08 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gazze’yi bombaladı, 4 kişiyi daha öldürdü

İsrail ordusu, Gazze Şeridinin kuzeyinde bir grup Filistinliye bombalı saldırı düzenlerken, Gazze açıklarında bir teknede bulunan 4 Filistinliyi de öldürdü. İçinde Filistinlilerin olduğu tekneye İsrail helikopterlerinden ateş açıldığı belirtilirken, İsrail tarafı öldürülen 4 Filistinlinin El Aksa Şehitleri Tugayı militanları olduğunu iddia etti.

Gazze yine bombalandı: 4 Filistinli öldü

GAZZE açıklarında bir teknede 4 Filistinlinin İsrail’in açtığı ateşte öldüğü bildirildi. Filistinli hastane kaynakları ve görgü şahitleri, içinde Filistinlilerin olduğu tekneye İsrail helikopterlerinden ateş açıldığını belirtirken, ölenlerin cesetlerinin daha sonra bulunarak Gazze Hastanesi’ne getirildiği kaydedildi. İsrail ordusu, denizde öldürdüğü 4 Filistinlinin El Aksa Şehitleri Tugayı militanları olduğunu iddia etti.

08.06.2010


 

İSRAİL REDDETSE DE ÇAĞRILAR SÜRÜYOR

İsrail Başbakanı Netanyahu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Gazze'ye yardım gemilerine yapılan ve 9 Türkün öldüğü baskınla ilgili uluslararası soruşturma komisyonu oluşturulması tavsiyesini reddederken, Fransa ve İngiltere, İsrail'e uluslararası soruşturmayı kabul etmesi çağrısı yaptılar. İslâm Konferansı Teşkilâtı da olayın uluslararası, bağımsız, tarafsız ve güvenilir bir komisyonca soruşturulmasını istedi.

SORUMLULAR BULUNUP CEZALANDIRILSIN

İKT Yürütme Kurulu, olayın sorumluların bulunup cezalandırılmasını isterken, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının Filistinlilerin insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlâl ettiğini de vurgulayarak ablukanın bir an önce kaldırılması çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu özel temsilcisi Aleksandır Saltanov da, İsrail'den, Gazze'ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını talep etti.

Uluslararası soruşturma talebi

FRANSA ve İngiltere, İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırısı ve Mavi Marmara gemisindeki 9 kişinin ölümüyle ilgili olarak uluslararası soruşturmadan yana oldukları bildirildi. İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı William Hague, bazı AB ülkelerini ziyareti kapsamında Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile Paris’teki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İsrail’e, Gazze’ye yardım götüren gemiye silâhlı müdahalesi konusunda uluslararası soruşturmayı kabul etmesi çağrısında bulundu. Fransız mevkidaşı Kouchner ile birlikte, 9 kişinin öldüğü söz konusu olayın ‘’acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf’’ bir şekilde soruşturulmasının büyük önem taşıdığına inandıklarını belirten Hague, ‘’Ve biz, konuyla ilgili inceleme ve soruşturma sürecinin uluslararası özelliği bulunması gerektiğine inanıyoruz. Aynı şeyi İsrail hükümetine bugün bir defa daha söyledim’’ dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner de uluslararası soruşturmanın İsrail’in çıkarları için en iyisi olduğunu vurgulayarak, ‘’bu konuda ABD, Fransa ve BM tarafından doğru bir öneri yapıldığını’’ hatırlattı. Konunun uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması yönündeki öneriye karşılık İsrail’in Washington Büyükelçiliği, İsrail hükümetinin uluslararası soruşturma istemediğini, ancak ihtimalleri Washington yönetimiyle görüştüklerini söylemişti.

AB, YARDIMLARI DENETLEYEBİLİR

HAGUE ve Kouchner’in açıklamalarında, Gazze’ye giden insani yardımlarda silâh bulunup bulunmadığının daha önce olduğu gibi yine AB tarafından denetlenebileceği önerisi de dile getirildi. Gazze’deki durumun savunulacak bir tarafı bulunmadığını vurgulayan Kouchner, ‘’AB’nin, Avrupa ülkelerinin insanî yardımları çok dikkatli bir şekilde denetleyebileceğini ve bunu önerebileceklerini’’ söyledi. Kouchner, ‘’Gazze’ye giden kargo gemilerini çok iyi bir şekilde denetleyebiliriz. Bunu yapabiliriz ve bunu yapmaktan memnun oluruz’’ dedi. Hague de ‘’Gazze’ye insanî yardım ve normal ekonomik akışın silâhsız olmasını sağlamanın mümkün olduğunu’’ ifade ederek, ‘’AB’nin bu konuda daha önce olduğu gibi yardımcı olacağına inanıyorum ‘’ diye konuştu.

Sorumlular cezalandırılmalı

İsraİl’İn Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından toplanan İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Yürütme Kurulu, sorumluların bulunup cezalandırılmasını istedi. Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yapılan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantının sonuç bildirisinde, Türkiye’nin Filistinlilere verdiği güçlü destek memnuniyetle karşılanırken, üye ülkelerden, bireysel ve kolektif olarak İsrail’in, sivil gemilere yönelik saldırı ve güç kullanımından caydırılması amacıyla uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde tedbir almaları talep edildi. Sivillerin öldüğü ve yaralandığı saldırılarla ilgili uluslararası standartlara uygun tazminat da istenilen bildiride, saldırının kapsamlı biçimde soruşturulması, sivillerin ölümünden sorumlu olanların tespit edilerek cezalandırılması amacıyla uluslararası bağımsız, tarafsız ve güvenilir bir komisyon kurulması yönünde BM Genel Sekreterine çağrıda bulunuldu. İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukasının Filistinlilerin insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtilen bildiride, ablukanın bir an önce kaldırılması talep edildi. Ablukanın kaldırılması ve Gazze’nin yeniden imarı olanaklarının araştırılması amacıyla İKT bünyesinde hükümetlerarası uzmanlar grubu oluşturulması kararının da yer aldığı bildiride, BM Genel Kurulunun İsrail ablukasının kaldırılmasına yönelik olarak “Barış için Birlik” temasıyla toplanması amacıyla İKT Genel Sekreterinden girişimde bulunması istendi.

RUSYA’DAN ÇAĞRI:

Abluka kalksın

Rusya, İsrail’e, Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırması çağrısında bulundu. İtar-Tass ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu özel temsilcisi Aleksandır Saltanov, “önceliklerinden birinin Orta Doğu’de uluslararası normlara uygun bir şekilde kalıcı barışın sağlanması olduğunu” belirtti. “Şimdi bu amaca ulaşabilmek için gerekli koşulların oluşturulmasının önemine” işaret eden Sultanov, İsrail’in insanî yardım taşıyan barışçıl yardım konvoylarını engellemek gibi uluslararası normlara aykırı hareketlerden kaçınmasını istedi. Saltanov, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukanın kaldırılarak orada bir kontrol noktası açma gerekliliğinin uzun süre önce ortaya çıktığını belirtti ve bu çağrının haklılığına örnek olarak, Gazze’de son derece kötüleşen insanî, ekonomik ve sosyal durumu gösterdi.

08.06.2010


 

İsrail’de Türkiye korkusu

Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırılar sonrasında dünya kamuoyundan büyük tepki gören İsrail’i Türkiye korkusu sardı. İsrail Ordusunun Terörle Mücadele Birimi, halen görevde bulunan subay ve askerlerine Türkiye’ye seyahat yasağı koydu. Bu yasağın hem şahsî, hem de görev amaçlı ziyaretleri kapsadığı belirtildi.

İsrail ordusunun Türkiye korkusu

İsraİl, subay ve askerlerinin Türkiye seyahatine yasak getirdi. İsrail Ordusu, Terörle Mücadele Birimi’nin İsrail vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısının ardından, halen görevde bulunan subay ve askerlerine Türkiye’ye seyahat yasağı koydu. Bu yasağın, hem şahsî hem de görev amaçlı ziyaretleri kapsadığı belirtildi. İsrail ordusunun yasağının, geçen Pazartesi günü Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türkün ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasına sebep olan operasyonun ardından, Türkiye’de özellikle İsrailli ordu personeline yönelik misilleme saldırıları yapılabileceği endişesinden kaynaklandığı ifade edildi. İsrail Terörle Mücadele Dairesi’nin, daha önce de İsrail vatandaşlarına muhtemel terör olayları ile ilgili Türkiye konusunda uyarılar yapmış olmasına rağmen, İsrail Genelkurmayından ilk defa böyle bir yasaklama gelmesi dikkati çekiliyor.

08.06.2010


 

Musa, Gazze’ye gidecek

Arap Birliği, Genel Sekreter Amr Musa’nın, Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için gelecek hafta Gazze’ye gideceğini doğruladı.

Arap Birliğinden Hişam Yusuf, ‘’Amr Musa, İsrail’in ablukasıyla karşı karşıya bulunan Gazze’deki Filistinlilerle dayanışmanın bir ifadesi olarak gelecek hafta Gazze Şeridi’ne gidecek’’ dedi. Musa’nın gelecek hafta için planlanan ziyaretinin, Gazze Şeridi’ne bir genel sekreterin bu türden yapacağı ilk ziyaret olduğunu belirten Yusuf, Musa’nın ziyaretinin bir amacının da Filistinliler arasındaki uzlaşmanın hızlandırılması gerekliliğine dikkati çekmek olduğunu kaydetti.

08.06.2010


 

Netanyahu, BM’nin teklifini reddetti

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, geçen Pazartesi günü Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği, 9 Türkün öldüğü baskınla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması tavsiyesini reddetti.

Netanyahu, Likud partili bakanlarla yaptığı toplantıda, “BM Genel Sekreterine gerçekleri sorumlu bir şekilde ve tarafsız olarak belirlemek gerektiğini söylediğini” ifade etti ve kendisinin, bu konuda şimdi diğer ihtimalleri araştırdığını belirtti. BM Genel Sekreteri Ban, deniz hukuku konusunda uzman bir isim olan eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığında bir soruşturma komisyonu oluşturulmasını ve bu komisyonda ABD, Türkiye ve İsrail’den temsilcilerin bulunmasını önermişti.

08.06.2010


 

Bağdat’ta yine bomba sesleri

Irak’In başkenti Bağdat’ta bugün düzenlenen bombalı saldırıda 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Asvat El Irak haber ajansının yerel bir güvenlik kaynağına dayanarak verdiği haberde, Bağdat’ın batısında düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananların tamamının sivil olduğu belirtildi. Daha sonra Bağdat’ta düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda da toplam 10 kişi yaralandı. Bağdat’ın doğusunda, yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen ilk saldırıda 8 sivilin yaralandığı belirtildi. Bu saldırının ardından, Bağdat’ın batısında yol kenarına yerleştirilen bombayla bir polis devriye aracını hedef alan ikinci saldırıda da 2 sivilin yaralandığı bildirildi.

08.06.2010


 

Irak, petrol üretimini katlayacak

Irak, ham petrol üretimini 2017’ye kadar dörde katlamayı planlıyor. Irak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani, Malezya’daki bir toplantıda yaptığı açıklamada, günlük petrol üretimini, günlük 12 milyon varile çıkartacaklarını kaydetti.

Petrol analistleri ise Irak’ta petrokimya yasası olmadan ve ülke istikrara tam olarak kavuşmadan, günlük 12 milyon varillik üretimin gerçekçi olmadığını vurguluyorlar. Irak Petrol Bakanı, üç doğal gaz sahası için Eylül ayında ihale açılacağını, ayrıca önümüzdeki yıllarda dört yeni rafineri inşa edileceğini de kaydetti.

08.06.2010


 

Sarkozy’e güven azaldı

Fransa’da yapılan bir kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin popülaritesinin dibe vurduğunu ortaya koydu.

CSA kamuoyu araştırma şirketinin düzenlediği ankete göre, Sarkozy’nin popülaritesi yüzde 34’e indi. Anket, Sarkozy’nin arkasındaki halk desteğinin son bir ay içinde üç puan daha düştüğünü gösterdi. Yine aynı ankete göre, Sarkozy’nin emeklilik yaşını 60’dan 65’e çıkartmak istemesi, “Cumhurbaşkanından hoşnutsuzluğun en büyük nedeni” olarak gösteriliyor.

08.06.2010


 

İspanya’da grev günü

İspanya’da kamu çalışanları, sosyalist hükümetin kamu açığını kapatmak amacıyla maaşlarda yaptığı kesintiyi protesto etmek üzere bugün greve gidecek.

İspanya’daki CC.OO, UGT ve CSI-CSIF adlı işçi sendikaları, yaklaşık 2,5 milyon kamu çalışanını yarınki greve katılmaya çağırdı. Kamu açığını kapatmak için haziran ayından itibaren maaşlarda yüzde 0,56 ila yüzde 7 arasında kesinti yapılması, 2011’de de maaşların dondurulması kararını alan hükümet, bu şekilde tasarrufa gidileceğini duyurmuştu. Kemer sıkma politikasına karşı çıkan sendikalar, grev kapsamında 60 kadar şehirde gösteriler yapılacağını duyurdu.

08.06.2010


 

Maocular, barış görüşmesine hazır

Fİlİpİnler’de Maocu gerillalar, yeni kurulacak hükümetle barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Ulusal Demokrat Cephe yetkilisi Fidel Agcaoilo, geçen ay yapılan seçimi kazanan III. Benigno Aquino’nun, selefi Gloria Macapagal Arroyo’nun önerilerini takip edip etmemekte serbest olduğunu, söyledi. Ulusal Demokrat Cephe’nin müzakere heyeti, Manila’nın, Norveç’teki barış görüşmelerine katılmaları için 10’dan fazla liderinin serbest bırakılması isteğini reddetmesi üzerine Arroyo hükümetiyle yapılan barış görüşmelerinden çekilmişti.

08.06.2010


 

Yemen’de El Kaide operasyonu

Yemen’de, son aylarda El Kaide ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 50 yabancı gözaltına alındı.

El Hayat gazetesinin haberine göre, Yemen’de Arapça dil eğitimi veren kurumlara yönelik kontroller artırılırken, bir ABD uçağına Aralık ayında düzenlenen bombalı saldırı girişiminden bu yana 50 yabancının gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına alınanlar arasında ABD, Fransa, İngiltere, Fransa ve Malezya uyruklu kişiler olduğu belirtildi.

08.06.2010


 

Çin sele teslim

Çİn’de şiddetli yağışın sebep olduğu sel ve toprak kaymalarında 53 kişi hayatını kaybetti.

Çin’in güneybatısında etkili olan sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenler arasında sele kapılan 3 çocuk da bulunuyor. Haber ajansı Şinhua, kötü hava şartlarının 11 bin evin yıkılmasına, 200 bin kişinin yaşadıkları yeri terk etmesine sebep olduğunu belirtti.

08.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.