13 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Yörükler ormanla barışacak

Mersİn’de, Yör-Türk Vakfı Mersin Şubesince organize edilen ‘’1. Mersin Yörük Şenliği’’ gerçekleştirildi.

Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesi Tırtar köyünde gerçekleştirilen Yörük Şenliği’ne katılan AKP Mersin Milletvekili Ali Er Türkiye Büyük Millet Meclisinde Yörüklerin keçilerini otlatmaları ile ilgili önemli bir yasa çalışması yaptıklarını belirterek, ‘’Yörükler ile ormanın kesinlikle barışık olması lazım. Eğer biz bu dağlara sahip olmak istiyorsak, bu ay yıldızlı bayrağın Toroslar’da ve Türkiye’nin her karışında dalgalanmasını istiyorsak, mutlaka ne yapıp ederek, bu dağlarda yaşayan bu nesile sahip çıkmamız gerekiyor’’ diye konuştu. Ali Er,’’Yörüklüğün, her yiğidin yiyeceği bir aş ve her yiğidin hakkından geleceği bir iş olmadığını’’ ifade ederek, ‘’Kültürümüzü yaşatmak istiyorsak, hayvancılık önemsenmelidir ve hayvancılığa destek olunmalıdır’’ dedi. Aynı şenlikte konuşan MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da, siyasetin şölen alanına taşınmaması gerektiğini belirterek, ‘’Yeterince sorunumuz var zaten. Bu dağların güzel insanlarını bu problemlerle meşgul ederek huzursuz etmemek lazım. Bugün Yörüklerin günü, bugün ardıç ağaçlarının gölgesinde, kıl çadırının altında sıkma yiyeceğiz, ayran içeceğiz. Birlik olmazsa dirlik olmaz. İşte bu şölen, bu birliğin Toros Dağları’nın tepesinden, Arslanköy’den ifadesidir’’ diye konuştu.

VALİ GÜZELOĞLU: YÖRÜKLER

KÜLTÜRÜMÜZÜN TAŞIYICISI

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesi Tırtar köyünde gerçekleştirilen şenlikte, Yörükleri, ‘’tasada, kıvançta ve sevinçte bütün olmanın en açık özümseyicisi ve taşıyıcısı’’ olarak nitelendirdi. Yörüklerin bu anlamda Mersin’e ve Türkiye’ye zenginlik kattıklarını ifade eden Güzeloğlu, ‘’Yörükler, Anadolu’ya göçün ilk temsilcileri olmakla birlikte, taşıdıkları değerlerle Türk kültürünün taşıyıcısı ve zenginleştiricisidirler. Mersin için bu güzelliklerin taşıdığı değeri daha henüz görev süremin başında bu güzel coğrafyada sizlerle birlikte bir defa daha görmekten mutluluk duyuyorum’’ dedi. Güzeloğlu bu tür etkinliklerin, özellikle genç kuşaklara birlikteliğin, bütünlüğün, Türk milletinin sarsılmaz birliğinin hem anlatılması, hem de geleceğe taşınması açısından önem taşıdığını kaydetti.

YÖRÜK MECLİSİ KURULDU

Yör-Türk Vakfı Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu, bu tür şölenlerin sadece eğlence olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘’Bu tür şölenler, aynı zamanda Yörüklerin örf adet ve kültürlerinin tanıtılması için bir vitrini olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran asli unsuru olan Yörüklerin ülkesine göz diken düşmanına mesajların verildiği yerler olmalıdır’’ dedi. Daha sonra, Yör-Türk Vakfı tarafından oluşturulan ‘’Yörük Meclisi’’, katılımcılara tanıtıldı. Yörük Meclisinin fahri yörük ağası seçilen Vali Güzeloğlu’na, Yörük Ağalığı Beratı verildi. Etkinlikte, ‘’en iyi koç ve teke güzeli’’ ve ‘’en iyi eşeğe binme’’ gibi çeşitli yarışmalar düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi sunduğu şölende temsili Yörük çadırları kuruldu. Şölene, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Toroslar İlçe Kaymakamı Mehmet Suat İlhan, daire amirleri, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri, belde belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

13.07.2010


 

Gençler okuma programında nurlandı

Konya Yeni Asya Temsilciliğinin organizasyonuyla bir araya gelen 15 lise öğrencisi, bir vakıf görevlisi ve 3 üniversite öğrencisi nezaretinde Silifke Ortaören Köyü’nde 2010 yılı yaz dönemi okuma programında bir araya geldi.

Danyal Ateş’in Göksu Irmağı ve Vadisi’ne hakim manzaralı mekanında buluşan liseli gençeler, Risale-i Nur derslerini müzakereli ve hususi okuma şeklinde gerçekleştirdiler. Göksu Vadisinin cezb edici manzaraları tefekkür edip enerji depolayan liseliler, yoğun geçen okuma programında sürpriz gezilerde yaptı. Serbest saatlerde civar köylere, Göksu Irmağına, bahçelere gidip, hem eğlenip hem de kâinat kitab-ı kebirini temaşa etti. Bu programlar çerçevesinde sabahın erken saatlererinde program mekanından ayrılan Silifke İlçesi Narlı Kuyu mevkindeki plajda denize girip serinledikten sorasında Erdemli Yeni Temsilci Ahmet Dekiş’in kahvaltı davetine icabet ettiler. Oradan Dünya Şehri Tarsus’a geçerek Hacı Ahmet Düzenli’yi ziyaret ettiler. İlçe merkezindeki Hz. Daniyal Aleyhisselam’ın Kabri’ni ve diğer tarihi yerleri ziyaret eden lisililer, Eshab-ı Kehf ve Yedi uyurları ziyaret edip dualar etti. Cennet, Cehennemi ve Astım mağarasını da gezen liseliler aynı gün sonra Ortaören’ e döndük. Günlük ortalama 50 ile 75 sayfa Risale okuyan gençler, programın son gününde Adana’dan okuma programına gelen öğrencilerle ortak dersler yaptı. Programdan çok memnun olan liseliler, yeni programlarda tekrar buluşmak temennisiyle Konya’ya döndü.

YASİN YILDIRIM / KONYA

13.07.2010


 

Yemek kazanına düşen 5 yaşındaki çocuk öldü

Muş’un Bulanık ilçesinde yemek pişirilen kazana düşen çocuk öldü. Alınan bilgiye göre, Mardin’den tarım işçisi olarak geldiği bulanık ilçesine bağlı Rüstemgedik beldesinde çadırda kalan Çalar ailesi, çadır önünde akşam yemeği için ateş yaktı.

Çalar ailesinin 5 yaşındaki çocukları Mehmet Sidar Çalar, çadır önünde oyun oynarken dengesini kaybederek ateşin üzerinde bulunan kazana düştü. Annesi Hayat Çalar’ın kazandan çıkarttığı Mehmet Sidar Çalar, yaralı olarak Bulanık Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanede pansumanı yapılarak taburcu edilen Çalar, fenalaşması üzerine yeniden Bulanık Devlet Hastanesine götürüldü. Buradan Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine sevk edilen Çalar, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Çalar ailesi, daha sonra Muş Hürriyet Polis Merkezine giderek Bulanık Devlet Hastanesi doktorları hakkında çocuklarının ölümünden sorumlu oldukları iddiasıyla şikayetçi oldu. Bulanık Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Alparslan Fedayi Çalta ise, olayda herhangi bir ihmalin olup olmadığını araştırdıklarını ve doktorların ihmali olması halinde gerekli işlemleri başlatacaklarını söyledi. Öte yandan, Mehmet Sidar Çalar’ın cenazesi otopsisi yapılmak üzere Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

13.07.2010


 

Milas’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Muğla’nın Milas ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü. Edinilen bilgiye göre ilçeye bağlı Kısırlar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangına 2 uçak, 3 helikopter ve çok sayıda orman işçisi müdahale etti. Kısa sürede söndürülen yangında 0,5 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yangının büyümeden söndürüldüğünü, bölgede soğutma çalışması yapıldığını bildirdi.

13.07.2010


 

Tatil yolunda kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Edİrne’nİn Uzunköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Uzunköprü’den Edirne’ye giden Ali Dutoğlu’nun kullandığı 34 ZY 0992 plakalı otomobille, Enez ilçesine tatile giden Sercan Kocan’ın idaresindeki 22 DL 010 plakalı otomobil, Yeniköy Kavşağı’nda çarpıştı. Kazada, Hüseyin Kocan (40) olay yerinde, Fatma Gül Kocan (40) ise kaldırıldığı hastanede öldü. Yaralanan Sercan Kocan (19), Ercan Kocan (9), Mustafa Taha Dutoğlu (14), Gülümser Dutoğlu (38) ve Ezgi Dutoğlu (17) Uzunköprü Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan Ercan Kocan ilk tedavisinin ardından Edirne Devlet Hastanesine sevk edildi.

13.07.2010


 

Gülnar’da ‘’patpat’’ kazısı: 1 ölü, 11 yaralı

Mersİn’İn Gülnar ilçesinde düğünden dönenleri taşıyan tarım aracının devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Ilısu köyündeki düğünden dönenleri taşıyan Zekâi Koçak yönetimindeki, ‘’patpat’’ olarak adlandırılan tarım aracı, Köseçobanlı beldesi Kaplap Mahallesi yolu üzerinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.

Araçta bulunanlardan Kiraz Koçak (68) olay yerinde öldü. Sürücü Zekâi Koçak ile Emine ve Meryem Öz (37), Seher (18), Gülsüm (10), Kiraz (16), Hüriye (6), Ayşe (39) ve Alparslan Koçak (3) ile Fatma ve (40) Rabia Çelik (19) yaralandı. Zekâi Koçak, durumu ağır olduğu için Mersin Devlet Hastanesine sevk edilirken, diğer yaralılar Gülnar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

13.07.2010


 

Yıkım sebebiyle yol trafiğe kapatıldı

SarIyer Emirgan sahilinde mahkeme kararı ile yıkılan bir bina, sahil yolunun trafiğe kapanmasına sebep oldu.

Emirgan sahil yolundaki 55. no’lu bina için mahkeme kararı ile yıkım emri verildi. İstanbul Büyükşehir belediyesi yıkım ekipleri sabah saat 04.30’da söz konusu adrese geldi. Yıkım sebebiyle sahil yolu trafiğe kapatıldı. Yıkım, sabah saat 08.00’a kadar sürdü. Bu saate kadar sahil yolundan tek bir araç bile geçemedi.

13.07.2010


 

Karataş Yayla Şenliği, yapıldı

Sİvas’In Suşehri ilçesi Polat Deresi Köyleri 12. Karataş Yayla Şenliği, yapıldı. İlçeye 38 kilometre uzaklıktaki Karataş Yaylasında gerçekleştirilen şenliklere Suşehri’ne bağlı birçok köyden ve İmranlı ilçesinden yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel ise, festivalleri temmuz içerisinde 20 güne yaydıklarını, böylece ilçeye gelen vatandaşların Suşehri’ni daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu aktardı. Konuşmalar sırasında protokol çadırına yönelen Karacaören köyünden Yüksel Yılmaz, köylerine gölet yapılmasını istedi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen şenlikte bazı vatandaşlar kenelere karşı tedbir aldı. Akşam geç saatlere kadar süren programda düzenlenen ‘’En güzel buzağı’’ yarışmasında dereceye giren buzağıların sahiplerine hediyeler verildi.

13.07.2010


 

Otomobil hırsızlara suçüstü yakalandı

Muğla’nIn Bodrum ilçesinde, otomobil çalmaya çalıştıkları sırada polis ekiplerince gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Bodrum Devlet Hastanesi yol kavşağında bazı kişilerin hırsızlık amacıyla otomobillerin kapılarını kontrol ettikleri ihbarını alan polis ekipleri, mobese kameraları kayıtlarından şüphelilerin eşgalini belirledikten sonra kavşağa gitti. Polis, İ.G. (22) ve M.K’yı (22) otomobillerin yanında kısa süren bir kovalamacının ardından gözaltına aldı. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

13.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.