliğin şekil yönünden tümünün iptali istendi. Başvuru dilekçesinde, yürürlüğün durdurulması da talep edildi.
BAŞLANGIÇ MADDELERİNE ATIFTA BULUNULDU Başvuruda ayrıca milletvekilleri üzerinde baskı yapıldığı, bunun da, anayasanın 2. maddesinde belirtilen ve hukuk güvenliği temel unsuru olan hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu da iddia edilerek, ‘’Bu aykırılık, Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesinin Anayasa’nın 4. maddesindeki değiştirilmezlik ilkesine aykırı olarak değiştirildiği anlamına gelmektedir. Bu da yasa koyucuya yetki tanınmamış bir husustur ve Anayasanın 2. ve 4. maddelerine aykırıdır’’ denildi.
‘YARGI ENGEL OLAMAZ’
CHP’nin başvuruda dile getirilen gerekçeler özetle şöyle: •Değişiklikle, HSYK ve Anayasa Mahkemesi, yürütmenin etki ve baskılarına daha açık bir hale getirilmiştir. •Artık yargı, hukuki sınırlarına sığamayan AK Parti için bir engel oluşturmaktan çıkacak; kapatılma davaları ve yüce divan yargılamaları korku yaratmaktan uzaklaşacaktır. •Cumhuriyetin temel felsefesi ve bu felsefeye dayalı devlet yapısı, yapılacak yeni Anayasa değişiklikleriyle rahatça başkalaştırılabilecektir. •Şekil bakımından bu kadar önemli bir sakatlıkla malul olan kanunun yürürlüğünü sürdürmesi, hukuk devleti niteliğinin, yürürlüğün sürdüğü her an için tekrar tekrar darbe alması anlamına gelmektedir. •Anayasa Mahkemesince tüm hükümlerinin iptal edilme ihtimali bulunan bir kanun için halkoylaması sandıklarının kurulması, sonradan giderilemeyecek bir zarardır. |
15.05.2010 |