19 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dizi Yazı

Çiftçi, seralarda Çin malı tarım ilâcı kullanıyor

DÜNDEN DEVAM

Kale Tarım’ın sahibi Ziraat Mühendisi Mehmet Çetin, Demre’de kendisi de bir çiftçi. Aynı zamanda çiftçilere danışmanlık yapan bir Ziraat Mühendisi. Mehmet Çetin hem bir uzman, hem üretici, hem de çiftçilere danışmanlık yapmakta. Çetin, aynı zamanda çiftçilere gübre, ilâç gibi sera malzemelerinin satışını yapan bir iş yerinin sahibi. Sektörün bütün yönlerini bilen bir isim. Kendisiyle iş yerinde seracılığın sorunlarını ve çözüm tekliflerini konuştuk. Biz sorduk Mehmet Çetin, cevapladı.

Seralarda üretim yapan çiftçinin en önemli masraf kalemlerinden birisi tarım ilâçları. Bir de ürünlerdeki ilâç kalıntısı meselesi var. Üretici ilâcı kullanırken bilinçsiz mi kullanıyor?

İlâçta girdi maliyetleri Çin’in ilâç piyasasına girmesiyle birlikte düştü. Herhangi bir sıkıntı yok. Üretici artık Avrupa firmalarının pahalı tarım ilâçları yerine Çinli firmaların ürettiği tarım ilâçlarını kullanıyor. Kalitesi aynı kalmakla birlikte Çin malı tarım ilâçları daha ucuz. İlâç maliyetleri, Çin üretimi tarım ilâçları sayesinde biraz olsun geçmiş yıllara göre geriledi. Bu seracılık yapan çiftçi lehine bir durum. Sebzelerdeki ilâç kalıntısı meselesine gelince bu sorun her ülkenin MRL değerinin farklı olmasından kaynaklanıyor. Sebzelerdeki ilâç kalıntısının kabul edilebilir değerlerini ifade eden MRL değerleri Avrupa Birliği ülkelerinde farklı, Rusya’da farklı, Türkiye’de farklı. AB’de bizdeki gibi böcek popülasyonu olmadığı için MRL değeri bizden farklı. Çünkü AB’de güneşlenme süresi az. Böcek üreyemediği için bitkilere zarar vermiyor. Bizde güneşlenme fazla olduğu için böcekler fazla ürüyor. Bunun için de daha fazla ilâç kullanılıyor. Sonuçta laboratuvar ortamında yapılan analizlerde ilâç kalıntısının kabul edilebilir düzeyde

olması sağlanıp ürünler pazara gönderiliyor. Bir de Türkiye’ye pazar rakibi olan ülkeler var. Politik nedenlerle bazen bizim ürünlerimizde ilâç kalıntısı olduğu iddia edilebiliyor. Ama Türkiye, tarım teknolojileri bakımından rakibimiz olan ülkelere göre ileri düzeyde. İlâç kullanımı denetim altında. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Sağlığa zarar verecek, sebzeler üzerinde kalıntı bırakacak ilâç kullanımına izin verilmez.

Size göre çiftçilerin en büyük sıkıntısı ne? Tarımda ve seracılıkta yaşanan sorunlar sizce nasıl çözülür?

Çiftçiler için en büyük sıkıntısı girdi maliyetlerinin yüksekliği. En başta da gübre fiyatlarının yüksekliği. Dönümde 1000-2000 TL tutarında gübre kullanılıyor. Tek başlarına sorunların üstesinden gelemeyen seracılar ortak paydada toplanmalı. Üretici kendi tesisinde paketlemeye geçmeli. Sebzede pahalılığın sebebi nakliyatın yüksek oluşu. Seracılıkta arazi toplulaştırmasına başlanmalı. Tarlaların miras yoluyla bölünüp ufalması artık durdurulmalı. Ziraat mühendisi alınırken bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulsun. Ardahan’ın ziraî ihtiyaçları Antalya ile aynı değil. Tarım Bakanlığı buna dikkat etmeli

İyi tarım uygulamalarına bakışınız nedir?

İyi tarım uygulama maliyetleri çok yüksek. Bu yüzden küçük çiftçi buna yanaşmıyor. Maliyetler aşağıya çekilmeli. Eski seraların modernizasyonu gerçekleştirilmeli. Ürün tahsis bölgesi uygulamasının seracılıkta uygulanması mümkün değil. Seracılıkta münavebeli ekim mümkün değil. Çünkü sulama suyunun mineral yapısı buna engel teşkil ediyor.

Seralardaki domates üreticisinin en büyük sorunu sizce nedir?

3 yıl önce İspanya’da başlayan “Tuta” adındaki böcek bu sene Datça-Fethiye bölgesinden Türkiye’ye girdi. Yüzde 20 oranında ürün kayıplarına sebep oldu. Böceğin yaşama çemberi yaz aylarında kırılmazsa gelecek sene çok sıkıntı olacak.

‘TÜP BEBEK’ NEYSE SEBZEDE KULLANILAN

HORMON DA AYNI

Kamuoyunda çok tartışılan bir konu var.

Sebzelerde hormon meselesi. Sizin danışmanlık yaptığınız seralarda hormon kullanılıyor mu?

Seralarda kış aylarında çiçeklerin döllenmesi için hormon kullanılıyor. Tıpkı insanlarda uygulanan tüp bebek yöntemi gibi bir şey. Bu tarımda uygulanan bir dölleme tekniği. Diğer sebze türlerinde devam etmekle birlikte domates seralarında artık hormonla dölleme tekniği yerine bombus arısı ile dölleme tekniğine geçildi. Seraların içine koyulan bombus arısı kovanları var. Bu arılar domates çiçeklerini tek tek gezip, çiçekleri döllüyor. Seralarda bombus arıları olduğu için artık kimyasal mücadele yapılmıyor. Biyolojik mücadele öne çıkmaya başladı. Feromen tuzaklarıyla zararlı böcekler avlanıyor.

Meyve ve sebzelerdeki şekil bozuklukları hormon kullanımından mı kaynaklanıyor?

Vatandaşlarımız meyve ve sebzelerdeki şekil bozukluklarına aldanmasın. Şekil bozuklukları o ürünün tohum genlerinin yapısıyla ilgili. Büyüklük ve ufaklık da aynı. Kullanılan hormonların insana zararlı olduğunu ortaya koyan bilgiler elimizde yok. Eğer hormonların insan sağlığına zararı olduğu söylenirse, belki otomobillerin ekzoz gazları kadar zararlı olduğu söylenebilir.

Seralarda GDO’lu tohum kullanılıyor mu?

Evet bu konu çok tartışıldı. Bilip bilmeyen herkes konuşuyor. Ancak seralarda GDO’lu tohum kullanılmıyor.

MUSTAFA GÖKMEN [email protected]

19.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Dizi Yazı

  (18.05.2010) - Gübre ve ilâç maliyetleri çiftçinin belini büküyor

  (08.04.2010) - Osmanlı devlet geleneği yaşatılıyor

  (07.04.2010) - Zengin değil, ama zenginlerin yaşadığı ülke: Ürdün Krallığı

  (06.04.2010) - Ortadoğu’nun çelişkiler ükesi: Suriye

  (05.04.2010) - Arapça eğitimde ilk akla gelen ülke

  (04.04.2010) - Şam’ın şekerini Arabın yüzünü gördük

  (11.03.2010) - Başörtülüler 28 Şubat sürecinde yalnızlığa itildi

  (10.03.2010) - YASAKÇILAR UTANSIN, BEN ASLA UTANMIYORUM

  (09.03.2010) - 28 ŞUBAT’TAN SONRA SIKINTILAR DAHA DA ARTTI

  (08.03.2010) - AĞLAYARAK İSTİKLÂL MARŞI SÖYLEMEK

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım