08 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Mecidiye Tabyası ihya ediliyor

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük öneme sahip olan Rumeli Mecidiye Tabyasının 3 boyutlu maketi yapılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanı Seyhan Boztepe, yaptığı açıklamada, Hakkı Şahin ile Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli bir yeri bulunan tabyanın 3 boyutlu maketini yaptıklarını ve tabyanın ölçülerine birebir sadık kalacaklarını söyledi. Boztepe, maketin, 6 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğinde bir kaidenin üzerine yerleştirileceğini bildirdi. Boztepe, Çanakkale Deniz Zaferi’nin canlandırılacağı makette, tabyanın tepeden görünüşü ve bonetlerinin yer alacağını, deniz üzerindeki savaş gemilerinin ve çevre donanımlarının bulunacağını ifade ederek, ‘’Rumeli Mecidiye Tabyasında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bizler bu çalışmaların da gösterildiği bir maket hazırlıyoruz. 5 metreye 3 metre ölçülerinde ve 1’e 100 ölçeğinde Rumeli Mecidiye Tabyasının maketini yapıyoruz. Bu çalışmalarda polyester bazlı maket malzemeleri ile polistenin ve poliüretan maddeler kullanılıyor’’ dedi.

Maketin tamamlanmasının ardından tabyanın girişine konulacağını belirten Boztepe, ziyaretçilerin maket sayesinde tabyanın genel yapılanmasına ve restorasyon sonrasında tabyada neler olduğuna dair bilgilere sahip olacağını kaydetti. Seyhan Boztepe, maket üzerinde ayrıca Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını gösteren 3 boyutlu bir animasyonun da yer alacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:’’Burada geminin batırılışı, Seyit Onbaşının topa mermiyi sürüşüyle ilgili bir canlandırma yapılacak. Ayrıca maket etrafında Çanakkale Deniz Zaferini anlatan dijital panolar bulunacak. Rumeli Mecidiye Tabyası, Çanakkale Deniz Zaferinin kazanılmasında kritik bölgelerden bir tanesi. Çok önemli bir nokta olmasına rağmen, bugüne kadar çok fazla bilinmeyen ve hatırlanmayan bir bölge. Ziyaretçilerin de, sadece Şehitler Abidesinin gidiş yolu üzerindeki Seyit Onbaşı heykelini gördükten sonra yollarına devam ettikleri noktada bulunuyor.’’ Bu alanın, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, hikâyesine ve özüne daha uygun bir şekilde değerlendirileceğini vurgulayan Boztepe, tabyanın yaptıkları çalışmalarla daha zengin bir şekilde anlatılabileceğine inandıklarını söyledi.

08.06.2010


 

Okuyucularımız Mersin pikniğinde buluştu

YENİ Asya Mersin Temsilciliği’nin bu yıl yedincisini düzenlediği geleneksel piknik Erdemli Ak Kum Gençlik Kampı’nda gerçekleştirildi.

Yeni Asya Mersin okuyucularının aileleriyle birlikte katıldığı, çevre il ve ilçelerin de davet edildiği pikniğe bu yıl gazetemiz yazarlarından Lâtif Salihoğlu da katıldı.

Piknikte konuşan yazarımız Lâtif Salihoğlu “Demokrat misyona sahip çıkmak Yeni Asya’nın varlık sebeplerinden biridir” dedi. Yeni Asya’nın Demokrat misyona neden sahip çıktığını örnekler vererek anlatan Salihoğlu, “Biz hakiki mânâda demokrasiye, hürriyete, cumhuriyete sahip çıkıyoruz. Hürriyet imanla irtibatlı olarak anlatılır. Bediüzzaman Hazretleri eserlerinde bunu nazara verir. İmana inbisat eder hürriyeti, meşrutiyeti şeriatla ibka etmeye çalışır. Kur’ân’ın meşrutiyetle sürtüşmediğini reddetmediğini bağdaştırarak anlatır. Bu yüzden Demokrat misyonun desteklenmesi, Yeni Asya’nın yayın politikası olmuştur” şeklinde konuştu.

Salihoğlu, bir başka soruya verdiği cevapta şu görüşleri dile getirdi: ”Senelerden beri tartışılan Güneydoğu ve Ermeni meselesi ile son yıllarda tartışılan demokratik açılım ve AB meseleleriyle ilgili Bediüzzaman Hazretleri’nin reçeteleri vardır. 1907-2000 yılları arasında, bütün Meclis ve hükümetler dönemlerinde, emin olunuz, Bediüzzaman şu veya bu şekilde Meclis’in gündemine gelmiş ve tartışılmıştır. Son on yıllık dönemde Bediüzzaman’ı ademe mahkûm etmişlerdir. Çare de çözüm de Bediüzzaman’da, ama Bediüzzaman Meclis’te yok. Hiç bir partinin hiçbir milletvekili hiçbir meselede Bediüzzaman’ın görüşünü dile getirmemiştir” değerlendirmesinde bulundu. Yapılan konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Fen ve Muhasebe bölümlerinden mezun olacak olan M. Said Turgut ve Sultan Sarıcan’a başarılarından dolayı birer plaket verildi.

08.06.2010


 

‘Kasırga’ operasyonunda 50 kişiye gözaltı

ANTALYA’DA Muratpaşa Belediyesinin yaptığı ihalelere fesat karıştırıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları üzerine, aralarında belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu öne sürülen yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Muratpaşa Belediyesinin açtığı ihalelere fesat karıştırıldığı iddiaları üzerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin cumhuriyet savcılığı koordinesinde yürüttükleri ‘’Kasırga 1’’ operasyonu kapsamında dün sabah çeşitli adreslere baskın düzenlendi. Suç örgütü kurarak ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçları kapsamında düzenlenen operasyonda, aralarında Muratpaşa Belediyesi başkan yardımcıları M.T. ve A.K. Zabıta Müdürü M.B.U. ve şube müdürlerinin de bulunduğu öne sürülen yaklaşık 20 kamu görevlisi ile liderliğini belediyenin çöp ve temizlik işlerini alan şirketin sahibi A.Y’nin yaptığı iddia edilen yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında CHP Antalya eski Gençlik Kolları Başkanı C.D, bir inşaat ve büro malzemeleri şirketinin muhasebe müdürü A.G, belediyeye iş yapan bir ilâçlama şirketinin sahibi H.Z’nin de bulunduğu iddia edildi. Operasyonun genişletileceğini belirten yetkililer, gözaltı sayısının artabileceğini belirtti.

08.06.2010


 

İki beldeye dostluk kütüphanesi

GAZİANTEP Üniversitesi öğrencileri tarafından Adıyaman Besni İlçesi Sarıyaprak Beldesi ve Adıyaman Besni İlçesi Çakırhöyük Beldesi’ne birer kütüphane kuruldu.

Köy-Des Projesi kapsamında birer proje hazırlayan Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü birinci sınıf öğrencileri Doç. Dr Zeynel Özlü gözetiminde, Matematik Bölümü birinci sınıf öğrencileri Yrd. Doç. Mehmet Şahin gözetiminde, Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğrencileri ise Öğr. Gör Hacı Ali Şahin gözetimin harakete geçti. Öğrenciler hocalarının ve ünieversitenin desteğiyle Adıyaman Besni İlçesi Sarıyaprak Beldesi ve Adıyaman Besni İlçesi Çakırhöyük Beldesine birer kütüphane kuruldu. Kütüphane projesi Köy-Des Projesi kapsamında öğrencilerin, köylerde eğitimin ne şartlarda devam ettiğini görerek bu hususta duyarlılık kazanmaları için hazırlandı. Köylerdeki öğrencilere ise şartları ne olursa olsun başarmanın kendi ellerinde olduğu mesajının verilmesi hedeflendi. Bir ‘toplumsal duyarlılık projesi’ olan proje kapsamında Öğr. Gör. Hacı Ali Şahin gözetiminde 10 öğrenci, Besni Sarıyaprak Beldesi Sarıyaprak İlköğretim okuluna ve Besni Çakırhöyük Beldesi Çakırhöyük Lisesine gitti.

Proje çerçevesinde, Sarıyaprak İlköğretim Okulu ve Çakırhöyük Lisesine toplam 6 bin civarında kitap verildi. Aynı okula kütüphane hizmetleri için

4 adet bilgisayar, 5 adet bilgisayar masası, 5 adet dönerli bilgisayar sandalyesi, 2 adet ahşap kitaplık, 1 adet sürgülü camlı kitaplık, 1 adet müdür sandalyesi, 15 adet kolçaklı sandalye verildi. Çakırhöyük Lisesine 2 adet ahşap kitaplık verildi. Her iki okula kurulan kütüphanelerin kapısına “Gaziantep Üniversitesi Dostluk Kütüphanesi” yazılı pirinç levha asıldı. Daha sonra her iki kütüphane de düzenlenen törenlerle hizmete açıldı.

08.06.2010


 

Çilek bir köyün çehresini değiştirdi

KAHRAMANMARAŞ’IN Türkoğlu ilçesine bağlı Kaledibi köyünde 2 yıl önce İl Özel İdare desteği ile modern çilek üretimine başlayınca köyün çehresini bir anda değişti.

Yıllardır iş bulmak amacıyla bölge illerine göç eden aileler çilek projesi ile yeniden köylerine göç etmeye başladı. Köyde çiftçilere İl Özel İdaresi’nden karşılıksız 100 bin lira katkı sağlanarak çilek projesi hayata geçti. İlk olarak 40 aile 100 dekar alanda çilek üretimi yapmaya başladı. Mayıs ayından Kasım ayına kadar çilek hasadı yapmaya başlayan Kaledibi sakinleri günlük 15 ton çilek üretmeye başladı.

08.06.2010


 

Tarihî er meydanı kenelere karşı ilâçlandı

EDİRNE Edirne Belediye Başkanlığı, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin gerçekleştirildiği Sarayiçi mevkindeki Er Meydanı ve çevresinde kenelere karşı ilâçlama çalışması yapılıyor.

Edine Belediyesi’nde görevli Veteriner Hekim Mehmet Rodoplu, Sarayiçi’nde koruyucu amaçlı ilâçlama çalışmasını sürdürdüklerini söyledi. Rodoplu, keneye ve diğer haşerelere karşı ilâçlandığını ifade etti.

08.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.