16 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Cezayir ve İran’da deprem

Cezayir’de 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İran’ın güneyinde de 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği kaydedildi.

İran ve Cezayir’de deprem

İRAN’IN güneyinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi. İran’ın resmî haber ajansı İRNA, ülkenin güney vilayetleri Fars ve Buşehr’i sallayan depremin herhangi bir zarara yol açıp açmadığı hakkında bilgi vermedi. Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi İran’ın güneyindeki Bam şehrinde 2003 yılında meydana gelen depremde 31 bin kişi vefat etmişti. Cezayir’de ise 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ve 2 kişinin vefat ettiği bildirildi. Devlet televizyonu, depremin merkez üssünün başşehir Cezayir’in 200 kilometre güneyindeki Msila bölgesi olduğunu duyurdu. Depremde 43 kişinin yaralandığı bildirilirken, devlet radyosu ise depremin merkez üssü olan köyde bazı evlerin hasar gördüğünü, cankurtaranların felâket bölgesinde olduğunu kaydetti.

16.05.2010


 

Tayland gergin

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ordunun hükümet karşıtı protestoculara müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı 16’ya yükseldi. Olaylarda yaralananların sayısı da 141’i buldu.

Tayland’da gerginlik: 16 ölü

Tayland’In başşehri Bangkok’ta ordunun hükümet karşıtı protestoculara müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda 16 kişi öldü. Gece boyunca çatışmalar yayılarak devam ederken, silâh ve patlama sesleri aralıksız duyuldu. Olaylarda yaralananların sayısı da 141’i buldu. Hükümetin, 6 haftadır süren protestolar sonrası “başşehirde düzenin bir kaç gün içerisinde sağlanmış olacağını” açıklamasının ardından bu müdahale geldi. Göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi ile müdahale ederek göstericilerin bulunduğu bölgeyi ele geçirmeye çalışan askerlere karşı protestocular da molotofkokteyli, taş ve el yapımı roketlerle karşılık verdi. Göstericiler araçları ve otomobil lastiklerini de ateşe verdi. Ordu yetkililerine göre, göstericiler arasında tabanca ve M-79 el bombaları kullananlar da oldu. Ordu Sözcüsü Sansern Kaewkamnerd, göstericiler arasında bu tür 500 kadar “teröristin” bulunduğunu söyledi. Protestocuların yoğunlaştığı bölgeye asker takviyesi yapılacağı kaydedildi. Ordu yetkilileri, göstericilerin bulunduğu bölgeyi kontrol altına almayı hemen başaramayacaklarını, bunun birkaç gün sürmesinin beklendiğini ifade etti.

16.05.2010


 

Obama, Myanmar’a yaptırımları uzattı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Myanmar’a uygulanan yaptırımların süresini 1 yıl daha uzattığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Mayıs 1997’de dönemin Başkanı Bill Clinton tarafından uygulamaya konulan ve kendisinden sonraki Başkan George Bush tarafından güçlendirilen yaptırımların süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verdiği belirtildi. Açıklamaya göre, Obama Kongre’ye gönderdiği mesajında gerekçe olarak, ‘’Çünkü Myanmar hükümetinin eylem ve siyaseti, ABD’nin dış politikası ve ulusal güvenliği için olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir’’ ifadesini kullandı.

16.05.2010


 

ABD ordusu 44 bin miğferi topluyor

ABD Savunma Bakanlığı, ArmorSource şirketi tarafından üretilen ancak ordunun talep ettiği şartları karşılamadığı ortaya çıkan 44 bin miğferi toplama kararı aldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sözü edilen kaskların Amerikan askerleri için üretilen miğferlerin yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturduğu belirtilirken, ‘’Ordunun elinde başka şirketler tarafından üretilen, istenilen şartlara uygun, yeterli miktarda miğfer bulunmaktadır’’ denildi.

16.05.2010


 

Mısır, Refah Sınır Kapısını 3 günlüğüne açtı

MISIR, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah sınır kapısını, yaklaşık 2,5 aylık sürenin ardından ilk kez açtı. 3 gün açık tutulması beklenen Refah sınırından çift taraflı olarak giriş-çıkışlara izin veriliyor.

Gazze’den Mısır’a, Arap ve diğer ülkelere gitmek veya Gazze’ye girmek üzere yaklaşık 8 bin kişinin giriş-çıkış yapması bekleniyor. Gazze’deki kaynaklar, kapı açılmadan saatler önce, izin belgelerini günler öncesinden hazırlayan yüzlerce kişinin otobüslerle Refah sınır kapısına geldiğini bildirdi. İlk bilgilere göre, kapıya ulaşan 17 otobüsten 6’sı Gazzeli hastaları taşıyor. Mısır tarafı ile koordineli bir şekilde yolcuların isim listesinin belirlendiğini kaydeden Gazze’deki İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 3 günlük sürenin talepler için yeterli olmadığını belirtti ve Mısır tarafının sınır kapısını daha uzun süre açık tutarak, daha fazla insanın ülke dışına çıkabilmesini sağlayacak tedbirler almasını istedi. Refah sınırı yılbaşından bu yana, biri Ocak ayının ilk günlerinde 4; diğeri Mart ayı başlarında 5 günlüğüne olmak üzere iki kez açılmıştı. Bu süre içinde, genel olarak açık tutulmamakla birlikte, bazı özel durumlar ve hastaların giriş-çıkışı için de sınır kapısı kısa sürelerle açılmıştı.

16.05.2010


 

Rachel Corrie gemisi Gazze için demir aldı

“GAZZE’YE Özgürlük” seferleri kapsamında aylardır hazırlıklarını sürdüren ve Gazze topraklarında ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie’nin adını taşıyan gemi, 48 saatlik gecikmeyle İrlanda’nın Dundalk limanından Akdeniz’e doğru demir aldı.

Gazze’ye Özgürlük Hareketi, 1200 tonluk Rachel Corrie’nin Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan’dan kalkan gemilerle buluşacağını ve Gazze’ye doğru “Dayanışma Filosu” adı altında yolculuğunu sürdüreceğini bildirdi. Ay sonuna doğru Gazze limanına ulaşması beklenen “Dayanışma Filosu”, aralarında gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce barış eylemcisi ve tonlarca yardım malzemesi getirmeyi hedefliyor. Gazze’deki “Ablukaya Karşı Halk Komitesi” Başkanı Cemal El-Hüdari, “filonun seferinin ablukaya karşı uluslar arası dayanışma faaliyetlerinin parçası olduğunu” belirtti.

16.05.2010


 

Alman Bakan: Müslümanlarla ortak faaliyetler düzenlensin

ALMANYA İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında ortak bir “Kiliseler Günü” düzenlenmesini arzu ettiğini belirtti.

Alman Protestan Kiliseleri Yönetim Kurulu Üyesi de olan Maiziere, Münih şehrinde düzenlenen 2. Ekümenik Kiliseler Günü vesilesiyle yayımlanacak “Bild am Sonntag” gazetesi için yazdığı makalede, Martin Luther King’in “Bir hayalim var” şeklindeki sözlerinin kendisi için de geçerli olduğunu belirterek, Müslümanlarla ortak aktiviteler, tartışmalar ve bağlayıcı görüşmeler yapılmasını istediğini kaydetti.

Münih şehrinde düzenlenen Ekümenik Kiliseler Günü çerçevesindeki faaliyetlerden çok etkilendiğini ve Protestanlarla Katolikleri birbirinden ayıran çok şey bulunmasına rağmen bir araya gelinerek, çok güzel sohbet edilebildiğini ifade eden Maiziere, bu arada kendi kendine, “Acaba böyle bir etkinliği Müslümanlar ile düzenleyebilmek için daha ne kadar zaman lâzım” diye sorduğunu yazdı.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyinin (ZMD), Pazartesi günü Berlin’de düzenlenecek İslâm Konferansına katılmama kararından üzüntü duyduğunu, ancak bunun kendi diyalog isteğini azaltmadığını belirten Maiziere, konferansta okullarda İslâm dersi verilmesinin, din öğretmenlerinin eğitiminin ve “memnuniyetle karşılanan İslâmiyet ile istenilmeyen İslâmcılık arasındaki sınırın nerede olduğunun konuşulacağını” ifade etti.

16.05.2010


 

Cevdet Baybara defnedildi

FİLİPİNLER'DE geçtiğimiz günlerde gasp sonucu öldürülen Cevdet Baybara, vasiyeti üzere bu ülkede toprağa verildi.

Filipinler’e Kuran hizmeti için giden Türk vatandaşı Cevdet Baybara, ülkenin güneyindeki Mindanao adasındaki son yolculuğuna uğurlandı. Baybara, çok sayıda kişinin katılımı ile toprağa verildi. Şehirdeki Müslümanlar da cenazeye yoğun ilgi gösterdi. Çocuk yaşta hafız olan ve Bediüzzaman Said Nursî’nin talebesi Mustafa Sungur’un yanında iman hizmeti yapan Baybara, çocuklara Kur'ân öğretmek için Filipinler’e gönüllü gitmişti.

16.05.2010


 

Bağdat seçimlerinde yolsuzluğa rastlanmadı

IRAK'TA Mart ayında yapılan genel seçimlerden sonra itirazlar üzerine oyların yeniden sayılmasına karar verilen Bağdat’ta, oy sayımının tamamlandığı bildirildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 7 Marttaki parlamento seçimlerinde başşehir Bağdat’ta kullanılan 2.5 milyon oyun yeniden sayıldığını, seçimlerde yolsuzluk olduğuna dair belirti olmadığını söyledi. Komisyon sözcüsü Kasım El Ebudi, sayım sonuçlarının Pazartesi günü kamuoyuna duyurulacağını da kaydetti.

16.05.2010


 

Pakistan’da 60 kişi kaçırıldı

PAKİSTAN'IN kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Kurram’da, araçları pusuya düşürülen yaklaşık 60 kişinin kaçırıldığı bildirildi. Bölge emniyet müdürü Çaman Mir, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu onlarca kişinin rehin alındığını açıkladı.

Kaçırılanların sayısı tam olarak henüz bilinmiyor. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sünnîler ile azınlıktaki Şiîler arasında çatışmaların sık meydana geldiği Kurram’da, hırsızlık ve fidye için adam kaçırma olaylarına da sık rastlandığı bildiriliyor.

16.05.2010


 

Düşen uçaktan kurtulan çocuk ülkesine döndü

LİBYA'NIN başşehri Trablus’ta Çarşamba günü düşen uçaktan sağ çıkan tek yolcu Ruben van Assouw ambulans uçakla ülkesine gönderildi.

70’i Hollandalı 103 yolcunun öldüğü uçakta anne ve babasıyla birlikte ağabeyisi ölen 9 yaşındaki çocuğun hızla iyileştiği belirtildi. Libya’yı terk etmeden önce Ruben van Assouw’a kazada ailesinin öldüğü bilgisinin verildiği ifade edildi.

16.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım